Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kubatura w projekcie - jakim? W architekturze ? To kubatrura bryły budynku z grubością ścian i dachu, do tego jeżeli to parterówka to liczy sie od poziomu terenu a bywa ze mamy parter np 50cm nad terenem.

Kubature do grzenia to wypada policzyć licząc objetość pomieszczeń ogrzewanych

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kubatura w projekcie - jakim? W architekturze ? To kubatrura bryły budynku z grubością ścian i dachu, do tego jeżeli to parterówka to liczy sie od poziomu terenu a bywa ze mamy parter np 50cm nad terenem.

Kubature do grzenia to wypada policzyć licząc objetość pomieszczeń ogrzewanych

W rzeczy samej, nic dodać nic ująć. Tylko chciałem zwrócić uwagę że kubatura kubaturze nie równa. I niektóre kubatury rzeczywiście są imponujące.

A czy ktos z Was spotkał sie z kotłem 2 funkcyjnym z otwarta komorą saunier duval model "semia" Wg producenta sterownik sam optymalnie ustala temperature na wyjściu z kotła na c.o. na podstawie zadanej temperatury i oczytów temp wody na wyjściu i powrocie do kotła-ma to powodowac mniejsza liczbe załaczen kotła. Jak takie rozwiazanie sprawdza sie w praktyce?

U mnie wychodzi na 100m2 ok 6,5m3 gazu na dobę. Temp. na piecu 55stC. Temp w pomieszczeniach 21st.C. Oczywiście piec grzeje też wodę użytkową i gaz do gotowania.

W listopadzie i grudniu zużyłem 460m3 gazu. Kosztowało mnie to 700zł :(

Czemu mina smutna ja wtej chwili mieszkam jeszcze w starym domu na 65 metrach, węgiel 300zł/miesiąc, wywóz popiołu 20zł/m, drewno na podpałke 30zł/m,ciepła woda bojler 50zł/m, gotowanie 35 zł/m razem 435zł/miesięcznie

nad ranem 14 stopni w dzień 19 stopni w porywach nie pale do południa jesteśmy w pracy i w szkole, umorusany po pachy , w piwnicy kotłownia wszędzie kurz z popiołu. A przy wrzucaniu węgla roboty :D ,a i jeszcze jedno dostawca węgla mówi że każda partia waży co do grama, jakoś co roku ten węgiel cięższy :D :D :D

Dom poniemiecki nie ocieplony, uff od maja już w nowym

Odgrzewam wątek :)

Ostatni rachunek za gazio - za m-c luty : 500 pln - całkiem sympatyczna kwota :D

Dom 188m2 , kubatura ca 700m3 , zużycie całokształtowe : c.o. , c.w.u + kuchenka gazowa .

Gazio jako jedyne i podstawowe źródło ogrzewania - chałupa dwukondygnacyjna , ściana MAX 30cm + 10cm styro , kocioł końdensat , w dużym skrócie : parter podłogówka , poddasze grzejniki .

Pierwszy sezon grzewczy - trzeci/czwarty miesiąc ogrzewania .

Miejsce - wiocha , dom na wzgórzu , wygwizdów jak stopięćdziesiąt.

PS. Jeszcze jeden miesiąc do podwyżki cen gaziu ... - ale to już będzie po sezonie grzewczym :lol:

Czas na comiesięczną aktualizację (dane o chałupie są gdzieś wyżej w wątku).

Wrzesień - 1,5 m3 / dobę (głównie c.w.u.)

Październik - 2,8 m3/dobę (głównie c.w.u., ale c.o. czasem też odpalało)

Listopad - 7,8 m3/dobę

Grudzień - 10,2 m3/dobę

Styczeń - 10,0 m3/dobę (od stycznia w ogóle nie palimy w kominku)

Luty - 9,5 m3/dobę (jw - kominek ani razu nie odpalony)

Czyli powoli zużycie zaczyna spadać. Mam nadzieje, że w marcu trend się utrzyma.

Kubatura ogrzewana ok 550 m3

GZ-50 dogrzewam kominkiem

Zuzycie - co + cwu (4 osoby) + kuchnia gazowa

Pazdziernik 138 5 m3 / dzien - grzanie od 15.10.2007

Listopad 204 7 m3 /dzien

Grudzien 276 9 m3 /dzien

Styczen 190 6,5 m3 /dzien

Luty 156 5 m3 /dzien

Pazdziernik - Luty (5 msc) - zuzycie 964 m3 GZ 50

pozdrawiam cieplo

(Y)

Trochę jestem przerażony tymi wynikami zużycia, jakie przedstawiacie - ja mam domek też na "wygwizdowie" kubatura ok. 500 m3, ogrzewanie+cwu+gotowanie - gaz propan, trochę dogrzewałem kominkiem, temp. w dzień ustawiona na 22 st. (czasem jak przesadziłem z kominkiem to i 24 st.), w nocy 19 st. i jak podliczyłem to wszystko za okres od lipca 2007 do koniec lutego 2008 to mi wyszło niewiele ponad 240 zł/miesiąc. Ponieważ notuję zużycia mediów i związane z tym wydatki po porównaniu z ubiegłym sezonem mogłem stwierdzić, że róznice są niewielkie. Natomiast w pierwszym roku użytkowania owszem koszty były znacznie wyższe (ale też zima była bardziej sroga). Domek o konstrukcji szkieletowej ocieplany wełną (wewnątrz ścian) i styropianem 5 cm na zewnątrz + tynk. Piec dwufunkcyjny Ulrich (Sakate). Kominek Tarnawa 14 kW z rozprowadzeniem konwekcyjnym.

Mieszkam prawie trzy tygodnie i mogę sie wreszcie wypowiedzieć z pozycji permamentnego uzytkownika, a nie tylko doglądającego instalacji inwestora ;)

- Jak ktoś pisze, że ma w domu 20 st w dzień i 17 w nocy i mu to odpowiada, to ja w to nie wierzę. Wierzę, że się mozna przyzwyczaić, ok, ale uważam, że jest to robione tylko i wył. ze względu na kasę (czego nie neguję, ale dorabianie ideologii jest niepotrzebne). Ja poczatkowo miałem w dzień 21-21,5, ale komfortowo jest o jakiś stopień wyżej.

- Za dwa miesiące ogrzewania niezamieszkanego domu kondensatem (pow. ogrzewana (< całkowitej ) to jakieś 160m2, nie chce mi sie liczyć kubatury) zapłaciłem 1100zł. Temp. jak wspomniałem oscylowała miedzy 20,5 a 21,5 st, chyba ze odpalony był kominek.

- Ze wzgledu na bardzo nieregularne godziny pracy i funkcjonowania rodziny zrezygnowałem z ustawiania programów na sterowniku pogodowym. Domyslnie na każdy dzień jest jeden blok od 6 do 23 grzanie plus woda i w razie zmian rozkładu dnia na bieżaco pstrykamy sterownikiem i poszczególnymi obwodami.

- Po przeprowadzce zauwazyłem (nihil novi), ze dom na tych samych parametrach grzewczych robi sie coraz cieplejszy czyli akumuluje ciepło. Mysle wiec, ze systematycznie cały układ dązy do jakiegoś optimum, ale trudno powiedzieć póki co kiedy go osiągnie.

Przy okazji tematu mam pytanie. Czy ktoś z Was zmieniał zasilanie z gazu z butli na gaz ziemny? O ile zwiekszyło się w takim przypadku zuzycie gazu ziemnego? Ja do ogrzewania domu ok 130mkw, parter + poddasze użytkowe, kubatura ok 500m3 zużuwam przeciętnie 60m3 gazu propan na miesiąc zimowy przy zimie jaką mamy w tej chwili plus dogrzewanie kominkiem. Ile mogę się spodziewać zużycia gazu ziemnego po zmianie?

• 4 weeks później...
- Jak ktoś pisze, że ma w domu 20 st w dzień i 17 w nocy i mu to odpowiada, to ja w to nie wierzę. Wierzę, że się mozna przyzwyczaić, ok, ale uważam, że jest to robione tylko i wył. ze względu na kasę (czego nie neguję, ale dorabianie ideologii jest niepotrzebne). Ja początkowo miałem w dzień 21-21,5, ale komfortowo jest o jakiś stopień wyżej.

Jak ktoś pisze że ma 22,5 i jest mu z tym dobrze, to mu po prostu nie wierze. Dla na 20 jest bardzo ok, więcej to już tropiki :lol:.

A tak na poważnie to te 2 stopnie zależa od :

1. Twoich osobistych i fizjologicznych cech oraz preferencji. Np jeśli masz niskie ciśnienie przy 20 stopniach możesz odczuwać chłód. Tak samo rano wszyscy bardziej marzniemy, ponieważ po przebudzeniu mamy niższe niż normalnie ciśnienie.

2. Do jakich temperatur jesteś przyzwyczajony. Tutaj masz rację. najlepszym przykładem sa pory roku jak na wiosnę po raz pierwszy pojawi się temperatura 14-18 stopni to od razu krótki rękaw bo gorąco, ale jak w lato spadie do 14-18 to kurtka i czapa bo zimo. :wink. Kwestia adaptacji organizmu panujących temperatur,

Są to więc subiektywne odczucia jednostek.

Tak więc u nas w domu w dzień 20 w ocy 18? i jest ok choć małżowinka jest zmarźluch.

Wracając do gazu mam od 3 tygodni i spalanie wychodzi mi na poziomie 4,8m3 na dobę.

Wracając do gazu mam od 3 tygodni i spalanie wychodzi mi na poziomie 4,8m3 na dobę.

Wypadałoby napisać, że posiadasz kominek z płaszczem, rekuperator i chyba jeszcze solary tak wynika z twojego dziennika. I czy w ogóle już normalnie mieszkasz, bo ten wynik może niektórych zszokować.

Ktoś mógłby napisać: zużywam 0,5 m3 gazu na dobę i grzać kominkiem.

Wypadałoby napisać, że posiadasz kominek z płaszczem, rekuperator i chyba jeszcze solary tak wynika z twojego dziennika. I czy w ogóle już normalnie mieszkasz, bo ten wynik może niektórych zszokować.

Ktoś mógłby napisać: zużywam 0,5 m3 gazu na dobę i grzać kominkiem.

Więc piszę.

Krzywa grzania n 0,4

Solarów jeszcze nie mam

Kominka od tych 3 tygodni nie odpaliłem ani razu

Rekuperator faktycznie mam bo tez tym sie zajmuję.

Poza tym styro 20 cm

Okna 3 szybowe

Już mieszkam

A dlaczego szokować?

:-? Spalam za mało czy za dużo?