Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Vail. eco 186+ CM 430. 240 m2 (garaż + piwnic słabo ogrz.) bez kominka

25 BK. + 12 styro , 20 wełny poddasze , temp. 21 st.

dom częściowo odslonięty, I sezon grzania. I faktura 900 PLN za 3 miechy od 01.09 do 23.12. (496m3).

2 obiegi podł. koryt. łazien., kuchnia , reszta grzej.

zużycie grudzień 09-250m3

zużycie styczeń 10-350m3

u mnie na niższych krzywych wcale nie ma oszczędności.

Wróciłem do ustawień 1,0-pierwszy obieg (grzejniki) i 0,45 podłogówka.

Nagrzewa się szybciej , piec się rzadziej włącza.

pozdro dla gazowników!

GAS IS THE BEST!

p.s. już się boję podwyżek , zamawiam świdry pod pc. :D

p.p.s. nie dajcie się prowokować pompiarzom, niech smarują co mają na wątrobie i wynoszą się na pompiarzowe posty.

Od 10-ciu lat ogrzewam dom GZ50 ,wcześniej był węgiel i prąd. Gaz to idealne paliwo nawet przy obecnych cenach. Dla 6-ciu osób na CWU wychodzi 400m3 ,kuchnia to 200m3 a ogrzewanie 1800-2200m3 //rok Przy cenie 1,75/m3 i 200m2 średnio ocieplonej kostki z lat 70 -tych to wynik bardzo mnie satysfakcjonujący. Wydaje się, że nie ma rosądnej alternatywy i konkurencyjnej cenowo do ogrzewania gazem.

Rachunek sprzed 2 dni:

6 miesiecy 486 m3 gz 50

wspomagane kominkiem z pw. -spalilem ok. 2 m3 lichego iglastego drewna,

reku od listopada,solary od kwietnia dzialaly-jakies 400 pln dopracowaly zysku w grzaniu cwu,

dom 180 m.kw. ,kondensat,temp. dol 20-21,gora 18-19 stale,okresowo 21 st.

sam gaz 450 pln,

calosc z oplatami 779 pln.

hmm, stało się rachunek doszedł:

od 21.12.2009 do 24.01.2010 poszło z dymem105,1 m3 tj. 409,89 litra gazu PROPAN za kwotę 1073,20 PLN łącznie z opłata licznikową (23,06)

dom 140m2 z 2008r. porotherm 30 + 12 cm styropianu, wełny i inne cuda w użyciu, pierwszy pełny sezon grzewczy

pozdrowiony, :wink:

troszkę się podłamałem...

Dom w stanie surowym zamkniętym z piwnicą, ocieplony styro 15cm, ogrzewany podłogówką i grzejnikami(5 szt) drzwi zew tymczasowe nie szczelne, drzwi miedzy garażem a hallem bardzo nie szczelne, brak drzwi wew, ekipa na budynku cały styczeń.

Zużycie gazu wg licznika od 1 stycznia do 5 lutego ok 800 m3 :o

Temperatura wewnątrz ok 22st C. To chyba nie możliwe, może jest jakaś nie szczelność. Czy możliwe jest takie zużycie?

Dom- klocek z lat 80tych , ocieplony z wymienioną stolarką... pół domu, a właściwie pół górnego piętra (całe piętro ok 100m2) ogrzewane od listopada kominkiem "powietrznym" który wtrząchnął 3,5mp buka, sypialnia+pokój dziecinny+ czasem kuchnia na GZ50- rachunek za ostatnie 2 miesiące - 924zł . Piec to dwu-funkcyjny Junkers 24kW zainstalowany na dolnym piętrze w kotłowni zaraz przy wewnętrznym garażu... normalne zużycie gazu bez ogrzewania to koszt 160-180zł na 2 miesiące...temp. w pomieszczeniach ogrzewanych gazem - dzień 22,5- noc 21...do tego za ten sam okres prąd to 357zł...

(analogicznie - znajomi nowy dom z PC , tylko prąd , zero gazu, temp. rzędu 21 stopni - 1500zł )

Dom w stanie surowym zamkniętym z piwnicą, ocieplony styro 15cm, ogrzewany podłogówką i grzejnikami(5 szt) drzwi zew tymczasowe nie szczelne, drzwi miedzy garażem a hallem bardzo nie szczelne, brak drzwi wew, ekipa na budynku cały styczeń.

Temperatura wewnątrz ok 22st C. To chyba nie możliwe, może jest jakaś nie szczelność. Czy możliwe jest takie zużycie?

Jak jest ekipa to zmniejszyłbym grzanie do 17-18 oC, po co 22 oC? :roll:

Jak jest ekipa to zmniejszyłbym grzanie do 17-18 oC, po co 22 oC? :roll:

Raz że z ciekawości bo to pierwszy miesiąc ogrzewania a dwa że chciałem żeby gipsówki szybciej schły. Teraz obniżę do 18st C i sprawdzę czy przy liczniku nie ma nieszczelności ponieważ zauważyłem że coś tam syczy...

Ja mam Piec Vaillant.Regulator pokojowy.W styczniu spaliłem 312 m gazu,czyli 10 metrów na dzień.Koszt 521 zł.(Taryfa W-2 jeszcze)Temp. w nocy 20 stopni, w dzień 21,5 stopnia.Na piecu 70 stopni.Mieszkam w kamienicy 50 m2. Kamienica nie ocieplona.

Porównanie:

Styczeń 2009 - 262 m (19 st. w nocy, w dzień 21)

Styczeń 2010 - 312 m (20 st. w nocy, w dzień 21,5)

Od 10 października kiedy włączyłem ogrzewanie spaliłem 790 metrów.

W tamtym roku nie było takich mrozów jak w tym.

p.s.

Nie mam kominka i nie dogrzewam sąsiadów. :lol:

od 21.12.2009 do 24.01.2010 poszło z dymem105,1 m3 tj. 409,89 litra gazu PROPAN za kwotę 1073,20 PLN łącznie z opłata licznikową (23,06)

dom 140m2 z 2008r. porotherm 30 + 12 cm styropianu, wełny i inne cuda w użyciu, pierwszy pełny sezon grzewczy

A czy możesz napisać po jakiej cenie kupujesz gaz?

Czy masz zbiornik na własność czy dzierżawisz?

Łupi mnie SHELLGAS - butla wkopana - ich własność, także gaz do czasu przejścia przez licznik. obecna cena 2,10 za litr + VAT także złodziejstwo ale o tym już pisałem wcześniej

pozdrowiony

A czy możesz napisać po jakiej cenie kupujesz gaz?

Czy masz zbiornik na własność czy dzierżawisz?

Napisz jaką masz kubaturę.

Mokry dom = wysoki rachunek :) Jak dorzucisz miejsca, gdzie ogrzewasz swoim gazem okolicę ...

kubatura budynku ok 900m2

powierzchnia mieszkalna 180m2 + 40 piwnica +40 garaż

900 m3.

To przy tych dziurach masz prawie normalny rachunek. Uszczelnisz przewiewy będzie git.