Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kiedy stosuje obniżoną to cr430 ją pokazuje. Jak pokazuje 5 to nie stosuje obniżonej. Tam jest jeszcze jedna opcja, nie pamiętam nazwy, która określa jaka ma być temperatura w dziurach - czy ma być to właśnie ta obniżona, czy ochrona przeciw zamarzaniu (te 5 właśnie) czy coś tam jeszcze.

Łojej

To muszę poszukać tej opcyjki.

After edit:

Aaaa znalazłem takie coś na ekranie C21 ---> "Tryb Auto_OFF".

U mnie z tego co pamiętam to jest na ECO nastawione.

Popróbuje ze zmianą na "Obniżenie" i zobaczymy jak się zmienia wyniki.

Ale jak tak patrzę na opis ECO:

- ECO

W czasie, w którym nie jest zaprogramowane żadne

okno czasowe, urządzenie grzejne jest wyłączone.

Temperatura zewnętrzna jest kontrolowana.Jeżeli

temperatura zewnętrzna będzie niższą od 3 °C zadana

temperatura pokojowa zostanie zastąpiona przez

nastawioną temperaturę obniżoną (nie mniej, niż

5 °C). Regulowanie będzie na tą zadaną temperaturę

pokojową. Nastawiony czas opóźnienia zabezpieczania

przed mrozem (patrz tutaj) także działa na początku

tego regulowania. Jeżeli temperatura zewnętrzna

wzrośnie powyżej 4 °C , kontrola temperatury

zewnętrznej będzie nadal aktywną, urządzenie grzejne

zostanie wyłączone.

to tak jakbym miał ustawione "Obniżona" bo ostatnio zawsze jest mniej niż +3C na zewnątrz. Z tym, że miesza tu jeszcze czas opóźnienia ...

https://forum.murator.pl/topic/45481-ile-gazu-posz%C5%82o-wam-juz-w-tym-sezonie/page/124/#findComment-3922913

Dodam, że mam jeszcze pogodówkę z calormatikiem 430, który sam sobie ustawia temp. zasilania. Ale przestawiłem na samym piecu temp. max. zasilania z 60 na 70 i wtedy chyba wzrosło zużycie gazu.

E, raczej to zima była ostrzejsza. Jak masz strownik to on decyduje o temperaturach grzania a nie pokretło na kotle.

Tak, ale w przypadku ustawienia max. temp. na kotle np. 60 st., regulator nie obejdzie tego ograniczenia i musi dostosować się do tego. To jest stwierdzenie serwisanta. Sam bym nie kombinował w ten sposób.

W momencie ustawienia na kotle innej temp. niż max (oczywiście w tym konkretnym przypadku vaillant +CM430) sterownik przestaje być sterownikiem pogodowym. Działają tylko zaprogramowane cykle grzewcze. Zarówno na klapce kotła jak i w instrukcji jest to wyraźnei zaznaczone.

A co ma piernik do wiatraka ?

I na której stronie instrukcji jest to zaznaczone ?

https://forum.murator.pl/topic/45481-ile-gazu-posz%C5%82o-wam-juz-w-tym-sezonie/page/124/#findComment-3923158

Witam,

Szczerze mówiąc nie wiem, który sposób jest bardziej gazo-oszczędny.

Ma ktoś z Was jakieś doświadczenia w tym temacie?

pozdrowienia

Musisz to zsprawdzić doświadczalnie dla swojego domku.

W moim przypadku obniżanie o 2-3 stopnie niedawało żadnych oszczędności.wręcz przeciwnie. Z tym ze użytkuje kocioł kondensacyjny - z obserwacji 99% jego pracy na co jest na minimalnej modulacji, gdy dawałem skokowe zwiekszenie temperatury pracował z wiekszą mocą stąd nie było oszczędności w spalaniu gazu.

Teraz stosuje dwie nastawy na termostacie pokojowym 21 gdy jesteśmy 20,6 gdy śpimy lub nas nie ma - z racji trybu życia jest to bardzo nie reguralne.

Co by nie było to całkowicie OT.

Dla domku którego parametry podawałem wcześniej - na dzień 9 II 2010 było 733m3 gazu zużyte od 1X2009 , mieszkamy od 11XII 2009. Maksymalne zużycie dobowe to było 12,5m3 przy - 22 stopniach w nocy od -17 w dzień..

pozdrawiam

Pawlok

https://forum.murator.pl/topic/45481-ile-gazu-posz%C5%82o-wam-juz-w-tym-sezonie/page/124/#findComment-3923580

Widziałem w poprzednich postach, że ustawiacie 2-3 interwały grzania w ciągu doby. Spotkałem się z opinią, żeby ustawić grzanie np. na cały dzień, żeby nie wychłodzić domu.

Wyniki spalania gazu, które podawałem kilka postów wyżej otrzymałem dla parametrów:

- sterownik pogodowy calormatic430.

- ustawione trzy ramki czasowe, w których chcę określić większą temperaturę (w "dziurach" mam ustawioną temperaturę 18C)

Czyli można chyba powiedzieć, ze mam grzanie na cały dzień.

Chociaż trochę dziwne jest to, że sterownik w "dziurach" pokazuje temp 5C i nie do końca jestem pewny czy on grzeje te 18C co mu ustawiłem w parametrach jako temperaturę obniżoną ....

Wtedy nie grzeje - "jest w pogotowiu" jak temperatura spadnie ponizej 18 stopni.

A jak masz ustawione jako korekte , brak czy temorstat?

https://forum.murator.pl/topic/45481-ile-gazu-posz%C5%82o-wam-juz-w-tym-sezonie/page/124/#findComment-3923605

Chociaż trochę dziwne jest to, że sterownik w "dziurach" pokazuje temp 5C i nie do końca jestem pewny czy on grzeje te 18C co mu ustawiłem w parametrach jako temperaturę obniżoną ....

Kiedy stosuje obniżoną to cr430 ją pokazuje. Jak pokazuje 5 to nie stosuje obniżonej. Tam jest jeszcze jedna opcja, nie pamiętam nazwy, która określa jaka ma być temperatura w dziurach - czy ma być to właśnie ta obniżona, czy ochrona przeciw zamarzaniu (te 5 właśnie) czy coś tam jeszcze.

Temperatura obnizona

https://forum.murator.pl/topic/45481-ile-gazu-posz%C5%82o-wam-juz-w-tym-sezonie/page/124/#findComment-3923614

Witam,

czytam ten watek od pewnego czasu i podziele sie tez moimi wynikami ktore sa w sumie chyba dobre a i bedzie cos na pocieszenie dla tych co narzekaja ze duzo pala gazu.

Dom ok 160mkw wg normy, po podlodze 250 mkw , garaz 36mkw ogrzewany do jakis 12 st, mieszkalne do 20 w dzien 18-19 noc. wentylacja grawitacyjna, piec kondesat Hoval 24kW zasobnik 160l. sciana 30 protherm +15 stryro standard , poddasze 25-30 cm welny lepszej, duzo wykuszy ( 4) 2 balkony nieocieplone niewykonczone, okna standard + rolety zewnetrzne , 5 okien dachowych. Grzanie ustawione dwustopniowo noc 18,5 dzien 19,5. woda w zasobniku 44 st. ogrzewanie prawie caly dol podlogowka na mieszaczu z ustawiana recznie temp. wody ( jakies -10 st to co na grzejnikach) krzywa na grzejniki 0,75. Do tego jest kominek z plaszczem CTM 18kw - palone jest zwykle codziennie od 16-18 do 22.

Poszlo w styczniu 270 m 3 + troche drzewa ( zwyke na dzien potrzeba 5-6 sporych kawalkow. Dobowo wychodzi od 8,5 m 3 w mrozy do 6 jak jest cieplej.

Sporo oszczedzilem walczac ze sterownikiem - glownie grzebiac w ustawieniach serwisowych pieca i samego palnika. Mowiac w skrocie najlepsza opcja to regulacja pogodowa + 500% ( nie wiem jak to 500% rozumiec) wplyw pomieszczenia / moc na co ograniczona na 30% , na cwu na 70%.

Dzieki tym ustawieniom zmniejszylem zuzycie na dobe o przynajmniej 1-2 m 3 - piec sie zalacza rzadziej i lepiej reaguje na np. wzrost temp od slonca. Kominek jest tak zrobiony ze jak osiagnie temp. 55 st to piec gazowy sie wylacza calkowicie ( tj. odciente jest 220~ od niego).

Na koniec pocieszenie dla narzekajacych - mojej mamie w starym domu poniemieckim 200 mkw okna w 1/4 nowe reszta stara, nie ocieplony temp w domu gora 16-18 st jedynie w salonie kominek otwarty i jest cieplej poszlo za koncowke grudnia i caly styczen 914 m 3 ! Czyli 1560 zl - MASAKRA

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/45481-ile-gazu-posz%C5%82o-wam-juz-w-tym-sezonie/page/124/#findComment-3923707

W momencie ustawienia na kotle innej temp. niż max (oczywiście w tym konkretnym przypadku vaillant +CM430) sterownik przestaje być sterownikiem pogodowym. Działają tylko zaprogramowane cykle grzewcze. Zarówno na klapce kotła jak i w instrukcji jest to wyraźnei zaznaczone.

A co ma piernik do wiatraka ?

I na której stronie instrukcji jest to zaznaczone ?

Str. 15 instrukcji obsługi kotła p.4.7.2

A wracając do tematu to początek roku nie należy do najlepszych ...

od 06 X 2009 do 03 I 2010 poszło 492m3 średnia 5,7m3/dobę

a już od 3 I do 9 II 341m3 średnia 9,2m3/dobę :evil:

https://forum.murator.pl/topic/45481-ile-gazu-posz%C5%82o-wam-juz-w-tym-sezonie/page/124/#findComment-3923818

Witam,

czytam ten watek od pewnego czasu i podziele sie tez moimi wynikami ktore sa w sumie chyba dobre a i bedzie cos na pocieszenie dla tych co narzekaja ze duzo pala gazu.

(...)

Sporo oszczedzilem walczac ze sterownikiem - glownie grzebiac w ustawieniach serwisowych pieca i samego palnika. Mowiac w skrocie najlepsza opcja to regulacja pogodowa + 500% ( nie wiem jak to 500% rozumiec) wplyw pomieszczenia / moc na co ograniczona na 30% , na cwu na 70%.

Dzieki tym ustawieniom zmniejszylem zuzycie na dobe o przynajmniej 1-2 m 3 - piec sie zalacza rzadziej i lepiej reaguje na np. wzrost temp od slonca. Kominek jest tak zrobiony ze jak osiagnie temp. 55 st to piec gazowy sie wylacza calkowicie ( tj. odciente jest 220~ od niego).

(...)

Sporo to oszczędziłeś dzięki paleniu w kominku z płaszczem , ponadto 20 stopni w dzień - jakbym ja utrzymywał w domu 20 stopni to żona by się ze mną rozwiodła - u mnie 22 stopnie w dzień to minimum :lol:

8,5m3 gazu dobowo - jakbyś podniósł temp do 22 stopni to zwiększyłboby Ci się zużycie o ca 20% i wyniosło by ponad 10m3 dobowo - co przy wspomaganiu się codziennie kilka godzin kominkiem z płaszczem jest dużym zużyciem .

Oczywiście absolutnie nie neguję Twojego zadowolenia - "metrycznie" zużycie rzeczywiście jest nieduże - tylko - doliczywszy "wspomagacze" jak i stosunkowo niską temperaturę utrzymywaną we wnętrzach - sumarycznie sytuacja się trochę zmienia ...

:D

https://forum.murator.pl/topic/45481-ile-gazu-posz%C5%82o-wam-juz-w-tym-sezonie/page/124/#findComment-3923836

Nie dopisalem pewnej istotnej rzeczy kiedy pale w kominku to temperatura w calym domu sie podnosci i jest jakies 21 st na gorze i 22 na dole. Wynika to z tego ze na gazie reg. pogodowy utrzymuje w sumie niska temp grzejnikow np. krzywa 0,75 - przy -15 st jedynie 43 st a jak pale w kominku to woda ma w zaleznosci od hajcowania min 50 st do nawet 70 st.

Ogolnie wiec jestem zadowolony bo ja potrzebuje wieczorem ciepelko ( dla mnie 22 st to juz jest super) a w dzien 20 st jest wystarczajace.

Ciekawi mnie ile bym mniej zuzywal jakbym zalozyl rekuperator ( zastanawialem sie mocno ale w koncu zrezygnowalem). Moze ktos moze podac jakies szacunki - 20 % mniej ? Mysle tez czy nie uszczelnic troche dziur np. w dzwiach bo mam w domu ciagle niska wilgotnosc 35-40% ponoc to wg niektorych znak ze jest za duza wymiana powietrza ( faktycznie przy kratkach czuc wyrazny cug)....

https://forum.murator.pl/topic/45481-ile-gazu-posz%C5%82o-wam-juz-w-tym-sezonie/page/124/#findComment-3923874

Mysle tez czy nie uszczelnic troche dziur np. w dzwiach bo mam w domu ciagle niska wilgotnosc 35-40% ponoc to wg niektorych znak ze jest za duza wymiana powietrza ( faktycznie przy kratkach czuc wyrazny cug)....

Niska wilgotnośc związana jest z ostrym grzaniem a nie nadmierną wymianą powietrza:))

https://forum.murator.pl/topic/45481-ile-gazu-posz%C5%82o-wam-juz-w-tym-sezonie/page/124/#findComment-3924493

Mysle tez czy nie uszczelnic troche dziur np. w dzwiach bo mam w domu ciagle niska wilgotnosc 35-40% ponoc to wg niektorych znak ze jest za duza wymiana powietrza ( faktycznie przy kratkach czuc wyrazny cug)....

Niska wilgotnośc związana jest z ostrym grzaniem a nie nadmierną wymianą powietrza:))

zwlaszcza kiedy na zewnątrz jest 95-100% wilgotnossci:)

https://forum.murator.pl/topic/45481-ile-gazu-posz%C5%82o-wam-juz-w-tym-sezonie/page/124/#findComment-3924509

Dom 120 m parterówka, pow ogrzewana 100 m2, podłogówka 60 m2 reszta grzejniki, sciany porotherm 25 cm, styro 12 cm, Vaillant ecotec 18 kW pogodówka kominek z płaszczem, w kominku palę w weekend od godz 15 do 22 , zuzycie przy temp zew. ok -8 , 6 m3 , przy max -15, 8 m3 z c.W.U.Podczas palenia kominkiem , jak nagrzeje sie podogówka i podłoga działa jak piec oddaje ciepło przez cały nastepny dzien wtedy zuycie gazu max 4 m3/dobe

Krzywa 1.0, przy nizszej temp. zew. podnosze na 1.2 , na CM 400 korzystam z korekty , na termostacie za duzo gazu szło na ponowne podgrzanie wody w podłogówce po obnizonej temp w nocy , cała doba 21 stopnii temp w mieszkaniu , garazu nie ogrzewam, sciane między garażem a mieszkaniem ociepliłem styro 5 cm,zuzycie gazu od 20.12.2009 do 10.02.2010 - 250 m3 gazu

Sam grzebałem w cm400 przez 2 lata , jezeli chodzi o servistantów Vaillanta to przychodzili podbili pieczatke kasowali i tyle , przy pierwszym uruchomieniu facet nawet nie raczył mi wytłumaczyc nic nt regulatora powiedział, cyt"musi sobie pan sam poczytac i poustawiac tak żeby pan był zadowolony "hahah smiech pusty mnie ogarnia do tej pory było ich 3 w ciągu 3 lat uzytkowania kotła przeglady konserwacja regulacja jak przechodziłem z propoanu na GZ, brak słów jak Vaillant toleruje takich atoryzowanych servisantów

https://forum.murator.pl/topic/45481-ile-gazu-posz%C5%82o-wam-juz-w-tym-sezonie/page/124/#findComment-3924722

Vail. eco 186+ CM 430. 240 m2 (garaż + piwnic słabo ogrz.) bez kominka

25 BK. + 12 styro , 20 wełny poddasze , temp. 21 st.

dom częściowo odslonięty, I sezon grzania. I faktura 900 PLN za 3 miechy od 01.09 do 23.12. (496m3).

2 obiegi podł. koryt. łazien., kuchnia , reszta grzej.

zużycie grudzień 09-250m3

zużycie styczeń 10-350m3

Obecnie ok. 12m3 od 3 dni (przy temp. w ok.wroc. od 0 do -5 lub 7 i wieje)

Wyjechałem na 5 dni na pocz. lutego, temp. ustawiłem na 18 st. a i tak zeżarł ok.9m3.(a temperatury były niższe!)

U mnie serwisanci też byli tajemniczy, optymalne ustawienia kombinuję sam. Wszystko ok. life is brutal, pretensji nie mam, ale jak ktoś pyta jaki piec ma kupić to opisuję te nadęte primadonny i nie polecam firmy V. właśnie z tego powodu.

https://forum.murator.pl/topic/45481-ile-gazu-posz%C5%82o-wam-juz-w-tym-sezonie/page/124/#findComment-3924837

zwlaszcza kiedy na zewnątrz jest 95-100% wilgotnossci:)

ta, względnej, przy temp. w okolicach 0, czyli do kilku gramów wody na m3.

co po ogrzaniu tego powietrza do +20 się przekłada się na w porywach do 25% wilgotności względnej.

i nie za bardzo to jest też od grzania, tzn. fakt, czym cieplej tym względna spada bo dla wyższej temperatury jest większa zawartość maksymalna - ale ilość wilgoci się nie wiele zmienia.

https://forum.murator.pl/topic/45481-ile-gazu-posz%C5%82o-wam-juz-w-tym-sezonie/page/124/#findComment-3925117

Czyli moje rozumowanie ze jak zmniejsze przeplyw powietrza to wilgotnosc powinna wzrosnac jest prawidlowe ? Bo wtedy widze to tak - wilgoc pochodzaca z suszenia prania, oddychania , gotowania itd wolniej bedzie usuwana z domu wiec wilgotnosc wzrosnie. Pytanie czy nie bedzie gorszego powietrza w domu pewnie bedzie mniej swieze . Fajnie jak by ktos podal sposob na ustalenie/ zmierzenie jaka jest wymiana powietrza.

Ktos powie co to ma do watku ile gazu poszlo... po prostu wtedy gazu poszlo by mniej - pytanie ile mniej i czy gra jest warta swieczki ....

https://forum.murator.pl/topic/45481-ile-gazu-posz%C5%82o-wam-juz-w-tym-sezonie/page/124/#findComment-3925770

Czyli moje rozumowanie ze jak zmniejsze przeplyw powietrza to wilgotnosc powinna wzrosnac jest prawidlowe ? Bo wtedy widze to tak - wilgoc pochodzaca z suszenia prania, oddychania , gotowania itd wolniej bedzie usuwana z domu wiec wilgotnosc wzrosnie. Pytanie czy nie bedzie gorszego powietrza w domu pewnie bedzie mniej swieze . Fajnie jak by ktos podal sposob na ustalenie/ zmierzenie jaka jest wymiana powietrza.

Ktos powie co to ma do watku ile gazu poszlo... po prostu wtedy gazu poszlo by mniej - pytanie ile mniej i czy gra jest warta swieczki ....

Za suche powietrze nie jest zdrowe , za duza wilgotnosc powoduje np grzyba.

Nie wiem czy Twoje rozumowanie iż im mniejsza wilgotnosc tym mniej gazu pojdzie jes tprawidlowe... powinno sie wietrzyc aby swieze powietrze wpadało .

Ja jedno okno mam zostawione na mikro uchył jak podejdzies zdo okna czuć chłód.

https://forum.murator.pl/topic/45481-ile-gazu-posz%C5%82o-wam-juz-w-tym-sezonie/page/124/#findComment-3925800

Tu znajdziesz odpowiedź na nurtujące cię pytania od forumowego speca adama :)

http://forum.muratordom.pl/o-wentylacji-co-i-po-co-wzdluz-i-w-poprzek,t134659-60.htm

https://forum.murator.pl/topic/45481-ile-gazu-posz%C5%82o-wam-juz-w-tym-sezonie/page/124/#findComment-3925814

Za suche powietrze nie jest zdrowe , za duza wilgotnosc powoduje np grzyba.

Nie wiem czy Twoje rozumowanie iż im mniejsza wilgotnosc tym mniej gazu pojdzie jes tprawidlowe... powinno sie wietrzyc aby swieze powietrze wpadało .

Ja jedno okno mam zostawione na mikro uchył jak podejdzies zdo okna czuć chłód.

To nie jest dobry sposób. Najlepiej wietrzyć krótko a intensywnie. Wówczas straty są mniejsze.

W nowych oknach uszczelki są specjalnie "nacinane" aby była stała mikrowentylacja. Nikt nie pyta czy tak ma być czy nie, tylko odgórnie tak robią. Macie tak u siebie może ?

Patrz okna VEKA.

https://forum.murator.pl/topic/45481-ile-gazu-posz%C5%82o-wam-juz-w-tym-sezonie/page/124/#findComment-3926221

Ja mam tylko nadzieje ze tegoroczna zima jest wybrykiem. Moze i gazu mi nie poszło wiele ale drewna ...... kurde, pół piwnicy. Miałem 10 m3 drewna w postaci odpadow pobudowlanych, scietej i 2 lata suszonej topoli, gruszki i jabłoni. Myslałem, ze to mi ma 5 lat starczy a tu przez 1 zime poszła ponad połowa. Jesli nastepna zima ma wygladac w podobny sposob to część pokoikow na gorze zamykamy, dzieciaki podlegają "kompresji" do 1 pokoju, żona dostaje ciepła gacia a'la Bridget Jones i finito - tak by pozostac w W-2. 60 zl/miesiac w W-3 to przegiecie pały.
https://forum.murator.pl/topic/45481-ile-gazu-posz%C5%82o-wam-juz-w-tym-sezonie/page/124/#findComment-3927930