Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kurcze.

Może zaznaczę, że do końca grudnia dom był rzeczywiście przegrzewany (a był tylko 1 tydzień mrozu konkretnego, czyli -15 stopni), a od początku stycznia jest ok, w domu ok. 21 max (noc 20). No i pół stycznia to mrozy po -20 stopni, a i w lutym było podobnie...

To w/g mnie duzo,

u mnie od 1 października do teraz 975 m3 GZ 50 , ogrzewane 134 m2 podłogówka t wewn. 22,0 do 22,5 oC ( sypialnia ok 20-21 oC ).

Najlepsze są komentarze tych co mają dodatkową kotłownię w salonie albo rekuperator i nawet nie wspomną o tym szczególe.

Nie mam kominka ani reku , ogrzewanie tylko gazem,

no moze trochę dogrzewam telewizorem i 2 x komputerem :lol: :wink:

witam, kiedyś zachęcałem do obliczania rocznych kosztów ogrzewania, dane mojego domu podałem w grudniu 2006r w tym temacie, teraz podaję aktualne z ubiegłych lat (stan licz na 31.12, koszt wg faktur, drewno 6mp po 140zł)

dodam, że w tym roku do dzisiaj zużyłem 104m3 gazu, drewna (dąb) poszło mi w tym sezonie ok 3,5mp,

http://i63.servimg.com/u/f63/11/83/66/02/captur10.jpg

dom z poddaszem użytk, pow podłóg 130m2, prosty w bryle "stodoły" z małym gankiem, w technologii TH300 (thermomur), kominek z płaszczem, solary płaszczyznowe, garaż nie ogrzewany z os wejściem, okna pcv 1,1, bez piwnic. Dodatkowo (kształtki styro) ocieplone wełną (20cm) skosy i sufit poddasza, chociaż na szczycie bez wełny można teraz wchodzić bez dodatkowego ubrania (może 2 do 3stC chłodniej niż w mieszkaniu.

to było do 2bm, do dzisiaj zużyłem od 1.01 137m3 gazu, drewna w tym sezonie ok 4,5mp

Wczorajszy rachunek za czas od 11.12.2009 - 10.02 2010 - 1002 m3

Dom 350 m2 temperatura utrzymywana 19.5 - plus ciepła woda.

Ze wszystkimi opłatami wyszło 1.797.11 .

Rok temu przy mniejszych mrozach ( w sumie braku mrozów ) wyszło 1500.

Więc jest superaśno. :D

Wczorajszy rachunek za czas od 11.12.2009 - 10.02 2010 - 1002 m3

Dom 350 m2 temperatura utrzymywana 19.5 - plus ciepła woda.

Ze wszystkimi opłatami wyszło 1.797.11 .

Rok temu przy mniejszych mrozach ( w sumie braku mrozów ) wyszło 1500.

Więc jest superaśno. :D

Wynik wyjątkowo dobry.

Ogrzewasz całe 350m2 do 19,5 stopni?

Masz inne źródła ciepła (np. kominek)?

Jak ocieplony dom? Rekuperator?

Zastanawiam sie jak ustawic piec na "cieplejsze dni" takie jak teraz okolo 4-8 stopni.

Podłogówke mam na pokrętło skala temperatury 30-60

Grzejniki na głowicach na 3

Na piecu :

temperatura minimalna 19 stopni ale ustawione w interwalach godzinowych przez cala dobe 20 stopni.

Krzywa aktualnie 0,6

Zastnawiam sie czy nie lepiej było by ustawic wyzsza krzywą - piec rzadziej by się załaczał tylko jak to jest z ta koretką... w pokojach mam 21 stopni - ustawione 20 ale i tak grzejniki nie są zimne tylko letnie bardzo letnie...

4 m3 na dobe niby nie duzo z tego z 1 m3 na ciepla wode...

Ogrzewasz całe 350m2 do 19,5 stopni?

Masz inne źródła ciepła (np. kominek)?

Jak ocieplony dom? Rekuperator?

Ogrzewam cały dom - prócz spiżarki. Wyjdzie jakieś 335.

Dom ocieplony 12 styropian, jednak poddasze ocieplone wełną mineralną 2 * więcej niż ustawa przewduje .

Kominek 11 kw Petit Godin 3121 - drewno z własnego lasu :D bardziej ku uciesze naszych psiolów i kociolów niż z potrzeby dogrzewania.

Rekuperatora niet.

Mam dla wszystkich dobrą wiadomość!!

Mój piec pali około 16-17m3/dobę.

Pozdrawiam

Jeżeli Twój dom liczy 400m2 powierzchni i 1500m3 kubatury to bardzo ładne zużycie ...

8)

Całość 240m2, ale ogrzewam tylko 170 bo reszta to piwnica z garażem.

Dlatego napisałem, że mam dobrą wiadomość dla wszystkich. Niech się cieszą jak mają mniejsze zużycie. Wiecie, że Polak jest szczęśliwy jak sąsiad ma gorzej!

Dom piętrowy, mieszkamy od grudnia, pow. grzana 140 m2, temp. parter 23, piętro 22 (noc piętro 19).

Od 5 do 25 lutego poszło równo 120 m3 gazu ziemnego

Nie paliłem w kominku.

Aha przestawiłem na piecu (vaillant ecotec plus vcw - kondensat dwufunkcyjny):

- blokadę włączenie palnika z 20 na 50

- wybieg pompy z 5 na 15

Mam wrażenie, że zmiana ustawień wpłynęła korzystnie na zużycie gazu. Chociaż trudno to obiektywnie stwierdzić przy ostatnich wahaniach temperatur.

Jeśli ktoś ma podobny piec, to proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami.

Dom piętrowy, mieszkamy od grudnia, pow. grzana 140 m2, temp. parter 23, piętro 22 (noc piętro 19).

Nie paliłem w kominku.

- wybieg pompy z 5 na 15

Mam wrażenie, że zmiana ustawień wpłynęła korzystnie na zużycie gazu. Chociaż trudno to obiektywnie stwierdzić przy ostatnich wahaniach temperatur.

wg mnie super wynik u mnie 166 m3 od 2 .02.2010 do 23.02.2010 - góra nie grzana czyli ogrzewanie wody i 80m2 domu plus to co ogrzewam strop ..

a ja wrócę z uporem maniaka do mojego 2 pytania:

jakie są optymalne ustawienia pieca (z waszego doświadczenia raczej niz porad serwisanta;-) takiego jak mój: BUDERUS LOGAMAX GB022 JEDNOFUNKCYJNY Z ZASOBNIKIEM 120 L? Wierzę, że parę osób go ma, więc z pewnością sprawdzało parę opcji i pragnie się ze mną podzielić doświadczeniami...

Nie paliłem w kominku.

- wybieg pompy z 5 na 15

Mam piec vaillant ecotec plus 186, powierzchnia domu 150m2, ocieplenie dachu 25cm, ściany 16cm, podłoga 8cm, rolety zewnętrzne. I sezon.

Spalanie średnio 10m3, przy 3 godzinnym dogrzewaniu kominkiem (przez ostatnie 2 miesiące.

Od kilu dni spalanie 7m3, bez użycia kominka.

CWU+gotowanie dla 4 osób.

Jak ustawić

- wybieg pompy z 5 na 15

krok po kroku?

Czasami mi się nie chce wierzyć kiedy czytam że niektórym szło 4-5m3 na dobę i mieli w domkach 22 stopnie kiedy na zewnątrz -20 :o .

Mój domek to 160m2 silka +10 styro, dużo przeszkleń, dach wełna 20 cm, salon 40m2 z 6m antresolą, w domu tylko podłogówka, kocioł Wolf kondesat z zasobnikiem.

Kominkiem nieobudowanym dogrzewałem sobie wieczorami (18-22 jeden załadunek suchym bukiem)

Na dołączonym obrazku moje zużycie.

Wystarczy zarejestrować sie na http://www.ebok.psgaz.pl i ma się dostęp do tego typu analiz.

Zachęcam by "mistrzowie" w oszczędnym zużyciu zaprezentowali nam swoje wykresy...

http://images39.fotosik.pl/262/76cd5a2752fd64f5m.jpg