Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wlasnie odczytalem zuzycie gazu od wczoraj.

Wyszlo mi,ze kociol mi zjadl 13,5 m3 od 9.00 02.02.2012 do 11.20 03.02.2012.....

Temp. od wczoraj,od -16 do -23 dzisiaj,obecnie ok. -16......Bez kominka.....

Szlag mnie trafia z veluksami....nienawidze tych okien......

mam 5 dużych veluxow GGL U08 (134 x140cm) bez rolet, pod 3 nie mam nawet grzejników i wszystko jest OK. Po prostu jest to wina niewłaściwego ocieplenia, trzeba będzie to poprawić i wszystko powinno być OK.

Spalanie u mnie:

28.01 godz. 19:30 stan licznika: 1198,1 ( 19-22 palone w kozie)

29.01 godz. 19:00 stan licznika: 1203,8 zużycie: 5,7m3

30.01 godz. 19:00 stan licznika: 1210,9 zużycie: 7,1m3

31.01 godz. 19:00 stan licznika: 1218,6 zużycie: 7,7m3

01.02 godz. 19:00 stan licznika: 1227,4 zużycie: 8,8m3 (19-22 palone w kozie)

02.02 godz. 21:00 stan licznika: 1233,4 zużycie: 6,0m3

03.02 godz. 19:00 stan licznika: 1240,5 zużycie: 7,1m3

Na piecu ustawione 20,5* ale w domu w dzień przekracza 23* bo słoneczko operuje. Okno tarasowe od południa 3mx2,7m robi swoje.

Ponieważ: 362*1,9+2*60=prawie 809

Ok, wszystko pasuje te 2*60 to koszty stałe i tego nie doliczasz bo i tak bez względu na zużycie musisz je ponieść - ale czy to nie jest koszt gazu???

Zgodnie z zasadą Z/Z - zapłaciłem/zużyłem - to jest jedyny koszt jednostkowy w tym przypadku jak wcześniej wyliczyłem. W rachunkach nie ma "prawie" - tu nie ma dowolności.

Witam,

u nas jeszcze nie mieszkamy ale robią schody już i jest ustawione na komputerku 19 stopni (manual) wiec jest 20 stopni na termometrze, woda ciepla grzeje się, i na dobę pobierało w te ostatnie dni po 14 metrow gazu (wszystkie kaloryfery odkreocne na maxa tylko w 3 lazienkach są zakręcone, podłogowki też nie chodzą jeszcze). To duzo?? Mysle ze jak sie zamieszka to deczko spadnie jeszcze...aaa domek ma 150 metrow:)

Edytowane przez ricco1

to dobry wynik, ale 220 to chyba po podłodze sądząc po bryle z avatarka ?

wg projektu:

-powierzchnia zabudowy 132 mkw

-powierzchnia użytkowa 212 mkw

-powierzchnia całkowita 273 mkw (aż sam się dziwię skąd te metry... - mam małą piwniczkę, może stąd)

-kubatura 856m3 (ale domyślam się, że to do samych szczytów łącznie ze strychem)

Kubatura wg świadectwa energetycznego - 604 m3

Witajcie,

planujemy właśnie ogrzewanie. Nasza koncepcja jest taka: piec kondensacyjny na gaz ziemny, podłogówka wszędzie tam gdzie się da (ceramika, gres). W obawie przed słabą efektywnością w pokojach gdzie będą panele lub parkiet kombinujemy nad grzejnikami. Nasuwa się jednak pewne ale... Chciałbym przy piecu kondensacyjnym pozostać przy systemie niskotemperaturowym, nie zasilać podłogówki z powrotu grzejników ani z mieszacza, tylko podłączyć grzejnik pod to samo zasilanie co podłogówkę. Tyle, że czy w tym momencie grzejnik, zakładam już powiedzmy nieco większy niż standardowo, zda egzamin? Da radę?

Dodam tylko, że dół naszego domu to otwarta przestrzeń, swobodny przepływ powietrza a grzejnik byłby aż jeden. Góra natomiast - 3 grzejniki w trzech pokojach, reszta - duuuży hol, łazienka, pralnia, garderoba - podłogówka. Dodatkowo w domu centralnie na dole kominek. Powierzchnia domu: 150m2 mieszkalnej (220m2 po podłodze)

A cała ta rozkminka właśnie po to by oszacować przyszłe zużycie. Czytając Wasze posty nietrudno zauważyć, że macie wiele różnych doświadczeń. Zakładając przepalanie w kominku 3-4 razy w tygodniu (wieczorami) chciałbym osiągnąć 10m3 na dobę. Czy to realne Waszym zdaniem?

aaa no i ściany 25 porotherm + 15 styropian

Witajcie,

planujemy właśnie ogrzewanie. Nasza koncepcja jest taka: piec kondensacyjny na gaz ziemny, podłogówka wszędzie tam gdzie się da (ceramika, gres). W obawie przed słabą efektywnością w pokojach gdzie będą panele lub parkiet kombinujemy nad grzejnikami. Nasuwa się jednak pewne ale... Chciałbym przy piecu kondensacyjnym pozostać przy systemie niskotemperaturowym, nie zasilać podłogówki z powrotu grzejników ani z mieszacza, tylko podłączyć grzejnik pod to samo zasilanie co podłogówkę. Tyle, że czy w tym momencie grzejnik, zakładam już powiedzmy nieco większy niż standardowo, zda egzamin? Da radę?

Dodam tylko, że dół naszego domu to otwarta przestrzeń, swobodny przepływ powietrza a grzejnik byłby aż jeden. Góra natomiast - 3 grzejniki w trzech pokojach, reszta - duuuży hol, łazienka, pralnia, garderoba - podłogówka. Dodatkowo w domu centralnie na dole kominek. Powierzchnia domu: 150m2 mieszkalnej (220m2 po podłodze)

A cała ta rozkminka właśnie po to by oszacować przyszłe zużycie. Czytając Wasze posty nietrudno zauważyć, że macie wiele różnych doświadczeń. Zakładając przepalanie w kominku 3-4 razy w tygodniu (wieczorami) chciałbym osiągnąć 10m3 na dobę. Czy to realne Waszym zdaniem?

aaa no i ściany 25 porotherm + 15 styropian

Pod panelami czy parkietem też można kłaść podłogówkę. Należy tylko uważać z grubością. Jeżeli wybierzecie jednak grzejniki to aby obejść się bez mieszacza trzeba je dość znacznie przewymiarować. Tutaj trzeba by było to policzyć jak bardzo. Mam w łazienkach drabinki podłączone jako osobne pętle podłogówki i jest ok.

Być może stało się mitem, ja jednak miałem ostatnio okazję być w domu oddanym do użytku miesiąc temu, ogrzewanym tylko podłogówką z pieca na pelet. Różnica w temperaturze płytek i paneli jest duża - płytki ciepłe, panele chłodne. A więc część ciepła pod panelami zostaje - na chłopski rozum, inżynierem nie jestem...

Pod panelami czy parkietem też można kłaść podłogówkę. Należy tylko uważać z grubością. Jeżeli wybierzecie jednak grzejniki to aby obejść się bez mieszacza trzeba je dość znacznie przewymiarować. Tutaj trzeba by było to policzyć jak bardzo. Mam w łazienkach drabinki podłączone jako osobne pętle podłogówki i jest ok.

A jaką masz temp na zasilaniu? Jaką temp ma grzejnik - tak na dotyk - jest letni, ciepły, bardzo ciepły?

Być może stało się mitem, ja jednak miałem ostatnio okazję być w domu oddanym do użytku miesiąc temu, ogrzewanym tylko podłogówką z pieca na pelet. Różnica w temperaturze płytek i paneli jest duża - płytki ciepłe, panele chłodne. A więc część ciepła pod panelami zostaje - na chłopski rozum, inżynierem nie jestem...

Przy dobrze wykonanej podłogówce i dobrym ociepleniu domu, temperatura podłogówki jest niemal nieodczuwalna. Jedynie przy dużych mrozach powinno się ją czuć.