Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czyli już w normie. Spróbuj ustawić termostat w ten sposób, że przez 2h masz dzień (np. 15*C) potem 2h noc (np. 13*C) i tak całą dobę. Może też być 1h dzień i 2h noc. Wtedy podłoga będzie mogła dojść do temperatury i oddać ją do otoczenia (duża inercja takiego typu ogrzewania). Ja tak zrobiłem (dzięki koledze orko) i mam większy komfort i mniejsze spalanie.

Dobrze jest też wietrzyć pomieszczenia ale intensywnie i krótko (5 minut) , im większy mróz tym lepiej. Stare powietrze wewnątrz ciężko jest ogrzać.

Spróbuj i daj znać.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy tych utrzymywanych 13oC piec pochlania mi ~14 kubików GZ50 na dobę przy temperaturach oscylujących w okolicach -2oC. Troszkę mnie to zużycie przeraziło przy tak niskiej utrzymywanej temperaturze. Czy możliwe jest ze przez cale lato dom jeszcze nie wysechł z wilgoci technologicznej i mogę liczyć na jakąś poprawę czy szukać drugiego etatu żeby zarobić na ten gaz ?

Wg mnie to jest normalne zużycie. Dom spory, ocieplenie przeciętne, nowy i jeszcze nie jest zamieszkany (a to sporo zmienia).

U mnie jest podobne ocieplenie (dodatkowo niezbyt starannie wykonane), ale dom znacznie mniejszy (160m2 po podłodze) i przy -15 (zimniej na razie nie było) zużycie było między 13 a 14 m3 na dobę, temp. w domu 21-22. Dodatkowo oprócz temperatury ogromne znaczenie ma wiatr i wilgotność.

oto wyniki dla ludzi z domami energooszczędnymi zużycie np 970m3/rok taryfy W-2.1, W-2.2, W-2.12T

[ATTACH=CONFIG]155693[/ATTACH]

a tu dla zużywających rocznie np 2092m3/rok taryfa W-3.6

[ATTACH=CONFIG]155694[/ATTACH]

Nie dasz rady wrzucić tego np. do google.docs i opublikować? Można zresztą nawet na żywca wrzucać wykresy - tu masz np. aktualną cenę gazu w Małopolsce w zależności od rocznego zużycia.

oimg?key=0AnTyiBGMi1epcFVkcVJFdktnS3BSaWl5ZHdkb2p1Wnc&oid=1&zx=wjslmra185rk

Kwestia budynku...

Dzisiaj mija dokładnie rok od mojego wprowadzenia się i rozpoczęcia "monitorowania" zużycia gazu :)

Przez ostatnie 12 miesięcy zużyłem 1230 m3. Dom - 250 m2 z czego 35m2 to garaż w bryle budynku. W tym sezonie temperatura w domu to około 22 st na dole i około 21 na górze. Pozostałe parametry w stopce. Aha, nie gotuję na gazie - mam indukcję.

Sezon rozliczeniowy mija mi bodajże 29 lutego 2013 i nie powinienem mieć problemu, żeby zmieścić się w 1200m3. Pozostały lekko ponad 2 miesiące a zużyć mogę jeszcze około 530m3 gazu, czyli jakieś 250m3 na miesiąc (zużycie za ostatni miesiąc - 23.11-22.12 - to 150m3).

Jedyne dodatkowe źródło ogrzewania to w tym sezonie grzewczym średnio 2-3x w tygodniu kominek wieczorem - rekreacyjnie dla przyjemności. W tym sezonie (od października) spaliłem w ten sposób około 0,7mp drewna - buk i jakieś resztki od podbitki, łaty, itp. (używam ich do rozpalenia).

Ja jestem bardzo zadowolony :)

Kwestia budynku...

Dokładnie mam nadzieję, że umnie też tak wyjdzie.

M@rio ja na Twoim miejscu zacząłbym się inetersować taryfą W-3, jeśli masz dom około 200 m2 to nawet jeśli jest zbudowany w technologi energooszczednej założe się,że nie zmieścisz się w 1200 m3.Pozdrawiam

Nie opłaca mi się W-3 bo tam to same bezsensowne opłaty nie związane z zużyciem to ponad 800zł na rok. Zawsze zdąże zmienić, tym bardziej, że zamierzam grzać dopiero sezon 2013/2014

Nie dasz rady wrzucić tego np. do google.docs i opublikować? Można zresztą nawet na żywca wrzucać wykresy - tu masz np. aktualną cenę gazu w Małopolsce w zależności od rocznego zużycia.

Nie wiem gdzie i jak ale mogę przesłać komuś do wrzucenia.

Dokładnie mam nadzieję, że umnie też tak wyjdzie.

Nie opłaca mi się W-3 bo tam to same bezsensowne opłaty nie związane z zużyciem to ponad 800zł na rok. Zawsze zdąże zmienić, tym bardziej, że zamierzam grzać dopiero sezon 2013/2014

Nie wiem gdzie i jak ale mogę przesłać komuś do wrzucenia.

Ale taryfe "przydziela" Ci gazowania na podstawie zużycia gazu w okresie rozliczeniowym / rok czasu /. Ty możesz na starcie wybrac ale po roku i tak wpadasz w taryfe PGNIGu.

Właśnie dostałem rachunek zużycie od 1.09.2012 420 m3

1. Piec: kondensat Immergas Victrix max 26kW

2. Paliwo: GZ50

3. Zasobnik: 47l wężownicowy

4. Temperatura zadana CWU: 43st

5. Cyrkulacja:brak

6. Średnie miesięczne zużycie wody 8; m3

7. Warunki: 2 łazienki, rodzina 2 +2, gotowanie - prąd

8. Średnie dzienne zużycie GZ: 4m3/dzień. okres 1.09 - 12.12.212

Otrzymałem pismo z PGNiG odnośnie zmian cen gazu.

"Informujemy, że zgodne z zapisem w Taryfie, punkt 4.10.1, „Dopuszcza się

dokonywanie rozliczeń na podstawie Odczytu Odbiorcy w dniu zmiany

ceny paliwa gazowego lub stawek opłat i przekazanego Sprzedawcy,

w terminie 5 dni od dnia zmiany cen paliwa gazowego lub stawek opłat"

Zwykle na ten czas są prognozy, ale jak w/w można do 5 dni podać odczyt rzeczywisty.

PS warto aktywować swoje konto w PGNiG i wszelkie sprawy załatwiać przez internet.

Edytowane przez kbab

Witam.

Jesli ktos z przegladajacych ten temat ma dom ogrzewany instalacja C.O. z kotlem gazowym to bardzo bym prosil o rachunek za gaz. Jest mi to potrzebne na studia do prezentacji, w ktorej mam pokazac jak ksztaltuja sie ceny za gaz w przypadku uzywania go tylko do przygotowywania posilkow (tak jest w moim przypadku) i gdy ogrzewa sie nim dom.

Rachunek wyglda tak:

http://images.tinypic.pl/i/00228/i1hpteu35i50.jpg

Mój rachunek za miesiąc grudzień - 143 m3 - 343 zł. CO+CWU z tym że CO włączyłem dopiero 5 lub 6 grudnia - . Dom 135 m2, parter podłogówka + góra kaloryfery + drabinki w 2 łazienkach. Temperatura ustawiona to 19 st. a w domu 20 st., a kiedy palę w kominku to w domu jest 22 st. Palę w kominku prawie codziennie. (kominek konwekcyjny 12 kW + rozprowadzenie grawitacyjne na 3 pokoje). Piec Junkers 14-3c. Edytowane przez gujas
dodałem model pieca

Wracając do taryf i obniżki to sprawa wygląda tak:

Jesli prognozy sa wystawiane w czasie obowiązywania starej ceny czytaj w grudniu, to na prognozach sa stare, wyższe ceny.

Dopiero w momencie rozliczenia następuje przeliczenie zużycia w nowej cenie - Istotna sprawa jesli rozliczenie następuje raz w roku jak to jest w taryfie W2.1.

Wówczas czekamy rok na rozxliczenie mając nadpłaconą różnice.

Jeśli prognoza jest naliczana w styczniu - sa już nowe niższe ceny.

Tak to działa w Karpackiej PGNIGe.