Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Piec odpalony 20.12.12 Dom nowy nie zamieszkany

Tem początkowa 9C nagrzane do 22. Jak zaczynal grzac to palil 11m3 po po 7 dniach spadło do 8,5m3 i zaczely sie skoki raz 5m3 raz 8m3. Domyslam sie ze dom sie nagrzewa wiec roznie oddaje cieplo.

03.01.13 zamontowana pogodówka wiec temperature ustawilem w sterowniku na 17C w domu jest 16,5 na dworze 6 pali mi 2,5m3 na 24h

PS. Do konca kwietnia mialem zrobione wylewki i tynki. Dom schnał przez lato. Mam połozene płytki wszedzie oprócz łazienki jednej wilgotnosc kolo 45% (jak włavcze reku to spada ponizej 40%). Nie włączylem wygrzewania jastrychu bo mysle ze nie trzeba. Co uważacie?

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas też pierwszy sezon.

Kuchenka gazowa, cwu i ogrzewanie również gazowe.

Na samo grzanie wody i gotowanie codziennie 3m3. ( sprawdziliśmy to przez 2 tygodnie października przy zupełnie wyłączonym ogrzewaniu).

Teraz codziennie łącznie ok. 7 m3. ( czyli 3 m3 jak wyżej i 4 m3 ogrzewanie). Temperatura w domu ok. 21 C, kominek przepalony może raz w tygodniu.

3 osoby, dom połowa bliźniaka. Piwnica 40 m2 ( ogrzewanie wyłączone), parter 100 m2 (podłogówka włączona + kaloryfery wyłączone), piętro 50 m2 (kaloryfery wyłączone), kubatura 970 m3, wentylacja mechaniczna z GWC. Dom ocieplony styropianem 20 cm, na elewacji południowej niestety tylko 15 cm ( konserwator, bliźniak, wymogi różne inne od nas niezależne). Poddasze 30 cm wełny. Okna 3 szybowe ale niestety o dużo gorszych parametrach niżby mogły być ( wymagane przez konserwatora szprosy obniżają niestety wszystkie możliwe współczynniki )

Wg. mnie Twoje zużycie jest niewielkie ale pewnie inni się odezwą, że bardzo duże. Czasami jak czytam, jakie zużycie mają co poniektórzy to mam wrażenie, że są cudotwórcami :-)

Właśnie przyszedł rachunek: 22.10 - 21.12 433 m3 ( do zapłaty 1041,87, średnia cena za metr 2,40 zł ) to daje ok. 7,3 m3 na dobę.

136 m2 pow.ogrzewanej, 4 dorosłe osoby+maluszek. Za 2012 zużycie gazu ok 1700 m3, wody -192m3. Kocioł z otw. kom.spal. przepracował w trybie co -720h i w trybie cw (zasobnik) 310h.

Za gaz zapłaciłem 4020 zł (co, cw a kuchnia gazowa) za wodę z kanalizacją 2200 zł. za en. elektryczną 1200 zł.

136 m2 pow.ogrzewanej, 4 dorosłe osoby+maluszek. Za 2012 zużycie gazu ok 1700 m3, wody -192m3. Kocioł z otw. kom.spal. przepracował w trybie co -720h i w trybie cw (zasobnik) 310h.

Za gaz zapłaciłem 4020 zł (co, cw a kuchnia gazowa) za wodę z kanalizacją 2200 zł. za en. elektryczną 1200 zł.

Fajne podsumowanie, a ile kol miał stopni w domu??? taka srednia temperatura?

Wszystko zależy jakie masz docieplenie ,ile styropianu w podłodze i ile wełny na poddaszu, jakie okna (nic o tym nie piszesz). Niektórzy na tym forum mają to bardzo dobrze zrobione i zużywają mało gazu. Ja niestety tak nie mam i zużywa mi około 8m3 na dobę przy temperaturze nastawionej 22*C i -5 do -10*C na zewnątrz (co+cwu+kuchenka).

U mnie na razie nastawione na 10.5 bo nie mieszkam. Okna trzy szybowe, styropian 15 cm, wełna 25 cm, nie grzeje wody. nie mam tez drzwi wewnętrznych, a spala mi podobnie jak u Ciebie 6-8 m3 przy minusowej temperaturze, wystarczy, że temperatura na zewnątrz jest powyżej zera to wtedy zużycie jest max 2m3. Wydaje mi się, ze coś źle mam poustawiany ten piec.

Zgadza się ale pogodówka dobiera temperaturę wody w CO w zależności od tej , która jest na zewnątrz wg. odpowiedniej krzywej zwanej krzywą grzania np. jeśli jest +5 temperatura wody wynosi 35 stopni a jeśli jest -20 stopni wtedy 60. Popatrz do instrukcji na parametry tej krzywej , zaobserwuj też przy minusach jaka jest woda na kotle.

U mnie na razie nastawione na 10.5 bo nie mieszkam. Okna trzy szybowe, styropian 15 cm, wełna 25 cm, nie grzeje wody. nie mam tez drzwi wewnętrznych, a spala mi podobnie jak u Ciebie 6-8 m3 przy minusowej temperaturze, wystarczy, że temperatura na zewnątrz jest powyżej zera to wtedy zużycie jest max 2m3. Wydaje mi się, ze coś źle mam poustawiany ten piec.

Chłopie nie wiem czemu płaczesz jeżeli zużywa Ci lekko powyżej 0 C 2m3. U mnie przy 2-3 C na zewnątrz bierze 8 m3 i mam dobrze zaizolowany dom.

Co ciekawe w temp. minusowych bardzo dużo spalanie nie wzrasta. Kwestia jeszcze powierzchni jaka grzejesz.

Przy -2/-4 C przez cały dzień spala mi ok. 10 - 11 m3. Dom ponad 200m2 ale grzane efektywnie ok. 150 m2. ( w kilku pokojach grzejniki na 1*)

Temp. na dole ok.20 C, góra 19 C.

Pozdrawiam,