Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rewelacyjny to by byl 100m3...ale niestety do pasywniaka jeszcze duzo brakuje

No nie wiem....ja mam 194m2 plus 40 gsraz, miedzy pazdz. A grudniem wyszlo ok.7m3 a od grudnia do teraz 13... Na dole podlogowka na gorze grzejniki. I o ile na dole cieplo ok 22 to na gorze ok 19 i nie moge wiecej jakos takie letnie te grzejniki. Temp. Na kotle 45st. Kociol Junkers cerapur 16-3a. Nie wiem co jest nie tak bo co roku tak mi wzrasta w ty m okresie o ok 2 m3 srednio. Rok temu bylo 10, wczesniej 8. Moze cos z ustawieniami kotla mam nie tak ale kompletnie sie na tym nie znam, moze ktos cos pomoze na chlodna górę letnie grzejniki i duże zużycie. A i tak w tym roku udalo mi sie jako tako uruchomic podlogowke bo do tej pory ledwie grzala bo przeplywy byly przykrecone...

Właśnie dostałem roczne rozliczenie za gazik (co + cwu + gotowanie): 1047m3(11795kWh) na kwotę 2210zł brutto. Nie jest aż tak źle, ale jednak bez palenia kominkiem od października gdzieś tak do połowy listopada nie wyrobiłbym się w taryfie W2, albo byłoby na styk. Cały czas intryguje mnie ile zapłaciłbym w taryfie W3 za 1300-1350m3, bo na tyle szacuję zużycie roczne bez kominka. Może da radę ktoś z Was w miarę precyzyjnie mi to określić? Pozdrawiam

Właśnie dostałem roczne rozliczenie za gazik (co + cwu + gotowanie): 1047m3(11795kWh) na kwotę 2210zł brutto. Nie jest aż tak źle, ale jednak bez palenia kominkiem od października gdzieś tak do połowy listopada nie wyrobiłbym się w taryfie W2, albo byłoby na styk. Cały czas intryguje mnie ile zapłaciłbym w taryfie W3 za 1300-1350m3, bo na tyle szacuję zużycie roczne bez kominka. Może da radę ktoś z Was w miarę precyzyjnie mi to określić? Pozdrawiam

Jak w ogóle wygląda sprawa z tymi taryfami? Mam umowę podpisaną od czerwca i po roku korzystania z gazu dostaję rozliczenie rocznego zużycia i wtedy gdy przekroczę zużycie z taryfy W2 przenoszą mnie do taryfy W3? Czy może jest to rozliczane rocznie czyli od 1 stycznia do ostatniego dnia roku?

Wydaję mi się, że zmieściłbym się w taryfie W2, ale na wygrzewanie wylewek trochę m3 poszło, a ocieplenie domu mam od połowy grudnia i na grzanie nieocieplonego domu też trochę m3 poszło.

Taryfa W-2 od W-3 różni się tylko opłatami stałymi. Jak w poprzednim roku zużycie przekroczy limit, to w kolejnym roku mamy wyższą taryfę, jak nie przekroczy - to niższą. Zmiany wprowadzają z urzędu. Cena paliwa jest taka sama, inna jest opłata abonamentowa i dystrybucyjna i ta opłata dystrybucyjna właśnie jest dużo wyższa i robi różnicę. Coś około 32 zł netto względem 10 zł miesięcznie przy W-2. Rozliczenie jest rok do roku począwszy od dnia pierwszego rozliczenia, czyli rozpoczęcia zużywania gazu.

Napiszę jak to wyglądało u nas: zadeklarowaliśmy na początku października taryfę w-2. Zaczęliśmy grzać. PGNiG ma koniec roku umownego (? nie pamiętam nazwy dokładnie) ustalony z końcem listopada. No i na koniec listopada gazownia wzięła sobie nasze zużycie, wyliczyła roczną średnią (na podstawie półtora miesiąca) i przerzuciła nas do taryfy w-3. Jedyną informacją o zmianie taryfy było wskazanie taryfy na fakturze. Jako że sami podajemy gaz i faktury mamy co miesiąc, to szybko to zauważyliśmy i walka o powrót do w-2 trochę sił nas kosztował.

Hej

A dokładniej jaki dom - wielkość ocieplenie itp. Bo może to za dom 80m2 a wtedy to już moim zdaniem dużo.

Wychodzi poniżej 19gr kwh. Zaniżasz średnią forumową :)

Edytowane przez link2jack

1 lutego podpiąłem piec jednofunkcyjny Junkers Cerapur Smart 24kW i grzeje jeszcze niewykończony dom. Temperaturę na termostacie ustawiłem na 16 stopni, na piecu ustawiłem 30 stopni (mniej się nie da). Z tego co pokazuje termostat, w ciągu doby włącza się kilka razy po około pół godz. i w sumie pracuje około 4 godzin/dobę. Dom parterowy, bez drzwi wewnętrznych,cała elektryka wyłączona. Powierzchnia użytkowa grzana 130m2, do tego z boku lekko odizolowany garaż 40m2 w którym temp.utrzymuje się w granicach 8-9 stopni. Po dzisiejszym sprawdzeniu licznika zużycie wychodzi 3,1 m3 na dobę, zastanawiam się jak będzie po wprowadzeniu, włączeniu WM i grzaniu do 21-22 stopni .

Napiszę jak to wyglądało u nas: zadeklarowaliśmy na początku października taryfę w-2. Zaczęliśmy grzać. PGNiG ma koniec roku umownego (? nie pamiętam nazwy dokładnie) ustalony z końcem listopada. No i na koniec listopada gazownia wzięła sobie nasze zużycie, wyliczyła roczną średnią (na podstawie półtora miesiąca) i przerzuciła nas do taryfy w-3. Jedyną informacją o zmianie taryfy było wskazanie taryfy na fakturze. Jako że sami podajemy gaz i faktury mamy co miesiąc, to szybko to zauważyliśmy i walka o powrót do w-2 trochę sił nas kosztował.

nie szkoda sił (komfort) dla 220-230 zl rocznie?

w regionie karpackim PGNiG róznica roczna miedzy taryfa W 2 -12T a W 3 -12 T bedzie okolo 230 zl

Na razie masz zużycie niemiarodajne - suszysz nie wykończony dom więc masa energii idzie w odparowanie. Wykończysz, wysuszysz - dopiero 2-gi sezon daje jakieś pojęcie o realnym zużyciu. Z drugiej strony te obecne 3 m3 nie zapowiadają jakiejś katastrofy - spokojnie.

Dom jest już rok po tynkach i wylewkach więc raczej przez lato wysechł, do odpalenia gazu przepalałem kominkiem i mniej jak 14 stopni nie spadało więc wychłodzony nie był, mam cichą nadzieję że docelowo zużycie zakręci się w okolicy 5-6m3/dobe. Po poczytaniu forum widzę że znajomy hydraulik wcisnął mi za duży kocioł, 14 by spokojnie wystarczył, tylko ile i czy w ogóle był by oszczędniejszy ?

Do sterowania piecem podłączyłem centralkę alarmu Ropam Optima która ma termostat, sterowanie przez internet z komputera i telefonu, statystyki, wykresy i mnóstwo bajerów no ale sterowanie na zasadzie on/off ,na piecu zjechałem do 30 stopni i zastanawiam się czy jest sens kupowania "pogodynki" Junkersa :/

Edytowane przez MiruK

Buderus gb072 - 14kW

ściany: beton komórkowy 24cm gestość 600 + 21cm styropian 0,035

skosy: szczelina wentylacyjna 3cm + 35cm wełna 0,035

podłoga na gruncie: 17cm 0,033

100% podłogówka.

233m^2 powierzchni grzanej

Temp dzień 21,5-22stopnie, w nocy 20,5-21stopni

grzanie: w dwóch oknach: 4:30-7:30 (temp 21,5stopni), 17:00-20:00 (temp 21,5stopni). Pozostałe to 21

Zużycie c.o. + c.w.u.: ~200m3/miesiąc +/-15m^3

Start grzania od: 09.2017r.

Sezon pierwszy grzania.

Nie, nie szkoda, zwłaszcza że w regulaminie stoi, że jak ja wskażę za niską taryfę, to muszę później oddawać pieniądze, a jak oni wskażą za wysoką, to nie muszą. Może komuś się wydawać śmieszne 220-230zł, ale ja za to w zimie mam ok. miesiąc grzania - więc jak chcesz komuś swoją kasę za darmo oddawać, to proszę bardzo.

Różne są sytuacje. Może dom w kredycie i trzeba zaciskać pasa? A czasami ktoś oszczędza skrupulatnie 200 zł rocznie na grzaniu, a np. na papierosy wydaje 200 miesięcznie. Gradacja ludzkich potrzeb jest przeróżna. Umiejętność uzasadniania własnych wyborów przeogromna.

Różne są sytuacje. Może dom w kredycie i trzeba zaciskać pasa? A czasami ktoś oszczędza skrupulatnie 200 zł rocznie na grzaniu, a np. na papierosy wydaje 200 miesięcznie. Gradacja ludzkich potrzeb jest przeróżna. Umiejętność uzasadniania własnych wyborów przeogromna.

zdolność do oceniania i segregowania ludzi....zaskakująca....

Nie, nie szkoda, zwłaszcza że w regulaminie stoi, że jak ja wskażę za niską taryfę, to muszę później oddawać pieniądze, a jak oni wskażą za wysoką, to nie muszą. Może komuś się wydawać śmieszne 220-230zł, ale ja za to w zimie mam ok. miesiąc grzania - więc jak chcesz komuś swoją kasę za darmo oddawać, to proszę bardzo.

wszystko ok tylko ja twoja walkę rozumiem jako "zimniej" w domu i 12 miesięcy patrzenia w licznik i stresu czy się zmieszczę w 1200m3 rocznie, przypomnę dla 20 paru złotych miesiecznie, nie oceniam czy to mało czy dużo ale jesli ktos sie zdecydowal na gaz i wszystkie oplaty z przylaczeniem itd a teraz "walczy" w stresie kosztem przykrecania temperatury w domu... nie, dziekuje

Raczej ludzi szanujących pieniądze trzeba wspierać anie gadać gułupoty . Ostatnio byłem na szkoleniu i dwie kobiety rozmawiają ze sobą jak im ciężko, kredyty itp.A na stole Ijabłko tona tapety na mordzie. A ja mam okulary sklejone superglu i stare ciuchy a na pieniądze nie narzekam i nie wiemco to kredyt tylko oszczędzam gdzie mogę i staram się zarobić aby nie narobić.

A tak w ogóle gaz to najgorsze możliwe ogrzewanie:)