Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czyli co ? Taki sam dom z 5 osobami bedzie miał "słaby" wynik, 90kWh/m2*rok a z dwiema "dobry" wynik 45kWh4m2*rok?

A CWU nie jest "-podobne u wszystkich", bo stingeros zużywa 16m3, ja 30m3 gazu na CWU

Tylko z tego co widzę masz piec z zasobnikiem a ja 2F. Ludzie tu pisali, że samo ogrzewanie zasobnika 200L pobiera im 2m3 na 24h.

P.s Ktoś chciał wiedzieć ile mam stopni w domu. Powtarzam mam 23 stopnie.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dlaczego zamknąć- tak, jak w przypadku PV trzeba oprócz parametrów domu brać pod uwagę jego położenie geograficzne, liczbe mieszkańców (zużycie energii na CWU) które ma coraz większy wpływ na ostateczny wynik.

Dlatego ja nie wiem, czy 68kWh/m2*Rok to wynik dobry, średni, czy kiepski ?

Czyli twoje powiedzmy 90m3 miesiecznie i kolegi 600 m3 rocznie nic nikomu tak naprawde nie mówi a tu gratulowanie wyników albo „ale masz chopie z chałpy sito, taaak ci bierze” itd

A moj sąsiad ma 45kWh/m2*Rok?

To dobrze, czy średnio?

To był żart oczywiście, a co do wyników: kto zważa na to że ty w Rybniku a ja w Limanowej? Dla wiekszości nie ma żadnego znaczenia, ty bedziesz mial 90m3 a ja 140m3 i ludzie „gratuluja” albo „ganią” za wyniki, tak naprawde to twoj wynik powie tak naprawde coś komuś z twojego miasta

To był żart oczywiście, a co do wyników: kto zważa na to że ty w Rybniku a ja w Limanowej? Dla wiekszości nie ma żadnego znaczenia, ty bedziesz mial 90m3 a ja 140m3 i ludzie „gratuluja” albo „ganią” za wyniki, tak naprawde to twoj wynik powie tak naprawde coś komuś z twojego miasta

Niby tak ale... Region to powiedzmy tylko jeden z dziesięciu czynników o których piszemy a wiedząc pozostałe 9 czynników jesteśmy już w stanie w 90% porównać wyniki.

A propos regionu. Nie przesadzajcie bo nie żyjemy w USA gdzie w Miami jest 20 stopni a w Chicago 1 stopień. Wtedy ciężko porównać. U nas nie są aż tak drastycznie różnice. W górach zimno ale za to na północy dużo więcej wieje.

Ktos, kto chce sie porownać do kogoś innego szuka w miarę najbardziej odpowiadajàcego budynku.

Ja tak przynajmniej robiłem - kiedy się jeszcze porównywałem

Dlatego ja nie podaje wyników bo to bez sensu, jeszcze jak widzę że ktos komuś gratuluje wyników albo gani to rece opadają

Niby tak ale... Region to powiedzmy tylko jeden z dziesięciu czynników o których piszemy a wiedząc pozostałe 9 czynników jesteśmy już w stanie w 90% porównać wyniki.

A propos regionu. Nie przesadzajcie bo nie żyjemy w USA gdzie w Miami jest 20 stopni a w Chicago 1 stopień. Wtedy ciężko porównać. U nas nie są aż tak drastycznie różnice. W górach zimno ale za to na północy dużo więcej wieje.

No to ci pisze, u ciebie w sobote 16 stopni a u mnie 9, na przelomie roku byl u mnie kolega wlasnie z Rybnika, u mnie śnieg i mróz a u niego wiosna, a dla kogoś z Gdańska Rybnik i Limanowa to to samo przeż to południe

Dlatego ja nie podaje wyników bo to bez sensu, jeszcze jak widzę że ktos komuś gratuluje wyników albo gani to rece opadają

Ja podaje - bo moze ktoś z okolic będzie budował podobną parterówkę i być rozważa ogrzewanie jej gazem.

Natomiast nie ganie, nie chwalę, bo czynników wpływających na ostateczny wynik jest mnóstwo

No i fakt. Nie ma co gdybać czy ktoś miał 80, 100 czy 150m3. Wydaje mi się, że to tak bardzo mało do płacenia. Najlepiej porównywać nieocieplony z ocieplonym i wyciągać wnioski.

Napiszę Wam pewien przykład zużycia gazu z mojego życia. W 1997 roku gdy mieszkałem jeszcze z rodzicami uruchomiliśmy piec gazowy pierwszy raz odkąd go zainstalowali kilka lat wcześniej. Wygoda super. Pracę dyszy było słychać na zewnątrz hehe. Działał miesiąc. I to był jego ostatni miesiąc do dzisiaj hehe. Żarł 20m3 dziennie. Dom 140m2. Nieocieplony. Jak przyszedł rachunek na 400zł to wszyscy z krzeseł spadli. Wiecie ile to kiedyś było 400zł ??... Ojciec na zakładach chemicznych dostawał 650zł wypłaty.

31.12.2018 - 31.01.2019 - 178 metrów

31.12.2019 - 31.01.2020 - 134 metry ( cały czas od mojego ostatniego wpisu krzywa lekko podniesniona , czy za oknem +5 czy - 5 to jest stały komfort cieplny 23 stopnie ) grzejnika w grudniu nie odkrecałem w garazu ^^ no i oczywiście jak na moje u mnie na kujawach styczeń dosc ciepły:)

• 2 weeks później...

Chciałbym dowiedzieć się czy zużycie gazu na poziomie 5 m3 na dobę jest dobrym czy złym wynikiem?

Podstawowe dane do domu:

- powierzchnia 125 m2

- wszędzie ogrzewanie pidlogowe

- kocioł 14 kW

- podłączony czujnik temperatury zewnetrznej

- dwa cykle grzania, pierwszy 5 godz. Drugi 4 godz.

- temperatura zadana 21 stopni

- w zużyciu gazu jest też cwu i niewielkie gotowanie

Chciałbym dowiedzieć się czy zużycie gazu na poziomie 5 m3 na dobę jest dobrym czy złym wynikiem?

Podstawowe dane do domu:

- powierzchnia 125 m2

- wszędzie ogrzewanie pidlogowe

- kocioł 14 kW

- podłączony czujnik temperatury zewnetrznej

- dwa cykle grzania, pierwszy 5 godz. Drugi 4 godz.

- temperatura zadana 21 stopni

- w zużyciu gazu jest też cwu i niewielkie gotowanie

U mnie wychodzi ok 3m3 na dobę przy 100m2 domku. CO CWU gotowanie. Model 2+2. Temp w domu 23 stopnie. Kocioł 20/24 2F. Kocioł pracuje 9h na dobę.

Twoje zużycie wygląda na trochę duże ale jak większość tutaj stwierdzi jest dużo czynników, które trzeba by było porównać aby stwierdzić czy to błędy (usterki) w funkcjonowaniu instalacji czy jednak normalne zużycie.