Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

6 godzin temu, Mareks77 napisał:

Twoje m3 niczego nie wnoszą bo oprócz tego powinieneś dodać ilość m3 w miesiącach letnich gdzie zużywasz tylko na cele CWU i przygotowanie posiłków oraz współczynnik konwersji gazu z Twojego rejonu. 

Jednym słowem dane w kWh były by tu miarodajne.

Zbierz sobie 12 rachunków z ostatnich 12 miesięcy i zsumuj wartości kWh a następnie odejmij 12 krotność rachunku z miesiąca np. lipca oczywiście jeśli nie byłeś wtedy na wakacjach.

Po podzieleniu wyniku przez 160m2 wyjdzie wszystko.

Od 10.11.23 do 12.11.23  zużyłem 18 824 kWh. 

W miesiącach tylko z CWU okolo 270 kWh

Na CO zostaję więc 18824-(270x12)= 15584 kWh. 

Dużo? 

Ps. Współczynnik konwersji na Podlasiu to 11,568.

10 godzin temu, micrac91 napisał:

Od 10.11.23 do 12.11.23  zużyłem 18 824 kWh. 

W miesiącach tylko z CWU okolo 270 kWh

Na CO zostaję więc 18824-(270x12)= 15584 kWh. 

Dużo? 

Ps. Współczynnik konwersji na Podlasiu to 11,568.

Czyli można powiedzieć że wyszło ok 100kWh/m2.

Tragedii nie ma ale to jednak dużo.

Priorytetem powinno być docieplenie budynku wraz z dachem tak aby zejść z tym wynikiem w okolicach połowy np. 60kW/m2.

Możliwe że nowy kocioł z uwagi na planowane zmiany w przepisach nie osiągnie swojej pełnoletności ale z uwagi na nieprzewidywalność sprawności tego starego także i ta inwestycja musi zostać podjęta.

Ciekawe jest to, że piszecie o dociepleniu dachu, a ja uważałem, że 15 cm wełny na stropie i 15 cm na dachu jest ok. Jakieś propozycje co do tego jak to powinno wyglądać docelowo?

Piec oraz "konfiguracje" instalacji pewnie wymienię w następnym roku bo jednak o jego sprawność się obawiam po tylu latach użytkowania. 

26 minut temu, micrac91 napisał:

Ciekawe jest to, że piszecie o dociepleniu dachu, a ja uważałem, że 15 cm wełny na stropie i 15 cm na dachu jest ok. Jakieś propozycje co do tego jak to powinno wyglądać docelowo?

Piec oraz "konfiguracje" instalacji pewnie wymienię w następnym roku bo jednak o jego sprawność się obawiam po tylu latach użytkowania. 

Jeśli razem jest 30 to może zostać. 

Przed pracami w zimę dobrym rozwiązaniem jest badanie kamęrą termowizyjną.

Wtedy wyjdą wszelkie niedoskonałości, mostki cieplne i inne newralgiczne miejsca w których trzeba zwrócić uwagę.

Pokusił bym się o kolejne 10cm styropianu ale nie wiem jak wygląda dach a konkretnie okap tak aby nie zepsuć tego budynku wizualnie.

Po drugie musisz sobie zdać sprawę że dodatkowa warstwa ocieplenia wiąże się z szerszym zakresem....... np.  pracami przy okapie czyli ewentualną podbitką.

Następne pytanie co z oknami oraz fundamentami i ich ociepleniem. Nie wiem czy tam masz ogrzewanie podłogowe?

Edytowane przez Mareks77

Okna mam dwuszybowe i jest ich dość dużo (samych drzwi balkonowych 4 sztuki), więc to też przyszłościowo temat do inwestycji.

Co do dodatkowego docieplenia- okap mam dość szeroki, więc nie powinno być problemu.

Pod posadzką jest 5 cm styropianu, ogrzewanie podłogowe mam w łazience i kuchni.

Czy były ocieplone fundamenty? Nie mam pojęcia, kupowalem dom z drugiej ręki. W dzienniku budowy nie jest to napisane wprost, a ja nie potrafię tego odczytać. 

Tak czy inaczej- dzięki za informację. Wiem, że czeka mnie parę inwestycji w przyszłości. Na pewno piec i dodatkowa warstwa ocieplenia. Od tego zacznę.