Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Według ostatniego rachunku średnio 8,2 m3 na dobę,jeszcze przed mrozami.Piec,centrala kondensacyjna Wolf 24 CO i CWU. Do ogrzania 280 m2.Temp.dzień 22, noc 20 (jeszcze nigdy w nocy piec się nie włączył).Dom z pustaka Max + 12 cm styropianu,na stropie 20 cm wełny.

a ile jeszcze do tego kubikow drewna?

Z ust mi wyjąłeś pytanie.

Mam 3 letnią chałupe zrobioną według wszystkich reguł o połowie jego powierzchni, i spalam tyle samo.

nikt specjalny

To ja juz cholera nie rozumiem. A ile gazu ci idzi przy takim grzaniu. Ja mam przeciez prawidłowo ocieploną chałupe.

W sumie dogrzać góre moge , ale dół ustawie na 1.5-2 na kaloryferach , tylko musze sprawdzić ile wtedy gazu pojdzie.

Nie ulega wątpliwości jednak- straty ciepła na górze mam znacznie większe niż na dole. Zrobiłem na górze co mogłem- uszczelki etc, nawet wyjście na stryszek ma położone 10 cm styropianu na wierzchu na wyłazie.

ps. tez mam vaillanta ekotec plus

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzieki Pablitoo, u mnie jest to akurat kodowanie 2,a nie 1 :roll: a jak inne kody masz ustawione, bo widze, ze juz przetestowales kociolek :D nie wiem czemu serwisant nie pozmienial ustawien fabrycznych :-?

Chyba coś nie bardzo...

Mam taki piec jak ty V 200 WB2B i krzywa jest kodowana tak jak podawał Pablitoo w kodowaniu 1.

Poczytaj instrukcję serwisową str.42.

Nie paliłem w kominku w tym czasie a rzeczywiście takie wyszło zużycie.Teraz spodziewam się,że będzie w granicach 18m3 na dobę.Tak bywało w ubiegłym roku.Sterowanie wygląda tak:piec wyłącza się po osiągnięciu temp.22,5 a załącza się ponownie jak spadnie poniżej 21,5. Jak było ciepło na zewnątrz i nie było wichury to piec grzał przez 5-6 godzin na dobę - może krótki czas pracy tłumaczy stosunkowo niskie zużycie.

Nie paliłem w kominku w tym czasie a rzeczywiście takie wyszło zużycie.Teraz spodziewam się,że będzie w granicach 18m3 na dobę.Tak bywało w ubiegłym roku.Sterowanie wygląda tak:piec wyłącza się po osiągnięciu temp.22,5 a załącza się ponownie jak spadnie poniżej 21,5. Jak było ciepło na zewnątrz i nie było wichury to piec grzał przez 5-6 godzin na dobę - może krótki czas pracy tłumaczy stosunkowo niskie zużycie.

18 m3 przy tej powierzchni to brzmi sensownie, 8 m3/dobe to chyba sredniorocznie :lol:

witamy

Mamy problem z wyborem ogrzewania nie możemy sie zdecydować, myślimy nad ogrzewaniem GZ50, albo nad PC. Problem polega na tym, że nie potrafimy oszacować ile nas bedzie kosztowało ogrzanie naszego domu gazem. Powierzchnia do ogrzania to około 140mkw dom ocieplony ponad standard 20cm styro. Dach jeszcze nie ocieplony, ale bedzie ocieplony b.dobrze, na pewno ponad standard. dostęp do gazu jest koszt 1700zł za przyłącze + instalacja w domu czyli dodatkowo około 4,5tyś zł. PC to znowu koszty instalacji, a później wiadomo nie wiadomo o ile będzie taniej. Borykamy się z wyborem instalacji CO już chyba z 6mc i dalej nie wiemy. Jak myślicie jakie rachunki będą przychodziły za gaz i o ile wyższe od PC. nasz dom to ten z linku powiększony tylko o jeden garaż, piwnica powiększona i znajduje się pod całym budynkiem. Boimy się rachunków za sezon grzewczy w granicach 4-5tyś.

http://projekty.dom.pl/lk-302.htm

Tak piszecie o nastawianiu głowic, więc pytanko:

przed montażem głowic na grzejnikach jak ustawiliście, albo jak powinno być ustawione takie plastykowe coś (nie wiem jak to nazwać) z podziałką?

Instalator przy montażu coś tam pokręcił, w jednym więcej w drugim mniej i poszedł. Teraz w jednym grzejniku nastawię na 3, grzejnik robi się zimny, w innym znowu na 4 jest zimny.

Dzięki za pomoc :)

Według ostatniego rachunku średnio 8,2 m3 na dobę,jeszcze przed mrozami.Piec,centrala kondensacyjna Wolf 24 CO i CWU. Do ogrzania 280 m2.Temp.dzień 22, noc 20 (jeszcze nigdy w nocy piec się nie włączył).Dom z pustaka Max + 12 cm styropianu,na stropie 20 cm wełny.

a ile jeszcze do tego kubikow drewna?

Z ust mi wyjąłeś pytanie.

Mam 3 letnią chałupe zrobioną według wszystkich reguł o połowie jego powierzchni, i spalam tyle samo.

nikt specjalny

To ja juz cholera nie rozumiem. A ile gazu ci idzi przy takim grzaniu. Ja mam przeciez prawidłowo ocieploną chałupe.

W sumie dogrzać góre moge , ale dół ustawie na 1.5-2 na kaloryferach , tylko musze sprawdzić ile wtedy gazu pojdzie.

Nie ulega wątpliwości jednak- straty ciepła na górze mam znacznie większe niż na dole. Zrobiłem na górze co mogłem- uszczelki etc, nawet wyjście na stryszek ma położone 10 cm styropianu na wierzchu na wyłazie.

ps. tez mam vaillanta ekotec plus

Zaraz spisze licznik żeby nie być gołosłownym ale od ostatniego wpisu gdzie było na zewn -7 spalał średnio 9 m3 .Regulator pokojowy ustawiłem na 21 stC.Piec włącza mi się dość często i wiem ,że to zużycie mógłbym zmniejszyć.Zawory termostatyczne "heimeier" nastawione były wszędzie na 5.Teraz według eksperymentu zmieniłem nastawy na górze na 3 a na dole na 4.W chwili obecnej na zewn temp -22stC po nocy na regulatorze temp w salonie 20,5 stC piec pracuje i cyklicznie się włącza.Ile gazu zużywam wpiszę ci za 1h.Dom mam nieocieplony .Na górze 30 cm wełny megarock.Dom postawiony w 30 porothermie.

U mnie:

- dom 160 m2, podlogowka na dole 60m2 (deska 3-warstwowa i 10m2 plytek w kuchni), na gorze w lazience ~12m2 (plytki)

- na dole 5 kaloryferow, na gorze 4, wszystkie z zaworami ustawionymi na 3.5 (22 C)

- piec vitodens 222 + pogodowy Vitotronic 200

- ustawienia: temp dzienna 22, zredukowana 19, woda 50, grzejemy w godzinach 6-24. Na dole wg termomentru mam ~21C, gorze kolo 20

- obieg podlogowki nachylenie 1.0 (wiem, troche duzo) przesuniecie 0, obieg gory (grzejniki tylko) nachylenie 1.4, przesuniecie 0.

- dom ocieplony 15cm styro, zrobiony z suporexu. Dach ocieplony welna, strop drewniany ocieplony, strych ocieplony. Dom w lewkoniach II archonu bez garazu za to z piwnica.

- I sezon grzania - dziennie wietrzymy przez 5 minut gore z wszystkimi oknami na oscież - wilgoc :(

- 5 osob doroslych + 2 dzieci (rodzina na swieta :-) tak wiec zwiekszone zuzycie wody

Przy temp zewnetrznej -4 do -7 (mierzone w ciagu tygodnia) zuzycie dzienne 10m3

nie wiem czy to duzo czy malo, ale wyglada OK.

Ile gazu idzie teraz wszystkim tym, którym do tej pory szło 2,3,4 m3..?

Czy ciepłe golfy jeszcze wystarczają, czy potrzebne juz są jakieś skóry baranie..?

Czy metr drewna starcza choć na trzy dni..? Czy mozna chociaż wyskoczyć po gazetę, żeby nie pogasło w kominku..?

Czekamy na meldunki z całej Polski...!!!

Ile gazu idzie teraz wszystkim tym, którym do tej pory szło 2,3,4 m3..?

Czy ciepłe golfy jeszcze wystarczają, czy potrzebne juz są jakieś skóry baranie..?

Czy metr drewna starcza choć na trzy dni..? Czy mozna chociaż wyskoczyć po gazetę, żeby nie pogasło w kominku..?

Czekamy na meldunki z całej Polski...!!!

Dobry i ciekawy temat a zarazem jaki prawdziwny. :wink: Było go założyć osobno to może dowiedzieliśmy się jakich ciuchów używamy gdy tak trochę na wyrost posługujemy się naszym ciepełkiem i zużyciem gazu w domciu. :D :D :D :wink:

witamy

Mamy problem z wyborem ogrzewania nie możemy sie zdecydować, myślimy nad ogrzewaniem GZ50, albo nad PC. Problem polega na tym, że nie potrafimy oszacować ile nas bedzie kosztowało ogrzanie naszego domu gazem. Powierzchnia do ogrzania to około 140mkw dom ocieplony ponad standard 20cm styro. Dach jeszcze nie ocieplony, ale bedzie ocieplony b.dobrze, na pewno ponad standard. dostęp do gazu jest koszt 1700zł za przyłącze + instalacja w domu czyli dodatkowo około 4,5tyś zł. PC to znowu koszty instalacji, a później wiadomo nie wiadomo o ile będzie taniej. Borykamy się z wyborem instalacji CO już chyba z 6mc i dalej nie wiemy. Jak myślicie jakie rachunki będą przychodziły za gaz i o ile wyższe od PC. nasz dom to ten z linku powiększony tylko o jeden garaż, piwnica powiększona i znajduje się pod całym budynkiem. Boimy się rachunków za sezon grzewczy w granicach 4-5tyś.

Wg mnie zużycie nie powinno być duże, ogladając wstępnie twój projekt domu LK-302 i zakładając że zbudowałeś z YTONGA 40cm gr PP2/0,4 (ja mam YTONG-a wymiary zew budynku 7,20x10,70 z użytkowym poddaszemi ociepliłeś lepiej niż zakłada projekt tj konstrukcja dachu drewniana, docieplona wełną mineralną firmy 'Rockwool' gr. 17 cm to zużycie gazu nie powinno być duże.

witamy

Wg mnie zużycie nie powinno być duże, ogladając wstępnie twój projekt domu LK-302 i zakładając że zbudowałeś z YTONGA 40cm gr PP2/0,4 (ja mam YTONG-a wymiary zew budynku 7,20x10,70 z użytkowym poddaszemi ociepliłeś lepiej niż zakłada projekt tj konstrukcja dachu drewniana, docieplona wełną mineralną firmy 'Rockwool' gr. 17 cm to zużycie gazu nie powinno być duże.

Skąd te 140m2 do ogrzania? W projekcie pow. użytkowa to 112,65m2. Na poddaszu pewnie po podłogach będzie więcej bo są skosy.

Policzmy dla ogrzewania 120m2 przy założeniu zapotrzebowania na ciepło 40W/m2 (dom dobrze ocieplony).

Moc pieca, pompy:

Q=120*40+CWU = 6kW

Sezonowe zapotrzebowanie na ciepło:

Q=6*2000= 12000 kWh

Dla gazu o kaloryczności 34MJ/m3 i przy sprawności kotła 100% wychodzi następujące zużycie:

Gaz=12000 * (3,6/34)= 1270m3

Dla taryfy W2, rocznie rachunek wyniesie:

2520zł.

Dla pompy ciepła przy COP=3,5 i średniej cenie prądu 0,4zł:

(12000/3,5)*0,4=1371zł

Tak więc różnica (przy powyższych założeniach) to 1150zł rocznie. Pytanie jaka będzie różnica w kosztach inwestycyjnych?

Pzdr