Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pierwszy sezon grzania.

Jedyne źródło grzania - dla 11 kaloryferó i ok 8m2 podłogówki.

Ok 170m2do grzania po powierzchni podłóg.

Kocioł Dietrech MCRII temperatura gdy jesteśmy obecni ustawiona na 21 stopni gdy nas nie ma i na spanie 20,4 (brak reguralnośći) . Góra czyli ok 70 metrów regulacja termostatami na 17 stopni - jeszcze nie użytkujemy - choć w okresie świątecznym jeden pokój był otwarty na ful goście nocowali :-) (temperatura uzyskana w pokoju 23 stopnie) . Klatka schodowa cały czas dogrzewana - wraz korytarzem łączy sie zotwartym salonem.

Od 18 X czyli uruchomienia ogrzewania 404m3 (w tym CWU i gotowanie) gazu przy czym mieszkamy od 11XII a poprzedni okres to było tylko dogrzewanie budynku do temp 17 stopni.

Aktualnie przy temperaturach ujemnych w Wielkopolsce noc -9, dzień - 5 zużycie ok 8m3 na dobę. Od 23 XII pełne sterowanie tj regulator pokojowy + pogodówka.

pozdrawiam

Pawlok

Witam ,czy ktoś sprawdzał zużycie gazu kiedy w domu przez całą dobę jest utrzymywana stała temperatura np.21st, w porównaniu do ustawiania na dzień np 21 st a na temp nocną obniżona np do 19 st.

Sprawdzałem przy różnicy 1 stopień - różnica w zużyciu gazu niezauważalna - ba wychodziło że bez podgrzewania skokowegi idzie mniej gazu - ale to trudno obiektywnie stwierdzic różne warunki atmosferyczne na dworze w różne dni. Dlatego zmieniamy na spanie o 0,6 stopnia tylko w celu lepszego spanka :-) Czyli 21 lub 20,4 stopnia (kocioł kondensat).

Pawlok

Witam ,czy ktoś sprawdzał zużycie gazu kiedy w domu przez całą dobę jest utrzymywana stała temperatura np.21st, w porównaniu do ustawiania na dzień np 21 st a na temp nocną obniżona np do 19 st.

Sprawdzałem przy różnicy 1 stopień - różnica w zużyciu gazu niezauważalna - ba wychodziło że bez podgrzewania skokowegi idzie mniej gazu - ale to trudno obiektywnie stwierdzic różne warunki atmosferyczne na dworze w różne dni. Dlatego zmieniamy na spanie o 0,6 stopnia tylko w celu lepszego spanka :-) Czyli 21 lub 20,4 stopnia (kocioł kondensat).

Pawlok

No właśnie,ja u siebie też nie zauważyłem różnic w zużyciu gazu wiec stosuje jedna temp 21 st przez całą dobę.Jak wiadomo kocioł po np. 8 godzinach przerwy musi jakiś czas pracować żeby dogrzać do wcześniejszej temperatury. Zakładając oczywiście że temperatury zewnetrzne przy tych pomiarach utrzymuja sie na zbliżonym poziomie. Czytając wypowiedzi w tym temacie to zdecydowana wiekszość osób ustawia sterowniki na temperature dzienną i nocną ale czy rzeczywiście są z tego oszczędnosci...

Golfów nie noszę sweter tez nie potrzebny

w domu nadal ok 21-22 w dzień i 19-20 w nocy choć za oknem -6 dziś ;)

mogę przesłać oryginał faktury dla niedowiarków!

Za okres od 24.11 do 24.12 poszło mi 58,440m3

58,440x3,9 = 227,92l x 2,10 478,63 pln + vat 105,30 daje 583,93 pln

+ 23,06 = 606,99 pln

pozdrowiony ;)

Mógłbyś rozszyfrować te wyliczenia??

Na Śląsku za zużycie 58m3 gazu GZ50 przez miesiąc powinieneś zapłacić:

- 125zł brutto dla taryfy W2

- 147zł brutto dla taryfy W3

Na Śląsku a w szczególności u mnie na wsi można conajwyżej zakopać sobie shell butlę na 2700l z której to czerpię ciepłodajną drogocenną energię ;)

Ogrzewam dom gazem płynnym, są sąsiedzi bo domy wg. jednego projektu ale nikt prawdy o spalaniu nie powie dlatego piszę tu, aczkolwiek sens tez chyba żaden bo porównanie

na 1 m3 gazu składa się 3,9 litra, które mnożę przez cenę owego obecnie 2,10 netto potem należy dodać opłatę za terminal 23,06 i zrobić przelew...

;)

pozdrowiony

Witam

Jak wyżej mam domek 35m2 i mam dylemat :

W tej chwili mamy ogrzewanie na węgiel,nie mamy piwnicy ani pomieszczenia gospodarczego a piec stoi w przedpokoju w seznie grzewczym spalamy 2 tony węgla,jednak jest z tego kurz brud syf itd....zastanawiamy sie z żoną nad ogrzewaniem elektrycznym lub gazowym ..Jak duże są koszty proszę o pomoc pozdrawiam.dodam że domek jest ocieplony 10cm styropian...

Pozdrawiam

No właśnie,ja u siebie też nie zauważyłem różnic w zużyciu gazu wiec stosuje jedna temp 21 st przez całą dobę.Jak wiadomo kocioł po np. 8 godzinach przerwy musi jakiś czas pracować żeby dogrzać do wcześniejszej temperatury. Zakładając oczywiście że temperatury zewnetrzne przy tych pomiarach utrzymuja sie na zbliżonym poziomie. Czytając wypowiedzi w tym temacie to zdecydowana wiekszość osób ustawia sterowniki na temperature dzienną i nocną ale czy rzeczywiście są z tego oszczędnosci...

Różnica jakaś powinna być... ale jeśli spalamy X dla utrzymania delty o 20st.C (przy temp. ok 0st.C na zewnątrz), to obniżenie o 1 stopień na 8h to 1.6% oszczędności. czyli np. zamiast spalić 10m3 gazu spalimy 9.84m3. Kto jest to w stanie zauważyć i porównać? Nierealne ze względu na to brak porównywalnych warunków. Oczywiście coś tam się straci na trochę mocniejsze grzanie przy powrocie, ale to nie zje całej oszczędności. Z drugiej strony jak widać nie jest to coś o co warto byłoby walczyć - jeśli już to bardziej z powodu preferencji czy komfortu ma to sens.

Jeśli można, zwróćmy uwagę też na:

-czy mieszkamy w segmencie (sąsiedzi grzeją)

-czy mamy słoneczny dzień (potrafie mieć 3-3,5 m3 różnicy przy tych samych temperaturach w sloneczny dzień :o )

-czy i jak mocno wieje

-i inne dość ważne okoliczności składające się generalnie na usytuowanie budynku. Wiadomo , że stojąca samotnie na piżdżiejowie chałupa będzie miała większe spalanie niż taka sama schowana między innymi budynkami.

pzdr

ps. dzisiaj przychodzi mój vermont castings i będe go montował 8) , wiem, zdradzam gaziarzy :oops:

pzdr

+ 23,06 = 606,99 pln

pozdrowiony ;)

Mógłbyś rozszyfrować te wyliczenia??

Na Śląsku za zużycie 58m3 gazu GZ50 przez miesiąc powinieneś zapłacić:

- 125zł brutto dla taryfy W2

- 147zł brutto dla taryfy W3

Na Śląsku a w szczególności u mnie na wsi można conajwyżej zakopać sobie shell butlę na 2700l z której to czerpię ciepłodajną drogocenną energię ;)

Ogrzewam dom gazem płynnym, są sąsiedzi bo domy wg. jednego projektu ale nikt prawdy o spalaniu nie powie dlatego piszę tu, aczkolwiek sens tez chyba żaden bo porównanie

na 1 m3 gazu składa się 3,9 litra, które mnożę przez cenę owego obecnie 2,10 netto potem należy dodać opłatę za terminal 23,06 i zrobić przelew...

;)

pozdrowiony

No to współczuję. Zawsze myślałem, że płynny jest droższy max 2 razy od ziemnego. A tu widzę, że ponad 4 :o

Chyba taniej byłoby grzać się prądem ...

PS.

Swoją drogą to Twoje obliczenia coś mi nie pasują. Jeśli przez zimowy miesiąc zużyłeś (w przeliczeniu) 58m3 gazu ziemnego to przez cały sezon grzewczy powinieneś zużyć maksymalnie 4-5 razy więcej czyli:

58*5=290m3 :o

To, albo masz dom pasywny, albo coś z tym przeliczaniem jest nie tak ...

No to współczuję. Zawsze myślałem, że płynny jest droższy max 2 razy od ziemnego. A tu widzę, że ponad 4 :o

To są jakieś mity...

1 m3 GZ = 1,6 zł = 37,3 MJ

Przy GZ 10 MJ kosztuje 0,43 zł

==================================

1 m3 LPG = 3,9 l = 91,3 MJ

3,9 l x 1,2 zł /tanio kupiony/ = 4,68 zł

3,9 l x 2,0 zł /drogo kupiony/ = 7,80 zł

Przy propanie tanio kupionym 10 MJ kosztuje 0,51 zł

Przy propanie drogo kupionym 10 MJ kosztuje 0,85 zł

LPG jest znacznie bardziej kaloryczny... Wszystko jednak zależy od ceny zakupu propanu. Przy taniio kupionym cena zrównuje się niemalże z gazem ziemnym, przy drogo kupionym faktycznie jest prawie dwa razy drożej...

A jeśli uda się kupić propan za 1 zł za litr to opłacalność propanu i GZ jest taka sama... Jesli tankuje się propan-butan to działa to na korzyść LKPG bo 1 m3 butanu to 122,6 MJ, w zależności więc od proporcji mieszaniny 1 m3 propanu-butanu będzie bardziej kaloryczny aniżeli samego propanu...

+ 23,06 = 606,99 pln

pozdrowiony ;)

A jaką masz wielkość chałupki? i jak ocieploną.

To są jakieś mity...

1 m3 GZ = 1,6 zł = 37,3 MJ

Przy GZ 10 MJ kosztuje 0,43 zł

==================================

1 m3 LPG = 3,9 l = 91,3 MJ

3,9 l x 1,2 zł /tanio kupiony/ = 4,68 zł

3,9 l x 2,0 zł /drogo kupiony/ = 7,80 zł

Przy propanie tanio kupionym 10 MJ kosztuje 0,51 zł

Przy propanie drogo kupionym 10 MJ kosztuje 0,85 zł

LPG jest znacznie bardziej kaloryczny... Wszystko jednak zależy od ceny zakupu propanu. Przy taniio kupionym cena zrównuje się niemalże z gazem ziemnym, przy drogo kupionym faktycznie jest prawie dwa razy drożej...

A jeśli uda się kupić propan za 1 zł za litr to opłacalność propanu i GZ jest taka sama... Jesli tankuje się propan-butan to działa to na korzyść LKPG bo 1 m3 butanu to 122,6 MJ, w zależności więc od proporcji mieszaniny 1 m3 propanu-butanu będzie bardziej kaloryczny aniżeli samego propanu...

Zwróć tylko uwagę, że kolega LFS płaci 2,1zł netto za litr.

Naprawdę można kupić propan dobrej jakości ponad 2 razy taniej ???

Oczywiście masz rację zapotrzebowanie to 10 000 Kwh/Rok. Czyli w przybliżeniu to około 2000 zł na rok za ogrzewanie. Dzięki za informację, przez jakiś czas rozważałem pompę ciepła,ale widzę,że nie ma sensu. Lepiej zostać przxy gazie.

Jeszcze jedno pytanie jak policzyć zapotrzebowanie na energi, czyli zużycie gazu na ogrzewanie CWU dla zużyciea rzędu 100 l/dzień.

Pozdrawiam

Jeszcze jedno pytanie jak policzyć zapotrzebowanie na energi, czyli zużycie gazu na ogrzewanie CWU dla zużyciea rzędu 100 l/dzień.

Pozdrawiam

A to już takie proste nie jest, bo trzeba by wiedzieć od jakiej temperatury podgrzewasz wodę i do jakiej. Na to wpływ ma też np. cyrkulacja itd.

Ale patrząc na doświadczenie to możesz spokojnie przyjąć, że na CWU i gotowanie idzie w granicach 1-1,5m3 dziennie.