Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ps jaka moze byc przyczyna ze piec nie dogrzewa mi domu do 20 C a tylko do 17.

Grzeje co prawda dopiero od tygodnia - teraz postanowilem podniesc krzywa i zobaczymy co sie bedzie dzialo. O zuzuciu gazu juz wspominalem - brak slow !!!

chyba zbankrutuje jak rachunek przyjdzie - tez tak mieliscie na poczatku ?

Pozdrawiam

I tu dotykamy sedna sprawy jeśli krzywa grzania będzie ustawiona żle to nigdy nie osiągniesz nastaw które ustawisz na sterowniku!!!

Wbrew pozorom ustawienie tej "krzywej" to nie takie hop siup :-?

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sprawdziłem dziisaj moje spalanie

352m3 od 10.12.2009.

W niedziele 319 , dzisiaj 352 33 metry za 3,5 dnia.

Wg mnie duzo :/ Ogrzewam tylko dół tzn salon i mały pokoj na grzejnikach , reszta podłogówka okolo 30 metrów

Góra - otwarta klatka schodowa - zamknięte pokoje i głowice ustawione na śnieżkę.

Podlogowka w garazu wyłaczona - rury przechodzące z kotłowni do rozdzielacza sa na wierzchu i ogrzewają garaz - takie mam wrazenie bo mam tam 15 stopni.

W domu 20 stopni - bez gotowania tylko cwu

71.6 m2 - powierzchnia ogrzewania - nie licze klatki schodowej gdzie ucieka cieplo i korytarza na pietrze

Jak sadzicie:/

Pierwszy sezon grzania

wyszlo mi to tak

80*50= 4000w = 4 kw

(25/40)x4 = 2,5

31x24x2,5 = 1860 kW

czyli 186 a tu gazomierz pokazuje 352 prawie drugie tyle

Posiadam jak wspominałem wcześniej sterownik AURATON 2005 TX

http://www.auraton.pl/media/produkty/2005_TX_Plus_PL.pdf

Przy obecnej (godz 19.50) temp na zew -7stC i temp wew 22stC kocioł CO gazowy włącza się na około 23-30 min i po wykryciu przez czujnik pokojowy (umieszczony w salonie na wys 1,60) temp 22,25stC wyłącza się a przy 21,75stC ponownie sie włącza. (powierzchnia 120m2 bez garażu ogrzewanego)

Okres między poszczególnymi załączeniami waha sie od 1,5 do 2 godzin.

Od 01.10.2009 uruchomione CO do dzisiaj (105dni) poszło 407m3.

za październik 87m3 od 1-go do ostatniego

za listopad 97m3

za grudzień 146m3

styczeń do dzisiaj 77m3,

Fakt kominkiem też przepalałem, weekendy na pewno przy niższych temp na zew a w tgodniu różnie 1, 2 razy tygodniowo w ciągu tego okresu

Taktowanie wg mnie jest zależne a przynajmniej tak mi się wydaje, ale może się mylę, powinno zależeć od czasu spadku temperatury i włączanie kotła po uzyskaniu zaprogramowanej temp.

wyszlo mi to tak

80*50= 4000w = 4 kw

(25/40)x4 = 2,5

31x24x2,5 = 1860 kW

Nie można przyjać 50W na m2 lub tylko powierzchni 80 m2 gdyż dogrzewasz jeszcze klatkę schodową i korytarz, a ponadto strop pomiędzy parterem a piętrem zapewne nie jest docieplony, zatem de facto ogrzewasz takze , chociaż w mniejszym stopniu gorę:))

wyszlo mi to tak

80*50= 4000w = 4 kw

(25/40)x4 = 2,5

31x24x2,5 = 1860 kW

Nie można przyjać 50W na m2 lub tylko powierzchni 80 m2 gdyż dogrzewasz jeszcze klatkę schodową i korytarz, a ponadto strop pomiędzy parterem a piętrem zapewne nie jest docieplony, zatem de facto ogrzewasz takze , chociaż w mniejszym stopniu gorę:))

No tak zgadza się - tam jest tylko 4 cm styropianu pod wylewką

Sprawdziłem dziisaj moje spalanie

352m3 od 10.12.2009.

W niedziele 319 , dzisiaj 352 33 metry za 3,5 dnia.

Wg mnie duzo :/ Ogrzewam tylko dół tzn salon i mały pokoj na grzejnikach , reszta podłogówka okolo 30 metrów

Góra - otwarta klatka schodowa - zamknięte pokoje i głowice ustawione na śnieżkę.

Podlogowka w garazu wyłaczona - rury przechodzące z kotłowni do rozdzielacza sa na wierzchu i ogrzewają garaz - takie mam wrazenie bo mam tam 15 stopni.

W domu 20 stopni - bez gotowania tylko cwu

71.6 m2 - powierzchnia ogrzewania - nie licze klatki schodowej gdzie ucieka cieplo i korytarza na pietrze

Jak sadzicie:/

Pierwszy sezon grzania

wyszlo mi to tak

80*50= 4000w = 4 kw

(25/40)x4 = 2,5

31x24x2,5 = 1860 kW

moim zdaniem od 10.12.2009 minęło 35 dni

czyli powinno być

35x24x2,5=2100

czyli 210 m3

Ale tak czy siak Twoje spalanie=352m3 wydaje się wyjątkow duże...

PS. Może gdzieś masz spore mostki? Albo z piecem coś nie teges...

tak wygląda praca za ostatnie dwie doby w/w konfiguracji: http://patek.netinfo.pl/murator/t.png

jak widać moc minimalna mojego modelu (ok. 8kW) jest oczywiście większa niż zapotrzebowanie domu w tych temperaturach (i tak utrzymuję wysoką temp. bo około/ponad 22st.), ale te kilkanaście dodatkowych załączeń nie ma wg mnie dużego znaczenia (no chyba, że ktoś ma prawie pasywniaka i walczy o każdy ułamek m3). ale tutaj raczej dyskutujecie o problemach ludzi, których spalanie jest o wiele m3 za duże - szukałbym innych przyczyn niż taktowanie.

Skąd masz takie wybajerzone parametry? Masz jakiś serwerek podpięty, który zbiera dane z czujników w całym domu?

Super to wygląda ;-)

Jedyne co mi przychodzi do glowy to wylumaczenie ze jest ogromna ilosc okien w salonie z tego najwieksze 1.8x2,2 , 1,8 x 2,4 , 1,8 x 2,4 moze tym to jest spowodowane

zrobilem test i "przymknąłem" styropianami klatke schodową momentalnie z 20 stopni robi sie ponad 23

ustawilem teraz krzywą na 1.0 wyłączając korektę i zobaczymy co sie będize działo

Nie znam tego sterownika, ale jeśli ma możliwość ustawiania temperatur w interwałach godzinnych to warto spróbować tego sposobu.

Vaillant ma możliwość odczytania w kodach serwisowych ile razy się załączał. Dzięki temu będziesz mógł odczytać czy takie ustawienia mają korzystny wpływ na kocioł.

Nie wiem z czego masz zbudowany dom, ale jeśli posiada pewną bezwładność cieplną (silikaty, ceramika) to powinno być ok.

W pomieszczeniach gdzie jest podłogówka w ogóle nie powinno być problemu.

Dom mam nie ocieplony zbudowany z 30 porotherm.Wiem ,że jak se lapka przywiezie to mi śpiewająco opisze co to za pticowe nasienie ten kocioł.Spróbuje ustawić go dzień po dniu i w godzinach.Podłogówka wpięta w rozdzielacze ma się dobrze i obojętnie czy to kocioł czy kominek przy dawkowaniu doń ciepła kumuluje je i trzyma długo.Na ten przykład w domy panuje na dole temp 21 stC grzeiniory zimne a podłogówa ciepła.

Chyba jednak tak se ne da jak proponowałem. Przejrzałem instrukcję Twojego sterownika:

http://www.mizar.pl/files/towary/VRT_330_838526_00_popr.pdf

Cytat:

"Dla każdego dnia zaprogramować można trzy okna czasowe."

To daje 3 interwały po 8h, a to zdecydowanie za długo :(

No to teraz mi coś poradź jak już tak daleko to to poszło.Jeżeli zamiana regulatorów dużo da i zmieni system ogrzewania to wymienię.

(...)

No to teraz mi coś poradź jak już tak daleko to to poszło.Jeżeli zamiana regulatorów dużo da i zmieni system ogrzewania to wymienię.

Naprawdę sądzicie że wymiana regulatora coś da ?? - że wygeneruje realne oszczędności w zużyciu gazu ?

Może i ja się za bardzo czepiam tego zużycia i taktowania.Nie chce mi się iść spisywać licznika ile teraz mi idzie gazu przy takiej nastawie bo gały wyjdą i załamka nastąpi.Przecież piszą o tym 430 ,że taki dobry i tak dalej.W tym 330 przedziałów w ciągu doby mozna ustawić trzy.Trochę duże odstępy we włączaniu nie sadzisz?W tym 430 już można więcej.

w 430 też można 3.

na każdy dzień tygodnia inny, ale w ciągu jednego dnia tylko 3.

i naprawdę nie ma potrzeby ani sensu (szczególnie z punktu widzenia spalaniu) więcej.

aha, można jeszcze potraktować tzw. temp. obniżoną jako 4tą nastawę. ale w 330 chyba też.

nie przesadzałbym z tym sterowaniem. jeżeli są długie okresy, że mamy za ciepło - tzn. że można tą energię zaoszczędzić odpowiednim sterowaniem (tym czy innym sterownikiem - do dyskusji). ale jeśli nie ma przegrzewania albo jest wręcz mniej niż chcemy - to żadne sterowanie dodatkowej energii nie wygeneruje z powietrza.

Analizując ten wątek - jak i inne w temacie - można znaleźć tak samo dużo postów traktujących o zadowolonych użytkownikach regulatorów pokojowych ...

To że 430 ma możliwość ustawienia więcej interwałów czasu pracy dobowo niż 330 jest takim wielkim przełomem ?? - bzdura - dla poprawnej pracy kotła spokojnie wystraczą te jakie oferuje Ci model 330 .

Twój dom potrzebuje pewnej ilości energii aby zapewnić we wnętrzach utrzymanie zadanej komfortowej temperatury - i wielkiego przełomu tutaj nie będzie jak zmienisz regulator na inny - bo nawet pomimo tego bedziesz musiał dostarczyć do wnętrz taką samą ilośc energii - oczywiście biorąc pod uwagę inny algorytm sterowania kotła za pośrednictwem regulatora pogodowego możesz wygenerować śladowe oszczędności i przede wszystkim większy komfort cieplny we wnętrzach .

Generalnie na wydajnośc układu - jakiegokolwiek - w Twoim przypadku c.o. mają wpływ wszystkie jego składniki - nie tylko regulator - o wiele wiekdszy wpływ ma sama charakterystyka cieplna budynku - przede wszystkim ociepl chałupę :D .

Bardzo dziękuje panowie pablitoo,civic9 ocieplenie dużo wniesie w system grzania to normalka ale jeszcze spróbuję z kotłem i serwisantem.

Ma jeszcze małe pytanko.Jaki wpływ na większe taktowanie może mieć np grzejnik w garażu jako jedyny zawór termostatyczny otwarty na max czyli 5.?Czy kocioł będzie włączał się częściej czy nie ma to znaczenia.?W garaż mimo ,że zawór otworzony na max jest i tak nie dogrzany.

Witam.

Niedawno zakupiłem mieszkaniw w bloku o powierzchni 77m. Mieszkanie jest na pierwszym piętrze nad nieużywanym i niewykończonym lokalem użytkowym, jest wysokie 2,75m, w oknach rolety zamykane na noc ,blok 10 letni średnio docieplony. Mur ok 55 cm w tym 5 cm styropianu. Kocioł dwufunkcyjny Junkers nienajnowszy jeszcze ze świeczką,grzejniki Purmo.

Ogrzewam powierzchnie 55 m2 do temp. 22 st. w dzien 21 st. w nocy,w jednym pokoju 22 m2 ogrzewam do 15 st. Obecnie moje zużycie gazu wynosi 11 m3 na dobe, wydaje mi się bardzo duże.

Zastanawiałem się nad ociepleniem sufitu (styropian 12cm) w tym lokalu uzytkowym podemną na własny koszt ,widać tam goły strop Teriwa niema nawet tynków ,oraz wymianie kotła.

Jak sądzicie czy to znacząco pomoże ? Jakie powinno być zuzycie gazu w takim mieszkaniu jak moje ?

NS - taktowanie kotła - na taktowanie kotła maja wpływ przede wszystki dwa czynniki - jak to słusznie już w tym wątku zauważył lazik - moc minimalna kotła w stosunku do zapotrzebowania cieplengo budynku i wielkośc / pojemność / wodną Twojego systemu c.o. Jeżeli kocioł jest przewymiarowany i jego minimalna moc jest o wiele wyższa niż zapotrzebowanie budynku oraz pojemność układu jest niewielka nie ma szans na pracę kotła bez taktowania - po załączeniu palnika woda w układzie zostanie szybko nagrzana do zadanej temperatury / mała pojemnośc wodna układu / a że minimalna moc kotła jest dużo wieksza niż zapotrzebowanie budynku to temperatura wody bedzie na tyle wysoka że nie zostanie odebrana przez układ grzejny i wróci do kotła powdując jego wyłączenie - i tak w kółko ...

Czy częste taktowanie ma wpływ na zwiekszenie zużycia gazu ? - wszystko zależy od dwóch czynników - z jaką mocą kocioł startuje po odpaleniu palnika i od szerokopojetej straty kominowej .

Większość kotłów startuje z mocą 100% - wówczas chwilowo bardzo szybko nagrzewa wodę w wymienniku i zanim palnik moduluje do niższej mocy część energii jako strata kominowa ulatnia sie przez komin - strata kominowa w przypadku gazu ziemnego i kotła kondensacyjnego jest zależna od temperatury spalin i dla gazu GZ50 i temperatury bodajże 40 stopni wynosi niewiele ponad 1% / jak dobrze pamietam - kiedyś opisywałem dokładnie ten temat - ale jakoś to umkneło / - takoż dla ciągłej pracy kotła z mocami w granicach minimalnych jest praktycznie pomijalna - jednak dla częstych startów kotła z mocą maksymalną na pewno ma znaczenie dla sprawności urządzenia i stopnia zużycia gazu .

od 14.12 do 14.01 - 668m3

dom budowany lata 80-90, nieocieplony, podpiwniczony, ok 170 m p. uzytkowej, okna nowe drewniane, instalacja nowa , wymieniona w tamtym roku, bez podlogowki, piec kondensat. Grzeje tez cwu ale na to idzie max 1,5m3 dziennie.

Wychodzi z tego ze moj dom jest dziurawy. Jak czytam wasze zuzycia dobowe to mi sie w srodku gotuje.

od 14.12 do 14.01 - 668m3

dom budowany lata 80-90, nieocieplony, podpiwniczony, ok 170 m p. uzytkowej, okna nowe drewniane, instalacja nowa , wymieniona w tamtym roku, bez podlogowki, piec kondensat. Grzeje tez cwu ale na to idzie max 1,5m3 dziennie.

Wychodzi z tego ze moj dom jest dziurawy. Jak czytam wasze zuzycia dobowe to mi sie w srodku gotuje.

Zużycie masakryczne.

Ocieplenie budynku wydaje się nieodzowne (i przy takich rachunkach pewnie szybko się zwróci).