Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak to, skąd będzie wiedział?

Piec dostarcza potrzebną ilość energii cieplnej, za pomocą ciepłej wody. Jeśli jest duże zapotrzebowanie na to ciepło i odpowiednie możliwości odbioru tegoż, to woda wraca do pieca odpowiednio chłodniejsza i piec musi ją podgrzewać, zgodnie z tym, jak go zaprogramowaliśmy.

W wypadku gdy temperatura wody nie będzie obniżona lub będzie obniżona nieznacznie, piec nie będzie jej podgrzewał lub zużyje do tego odpowiednio mniej paliwa.

I już się dowiedział...

Przy podłogówce bez sterowników, siłowników i ogólnie sterowania jest to tani i naturalny sposób regulacji podłogówki, oczywiście niedoskonały i mający cechy dużej bezwładności podłogówki.

No tak, ale mi chodzi o sytuacje że kominek już wygasł, wody w rurach już nie podgrzewa,a w domu jeszcze ciepło...

Coś nie bardzo zrozumiałem...

Jakiej wody?

Ja mówiłem o sytuacji gdy dogrzewamy piecem wolonostojącym /kozą/ lub kominkiem ale bez płaszcza wodnego, bo jeśli by był ,to w takim przypadku system musi być połączony i ma wtedy odpowiednie sterowanie...

Przynajmniej ja sobie wyobrażam, że powinno tak być...ale nie jestem fachowcem w tej dziedzinie...

Vail. eco + CM 430. 240 m2 (garaż + piwnic słabo ogrz.) bez kominka

25 BK. + 12 styro , 20 wełny poddasze , temp. 21 st.

dom częściowo odslonięty, I sezon grzania. I faktura 900 PLN za 3 miechy od 01.09 do 23.12. (496m3).

2 obiegi podł. koryt. łazien., kuchnia , reszta grzej.

Zuzycie aktualne przy -20 w nocy i ok. - 12 w dzień ok. 15 m3 (spodziewałem sie więcej)

krzywa 0,65 dla grzejników, 0,3 dla podłogi, na górze 1.5 st. mniej

teraz testuję nowe ustawienia na CM 430 (czujnik nad podłogówką )

(miałem grzejniki termostat, podłoga korekta , a teraz po analizie postów vailantowców wrzuciłem grzejniki korekta, podłoga brak, zobaczymy co będzie. )

I jeszcze jedno pytanko - a tez tak macie jak wzrastają temperatury np. z mrozów do ok. zera do plus pięć to jest zimniej i trzeba podwyższać krzywe grzania?

I jeszcze jedno pytanko - a tez tak macie jak wzrastają temperatury np. z mrozów do ok. zera do plus pięć to jest zimniej i trzeba podwyższać krzywe grzania?

też tak mam.

różnie z tym podwyższaniem, ale czuję i widzę na termometrach że przy tej samej ustawionej temperaturze zadanej i tej samej krzywej przy większych mrozach osiąga wyższe temperatury.

Tak się dzieje jesli mróz nie trzyma zbyt dlugo i pomimo, że już jest cieplej to budynek zostal w czasie niższych temperatur "wyziebiony" i skumulowane w ścianach ciepelko trzeba uzupełnić;))

Tak się dzieje jesli mróz nie trzyma zbyt dlugo i pomimo, że już jest cieplej to budynek zostal w czasie niższych temperatur "wyziebiony" i skumulowane w ścianach ciepelko trzeba uzupełnić;))

Dziwne rozumowanie - przecież ogrzewając dom w czasie mrozów - dostarczasz mu dawkę energii która ulata z budynku - prawda ? - ucieka przez wentylację , ściany , okna i drzwi etc ... - więc nie dopuszczasz do wyziębienia budynku bo dostarczasz tyle ciepła ile ucieka - utrzymując stałą temperaturę wewnątrz - więc skąd to Twoje "wyziębienie" ??

Co się wyziębi skoro na bieżąco dostarczasz energię ??

Jakbyś wyłączył kocioł na kilka dni - temperatura wewnątrz by spadła - ciepło by uciekło - a w związku z tym że go nie dostarczałeś na bieżąco dom się wychłodził - tu się zgodzę - wówczas musiałbyś po włączeniu kotła dostarczyć więcej energii na ponowne skumulowanie ciepła w ścianach , wnętrzach - musiałbyś je uzupełnić a dopiero potem dostarczać tyle ile Twój budynek traci podczas normalnego użytkowania .

też tak mam.

różnie z tym podwyższaniem, ale czuję i widzę na termometrach że przy tej samej ustawionej temperaturze zadanej i tej samej krzywej przy większych mrozach osiąga wyższe temperatury.

Nie dziwcie się koledzy - to norma - niestety algorytmy sterowania stricte pogodowego idealne nie są dla całego zakresu temperatur / od -20 do + 5 / , ideałem jest zastosowanie oprócz sterowania pogodowego również czujnika temperatury wewnętrznej - który informuje sterownik i dokonuje przesunięcia krzywej grzewczej po osi temperatury w przypadku gdy pomieszczenie jest niedogrzane podczas pracy sterowania z aktualną krzywą grzewczą wybraną na podstawie temp zewnętrznej i zadanej ...

Temperatury w okolicach zera stopni są właśnie dla algorytmów pogodowych "najcięższe" ...

Pisałem wcześniej, ale teraz aktualizuje:

220 mkw, parter z poddaszem, Polska centralna, BK24 plus 16 cm styro, w podłodze ok 13 cm, skosy 25 cm wełny 0.39, jeszcze nieocieplony balkon 6mkw, brak progów w drzwiach wejściowych (2 szt)., brak drzwi wew. Kocioł Cerapur Smart 14-3, zasobnik cwu 220L (ale woda nieużywana bo dom niezamieszkały), temp ustawiona na 18,5 a w rzeczywistości utrzymuje się w zakresie 18.5-20st.

Całość podłogówka, trochę robiona na czuja, ale jest super. W sobotę byłem na budowie i temp zasilania 32 st (to najwięcej ile do tej pory zaobserwowałem). Ale najbardziej cieszy mnie zużycie gazu - od 1 do 23 stycznia 250m3 gazu, czyli ok. 11,5m3 na dobę. Spodziewałem się dużo gorzej i jestem zadowolony bardzo. Po wejściu z dworu do domu, bije takie przyjemne ciepło mimo, że nic w dotyku ciepłe nie jest. Wg mnie decyzja o podłogówce w całym domu 100% trafiona.

Nie dziwcie się koledzy - to norma - niestety algorytmy sterowania stricte pogodowego idealne nie są dla całego zakresu temperatur / od -20 do + 5 / , ideałem jest zastosowanie oprócz sterowania pogodowego również czujnika temperatury wewnętrznej - który informuje sterownik i dokonuje przesunięcia krzywej grzewczej po osi temperatury w przypadku gdy pomieszczenie jest niedogrzane podczas pracy sterowania z aktualną krzywą grzewczą wybraną na podstawie temp zewnętrznej i zadanej ...

Temperatury w okolicach zera stopni są właśnie dla algorytmów pogodowych "najcięższe" ...

No ja np się zdziwiłem :o od kiedy i gdzie czujnik temp wewnętrznej powoduje przesunięcie krzywej grzewczej :o Jeśli tak jest to powiedz jaki to piec i jaki czujnik bo normalnie idę go kupić :wink:

Nie wiem jak wy to robicie

Mieszkamy pierwszy sezon dom renia 180 całość, 140 użytkowa, ocieplany :dach 20cm wełny, dom 20 cm styropian. Podłogówka + grzejniki kocioł vaillant + solarki :) (zimą nic nie dają)

Od czterech tygodni zużycie gazu 72-73 m3 tygodniowo - wydaje mi się że dużo - może coś nie tak robię:(

Pozdrawiam

Nie wiem jak wy to robicie

Mieszkamy pierwszy sezon dom renia 180 całość, 140 użytkowa, ocieplany :dach 20cm wełny, dom 20 cm styropian. Podłogówka + grzejniki kocioł vaillant + solarki :) (zimą nic nie dają)

Od czterech tygodni zużycie gazu 72-73 m3 tygodniowo - wydaje mi się że dużo - może coś nie tak robię:(

Pozdrawiam

No ja np się zdziwiłem :o od kiedy i gdzie czujnik temp wewnętrznej powoduje przesunięcie krzywej grzewczej :o Jeśli tak jest to powiedz jaki to piec i jaki czujnik bo normalnie idę go kupić :wink:

No tak - może się źle wyraziłem - zbyt ogólnie - miałem na myśli system Viessmanna - regulator pogodowy Vitotronic 200 plus dołożony sterownik pokojowy / zdalne sterowanie / Vitotrol 300 .