Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sorry Koledzy za off topic, ale co PGNiGE tłoczy jeszcze do rury?

Dzisiaj rano jak odpaliłem kuchenkę gazową przywitał mnie zawstydzająco czerwono-pomarańczowy płomyk palnika. Z ogólnie znanym błękitnym kolorem płomienia gazowego nie miał prawie nic wspólnego. Woda na kawę gotowała się troszkę dłużej. Na szczęście nie ogrzewam jeszcze domu gazem, ale wyobrażam sobie, że zużycie Wszystkich ogrzewających GZ50 wzrosło wraz ze zmianą jakości.

:evil:

Pozdr

Witam wszystkich

Czytam to forum już od dłuższego czasu i widzę, że toczą się tu dyskusje na różne tematy i często odbiega ono od tematu głównego "ile gazu ...." postanoiłem więc opisać tu swoje zużycie.

DOM

Dom nowy-zeszłoroczny piętrowy 264 m2 pow. w tym garaż 2 st. 40m2 oraz dwa pomieszczenia gospodarcze po 9 m2 Powieszczenia znajdują się w kubaturze budynku i są ogrzewane do 12 st.C.

Reszta to pomieszczenia, które podlegają grzaniu do 21 st. C. przez całą dobę.

Dom budowany w technologi tradycyjnej BK24cm + 15 cm styro. o nowoczesnej architakturze więc został mocno oszlkony. Trzy pomieszczenia, w których sciany stanowi aluminium i szkło o łączniej pow. 48m2 w reszcie pomieszczeń tradycyjne okna aluminiowe ale również duże.

Wetylacja mechaniczna z rekuperatorem firmy Bartosz (czasem zamarza bo jest na poddaszu nieużytkowym, nieocieplonym)

strop nad piętrem TERIVA 30 cm wełny, posadzka 12 cm styro.

OGRZEWANIE

Piec kondensacyjny jednofunkcyjny Junkers cerapur smart, + bojler 120l. Podłogówka 90m2 reszta kaloryfery. Czujnik pogodowy-(termometr na zewnątrz budynku pow na ścianie wschodniej). Sterownik do pieca z termometrem wewn powieszony w salonie - sterowanie po kablu.

Ogrzewanie uruchomione 15 października mieszkamy od 5 grudnia.

KOSZTY

butla 2700l zatankowana do 2200l za 4500zł na zegarze od butli pokazywało około 85%- błąd odczytu +/-2%(nie mam licznika gazu w domu).

dzisiaj pokazuje 12% co stanowi że spaliłem 73 % a tym samym 1890 litrów.

palę 103 dni

WYNIKI

1890/103=18,34 litra / dzień

gaz kupowałem po 2,045zł/litr czyli ziennie idzie z dymen 37,50 zł

INTERPRETACJA WYNIKÓW

Jak tak dalej pódzie to zbankrutuję

:wink:

Nie wiem jak wy to robicie

Mieszkamy pierwszy sezon dom renia 180 całość, 140 użytkowa, ocieplany :dach 20cm wełny, dom 20 cm styropian. Podłogówka + grzejniki kocioł vaillant + solarki :) (zimą nic nie dają)

Od czterech tygodni zużycie gazu 72-73 m3 tygodniowo - wydaje mi się że dużo - może coś nie tak robię:(

Pozdrawiam

u nas za 7 dni spalil 100 m3 / dzien wczorajszy 15 m3 przy tych mrozach

Mieszkamy pierwszy sezon dom renia 180 całość, 140 użytkowa, ocieplany :dach 20cm wełny, dom 20 cm styropian. Podłogówka + grzejniki kocioł vaillant + solarki :) (zimą nic nie dają)

Od czterech tygodni zużycie gazu 72-73 m3 tygodniowo - wydaje mi się że dużo - może coś nie tak robię:(

Pozdrawiam

Przy jakiej temperaturze utrzymywanej we wnętrzach ??

Bo dla 22 stopni wewnątrz - wynik niezły , ale dla 18 stopni nie bardzo ...

Pozdrawiam

Przy jakiej temperaturze utrzymywanej we wnętrzach ??

Bo dla 22 stopni wewnątrz - wynik niezły , ale dla 18 stopni nie bardzo ...

Ustawione jest 20 stopni - jednak w pozycji gdzie moge ustawic : korekta , termostat i brak - ustawilem brak.

Krzywa na 0.7 - na grzejnikach termostaty na 3

W pokojach 20-21 stopni

Wlaczylem ogrzewanie podlogowe w garazu - boje sei zamarzniecia rurek od hydroforu - utrzymuje sie tam temperatura 12 stopni

patrycjuszm - masz dom 200 m2. Jeżeli zapotrzebowanie wynosi 50 w/m2 to przy tych temperaturach potrzebujesz 10 kW na godzinę. Mieszkasz teraz w prawie najzimniejszej części Polski. Aby uzyskać to 10kWh potrzebujesz spalić na godzinę jakieś 1,1 m3 gazu, co daje na dobę ok 26 m3.

Praw fizyki nie oszuka się. Tylko takich dni jak teraz jest kilka, kilkanaście w roku.

Nasz portfel uratuje tylko ocieplenie:)

patrycjuszm - masz dom 200 m2. Jeżeli zapotrzebowanie wynosi 50 w/m2 to przy tych temperaturach potrzebujesz 10 kW na godzinę. Mieszkasz teraz w prawie najzimniejszej części Polski. Aby uzyskać to 10kWh potrzebujesz spalić na godzinę jakieś 1,1 m3 gazu, co daje na dobę ok 26 m3.

Praw fizyki nie oszuka się. Tylko takich dni jak teraz jest kilka, kilkanaście w roku.

Nasz portfel uratuje tylko ocieplenie:)

Marek 13 dzieki za wyliczenie ale na forum jest wiele osob ktore z powodzeniem schodza ponizej 20 m3 przy takich temperaturach wiec dlatego sie dziwie i mysle ze jeszcze musze cos pokombinowac w ustawieniach zwlaszcza ze przy nizszej krzywej nie dogrzewa mi pomieszczen; czy przy sterowniku pogodowym pokretlo ogrzewania na piecu powinno byc maksymalnie w prawo czy trzeba tam ustawic jakas konkretna temperature ?

Dzieki za odpowiedz

Pozdrawiam

26 m3 GZ50 na 200 m2 to chyba przesada.

W domach nowych (dobrze ocieplonych) powinno być ok 0,3W/m3/1K

To daje przy -20 i +20 w pom. kubaturze 500m3 (np. 200m2 x 2,5 wys)

500x0,3x40=6000W=6kW

Na dobę to ok. 14 m3 Gz50 i to zużycie gazu wydaje się być realne tym bardziej, że wcale nie jest aż takie małe.

26 m3 GZ50 na 200 m2 to chyba przesada.

W domach nowych (dobrze ocieplonych) powinno być ok 0,3W/m3/1K

To daje przy -20 i +20 w pom. kubaturze 500m3 (np. 200m2 x 2,5 wys)

500x0,3x40=6000W=6kW

Na dobę to ok. 14 m3 Gz50 i to zużycie gazu wydaje się być realne tym bardziej, że wcale nie jest aż takie małe.

No wlasnie. Co prawda kubatura bedzie troche wieksza bo salon wysoki ale to i tak chyba za duzo. Styropian 14 sciana 30 belit; w krokwiach na strychu welna wiec chyba powinno byc ok a tu takie niespodzainki; cos musi byc z ustawieniami; bede walczyl mam nadzieje ze nie z wiatrakami; :(

Łubu dubu, miś mi naszedł do głowy jak sprawdzam ten licznik co dzień i dzień:

generalnie obecnie smok pali - ok 3,7 do 4 m3 propoanu co będzie niezłą intrygą jak dostanę papier z shell gas pt. faktura ;)

za oknem w nocy było nawet - 19,5 w dzień ok - 8

temp w domostwie nadal 21 w dzień i 19/20 noc - ogrzewam 140m2 pierwszy sezon

temp na piecu ok 38-39 stopni jak grzeje wodę chwilowo 65 stopni

Pani kierowniczko ADM-u ja palę cały czas - zimno takie jest odwieczne prawo natury,zimą jest zimnooo hehhe :)

pozdrowiony

U mnie przez ostatnie 6 dni poszlo po 19m3 na dobe :evil: temeratura na dole w dzien 22 stopnie na gorze pewnie ze 24, w nocy 21. Tez probowalam roznych ustawien :roll: i najmniejsze spalanie przy duzych mrozach(oczywiscie nie przy -25) bylo 9m3, krzywa wtedy 0,7 w dzien w domu 20stopni, w nocy 19. Ale jak dla mnie bylo za zimno.

grudzień i styczeń 2008 - 1181 m3 (rachunek ok. 2.000)

To pierwsze dwa miesiące grzania mojego domu (1130 m3 kubatura, 300 mkw, antresola, ceramika 24 + 15 styropian, poddasze 30 cm wełny)).

Pierwszy sezon - chyba tragedii nie ma, co ? W końcu przeżyłam - 20.

W domu jak dla mnie cały czas za ciepło :) Ale tam nie mieszkam tylko sobie czasem posiedzę, za to w koszulce :)

luty i marzec 2009 - ok. 1000 m3 (rachunek 1700 pln)

W marcu zakończyłam grzanie w chałupie, ale znów włączyłam, bo przyszło zimno :) Generalnie jestem zadowolona - przy wodzie lejącej sie po oknach nie jest to zły wynik :)

kwiecień i maj 2009 ( grzanie wyłączone pod koniec maja) - zużycie 255 m3 (rachunek 512 pln )

Kolejne rachunki tylko woda - nie mieszkamy, więc jakieś grosze.

październik i listopad 2009 - 590 m3 - ok. 1000 pln. Było wygrzewanie wylewki przed położeniem drewna ( i pozbywanie się wilgoci - więc dużo wietrzenia )

listopad i grudzień 2009 (a dokładnie 5.11 - 07.01)- 1100 m3 - ok. 1900 pln.

Od końca grudnia już mieszkamy w sztuk 4 - a więc i woda i ogrzewanie :) Rachunek za styczeń i luty będzie zapewne szokiem przy tych temperaturach i zabawach kotłem :):)

Wychodzi jakieś 550 m3 miesięcznie - na razie mnie to nie przeraża.

styczeń i luty 2010 (a dokładnie 7.01 - 03.03)- 1300 m3 - 2058 pln. Mieszkamy w komplecie, temperatura raczej w okolicach 28 stopni w domku, bo lubimy ciepło. W styczniu temperatura za oknem była niefajna :) Trochę bawiliśmy się kotłem, podłogówką, więc spodziewałam się,że będzie o wiele gorzej.

Jest ok

Dom: 2000 rok, poro 44, dach bodaj 15cm wełny, podłoga ~6cm styr. powierzchnia ~360m^2, rodzina 2+2, temperatura ciągła 24stC.

Instalacja: Kocioł Paradigma Modula II 6...30kW, kominek z płaszczem wodnym ~25kW, kolektory próżniowo-rurowe CPC o łącznej pow. 7m^2, zbiornik buforowy z przepływowym przygotowaniem c.w.u. o poj. 2200l

Zużycie gazu: od 23grudnia 2009 do 23 stycznie 2010 1016m^3 gazu E, od 23 do 30 grudnia pracował kocioł atmosferyczny Vaillant o mocy 50kW.

Drugi rok zamieszkania, okolice Warszawy, piec Immergas Zeus Victrix 26kw (zasobnik 54l wbudowany).

Pow.c= 150m2, Pow.u = 115m2, powierzchnia ogrzewana 130m2, h=2.65, 12cm styropian, 15cm wełna, grzejniki przewymiarowane, podłogówka w kuchni i łazienkach - czyli tam gdzie są kafle około 16m2. kominek używany nie częściej niż raz w tygodniu.

5.00-12.30 - 21.2 st (czas aktywności)

12.30-14.30 - 20.4 st (czas spania dziecka)

14.30-16.30 - 21.2 st (czas aktywności)

16.30-18.00 - 20.4 st (czas gotowania obiadu)

18.00-22.30 - 21.2 st (czas aktywności)

22.30-5.00 - 20.4 st (czas spania)

Temperatura zasilania instalacji przy -20 st około 62 st.

Zużycie od 5 11 2009 do 8 1 2010 - GZ50 553m3 średnio 8,6m3/doba, z czego 1m3 idzie na cwu.

W poprzednim (pierwszym) roku zużycie było o około 25 % wyższe i oscylowało w granicach 10-12m3/doba. Piec miał źle wykonaną regulację spalania przy uruchomieniu instalacji - wyszło przy przeglądzie pod koniec 2009. Naraziło mnie to na stratę około 800-1000 zł w ubiegłym sezonie 2008-2009.