Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja się nie zwierzę z ilości zużycia, bo na razie próbuję je oszacować. W perspektywie ok. 2 lat mamy możliwość przyłączenia się do sieci z gazem ziemnym, ale do czasu dociągnięcia jej do naszej ulicy, musimy brać płynny.

Na dniach podpisuję umowę i mam dwie opcje - zobowiązanie do zużycia 2000 lub 4000 m3 gazu. Jeśli wezmę 4000 m3, dostanę o tysiąc złotych większy rabat na instalacje etc. Pytanie jednak, czy zużyję te 4 tys. przez 24 miesiące? Jak sądzicie?

Dom parterowy, pow. użytkowa 160 m2, do tego garaż na dwa samochody (ok. 35 m2) i nieduża kotłownia (ok. 4m2). Ściany z ceramiki 24 cm + 20 cm styropianu.

Sorry Koledzy za off topic, ale co PGNiGE tłoczy jeszcze do rury?

Dzisiaj rano jak odpaliłem kuchenkę gazową przywitał mnie zawstydzająco czerwono-pomarańczowy płomyk palnika. Z ogólnie znanym błękitnym kolorem płomienia gazowego nie miał prawie nic wspólnego. Woda na kawę gotowała się troszkę dłużej. Na szczęście nie ogrzewam jeszcze domu gazem, ale wyobrażam sobie, że zużycie Wszystkich ogrzewających GZ50 wzrosło wraz ze zmianą jakości.

:evil:

Pozdr

No właśnie, dobre pytanie, co z jakością?

Zaczynają się wyłączenia zakładów chemicznych to może i oszczędzają na domowych odbiorcach.

U mnie jakoś ostatnie dni wskazują na ponadnormatywne zużycie - uwzględniajac oczywiście wpływ temp. zewnętrznej i wcześniejsze pomiary.

Vail. eco + CM 430. 240 m2 (garaż + piwnic słabo ogrz.) bez kominka

25 BK. + 12 styro , 20 wełny poddasze , temp. 21 st.

dom częściowo odslonięty, I sezon grzania. I faktura 900 PLN za 3 miechy od 01.09 do 23.12. (496m3).

2 obiegi podł. koryt. łazien., kuchnia , reszta grzej.

Zuzycie aktualne przy -20 w nocy i ok. - 12 w dzień ok. 15 m3 (spodziewałem sie więcej)

krzywa 0,65 dla grzejników, 0,3 dla podłogi, na górze 1.5 st. mniej

teraz testuję nowe ustawienia na CM 430 (czujnik nad podłogówką )

(miałem grzejniki termostat, podłoga korekta , a teraz po analizie postów vailantowców wrzuciłem grzejniki korekta, podłoga brak, zobaczymy co będzie. )

I jeszcze jedno pytanko - a tez tak macie jak wzrastają temperatury np. z mrozów do ok. zera do plus pięć to jest zimniej i trzeba podwyższać krzywe grzania?

uff-niespodzianka na nowych ustawieniach grzał jak opetany, na sterowniku miałem 21 a było 23,5. zeżarł 18m3 na dobę (temperatury jw.) gdy wróciłem do starych ustawień czyli grzejniki termostat (21 stopni) podłogówka korekta-zużycie 12 m3, już nic nie kombinuję tak zostawiam...

Do Darcy. Zużywam rocznie (01.01 do 31.12) od 4 lat regularnie do 1600 m3 gazu ziemnego. Dom 150 m2 + 35 m2 garaż w bryle domu. Ytong 36,5 cm bez ocieplenia. Kocioł kondensacyjny z pogodówką - bez ogrzewania podłogowego.

Kaltam ,

mam podobnie biorąc pod uwagę mniejszy metraż 120m2 + niewielki garaż 20m2 Ytong 40cm PP2/0,4, temp wew 22stC,

2007r - 1375m3

2008r - 1000m3

2009r - 950m3

I jeszcze jedno pytanko - a tez tak macie jak wzrastają temperatury np. z mrozów do ok. zera do plus pięć to jest zimniej i trzeba podwyższać krzywe grzania?

No właśnie coś takiego też zauważyłem (vaillant+cm430+sama podłogówka).

Ja w tym momencie nie mam żadnego sprzężenia zwrotnego z temperatury w pomieszczeniach (ani korekta ani termostaty).

Dopiero planuję przenieść sterownik z pieca do pokoju i włączyć korektę.

No i myślałem że ta korekta załatwi tą sprawę zmieniania krzywej grzania a ty piszesz że też masz ten problem. Niedobrze.

Aha żeby nie odbiegać za bardzo do wątku:

XII/2009 --> 250m3

I/2010 --> około 355m3 (dodałem średnio za te brakujące do końca stycznia 3 dni po 12m3)

Specyfikację obiektu podawałem w tym wątku gdzieś wcześniej.

Moje wyniki nie są miarodajne bo:

- miałem źle zamontowany zawór trójdrogowy

- nie grzeje mi pętla w garażu i przez to pokój nad garażem jest mocno ochładzany.

No właśnie coś takiego też zauważyłem (vaillant+cm430+sama podłogówka).

Ja w tym momencie nie mam żadnego sprzężenia zwrotnego z temperatury w pomieszczeniach (ani korekta ani termostaty).

Dopiero planuję przenieść sterownik z pieca do pokoju i włączyć korektę.

No i myślałem że ta korekta załatwi tą sprawę zmieniania krzywej grzania a ty piszesz że też masz ten problem. Niedobrze.

Aha żeby nie odbiegać za bardzo do wątku:

XII/2009 --> 250m3

I/2010 --> około 355m3 (dodałem średnio za te brakujące do końca stycznia 3 dni po 12m3)

Specyfikację obiektu podawałem w tym wątku gdzieś wcześniej.

Moje wyniki nie są miarodajne bo:

- miałem źle zamontowany zawór trójdrogowy

- nie grzeje mi pętla w garażu i przez to pokój nad garażem jest mocno ochładzany.

Prosze wytlumaczcie mi co znaczy ta korekta dla pieca:((

Wlaczylem dzisiaj korekte i ustawilem krzywą na 1.0 ( tak jak poprzednicy stwierdzajac nizsza temeprature podnioslem z 0.8 na 1.0

Co znaczy korekta że jak dobije pomieszczenie do ustawionych 20 stopni to sie wylaczy? ale to by bylo dzialanie termostatu

Co znaczy korekta że jak dobije pomieszczenie do ustawionych 20 stopni to sie wylaczy? ale to by bylo dzialanie termostatu

Wycinek z instrukcji w PDF do VRC430:

...

Podłączenie pomieszczenia (poziom obsługiwania dla

fachowca)

Na stronie wyświetlacza C8 "HK1 Parametr" w punkcie

menu "Podłączenie pomieszczenia" można ustawić, czy

zamontowany czujnik temperatury będzie potrzebował

calorMATIC 430 lub urzadzenia zdalnego sterowania .

Jest zakładane, że calorMATIC 430 jest wykonany z

montażem ściennym lub jest podłączone urządzenie

zdalnego sterowania VR 81.

Do punktu menu "Podłączenie pomieszczenia" mogą być

wprowadzone następujące dane :

– brak

Czujnik temperatury nie jest potrzebny do regulacji.

– Podłączenie

Zamontowany czujnik temperatury dokonuje pomiaru

aktualnej temperatury pokojowej w pomieszczeniu

odniesienia. Ta wartość jest porównywana z zadaną

temperaturą pokojową i w wypadku różnicy przeprowadza

dopasowanie temperatury dopływu ogrzewania.

– Termostat

Zamontowany czujnik temperatury mierzy aktualną

temperaturę pokojową w pomieszczeniu odniesienia.

Jeżeli zmierzona wartość jest poniżej zadanej temperatury

pokojowej, temperatura dopływu ogrzewania

zostanie podwyższona, jeżeli wartość jest powyżej

zadanej temperatury pokojowej, urządzenie grzejne

zostanie wyłączone.

Korzystanie z podłączenia pomieszczenia w połączeniu z

prawidłowym wyborem krzywej ogrzewania zapewnia

optymalną regulację instalacji grzejnej....

W tej instrukcji chyba zamiast słowa KOREKTA użyli słowo PODŁĄCZENIE.

Nie trenowałem tego jeszcze ale myślę, że dla opcji PODŁĄCZENIE sterownik modyfikuje temperaturę pieca pomimo tego, że zadana krzywa grzewcza mówi mu "słuchaj chłopie na na zewnątrz jest -20C i według krzywej masz grzać do 35C" :)

A opcja termostat też reaguje na temperaturę w pomieszczeniu gdzie jest sterownik ale modyfikuje wtedy gdy jest za mała a gdy jest gdy jest za duża to po prostu wyłącza piec.

przy korekcie ogłupiał zupełnie, myslałem że poleci wg krzywej i będzie obniżal temperaturę grzania żeby nie było za gorąco, a było tak :

ustawiłem 21 stopni w niedzielę wieczorem, dałem "korekta " i "brak", oczywiście podłogówka grzała jak chciałem, ale grzejnki się nie wyłączały (tego się bałem bo sterownik nad podłogówką), no to obniżyłem na 20,5 bo myślę coś za mocno grzeje a nie lubię upałów , wstaję rano a tu na sterowniku na dole 21,5 a na górze 20,5 (tam zawsze jest chłodniej). Wracam z pracy a tu ukrop 23,5 na dole - wykazane na sterowniku, 21,5 nagórze - wykazane na termometrze w pokoju. Słoneczko nagrzewa sobie pokoje (w sumie od strony nasłonecznionej mam 1 podwójne okno 2,4m. szerokie, 1,5m. wys. i drugie 0,9m. na 0,9m. w kuchni, na górze od tej strony 1 okno 2m. szerokie, 1.5m. wysokie. Czujnik pogody od drugiej strony, tam słońca nie ma, jest minus 12- według calor matica.

Grzejniki zamiast się wyłączyć bo za cieplo (na sterowniku ustawiłem zadaną 20,5) to sobie grzeją dalej na krzywej 0,6 dla grzejników, 0,25 dla podłogówki. Ok. nerwowo wytrzymuję do 19. Pomiar zużycia i wspomniana wyżej niespodzianka 18 m3. No to wracam to poprzednich ustawień (termostat grzejniki , korekta podłogówka ) i wszystko wraca do normy- na dole 21, na górze 19, tak jak mi pasuje, zużycie miezrone przy identycznych temp. zewn. 12m3. (minus 20 w nocy, minus 12 w dzień.) Nie wiem co korygował ale chyba dobre grzanie :D

Kominka przypominam nie ma. No tak właśnie było.

A wracając do głównego wątku , dla mnie zużycie przy minus 20 w nocy i minus 12 w dzień jest super. Aha , jeszcze jedno, wcześniej zużycie miałem większe, ale ociepliłem zasobnik (podobno zaizolowany fabrycznie ) bo kotłownie mam w piwnicy gdzie jest 13 stopni, i zużycie spadło o 3 m3/dobę mniej więcej.

Witam,

Mieszkanie po remoncie z nową stolarką okienną w nieocieplonej kamienicy z 1920r. - 230m2, h=3,10m, w 2 pokojach (25m2 i 42m2) 3 sciany zewnętrzne, 17 okien, 16 kaloryferów - nowa instalacja grzewcza i nowiutkie grzejniki min - 1200W

Ostatnie piętro(3) - ocieplony strop 20cm wełny mineralnej

Piec Saunier Duval ISOMAX CONDENS F30/35, w nocy 20,5oC, w dzień 19,5 oC

Ciepła woda(kąpiel(wielka wanna)i prysznic bez odmawiania sobie) :)

Rachunki:

06.08.2009 - 13.11.2009 - 493m3

13.11.2009 - 22.12.2009 - 467m3

22.12.2009 - 19.01.2010 - 470m3

19.01.2010 - 28.01.2010 - 240m3

Wydaje mi się że to nie tak dużo przy tym jak czytałem wypowiedz forumowicza że przy 50m2 w nieocieplonej kamienucy zużywa 240m3 miesiecznie. Zaznacze jeszcze że w moim mieszkaniu przed remontem nikt nie mieszkał przez 5 lat!!!

pozdrawiam

Dom 125 m2 piętrowy + garaż 19 m2 w bryle (ogrzewany ok 14 st.C).

Parter ok. 65 m2 - podłogówka

Piętro ok. 60 m2 - grzejniki

calormatic 430, czujnik pogodowy. vaillant ecotec plus dwufunkcyjny kondensat.

Przez ten czas różne kombinacje z piecem i regulatorem. Obecnie krzywa grzewcza:

- podłogówki: 0,4

- grzejników : 1,1

Dom nowy. mieszkamy od grudnia 2009 czyli od razu warunki atmosferyczne ekstremalne (jak na ostanie lata). Mimo to wietrzymy intensywnie dwa razy dziennie, chociaż praktycznie od wiosny (tynki wew.) wietrzony bez przerwy.

Zużycie gazu:

04-11-2009 do 05-12-2009 - 190 m3

05-12-2009 do 08-01-2010 - 250 m3 (470 zł.)

Nie mam rekuperatora itp. Kominek bez rozprowadzeń i płaszcza rozpalany rekraacyjnie co kilka dni.

Temperatura na parterze 23-24 bez przerwy nocnej, a na piętrze w dzień 22, w nocy 19.

Chyba nie jest źle jak na pierwszy sezon. Aha ,

sciana : bk 24, styropian 20 cm.

strop : styropian 30 cm. + wylewka, poddasze nieociepone nieużytkowe

posadzka : styropian 20 cm

Pozdrawiam

Witam,

Mieszkanie po remoncie z nową stolarką okienną w nieocieplonej kamienicy z 1920r. - 230m2, h=3,10m, w 2 pokojach (25m2 i 42m2) 3 sciany zewnętrzne, 17 okien, 16 kaloryferów - nowa instalacja grzewcza i nowiutkie grzejniki min - 1200W

Ostatnie piętro(3) - ocieplony strop 20cm wełny mineralnej

Piec Saunier Duval ISOMAX CONDENS F30/35, w nocy 20,5oC, w dzień 19,5 oC

Ciepła woda(kąpiel(wielka wanna)i prysznic bez odmawiania sobie) :)

Rachunki:

06.08.2009 - 13.11.2009 - 493m3

13.11.2009 - 22.12.2009 - 467m3

22.12.2009 - 19.01.2010 - 470m3

19.01.2010 - 28.01.2010 - 240m3

Wydaje mi się że to nie tak dużo przy tym jak czytałem wypowiedz forumowicza że przy 50m2 w nieocieplonej kamienucy zużywa 240m3 miesiecznie. Zaznacze jeszcze że w moim mieszkaniu przed remontem nikt nie mieszkał przez 5 lat!!!

pozdrawiam

Zastanawiam się, czy dałoby coś jakbym w pokojach gdzie nie przebywamy zakręciłbym zawory od grzejników np na czas jak nas nie ma, czy zuźycie byłoby mniejsze?

Zastanawiam się, czy dałoby coś jakbym w pokojach gdzie nie przebywamy zakręciłbym zawory od grzejników np na czas jak nas nie ma, czy zuźycie byłoby mniejsze?

Zalezy jaki bylby to czas, jesli kilka, kilkanascie, a nawet kilkadziesiąt godzin nieuzytkowania pomieszczenia, to calkowite, czy drastyczne przymkniecie zaworów nie będzie miało wpływu na bilans cieplny mieszkania za cały sezon grzewczy. Natomiast jesli chcialbyś którys pokoj calkowicie wylączyć na dluższy czas z ogrzewania, to możnaby to rozwazyć, ale nie ma pewności ekonomicznego zysku z uwagi na brak izolacji termicznej ścian wewnętrzynych, czyli de facto i tak pokój nieogrzewany byłby ogrzewany ścianami sąsiadujących pomieszczeń, a zużycie gazu nie zmniejszyłoby sie na tyle by mozna bylo z tego odnieśc wymierną korzysć.

można przymknąć żeby nie było aż tak ciepło jak w pozostałej użytkowanej części. Z 2 stopnie można obniżyć

michalsiak