Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja ogrzewam ok 170 m2, sciana max+ ok4cm welny+cegla pelna, kratowka - roznie

Na stropie 12cm styropianu

Domek na osiedlu domow jednorodzinnych, wiec nie wieje mocno

Kociol Vaillant 242-3, regulator 392f, temperatura w domu 15 stopni bo dom jest wykanczany - pierwszy sezon grzeje, tynki robione sierpien do poczatku pazdziernika. Od listopada 2009 do 21.01.2010 srednie zuzycie ok 12,5m3, jednak w listopadzie bylo sporo dni, w ktorych nie grzalem bo na polu 13 stopni bylo.

Jak sie pokazaly mrozy to potrafi wpierdzielic 30m3/dobe, za ostatnie 10 dni, zuzycie 280m3.

Czy ktos jest mi w stanie pomoc cos z ustawieniami zebym nie zbankrutowal?

Tryb pracy regulatora reczny, praca ciagla, temp 15 stopni..

MASAKRA!! taniej Ci wyjdzie zaplacic za ponowna konfiguracje kotła itp

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja ogrzewam ok 170 m2, sciana max+ ok4cm welny+cegla pelna, kratowka - roznie

Na stropie 12cm styropianu

Domek na osiedlu domow jednorodzinnych, wiec nie wieje mocno

Kociol Vaillant 242-3, regulator 392f, temperatura w domu 15 stopni bo dom jest wykanczany - pierwszy sezon grzeje, tynki robione sierpien do poczatku pazdziernika. Od listopada 2009 do 21.01.2010 srednie zuzycie ok 12,5m3, jednak w listopadzie bylo sporo dni, w ktorych nie grzalem bo na polu 13 stopni bylo.

Jak sie pokazaly mrozy to potrafi wpierdzielic 30m3/dobe, za ostatnie 10 dni, zuzycie 280m3.

Czy ktos jest mi w stanie pomoc cos z ustawieniami zebym nie zbankrutowal?

Tryb pracy regulatora reczny, praca ciagla, temp 15 stopni..

Ten dom jest nieocieplony, to i musi swoje zjeść.

Ale to średnie jest ważniejsze, ja w niektórych dniach też miałem dwukrotnie większe niż średnio z miesiącu.

wez pod uwagę, że średnie dotyczy również okresu, gdzie były temepratury powyżej 10 stopni na plusie i ok 2 tygodni nie grzałem

a poniżej 0 caly czas wpiernicza od 18 wzwyż...

134m2 domu, temp ustawiona 21,5 oC całądobe, CO + CWU:

Zużycie GZ-50

.............miesięcznie................. sr. dziennie..............sr. na 1m2 PU/m-c

pażdz.......150 m3 ........................4,8........................... 1,12

listop.......130 m3 ........................4,3.............................0,97

grud........220 m3.........................7,1............................1,64

styczeń....310 m3 ......................10,0............................ 2,31

U mnie przy duzych mrozach (powyżej -15oC ) też FW 100 " fiksował" grzejąc "chwilami" :wink: pomieszczenia do 23,0 oC ( parter )

i do 24,5 oC( pok. poddasza podłoga panele) 8)

Ustawien nie zmieniałem bo to "objaw naturalny" sterów przy podłogówce 8) :wink:

witam, kiedyś zachęcałem do obliczania rocznych kosztów ogrzewania, dane mojego domu podałem w grudniu 2006r w tym temacie, teraz podaję aktualne z ubiegłych lat (stan licz na 31.12, koszt wg faktur, drewno 6mp po 140zł)

dodam, że w tym roku do dzisiaj zużyłem 104m3 gazu, drewna (dąb) poszło mi w tym sezonie ok 3,5mp,

http://i63.servimg.com/u/f63/11/83/66/02/captur10.jpg

dom z poddaszem użytk, pow podłóg 130m2, prosty w bryle "stodoły" z małym gankiem, w technologii TH300 (thermomur), kominek z płaszczem, solary płaszczyznowe, garaż nie ogrzewany z os wejściem, okna pcv 1,1, bez piwnic. Dodatkowo (kształtki styro) ocieplone wełną (20cm) skosy i sufit poddasza, chociaż na szczycie bez wełny można teraz wchodzić bez dodatkowego ubrania (może 2 do 3stC chłodniej niż w mieszkaniu.

Wczoraj dostałam rachunek (z odczytem z licznika) za okres pełnych 2 mc-y - 27.11 do 27.01. - zużycie gazu 314m3 (sieć) koszt 640zł.

Zużycie wyszło 5,14m3/doba.

Chyba w tym okresie były te mrozy - u nas do -27st. :roll: .

Prognoza na następny miesiąc 150m3 - 300zł.

Łączne koszty gazu (ogrzewanie, woda, kuchenka) za okres od lutego 2008 do lutego 2009 - 3300zł (270zł/ mc licząc na cały rok).

Chyba niezły wynik.

Dom pow. całkowita 170m, użytkowa 150, kubatura (ogrzewana) ok. 500 m3, pierwszy sezon grzewczy pełny (mieszkamy od końca lutego 2008, wcześniej grzane było na min. podczas budowy), dwoje dorosłych +dwoje małych dzieci.

- ogrzewanie, CWU, kuchenka gazowa

- Piec kondensat Junkers Cerapur (z wszelka mozliwą regulacją - do podłogówki, grzejników - osobne moduły, regulator pokojowy , pogodowy itp), zasobnik na wodę 160 Junkers - temp. wody 60st. - bez zmniejszania temperatury na okres nocy i bez wyłączania pompy cyrkulacyjnej (cała doba)

- reku Storkair Comfoair 350,

- ściana - silikat 24 i 15cm Platinum + (czyli ok. 19cm standardowego styro)

- dach (cała połać) i strop- 25cm wełny Superrock i Toprock (ok. 28,5cm w przeliczeniu na standardową wełnę l=0,040

- podłoga - w przeliczeniu ok. 14 cm styropianu

- parter podłogówka (oprócz gabinetu 12m2 - kaloryfer), góra grzejniki + łazienka podłogówka

- temperatura w domu ok. 23-24st. wszędzie i w porywach więcej - lubimy ciepełko :-)

- W celach rekreacyjnych palilismy czasem w kominku - wieczorem ok. 2-3 godzin (bez rozprowadzenia DGP).

Zacytowałam swój post sprzed roku.

Drugi sezon grzewczy.

Od lutego 2009 do końca 12.2009 zapłacilismy za rok ogrzewania i cwu 2600zł zgodnie z powyższymi założeniami :-) - nic nie uległo zmianie.

Ciepełko min. 23 st. w głównych pomieszczeniach, łazienki kilka stopni wiecej.

Za okres 26.11 -26.12 - zużycie gazu GZ50 -127m3 (=4,23m3/doba) przy sporadycznym uzyciu kominka bez DGP (były mrozy, dom stoi na wygwizdowie przy polach).

Nie mam jeszcze rachunku za styczeń 2010, sama jestem ciekawa.

To ja jestem lekko podłamana moim zużyciem gazu. Dodam, że jest to pierwszy sezon grzewczy. Jeszcze nie mieszkamy. Temperatura ustawiona była na 11 stopni i ...w dniach 14.12.2009 - 19.01.2010 poszło nam aż 282 m3 gazu!!

Dom ok. 160 m2,kubatura 420 m2 ściany to porotherm 25 + styropian 12cm, dach ocieplony wełną. Kocioł mamy firmy Brotje. Przy takiej zadanej temperaturze to takie zużycie jest chyba kosmiczne?? Średnia wychodzi grubo ponad 7 m3 na dobę. Co będzie jak będziemy mieszkać i temperatura musi być w granicach 20 stopni??

Dodam tylko, że czujnik był położony w dość sporej sypialni na górze z oknem balkonowym i mąż usadowił ten czujnik na podłodze, ale to i tak chyba zbyt wiele nie zmienia..Zastanawiam się, gdzie jest feler..najpewniej w ociepleniu..

Wiem, że pisze " nie z tej beczki", ale jednak podzielę się spostrzeżeniami - nam mieli montować przyłącze gazowe i całe szczęście, że nic z tego nie wyszło....

Zdecydowaliśmy się na pompe ciepła - koszt 21tys - ale nie żałujemy. Za styczeń wyszło nam 310zł (i to uważam, że za dużo, w drugim sezonie grzewczym będzie to max. 200zł.

Edytowane przez kerado28

To ja jestem lekko podłamana moim zużyciem gazu. Dodam, że jest to pierwszy sezon grzewczy. Jeszcze nie mieszkamy. Temperatura ustawiona była na 11 stopni i ...w dniach 14.12.2009 - 19.01.2010 poszło nam aż 282 m3 gazu!!

Dom ok. 160 m2,kubatura 420 m2 ściany to porotherm 25 + styropian 12cm, dach ocieplony wełną. Kocioł mamy firmy Brotje. Przy takiej zadanej temperaturze to takie zużycie jest chyba kosmiczne?? Średnia wychodzi grubo ponad 7 m3 na dobę. Co będzie jak będziemy mieszkać i temperatura musi być w granicach 20 stopni??

Możemy spróbować to oszacować.

Średnia temperatura w tym okresie u mnie była -2.5st.C (górny śląsk). U Ciebie mogła być inna, ale załóżmy, że dość podobna. Czyli grzaliście 13.5st.C w górę zużywając 7.5m3/dobę czyli 0.555m3/st.C/dobę. Gdybyście grzali do 20st.C - czyli 22,5st.C (średnio) powyżej temp. zewn. to wyszłoby ok 12.5m3/dobę (średnio). Może trochę więcej gdyby sprawność całej instalacji miała spadać wraz ze wzrostem delty - zależy co i jak masz zrobione.

Przeliczając to na warunki obliczeniowe -20st.C na zewn. / 20st.C wewn. wychodzi zużycie 58W/m2. Nie jest to dom bardzo energooszczędny, ale w normie się mieści.

Wiem, że pisze " nie z tej beczki", ale jednak podzielę się spostrzeżeniami - nam mieli montować przyłącze gazowe i całe szczęście, że nic z tego nie wyszło....

Zdecydowaliśmy się na pompe ciepła - koszt 21tys - ale nie żałujemy. Za styczeń wyszło nam 310zł (i to uważam, że za dużo, w drugim sezonie grzewczym będzie to max. 200zł.

to ja dam max 100zł :D :D :D

to ja dam max 100zł :D :D :D

Jak wyjdzie max. 100 :p To zaproszę na dobrą wódeczka za proroctwo.. Choć cuda to w polsce bardzo kiepściuśko - chyba, że w polityce np. gruszki na wierzbie :p

Edytowane przez kerado28

civic9 - dzięki za odpowiedź, szkoda, że nie pocieszyłeś...W poniedziałek mąż zmienił ustawienie na 8 stopni i od popołudnia w poniedziałek do dziś rano poszło ok. 4 m3 gazu. Przeniósł też czujnik z góry na dół...Coś mi się wydaje, że ciepło na górze ucieka, bo dach nienależycie ocieplony..

Nie dziwcie się koledzy - to norma - niestety algorytmy sterowania stricte pogodowego idealne nie są dla całego zakresu temperatur / od -20 do + 5 / , ideałem jest zastosowanie oprócz sterowania pogodowego również czujnika temperatury wewnętrznej - który informuje sterownik i dokonuje przesunięcia krzywej grzewczej po osi temperatury w przypadku gdy pomieszczenie jest niedogrzane podczas pracy sterowania z aktualną krzywą grzewczą wybraną na podstawie temp zewnętrznej i zadanej ...

Temperatury w okolicach zera stopni są właśnie dla algorytmów pogodowych "najcięższe" ...

No ja np się zdziwiłem :o od kiedy i gdzie czujnik temp wewnętrznej powoduje przesunięcie krzywej grzewczej :o Jeśli tak jest to powiedz jaki to piec i jaki czujnik bo normalnie idę go kupić :wink:

W zasadzie każda automatyka pogodowa w urządzeniach dostępnych w połączeniu z czujnikiem temperatury wewnętrznej działa w ten sposób.