Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jajmar bo to trzaba bylo sie "za linią Wisły" budowac, na zachód od linii Wisły oczywiscie - pomysl ile bys zaoszczedził na ogrzewaniu. Polska to nie Holandia - u nas kraj duzy i klimat na krancach rózny. Całe to porównywanie zużycia gazu mija sie z celem jak pogoda czesto dzieli Polske na 2 czesci - tak jak teraz.Jak tu porownywac gdy w Suwałkach ma byc -20 stopni a w Zgorzelcu -5 stopni. Chocby ten z Suwałk czy Zamościa dał styro z czarnymi, srebrnymi i złotymi kropkami to i tak zaplaci wiecej niż ten ze Zgorzelca czy Szczecina.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to może przy podawaniu np: dobowego zużycia podawajmy też dobową temperaturę, a przy średnim miesięcznym zużyciu - średnia temp. miesięczną (o ile ktoś notuje sobie takie dane).

A co do tematu głównego:

dom 173m2, 430 m3 kubatury, tylko grzejniki, żadnej podłogówki, żadnego kominka, rekuperatora. Temperatura w domu 22 st. całą dobę.

zużycie listopad 2009r. - 149m3 - średnia dobowa 4,97

zużycie grudzień 2009r. - 304 m3 - średnia dobowa 9,8

zużycie styczeń 2010 r. - 324 m3 - średnia dobowa 10,46

Lokalizacja woj. lubelskiea :lol:

u nas kraj duzy i klimat na krancach rózny. Całe to porównywanie zużycia gazu mija sie z celem jak pogoda czesto dzieli Polske na 2 czesci - tak jak teraz.Jak tu porownywac gdy w Suwałkach ma byc -20 stopni a w Zgorzelcu -5 stopni. Chocby ten z Suwałk czy Zamościa dał styro z czarnymi, srebrnymi i złotymi kropkami to i tak zaplaci wiecej niż ten ze Zgorzelca czy Szczecina.

Dokładnie tak :D trzeba o tym pamietać przy porównaniach

Np dziś średnia temp. za ostatnią dobę to np -3 nad morzem, w Krakowie -8 a np w Olsztynie -10

http://www.ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&state=Pola&osum=no&fmt=html&ord=REV&ano=2010&mes=02&day=08&hora=23&ndays=1&Send=send

Mozna tu sprawdzić tez średnie miesięczne

Do tego dodajcie sobie średnią prędkość wiatru za dobę (aczkolwiek to zależy jeszcze od warunków terenowych)

pozdrawiam

M

to może przy podawaniu np: dobowego zużycia podawajmy też dobową temperaturę,

to też strasznie skacze. a mało kto ma całodobowy monitoring. jednego dnia jest +5 i -5 (i wcale to nie oznacza średniej 0 st.C), a drugiego waha się między -4 i -6. czasami zaskoczony jestem jaka średnia dobowa wychodzi (z 1440 pomiarów).

jednego dnia jest +5 i -5 (i wcale to nie oznacza średniej 0 st.C), a drugiego waha się między -4 i -6. czasami zaskoczony jestem jaka średnia dobowa wychodzi (z 1440 pomiarów)

no właśnie.... i tu wychodzi nam problem porównywalności zużycia, aczkolwiek jakiś obraz mamy do ewentualnych ulepszeń u siebie

Witam

chciałem się odnieść do wątku, który był poruszony parę stron wcześniej.

Mówię o wpływie ilości załączeń pieca na spalanie.

Na swoim przykładzie zauważyłem, że zwiększenie max. temp. na piecu (z 60 na 70) spowodowało (tak przypuszczam) wzrost zużycia gazu. Piec przy niższej temp. (na piecu) pracuje dłużej ale rzadziej się załącza.

Dodam, że mam jeszcze pogodówkę z calormatikiem 430, który sam sobie ustawia temp. zasilania. Ale przestawiłem na samym piecu temp. max. zasilania z 60 na 70 i wtedy chyba wzrosło zużycie gazu. Chociaż może to być subiektywne odczucie. Nie robiłem żadnych skrupulatnych zapisków. Opieram się jedynie na porównaniu zużycia gazu :

- 04-12-2009 do 08-01-2010 - 254 m3

- 08-01-2010 do 08-02-2010 - 340 m3

Być może to efekt jeszcze zimniejszego ostatniego miesiąca grzewczego, ale chyba jednak coś w tym jest.

Wracam do niższej temp. max. na piecu (60st.) i poobserwuję.

- 04-12-2009 do 08-01-2010 - 254 m3 -śr. temperatura w Radomiu -0,5

- 08-01-2010 do 08-02-2010 - 340 m3 -śr. temp. w Radomiu -6,9

Myślę że w twoim rejonie średnie temp też mogą się aż tak różnić, i dlatego większe spalanie.

Dane z

http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=MAS411&day=9&year=2010&month=1&graphspan=month

PS. http://biznes.onet.pl/pgnig-zlozy-w-uke-wniosek-o-10-proc-podwyzke-cen-w,18567,3174444,1,news-detal

dom parterówka 150 m2 budowany w 2008/2009r

gaz z 4 szt.butli każda po 33kg - propan

ogrzewanie + kuchenka gazowa + dużo wody

temperatury ok 20 - 21 stopni w pomieszczeniach

20 grudzien wprowadzka

3 dorosłe osoby + dziecko

spalanie ok 1m3 drewna miesięcznie

20.12 - 21.01 - 970 pln

30 pln/dzien

po miesiącu regulacji pogodówki, pokojówki itp ....

22.01- 5.02 250 pln

18pln/dzień

chyba nie najgorzej ?

pozdrówka dla zagazowanych

Dodam, że mam jeszcze pogodówkę z calormatikiem 430, który sam sobie ustawia temp. zasilania. Ale przestawiłem na samym piecu temp. max. zasilania z 60 na 70 i wtedy chyba wzrosło zużycie gazu.

E, raczej to zima była ostrzejsza. Jak masz strownik to on decyduje o temperaturach grzania a nie pokretło na kotle.

w instrukcji do calormatica 430 jest taka uwaga, że przy jego stosowaniu pokrętło do nastawiania temperatury na kotle musi być na maxa w prawo.

nie wiem jak działa - czy poprawnie - przy ustawieniu mniejszym.

może w tym tkwi odpowiedź - poza innymi temperaturami na zewnątrz, co też na pewno ma wpływ.

temperatura wyzsza niz tydzien temu a u mnie spalanie dziwnie wysokie:/

za 2 dni 20 m3 - ogrzewanie i ciepła woda

Krzywa 0,55 i ustawiona korekta w domu 21 stopni się utrzymuje -

Odcielismy kotarą klatke schodowa - bo gora nie jest grzana - termostat na snieżce i przed kotara 21 stopni za kotara 15...

Odcielismy kotarą klatke schodowa - bo gora nie jest grzana - termostat na snieżce i przed kotara 21 stopni za kotara 15...

20m3 za 2 dni to chyba nie tak duzo.

msc 300 m3 przy mrozach -2 , -3 ogrzewanej powierzchni 80m2 mysle ze duzo

msc 300 m3 przy mrozach -2 , -3 ogrzewanej powierzchni 80m2 mysle ze duzo

Dla ogrzewanej powierzchni 80m2 10m3 gaziu na dobę to dużo ...

Czyli dla ca 160m2 powierzchni ogrzewanej / cały dom / dawałoby to 20m3 dobowo ...

Tak BTW

- cuś chyba do gaziu gazownia dosypuje ostatnio :-? - zeszła doba u mnie to 10m3 zużycia , dzisiaj 16m3 zużycia - temperatury tożsame -10 w nocy , -5 w dzień - 60% różnicy w zużyciu , to nie jest normalne ...

Dzisiaj przyjade do domu to sprawdzę ile za 6 godzin zeszło gazu przy temp -2 za oknem...

na http://www.meteo.pl znow straszą odczuwalną -15 :/

na długoterminowych - luty nadal mroźny ehhh a łudziłem sie ze rachunek bedzie mniejszy

Idzie cieplej - LINK - druga połowa lutego ponoć już na plusie ... - u mnie / w pobliżu mnie dokładnie :D /

Dzisiaj przyjade do domu to sprawdzę ile za 6 godzin zeszło gazu przy temp -2 za oknem...

na http://www.meteo.pl znow straszą odczuwalną -15 :/

na długoterminowych - luty nadal mroźny ehhh a łudziłem sie ze rachunek bedzie mniejszy

Idzie cieplej - LINK - druga połowa lutego ponoć już na plusie ... - u mnie / w pobliżu mnie dokładnie :D /

ehhh co strona t oco innego - meteorolog super zawód...

na ponizszej stronie w małopolsce ostre mrozy

http://www.twojapogoda.pl/16dni.htm

Dodam, że mam jeszcze pogodówkę z calormatikiem 430, który sam sobie ustawia temp. zasilania. Ale przestawiłem na samym piecu temp. max. zasilania z 60 na 70 i wtedy chyba wzrosło zużycie gazu.

E, raczej to zima była ostrzejsza. Jak masz strownik to on decyduje o temperaturach grzania a nie pokretło na kotle.

Tak, ale w przypadku ustawienia max. temp. na kotle np. 60 st., regulator nie obejdzie tego ograniczenia i musi dostosować się do tego. To jest stwierdzenie serwisanta. Sam bym nie kombinował w ten sposób.

Prosze sprawdzcie ile Wasz piec połyka gazu w w ciagu najblizszej doby - zeszła doba ponad 10 m3 nie wiem co sie dzieje tyle nie palil przy -10 :/

U mnie constans - 12 godzin z dzisiejszej doby - odczyt o 6.00 i teraz o 18.30 - kocioł połknął 5m3 gaziu .

/ - 6 stopni na zewnątrz i temperatura spada /