Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja mam tylko nadzieje ze tegoroczna zima jest wybrykiem.

Tegoroczna zima jest normalna zimą - to poprzednie - te nibyzimy były wybrykami :lol:

A tak BTW to i tak jest krótka - praktycznie zaczęła się / tegoroczna zima / pod koniec grudnia 2009 - cały listopad i grudzień temp były na grubym plusie ...

Moze i gazu mi nie poszło wiele ale drewna ...... kurde, pół piwnicy. Miałem 10 m3 drewna w postaci odpadow pobudowlanych, scietej i 2 lata suszonej topoli, gruszki i jabłoni. Myslałem, ze to mi ma 5 lat starczy a tu przez 1 zime poszła ponad połowa. Jesli nastepna zima ma wygladac w podobny sposob to część pokoikow na gorze zamykamy, dzieciaki podlegają "kompresji" do 1 pokoju, żona dostaje ciepła gacia a'la Bridget Jones i finito - tak by pozostac w W-2. 60 zl/miesiac w W-3 to przegiecie pały.

:D

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak Gazownia wg Was to zrobi...

Podpisałem umowę z gazownią 10 grudnia

odczyt był 2 lutego - 588 m3

Jak oni zrobią stan na 1.01.2010 - mysle tutaj o wyliczeniu rocznego zużycia aby nie przejść na w3.

Aktualnie 694 m3 do 1200 niby daleko ale ..

Zastanawia mnie jedno .. jak ktoś przejdzie na w3 nie moze wypowiedziec umowy i za 2 dni podpisac nową i tam deklarując w2?

Jak oni zrobią stan na 1.01.2010 - mysle tutaj o wyliczeniu rocznego zużycia aby nie przejść na w3.

Zastanawia mnie jedno .. jak ktoś przejdzie na w3 nie moze wypowiedziec umowy i za 2 dni podpisac nową i tam deklarując w2?

Z Twoim zużyciem chcesz funkcjonować w W-2 ? :o

Do kategorii zaszeregowania liczy się sumaryczne zużycie całoroczne gazu - teraz zużyłeś prawie 700m3 za 2 miesiące - a gdzie reszta roku ?? - policz ca 30m3 gazu na miesiąc na cele c.w.u / u mnie tak mniej więcej jest / - więc za 12 m-cy wychodzi zużycie prawie 400m3 na samo c.w.u . Do tego dolicz zużycie na cele grzewcze - czyli 6 m-cy grzania / zakładane 800m3 na ten cel / - czyli miesięcznie musiałbyś zużyć ca 140m3 gazu - czyli około 4,5m3 dobowo - wyrobisz się w takim zużyciu ??

Z Twoim zużyciem chcesz funkcjonować w W-2 ? :o

Do kategorii zaszeregowania liczy się sumaryczne zużycie całoroczne gazu - teraz zużyłeś prawie 700m3 za 2 miesiące - a gdzie reszta roku ?? - policz ca 30m3 gazu na miesiąc na cele c.w.u / u mnie tak mniej więcej jest / - więc za 12 m-cy wychodzi zużycie prawie 400m3 na samo c.w.u . Do tego dolicz zużycie na cele grzewcze - czyli 6 m-cy grzania / zakładane 800m3 na ten cel / - czyli miesięcznie musiałbyś zużyć ca 140m3 gazu - czyli około 4,5m3 dobowo - wyrobisz się w takim zużyciu ??

gotujesz na gazie? ja nie

Robilem symulacje do 1700 m3 rocznie bardziej opłaca się w2

pewnie sie nei wyrobie ale tak jak pisze wyzej do 1700 bardziej oplaca sie w2

Ja gotuję na gazie - ale w moich założeniach wogóle nie uwzględniłem gazu na cele kuchenne - tylko c.o i c.w.u ...

Nie zrozum mnie źle - ja Ci nie żałuję W-2 :lol: - tylko bardzo mało prawdopodobne żebyś się w niej przy Twoim zużyciu utrzymał ...

Uściślijmy - taryfa W-2 - zużycie roczne nie przekraczające 1200m2 gazu .

Ja gotuję na gazie - ale w moich założeniach wogóle nie uwzględniłem gazu na cele kuchenne - tylko c.o i c.w.u ...

Nie zrozum mnie źle - ja Ci nie żałuję W-2 :lol: - tylko bardzo mało prawdopodobne żebyś się w niej przy Twoim zużyciu utrzymał ...

Uściślijmy - taryfa W-2 - zużycie roczne nie przekraczające 1200m2 gazu .

Dzwonilem na infolinie pgnig.

RAz w roku mozna zmienic taryfę - wiec jesli po odczycie taryfikuja Was na w3 idziemy do boku i zmieniamy na w 2 na caly roczek:)

Wg mojej symulacji:

w2 w3

Stałe gaz Stałe gaz

7,05 0,93 8,2 0,92

10,65 0,46 40,2 0,35

17,7 1,39 48,4 1,27

21,594 1,6958 59,048 1,5494

12 msc 259,128 708,576

Różnica w abonamencie 449,448 Różnica w cenie gazu 0,1464

3070

Założenie 1700 metrów

w2 w3

2700 4578,66 4183,38

Abonament 259,128 708,576

4837,788 4891,956

dopiero wykorzystując 3070 m3 gazu rocznie w2 równa się z w3!!

RAz w roku mozna zmienic taryfę - wiec jesli po odczycie taryfikuja Was na w3 idziemy do boku i zmieniamy na w 2 na caly roczek:)

Spokojnie - zmieniasz na początku roku na W-2 - w momencie przekroczenia 1200m3 automatycznie przeskakujesz do W-3 płacąc więcej - i jak mi się zdaje płacisz jakąś karę czy cuś takiewgo wstecz - ale to się dowiedz na infolinii ...

Oczywiście abonament w W-2 jest sporo niższy , a cena paliwa nieznacznie wyższa - ale nie jest tak jak myślisz - PGNiG nie bedzie sponsorowało nikogo jak przekroczy 1200m3 w trakcie roku z zadeklarowaną taryfą W-2 .

Były gdzieś watki w tym temacie - trzeba by poszukać ...

Spokojnie - zmieniasz na początku roku na W-2 - w momencie przekroczenia 1200m3 automatycznie przeskakujesz do W-3 płacąc więcej - i jak mi się zdaje płacisz jakąś karę czy cuś takiewgo wstecz - ale to się dowiedz na infolinii ...

Oczywiście abonament w W-2 jest sporo niższy , a cena paliwa nieznacznie wyższa - ale nie jest tak jak myślisz - PGNiG nie bedzie sponsorowało nikogo jak przekroczy 1200m3 w trakcie roku z zadeklarowaną taryfą W-2 .

Były gdzieś watki w tym temacie - trzeba by poszukać ...

W takim razie zrobie tak...

Nie sadze bym w tym roku przekroczył 1200 przed wakacjami .

Załóżmy ze przekrocze w pazdzierniku bedzie juz grzanie - tanszy gaz

Podejde do nich w marcu i zmienie na w2 na czas letni a wtedy spokojnie 1200 wystarczy

W ciągu roku nie możesz zmienić - możesz zmienić tylko na początku roku / lub roku rozliczeniowego przypadającego na dzień podpisania umowy / .

Nie chcę Cię tutaj źle informować - zadzwoń na infolinię - żeby wiedzieć dokładnie - ale uwierz mi - PGNiG tak łatwo wydmuchać się nie da - wręcz przeciwnie - będzie próbowało wydmuchać Ciebie ...

Taki real world ...

:-?

W ciągu roku nie możesz zmienić - możesz zmienić tylko na początku roku / lub roku rozliczeniowego przypadającego na dzień podpisania umowy / .

Nie chcę Cię tutaj źle informować - zadzwoń na infolinię - żeby wiedzieć dokładnie - ale uwierz mi - PGNiG tak łatwo wydmuchać się nie da - wręcz przeciwnie - będzie próbowało wydmuchać Ciebie ...

Taki real world ...

:-?

dzwonilem - jeden raz w roku nie ma okreslenia kiedy

przy 1700 m3 rocznie

przy w2 3141 przy w3 3342

Do jakiego konkretnie dostawcy gazu dzwonileś?

Poznań - odp z infolinii zgodnie z prawem - taryfikacja następuję w okreach 12 miesiecznych od założenia licznika, przejscie na W2/W3 z automatu,

Szerzej o tym w wątku:

http://forum.muratordom.pl/post3977214.htm?highlight=#3977214

pozdrawiam

Pawlok

Do jakiego konkretnie dostawcy gazu dzwonileś?

Poznań - odp z infolinii zgodnie z prawem - taryfikacja następuję w okreach 12 miesiecznych od założenia licznika, przejscie na W2/W3 z automatu,

Szerzej o tym w wątku:

http://forum.muratordom.pl/post3977214.htm?highlight=#3977214

pozdrawiam

Pawlok

pgnig

No 42 stron to ja nie przeczytam 8)

Poproszę o radę.planują u nas podłączenie gazu ziemnego. W tej chwili ogrzewamy dom węglem. Dom 140 metrów, parterowy. Temperatura salon, kuchnia (połączone, otwarte) ok.24 stopni, w sypialniach 21-22. W tym roku zejdzie pewnie ok. 5 ton węgla czyli jakieś 3300 do zapłaty. Mieszkamy 3 rok więc dom wygrzany. Teraz pytanko: czy opłaca nam się przejść na gaz ziemny? Jakie mogą być koszty zużycia w naszym wypadku? Zdaję sobie sprawę z wygody, ale dla nas są bardzo ważne koszty takiego ogrzewania. Możecie coś poradzić?

Poproszę o radę.planują u nas podłączenie gazu ziemnego. W tej chwili ogrzewamy dom węglem. Dom 140 metrów, parterowy. Temperatura salon, kuchnia (połączone, otwarte) ok.24 stopni, w sypialniach 21-22. W tym roku zejdzie pewnie ok. 5 ton węgla czyli jakieś 3300 do zapłaty. Mieszkamy 3 rok więc dom wygrzany. Teraz pytanko: czy opłaca nam się przejść na gaz ziemny? Jakie mogą być koszty zużycia w naszym wypadku? Zdaję sobie sprawę z wygody, ale dla nas są bardzo ważne koszty takiego ogrzewania. Możecie coś poradzić?

Mysle ze nie wiele osob napisze - tak oplaci sie przechodź..

Wszystko zalezy od technologi wybudowania domu etc.

Temperatura 24 stopni utrzymywana gazem bedzie na pewno kosztowna.

Jesli zamienisz "komfort ciepły 24 stp -> 21 stp" to pewnie w tych 3300 zl sie zmiescisz z pewnym zapasem. Korzyscia bedzie naciskanie guzikow zamiast zabawy w palacza. Przy nowym (ocieplonym domu) 140 m2 nie ma szans by spalic wiecej niz za 3000 zl gazu na ogrzewanie.

Poproszę o radę.planują u nas podłączenie gazu ziemnego. ... Możecie coś poradzić?

Juz gdzieś to pisałem,

zużycie gazu od 01.01. do 31.12 w latach

2007 zużycie 1345m3 koszt 2375zł + 3m3 drewna (tylko CO+CWU bez gotowania)

2008 zużycie 1000m3 koszt 2049zł + to samo jw

2009 zużycie 950m3 koszt 1909zł + to samo jw

Dzień od 05.00 do 01.00 temp 22stC

Noc 21stC

Powierzchnia po podlogach 120m2

Podsumowując tutaj, lecz odwrotnie, przy węglu wyszło by bardzo podobnie Sąsiedzi spalaja okolo 3 do 4 ton ekogroszku co wychodzi różnie średnio 2800zł (4tony po 700zł wiem że potrafi kosztować nawet więcej niż 800zł) Poza tym 24stC to sporo.

Pozdrawiam :wink: