Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja mieszkam w domu 160m2, dół domu wybudowany w latach 50-tych, 25cm litej cegły, pustka powietrzna 8-10cm i znów 25cm litej cegły. Góra domu wybudowana w latach 80-tych, cieńszy mur z cegły, ale docieplony wełną mineralną o grubości ok 20cm.

Temperatura wewnetrzna 18-19 stopni.

Piec Junkers Eurostar, wymienione kaloryfery i okna jakieś 7lat temu.

I teraz najlepsze... w styczniu zużycie gazu wyniosło 1900m3.

Porównywałem to z wynikami z tego wątku i zużycie gazu u mnie w domu w ciągu ostatniego miesiąca jest większe niż niektórych tutaj przez cały rok

Co Wy na to, kto ma pomysł od czego zacząć, pomijając sprzedanie domu i wybudowanie nowego...

Jak zdiagnozować skąd tak olbrzymie zużycie?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W tym roku będzie u mnie rekordowe zużycie gazu.

Rachunek za grudzień i styczeń wyniósł 2.080 zł. (1.290 m3 GZ-50).

Dom lata 80/90 kostka 4 kondygnacje x 100 m2 (z czego 2,5 ogrzewane + straty na "rurarzu" i stropach, temp. na kondygnacjach mieszkalnych 21-18 st.C, niemieszkalnych 8-11 st.C.

Od początku sezonu tj. 01.10.2090 zużyte 2.270 m3 tj. ok. 3.600 pln. Przypuszczam, że spalę jeszcze gazu na ok. 2Tpln. Podane zużycie dotyczy CO+ciepła woda+gotowanie. W lecie na podgrzanie wody i gotowanie idzie u mnie ok. 2m3 gazu.

Maksymalne zużycie odnotowałem 26-27.01.2010 przy mrozach ok. - 27st.C spaliło 30-32m3/doba.

Teraz przy ok. -5 st.C idzie "tylko" 19-20 m3.

dom 150 m2 uzytkowej w temperaturze dół 22,5% góra jakieś 21 st (sypialnie) ,

rachunek od 10 lutego do końca stycznia 2010 czyli prawie trzy miesiące 990 zł ( 560 m3 ) myśle że to dobry wynik

dam że troche paliłem w kominku w swięta i nowy rok .

pozdr

Jacek

od 10 lutego do konca stycznia?:)

predzej 10 listopad?:)

wynik fajny

No to w takim razie powodzenia ...

Daj znać jak będziesz w trakcie zmian - ciekaw jestem gdzie PGNiG zastosowało kruczek czy pułapkę / a może nie ... /

:D

opłata stanowi iloczyn mocy maksymalnej zarejestrowanej przez licznik ponad moc deklarowaną, ilości godzin w okresie rozliczeniowym i 3 x stawka opłaty stałej z W3

...W styczniu spaliłem 312 m gazu,czyli 10 metrów na dzień.Koszt 521 zł.(Taryfa W-2 jeszcze)...

To ile ten gaz kosztuje?

ściągnołem cennik z pomorskiej

To ile ten gaz kosztuje?

ściągnąłem cennik z pomorskiej i tam jest tak:

opłata stała   stawka opłaty zmiennej  stawka opłaty abonamentowej
W2        5,00 zł          0,4479 zł                            2,80 zł
W3      14,90 zł          0,3656 zł                            4,80 zł

300m3 x 0,4479 + 5 + 2,80 = 167,37 zł + 22% = 204,19 zł

Więc skąd te 500 zł ?

Czy o czymś nie wiem ?! ;)

misiaczekm

Nie policzyłeś chyba stawki za gaz ....

U mnie na ostatnim rachunku takie składniki dla W3:

za gaz: 0,921zł/m3

abonament: 8,2zł/mc

sieciowa stała: 40,2zł/mc

sieciowa zmienna: 0,3553zł/m3

czyli wartosc za zuzyty gaz w X m3:

W=(1,2763*X+48,4)*1,22 zł za mc gdzie X--> ilosc zużytego gazu

Czyli na mojej wsi za 312m3 zapłaciłbym 544,86 zł ...... :cry:

...W styczniu spaliłem 312 m gazu,czyli 10 metrów na dzień.Koszt 521 zł.(Taryfa W-2 jeszcze)...

To ile ten gaz kosztuje?

ściągnołem cennik z pomorskiej

To ile ten gaz kosztuje?

ściągnąłem cennik z pomorskiej i tam jest tak:

opłata stała   stawka opłaty zmiennej  stawka opłaty abonamentowej
W2        5,00 zł          0,4479 zł                            2,80 zł
W3      14,90 zł          0,3656 zł                            4,80 zł

300m3 x 0,4479 + 5 + 2,80 = 167,37 zł + 22% = 204,19 zł

Więc skąd te 500 zł ?

Czy o czymś nie wiem ?! ;)

Tak - nie wiesz ile zapłaciłeś za paliwo gazowe :D - Twoje obliczenia to same opłaty dodatkowe - 300x stawka za m3 gazu plus Twój wynik - wyjdzie w granicach pieciu stów .

Daj znać jak będziesz w trakcie zmian - ciekaw jestem gdzie PGNiG zastosowało kruczek czy pułapkę / a może nie ... /

opłata stanowi iloczyn mocy maksymalnej zarejestrowanej przez licznik ponad moc deklarowaną, ilości godzin w okresie rozliczeniowym i 3 x stawka opłaty stałej z W3

Czy ktoś mógłby mi to przetłumaczyć na polski?

misiaczekm

Cena Referencyjna Gazu (CRG) ?! to, to?!

http://www.psgaz.pl/taryfa/crg/;jsessionid=AD58CDD79B9B3B67B16E681DD85D1AF8.portal1_3

bo tutaj nie ma chyba...

http://www.psgaz.pl/binsource?docId=6403&paramName=ATTACHMENT&index=0&language=PL

Sorrki za laickie pytania, ale nie mam jeszcze umowy z gazownią. Lada dzień mnie przyłączą i na razie nie mam co ile będzie kosztować :(

misiaczekm

Cena Referencyjna Gazu (CRG) ?! to, to?!

http://www.psgaz.pl/taryfa/crg/;jsessionid=AD58CDD79B9B3B67B16E681DD85D1AF8.portal1_3

bo tutaj nie ma chyba...

http://www.psgaz.pl/binsource?docId=6403&paramName=ATTACHMENT&index=0&language=PL

Sorrki za laickie pytania, ale nie mam jeszcze umowy z gazownią. Lada dzień mnie przyłączą i na razie nie mam co ile będzie kosztować :(

Na przykładzie gazowni Zabrzańskiej : http://www.gaz.zabrze.pl/obsl_k1_4.htm

Dla taryfy W-2 m3 gazu kosztuje 0,9350 zł .

Czyli dla Twoich obliczeń 300 x 0,9350 = 280zł / 340 zł z VAT/ za paliwo gazowe plus Twoje obliczenia opłat 204,19 = 545 zł rachunku .

Czy ktoś mógłby mi to przetłumaczyć na polski?

Hmmm - przekroczenie mocy maksymalnej a przekroczenie ilości deklarowanej / dla danej taryfy /zużycia gazu to to samo ?

dom 150 m2 uzytkowej w temperaturze dół 22,5% góra jakieś 21 st (sypialnie) ,

rachunek od 10 lutego do końca stycznia 2010 czyli prawie trzy miesiące 990 zł ( 560 m3 ) myśle że to dobry wynik

dam że troche paliłem w kominku w swięta i nowy rok .

pozdr

Jacek

od 10 lutego do konca stycznia?:)

predzej 10 listopad?:)

wynik fajny

sorka rajce ze od 10 listopada (dyslekcja to podobno choroba , czasmi jest prblem z komunikowaniem;-)

Ja należe do Mazowieckigo PGNiG.

W-2 0,9350 + 0,3685 +22% Vat = 1,59 za m3.

W-3 0,9210 + 0,3130 +22% Vat = 1,51 za m3.

W-2 7,05 + 13,40 +22% Vat =25 PLN. (Abonament)

W-3 8,20 + 47,60 +22% Vat =68 PLN. (Abonament)

312 m3 razy 1,59 = 496 zł.+ 25 zł.= 521 PLN.

1200 m3 przy taryfie W2 to 1908 +300 = 2208 PLN

1200 m3 przy taryfie W3 to 1812+ 816 = 2628 PLN

Oszczędności roczne przy taryfie W2 to 420 PLN.

Wiem,że przejde na 100 % na taryfe W3 już w tym miesiącu.

Raz w roku można zmienić taryfe,chyba na początku roku kalendażowego.

Przy podpisaniu umowy możesz wybrać taryfe ale potem z automatu przechodzi się albo z W2na W3 lub odwrotnie.

Jak przyjdzie mi rachunek to pójde do biura i niech mi wytłumaczą kiedy można zmienić taryfe.

P.s.

Przyszedł rachunek i zmiana taryfy jest od stycznia czyli liczy się rok kalendarzowy a nie od daty podpisania umowy,bo umowe podpisałem we wrześniu 2008 roku i przez rok mi wyszło 1180 m3 (1.09.08-31.08.09),ale pójde do biura i niech mi to wytłumaczą.

A czy może mi ktos wytlumaczyc dlaczego próg między W2 a W3 jest ustawiony na 1200 m3 a nie na 2935m3 (przy tym poziomie rocznego zużycia koszty przy W2 i W3 się wyrównują - czyli opłaca sie zapłacić wyzszy abonament żeby mieć tańszy m3)

CZy to jeszcze jeden sposób poza abonamentem na wyciagnięcie dodatkowej kasy od klienta?

Przy moim zuzyciu rocznym 1900 m3 przy W3 płacę 158 zł rocznie więcej niż przy W2)

(dane dla GZ 50; Gazownia Krakowska)

A czy może mi ktos wytlumaczyc dlaczego próg między W2 a W3 jest ustawiony na 1200 m3 a nie na 2935m3 (przy tym poziomie rocznego zużycia koszty przy W2 i W3 się wyrównują - czyli opłaca sie zapłacić wyzszy abonament żeby mieć tańszy m3)

CZy to jeszcze jeden sposób poza abonamentem na wyciagnięcie dodatkowej kasy od klienta?

Przy moim zuzyciu rocznym 1900 m3 przy W3 płacę 158 zł rocznie więcej niż przy W2)

(dane dla GZ 50; Gazownia Krakowska)

Znany problem.

Kiedyś progi miały sens, ale potem ceny się pozmieniały a progi pozostały bez zmian.

W intersie PGNiGu jest utrzymywać taki stan rzeczy, bo na tej "kreatywnej" księgowości zarabiają ciężką forsę nic nie robiąc.

Mówiąc kolokwialnie to zwykłe złodziejstwo ;-) :evil:

Dla mnie ustalenie opłat za taryfę W3 to skandal , który powienien znaleźć odzwierciedlenie w postaci postępowania UOKiK przeciwko PGNiG.

Ewentualnie zadziałać tu powinien URE, który jest chyba bardziej stosownym organem dla takiego przedsiębiorstawa jak PGNiG.

Warto zauważyć , że jeszcze nie tak dawno wyskość tej opłaty oscylowała w granicach około ponad 20 PLN/miesiąc. Sprawdzę dokładnie tą datę i napiszę w najblizszym czasie. O ile dobrze pamietam to jeszcze trzy lata temu wysokośc tej opłaty nie była tak porażająca. Jednkaże jeśli uwzględnić tu okresy letnie kiedy gaz jest używany tylko do ciepłej wody i mycia to opłaty abonametowe są absurdalnie wysokie i moim zdaniem zupełenie nieuzasadnione.

Zastanawia mnie jedna kwestia czym PGNiG umotywowało wniosek i tak drastyczne podwyżki wysokości tej opłaty w uzasdanieniu swojej decyzji kierując dokumenty do Urzędu Regulacji Energetyki ? Gdzie my żyjemy , że nikt - tzn. zaden stosowny organ administracji państwowej nie reaguje na takie praktyki ?

W duchu pozostaje mi cicha nadzieja na działalność Pani Prezes UOKiK , która na przestrzeni ostatnich miesięcy odnosi spore sukcesy na tym polu. Wątpliwości budzi jedynie fakt , czy aby to jej obszar działalności a nie URE.

Naprawdę wielokrotnie zastanwiałem sie czy sam nie złożyć w UOKiK takiego wniosku o zbadanie zgodności z prawem takich praktyk PGNiG.

Dla mnie ustalenie opłat za taryfę W3 to skandal , który powienien znaleźć odzwierciedlenie w postaci postępowania UOKiK przeciwko PGNiG.

Ewentualnie zadziałać tu powinien URE, który jest chyba bardziej stosownym organem dla takiego przedsiębiorstawa jak PGNiG.

Warto zauważyć , że jeszcze nie tak dawno wyskość tej opłaty oscylowała w granicach około ponad 20 PLN/miesiąc. Sprawdzę dokładnie tą datę i napiszę w najblizszym czasie. O ile dobrze pamietam to jeszcze trzy lata temu wysokośc tej opłaty nie była tak porażająca. Jednkaże jeśli uwzględnić tu okresy letnie kiedy gaz jest używany tylko do ciepłej wody i mycia to opłaty abonametowe są absurdalnie wysokie i moim zdaniem zupełenie nieuzasadnione.

Zastanawia mnie jedna kwestia czym PGNiG umotywowało wniosek i tak drastyczne podwyżki wysokości tej opłaty w uzasdanieniu swojej decyzji kierując dokumenty do Urzędu Regulacji Energetyki ? Gdzie my żyjemy , że nikt - tzn. zaden stosowny organ administracji państwowej nie reaguje na takie praktyki ?

W duchu pozostaje mi cicha nadzieja na działalność Pani Prezes UOKiK , która na przestrzeni ostatnich miesięcy odnosi spore sukcesy na tym polu. Wątpliwości budzi jedynie fakt , czy aby to jej obszar działalności a nie URE.

Naprawdę wielokrotnie zastanwiałem sie czy sam nie złożyć w UOKiK takiego wniosku o zbadanie zgodności z prawem takich praktyk PGNiG.

Dodatkowym smaczkiem jest praktyka stosowana przez PGNIG, która narzuca odbiorcy konkretną taryfę w oparciu o roczne zużycie. Do zeszłego roku można było raz w roku zmienić sobie dowolnie taryfę. Teraz taryfa jest narzucana przymusowo (czyli w większości przypadków jest to W3 - przy ogrzewaniu domu mało kto nie przekroczy zużycia 1200m3/rok).

Tak jak już tu pisano wcześniej taryfa W3 ma sens od około 3000m3/rok. Tak więc wszyscy, którzy zużywają gaz w przedziale 1200-3000m3 są w bezczelny sposób okradani przez PGNiG.

Takie działania jasno pokazują, że PGNiG czerpie nieuzasadnione dochody z tytułu nielogicznych taryf i zablokował obronę przed tymi praktykami przez bardziej "zorientowanych" klientów.

GSG Zabrze podobnie z cenami,

W2 tzw abonament 21,35zł/mies gaz 1,7832zł/m3 GZ50

W3 tzw abonament 49,28zł/mies gaz 1,6848zł/m3 GZ50

W tym przypadku przy zużyciu 1200m3/rok różnica wynosi 216,53zł. (abonament i cena gazu)

By oplaty się zrównały trzeba by zużyć 3400m3

Zdzierstwo i nic więcej. :evil:

Sumując:

Abonament + opłata przesyłowa stała miesięcznie x 12 miesięcy

przy W2 daje 256,20zł,

przy W3 daje 590,73zł