Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla mnie ustalenie opłat za taryfę W3 to skandal , który powienien znaleźć odzwierciedlenie w postaci postępowania UOKiK przeciwko PGNiG.

Ewentualnie zadziałać tu powinien URE, który jest chyba bardziej stosownym organem dla takiego przedsiębiorstawa jak PGNiG.

Warto zauważyć , że jeszcze nie tak dawno wyskość tej opłaty oscylowała w granicach około ponad 20 PLN/miesiąc. Sprawdzę dokładnie tą datę i napiszę w najblizszym czasie. O ile dobrze pamietam to jeszcze trzy lata temu wysokośc tej opłaty nie była tak porażająca. Jednkaże jeśli uwzględnić tu okresy letnie kiedy gaz jest używany tylko do ciepłej wody i mycia to opłaty abonametowe są absurdalnie wysokie i moim zdaniem zupełenie nieuzasadnione.

Dwa lata temu opublikowałem odpowiedź prezesa URE w sprawie wielkości stałych opłat przesyłowych i abonamentowych.

http://forum.muratordom.pl/ceny-energii-do-prezesa-u-r-e-mariusza-swory,t144061.htm

witam. Od .15 grudnia zużyłem 1000 litrów propanu i 2 metry brzozy na ogrzanie 160 metrów, gotowanie i ogrzanie wody dla 3 dorosłych. Temp 20 st. Czy to dużo? Dom w konstrukcji szkieletowej. 18 cm wełny w ścianie i 5cm wełny na zewnątrz. Pod dachem 25 cm wełny. Pod podłogą 20 cm styropianu. Ogrzewanie podłogowe 100 m. Piec kondensacyjny vailant eco z 100lit wody. Czujnik pogodowy, krzywa 1.0. Temp wody 45st na 8h dziennie. Sterowanie piecem przez centrale i czujniki tece. Chodzi o to czy coś kombinować z ustawieniami? Mi się wydaje to bardzo dużo. Ale moja optyka może być skrzywiona przez cenę gazu 2,9 zł brutto. Dragon gaz, dla zainteresowanych. Cena za litr. Zapomniałem o kominku, bez płaszcza, z rozprowadzeniem.

witam. Od .15 grudnia zużyłem 1000 litrów propanu i 2 metry brzozy na ogrzanie 160 metrów, gotowanie i ogrzanie wody dla 3 dorosłych. Temp 20 st. Czy to dużo? Dom w konstrukcji szkieletowej. 18 cm wełny w ścianie i 5cm wełny na zewnątrz. Pod dachem 25 cm wełny. Pod podłogą 20 cm styropianu. Ogrzewanie podłogowe 100 m. Piec kondensacyjny vailant eco z 100lit wody. Czujnik pogodowy, krzywa 1.0. Temp wody 45st na 8h dziennie. Sterowanie piecem przez centrale i czujniki tece. Chodzi o to czy coś kombinować z ustawieniami? Mi się wydaje to bardzo dużo. Ale moja optyka może być skrzywiona przez cenę gazu 2,9 zł brutto. Dragon gaz, dla zainteresowanych. Cena za litr. Zapomniałem o kominku, bez płaszcza, z rozprowadzeniem.

proponuję przeliczyć to na zużycie gazu ziemnego.

Myślę, że powinno wyglądać to tak (nie jestem pewien tych obliczeń, jeśli robię błąd poproszę o sprostowanie):

1 l płynu = 0,254 m3 gazu

kaloryczność propanu jest 2,4 raza większa od gazu ziemnego

czyli 1000l propanu odpowiada:

1000*0,254*2,4=609,6 m3 gazu ziemnego

Tak więc wychodzi jakieś 9,4m3 gazu dziennie (1000l/65dni)

Myślę, że tragedii nie ma, chociaż przy tak dobrze ocieplonym domu i dogrzewaniu kominkiem można by oczekiwać nieco lepszych wyników...

mam gaz płynny propan-(Progas,teraz Flaga gaz),tankowałam w czerwcu 2009 w promocji za 1,85 brutto,1050 l. Na piecu było wtedy jakieś 20%,zbiornik nie był pusty. Czyli w zbiorniku łacznie znajdowało się około 1400 litrów gazu.

ogrzewanie,ciepła woda,gotowanie,2 dorosłe=2 dzieci.

Temperatura 19-20 stopni,ale dogrzewamy kominkiem, dodatkowo zuzylismy około 3 m drzewa. Sterownik na piecu (Beretta,stary model). Dom parterowy, około 100m2, ocieplony styro 10 cm ściany, 25 cm wełna na suficie.

Mamy stropodach, wysokość salonu to 5 m w najwyższym miejscu.

i dopiero teraz ten gaz mi sie kończy....

jak na 8 m-cy, to chyba niezły wynik? Tankowanie czerwcowe (1050x1,86 brutto) kosztowało 1960 zł. Drzewo po 170zł/m3.

Wprawdzie teraz cena gazu to 2,68 brutto (po rabatach), ale niestety musze zatankowac na dniach...

z tego, co piszecie, za gaz ziemny średnio płaci się okolo 1000 zł/3 m-ce.

wszyscy twierdsą,że gaz ziemny jest tańszy od płynnego-może porównujac ceny litra-jest.Ale opłata przesyłowa zdaje się tę róóznicę mocno zmiejsza...

Tak więc wychodzi jakieś 9,4m3 gazu dziennie (1000l/65dni)

Myślę, że tragedii nie ma, chociaż przy tak dobrze ocieplonym domu i dogrzewaniu kominkiem można by oczekiwać nieco lepszych wyników...

Kolega nie raczył zauwazyć, ze do tych przeliczeniowych 9,4 m3 gazu doszło jeszcze dwa kubiki brzozowego drewna i gdyby to przeliczyć na gaz, bądź kWh, to ilosć zuzytej energii niemal sie podwaja przez te 65 dni czyli zużycie jak na tak dobrze ocieplony dom jest już delikatnie piszac spore.

wszyscy twierdsą,że gaz ziemny jest tańszy od płynnego-może porównujac ceny litra-jest.Ale opłata przesyłowa zdaje się tę róóznicę mocno zmiejsza...

Źle sie koledze wydaje, cena gazu ziemnego ze wszystkimi oplatami dodatkowymi na dzis oscyluje w zalezności od zakladu gazowniczego i taryfy okolo 2 zł . Ponadto 1 m3 gazu ziemnego jest w zestawieniu do 1 litra gazu plynnego o 50% kaloryczniejszy przy wyższej cenie tego drugiego , przyjmując 1 m3 gaz ziemny - 1 litr gaz plynny.

Od 01.10.2009. do dzisiaj (143dni) zużyte 669m3

Dom 120m2 po podłogach z użytkowym poddaszem.

Temp dzień 22stC, noc 21stC

Wychodzi 1078zł za sam zużyty GZ50 na CO.

Dodając abonament za 5 miesięcy (W2=21,81/mies) wychodzi 1187zł

Wliczając do tego zużycie gazu na CWU koszt całkowity 1302zł.

Do tego 3,5m3 drzewa / kominek (grab)

W sezonie

2008/2009 sezon grzewczy u mnie trwał 199dni

2007/2008 238 dni

2006/2007 178 dni

2005/2006 228dni

Zobaczymy jaki wynik będzie w tym sezonie, choc wydaje mi sie że będzie oscylował w okolicy 200dni ale zobaczymy, obu jak najkrócej.

Dzisiał od dłuższego czasu pokazało się słońce zza pochmurnego nieba. W ciągu 2 miesięcy było tylko 6 dni słonecznych.

Ogrzewanie do tej pory od rana nie włączyło się. Obecnie temperatura wew na poziomie jeszcze 22,5stC

Słońce, słońce i jeszcze raz słońce potrzebne :) :) :)

Pozdrawiam

Witam,

Dom 2006r, 105 m2, parter z poddaszem, ocieplony, podłogówka 2xkorytarz i 2xłazienka, kaloryfery regulus, piec kondensat buderus logamax GB022 jednofunkcyjny z zasobnikiem 120l, PIERWSZY SEZON GRZEWCZY.

Grzejemy od końca wrzesnia, zuzycie (grzanie plus woda) do końca grudnia: 973m3, grudzień do dziś: 667m3, w sumie: 1640m3.

I tu pytanie 1: czy to duzo? Dodam, że dom był wykańczany w 2009 roku (malowanie, płytki, podłogi), więc jest swieży.

Pytanie 2: jakie jest optymalne ustawienie pieca, tj. jaka zadać mu max temp. pracy przy -20 stopniach (wejście serwisowe)? Lepiej dać 50 stopni (tak jest od końca grudnia, piec pracuje mniej więcej na 40 stopniach non stop) czy 75 stopni (tak było ustawione przez hydraulika do końca grudnia, ale dom był przegrzewany, no i czy ma sens to przy kondensacie?)

Dziękuje za rady.

Kurcze.

Może zaznaczę, że do końca grudnia dom był rzeczywiście przegrzewany (a był tylko 1 tydzień mrozu konkretnego, czyli -15 stopni), a od początku stycznia jest ok, w domu ok. 21 max (noc 20). No i pół stycznia to mrozy po -20 stopni, a i w lutym było podobnie...

To w/g mnie duzo,

u mnie od 1 października do teraz 975 m3 GZ 50 , ogrzewane 134 m2 podłogówka t wewn. 22,0 do 22,5 oC ( sypialnia ok 20-21 oC ).

zobacz ile idzie dobowo przy obecnych temperaturach, powinno iść nie więcej niż 6-7m3 (a to i tak dość dużo by było przy takiej małej chałupce).

u mnie za ostatnie 4miesiace wychodzi średnia 6,1m3/dobę na co, cwu i gotowanie przy 137m2 użytkowej i temp. 21stC w dzień i ok 20stC w nocy.

Kurcze.

Może zaznaczę, że do końca grudnia dom był rzeczywiście przegrzewany (a był tylko 1 tydzień mrozu konkretnego, czyli -15 stopni), a od początku stycznia jest ok, w domu ok. 21 max (noc 20). No i pół stycznia to mrozy po -20 stopni, a i w lutym było podobnie...

To w/g mnie duzo,

u mnie od 1 października do teraz 975 m3 GZ 50 , ogrzewane 134 m2 podłogówka t wewn. 22,0 do 22,5 oC ( sypialnia ok 20-21 oC ).

Najlepsze są komentarze tych co mają dodatkową kotłownię w salonie albo rekuperator i nawet nie wspomną o tym szczególe.