Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Domek z lat 70-tych około 100m2 do ogrzania, nowe okna PCV.

22-6 19*c, 6-22 20*c w najzimniejszym pomieszczeniu czyli wszędzie indziej około 21*c.

rozliczenie za okres 2006-10-06 do 2006-12-12.

401m3 =587,63zł z czego 0,11 odsetki :wink: 48,79 zł abonament.

Nie dogrzewam niczym innym, gaz służy do ogrzewania i gotowania 2+1 osoba bez CWU, GZ50 taryfa W-3, kocioł VITOPEND 100 z zamkniętą komorą spalania+sterownik auraton 2000

Chyba nie jest tak źle, no ale jeszcze nie ma bardzo zimy, zobaczymy jak to dalej będzie.

POZDRAWIAM

Witam,

to moze glos z Wroclawia ;-)

Zużycie gazu: Odczyty codziennie. Dokładnie w okresie, który przedstawił areq wyszło średnio 8,9m2/dzień. Z uwagi na małe "rozkopujące się" ;-) dzieci, w domu jest stała temperatura 21,5 stopnia przez 7 dni w tygodniu 24h.

.

Powien szczerze, że te 8,9m3/dobę to dość dużo. Grzanie rozpoczęliśmy w połowie pażdziernika. Przez dwa miesiące zużyliśmy prawie 1000m3 GZ50. Ogrzewamy ok.500m2- 4 kondygnacje, poddasze jest na razie kiepsko ocieplone, bo między krokwie jest wepchnięta wełna grubości 16 cm. Do tego ma dojść jeszcze 10cm i płyty GK. Regulator ustawiony jest na 22,75 stopnia tzn, że wyłącza się przy 23 st. Przez noc od godz.24 do 6 rano temp. spada ok. 0,5 stopnia. Ściany porotherm 44 + 10 cm wełny. Gaz zużywamy do gotowania i grzania ciepłej wody. Latem zużywane jest ok. 200m3, reszta to ogrzewanie.

71kkk Twój wynik jest delikatnie mówiąc rekordowy i przypuszczam, że coś można z tym zrobić. Może właśnie zastosować regulator pokojowy, a czujka pogodowa niech steruje tylko temperaturą zasilania kotła. Takie rozwiązania są stosowane. Jeżeli są sytuację, że w sposób cykliczny nikogo nie ma w domu, to regulator pokojowy może przynieść duże oszczedności. Obniżenie nocne temperatury daje również obniżenie zużycia gazu i wiekszy komfort cieplny. Zdecydowanie polecam ten regulator (programator).

Pozdrawiam

71 kk, rzeczywiście sporo Ci wychodzi. Nie mamy pogodówki tylko regulator wewnętrzny, pokojowy.Od 24-tej do 6 rano kocioł praktycznie nie grzeje, bo przy obecnych temperaturach zewnętrznych spadek temp. wewnątrz jest niewielki ok. 0,5 stopnia. Zeszłej zimy włączał się w nocy przy temp. zewn. ok. -10st. Mamy zwyklego Termeta 29 kW. Grzejemy trzeci sezon. W pierwszym roku nikt nie mieszkał, więc temp. utrzymywaliśmy na poziomie 16-17st. w zeszłym roku mąż zafundował mi zimny wychów i temp. była ustawiona na 21,5 st. Ponieważ stale marzłam i chodziłam zasmarkana w tym roku sama ustawiłam temp. na 22,75. Przez dwa poprzednie sezony od 5 listopada 2004 do15 października 2006 poszło około 7800m3 z czego ok.3000 w pierwszym roku reszta w drugim.Moim osobistym zdaniem pogodówka jest potrzebna w domach wielorodzinnych, gdzie każdy lokator reguluje sobie przy grzejnikach a węzeł cieolny musi dostarczyć odpowiednią ilość ciepła do wszystkich mieszkań. W takich domach regulatory pokojowe nie miałyby sensu, bo co miałyby regulować. Natomiast w domu jednorodzinnym jest odwrotnie, bo co mnie obchodzi jaka pogoda jest na dworze. Ja ustalam temp. wewnątrz i kocioł ma to utrzymać. Może masz w domku 27st. i dlatego tyle gazu zjadasz , a może duża liczba domowników bierze po kilka kąpieli dziennie. Może masz rozlazłą bryłę budynku tzn. parterówka z dużą powierzchnią ścian zewnętrznych i okien w stosunku do kubatury. Z własnych obserwacji mogę podać tyle, że kocioł ma wyższą sprawność przy wyższej temperaturze wody grzewczej. Wyższa jest wtedy też sprawność grzejników, wymiana ciepła następuje szybciej i grzejniki po wyłączeniu kotła dłużej stygną. Na razie więc mamy ustawioną temp. wody na 75 st. a regulator ustawiony jest w systemie godzinowym tzn. godzina dzienna-godzina nocna. Grzejniki stygną ok. 30-40min. Prawdopodobnie wzorem lat ubiegłych kiedy przyjdą mrozy, temp. wody zostanie zwiększona i dojdą dodatkowe godziny dzienne.

Zgadzam się, że z kondensatem tak jest jak mówisz , ale w zwykłym kotle , jaki mam ja najwyższa sprawność jest przy mocy znamionowej kotła czyli 29 kW. Zaniżanie parametrów obniża jego sprawność . O ile, można sobie nawet przeczytać na tabliczce znamionowej kotła albo na wykresie.

wlasnie , wlasnie- teraz spadlo - bierze 20 m3 na dobe. ALE i TAK DUZO!!!!!!!! facet z serwisu mial przyjechac i instalowac i regulowac te pogodowki. dom rzeczywiscie rozlazly- w L , tak z grubsza 19 m na 16 m. Kubatura ok 1000 m3 pow grzewczej. okien sporo- na parterze 14 plus 2 ogromne balkony 2, 32 x3 m i 1,8 x 2,32. u gory okien mniej- zaledwie 7 i okno gigant w luku 2 x 3 m.

moze przyczyna oblednego zuzycia gazu jest :

- pierwszy sezon

- silka

- dopiero skonczylismy mokre ukladanie glazur

- piwnica i garaz plus pow mieszkalna to razem 370 m2

- 5 podlogowek temp. 26 C jeden mieszacz. / dodam ze wylaczylismy cyrkulacje/

- brak klap rewizyjnych w nadprozach do rolet- przez te dziury moze to cholerne cieplo ucieka????????

- brak wszystkich grzejnikow

- brak pogodowki - wiec kociol przegrzewa dom - ale tem. wg wskazan termometru to: 12 C w jednej czesci, gdzie nie ma wszystkich grzejnikow, 18 C parter, 20 C pietro.

Czy cos da sie z tym zrobic?????

ps- kolega obok dom pobudowal- projekt gemioni. sciana PH, welna, styro, tynk. pow ok. 250 m2 - zużycie gazu wg wskazan - ok. 20 m3 na dobę.

Czy to czary jakiee????????? ze w tej okolicy tyle gazu ciągniemy :x :x :x

Zgadzam się, że z kondensatem tak jest jak mówisz , ale w zwykłym kotle , jaki mam ja najwyższa sprawność jest przy mocy znamionowej kotła czyli 29 kW. Zaniżanie parametrów obniża jego sprawność . O ile, można sobie nawet przeczytać na tabliczce znamionowej kotła albo na wykresie.

facet z Wolfa nie przyjechal, bo swieta, ale mi mowi ze kociol ma ciagle pracowac - wiec ciagle pracuje i pracuje . nawet jakas fobie mam- ciekawe czy tylko ja- otoz przesiaduje w kotlowni i nasluchuje co robi kociol. kurcze , ja nawet nasluchuje jak jestem w innym pokoju.

a kociol robi tak - temp - od 37 do 47 C, ciagle pracuje , nie wylacza sie wcale. komin dyyyyyyyyyyymi jak krematorium. kondensatu leci tak ok. 5 litrow na dobę. / mierzylem do baniaka/ :cry: