Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

zrobienie wszystkiego kosztuje w najprostrzej wesji nie wiecej niz 200PLN!

jezeli przyjmiemy ze masz PC to wystarczy kupic sam interfejs 1-wire ktory podlacza sie do RS232 a pozniej najzwyczajniej w swiecie laczy sie dwoma kablami takie male ukladziki (lutuje sie 3 nozki). na jednym kablu moze byc kilkadziesiad termometrow.

jak chcesz to poszukam linka to producenta interface, moge tez dac schemat i gotowe skrypty.

jak masz troche czasu... to robi sie bardzo prosto.

Witam :D Barzdo się cieszę, że trafiłam na ten wątek, bo właśnie przeżywam rozterki związane z uruchomieniem kotła. Mioże doświadczeni forumowicze zechcą się wypowiedzieć, jak najllepiej (najekonomiczniej) zestroić ogrzewanie. Czy kaloryfery rozkręcić na maksa, a kocioł przykręcić? Czy może wręcz przeciwnie - przykręcić grzejniki, a rozkręcić kocioł? I jak do tego wszystkiego ma się pokojówka? Doradźcie początkującej 8)

"1-wire -> atmega128 -> owphp -> mysql"

i wszystko jasne :cry:

Pozdrawiam

sorry... to zbudowany uklad na mikrokontrolerze Atmela ATMEGA128 ktorego zadaniem jest sterowanie kilkoma duperelami i monitorowanie innych... w tym przypadku temperatur... samo monitorowanie temperatur zrobione jest na ukladach Dallasa w oparciu o technologie 1-wire.

dane zbierane sa do pamieci mikrokontrolera a pozniej przesylane co jakis czas do PC gdzie sa zapisywane w bazie danych SQL skad juz w dowlny sposob obrabiane w zaleznosci od potrzeb.

no w skrocie...

a po co to wszystko? ano zeby ustawic prawidlowo - nie na nosa - krzywe grzewcze kotla, czasy zalaczen grzania zasobnika i posrenio opisac straty termiczne w poszczegolnych pomieszczeniach...

duzo roboty, ale traktuje to jako zabawe ;)

Jasne tylko dlaczego aż ATMEGA128? Przecież to tak jakbyś używał koparki do wykopania dołka pod pomidor? :wink:

zrobienie wszystkiego kosztuje w najprostrzej wesji nie wiecej niz 200PLN!

jezeli przyjmiemy ze masz PC to wystarczy kupic sam interfejs 1-wire ktory podlacza sie do RS232 a pozniej najzwyczajniej w swiecie laczy sie dwoma kablami takie male ukladziki (lutuje sie 3 nozki). na jednym kablu moze byc kilkadziesiad termometrow.

jak chcesz to poszukam linka to producenta interface, moge tez dac schemat i gotowe skrypty.

jak masz troche czasu... to robi sie bardzo prosto.

Ot i to jest to - schemat, link, i co jeszcze masz - oczywiście jeśli chcesz podzielić się swoją wiedzą i nie rościsz praw autorskich - masz murowaną wdzięczność

no wlasnie na ATMEGA128 mozna zrobic centralny sterownik domu razem ze sterownikiem pieca i alarmem i mysle ze jeszcze miejsca zostanie i to piszac w bascomie a nie w asemblerze

no tak czepiam sie ale jak zaczolem robic sterownik do pieca to tez od razu takiego procka użyłem - projekt doszedl do polowy i z niego zrezygnowalem bo kupilem piec z podajnikiem z naprawde dobrym sterownikiem

teraz sterownik sluzy mi tylko do pokazywania temp na piecu,na zasilaniu grzejnikow i na powrocie

ale wlasnie zaczolem nowy projekt - sterownik ktory bedzie pomagal prawidlowo ustawic piec i bedzie zwiekszl komfort urzytkowania

ale powiem co to jak juz skoncze

grzegorzleg nie shemat jest najwazniejszy tylko program

190m2 , BK600 + 12cm styropian , dach 20cm supermata , valliant aquaplus 10-28 Kw z sterownikiem pokojowym , łazienki przedsionek kawałek dołu podłogówki reszta grzejniki , kominek z płaszczem LECHMA 15 kW (palę jak mi się chce) od sierpnia do dzisiaj 344m3 gazu , z 2m drzewa - brzoza tegoroczna

Witam, mam pewien problem. Ku ścisłości - 2 funkcyjny junkers, sterownik, budynek z starymi żeliwnymi grzejnikami, 120m2 parter i 2 piętra, częściowo ocieplony. Ale do rzeczy. Między 1 a 25 grudnia spaliłem 179m3 gazu, piec był wyłączany najprawdopodobniej pare razy. Sprawdziłem z ciekawości i mi czapka z głowy spadła widząc kręcący się licznik :o otóż piec między 25 a 26 grudnia (pełna doba co do minuty) naciągnął mi 32 m3 ! Niewyłączałem, założyłem że musi się nagrzać instalacja i budynek, kolejny odczyt, również po dobie wyniósł dokładnie tyle samo :-? następnego dnia oczywiście ile? 32 m3... Sterownik ustawiony tak aby piec chodził w trybie ciągłym, ponieważ rok temu słyszałem że jak się ciągle włącza i wyłącza to ciągnie tyle co za 3 dni. A po rachunku z tamtego roku za 2 miesiace ostrej zimy przyszło mi zapłacić prawie 3tyś zł, więc już w różne bajki zaczynam wierzyć.Dodam że temperatury w budynku wahają się między 18 a 23 C Prosił bym o jakieś logiczne wytłumaczenie czemu tak się dzieje i co mam zrobić.

PZteam jeżeli budynek był wychłodzony (tak to zrozumiałem), to dość wysokie zużycie "na dogrzewaniu" jest normalne. Nie precyzujesz o jakim sterowniku mówisz. Duże oszczędności daje sterownik (programator)pokojowy, przy czasowych obniżeniach teperatury. Kocioł należy ustawić tak, żeby palnik załączał sie na dłużej, ale rzadziej (tak się dzieje przy mniejszej lub modulowanej mocy palnika).

Pozdrawiam

lukol-bis Ten sterownik to Euroster 2000, wł/wy w zależności od temperatury i/lub godziny. Znajduje się on powiedzmy w holu gdzie temperatura jest średnia w momencie gdy na piętrze jest piekarnik. Pokombinuje, tyle że zanim się wygrzeje to mi z 100m3 pociągnie, co mnie średnio cieszy. Zastanawiam się jeszcze czy jest sens i jak zrobić aby piec chodził na minimalnych obrotach ale przez dłuższy czas, przy okazji niefundując mi sauny na wyższych kondygnacjach, a minimalne jakie ustawiam powoduje tą wade po około 2 dniach. Dzięki za pomoc.

Jeżeli PZteam w niektórych pomieszczeniach masz za gorąco i nie masz tam zaworów termostatycznych, to wcale nie oznacza, że nic z tym nie można zrobić. Zaworami, które są przy grzejnikach też możesz przydławić przepływ wody i tym samym zmniejszyć temperaturę. Musisz tylko zwrócić uwagę czy nie ciekną po ruszeniu (lubią to robić, jeśli są to zawory starego typu), w takiej sytuacji trzeba dokręcić dławicę. Po uzyskaniu optymalnych temperatur w tych pomieszczeniach, przy dalszych zmianach aury nie będziesz musiał niczego korygować, bo to załatwi sterownik pokojowy.

Jeżeli jest możliwość zmniejszenia mocy kotła, to można ją zmniejszyć, co spowoduje ograniczenie liczby załączeń palnika - to wpływa na wzrost osczędności i temperaturę na motle ustwić na ca 60st. C. Nie można jednak z tym przesadzic(ze zmniejszaniem mocy), bo kocioł może nie osiągnć zadanej temperatury.

Sterownik jest właściwy i w tym względzie jest wszystko OK.

Pozdrawiam

Musiałem przykręcić bo kapało trochę, fakt zawory i cała instalacja, poza piecem, ma już swoje lata, a co do reszty to spróbuję napewno, wkońcu sami Państwo wiecie ile nerwów może przysporzyć kolejny rachunek. Serdecznie dziękuje i pozdrawiam.

dzisiaj byl pan z wolfa - do mojego kurcze krematorium.

stan na dzis - od 15 listopada 758 m3. groza. 44 dni krematorium. - krzywa grzewcza byla 1,4- teraz jest 1,1 .

- czujnik temp zewtrz jest

- czujnik pokojowy tzw. programatir nie widzi kotla- bo jest do innego kotla/ maja wymienic/

- temp. w srodku 15,5 C

- temp. w drugim salonie - 8 C.

- podlogowki ustawione tak- od 6.45 do 10.00 temp. 32C potem off

- cyrkulacja wlaczona tak - od 8.00 do 10.00 i 18.00 - 22.00 , w sob- nd - od 9.00 do 11.00 i 19.00 do 23.00

- temp. wentrz dzien - 18 C, noc 17 C

temp wody w kotle 50 C

- temp powrotu - od 34 C do 47 C waha sie w zalezności od dnia i godziny.

wniosek z dzisiejszej wizyty- na dole mam 16 okien z otwartymi dziurami w nadprożach do rolet. Rolet nie ma z braku kasy- sa dziury. Podobno przez nie ucieka cieplo. I stad takie zuzycie gazu. Co Wy na to koledzy?????

ps. jutro kupuje mdf i wycinam te cholerne klapy rewizyjne zeby te dziury zatkac. :evil: :evil: :evil:

Gość JACKIE P

kilka dni temu otrzymałem f-rę za gaz - ostatni miesiąc = 155m3 gazu GZ50, powierzchnia 100m2, technologia PTH 44,5 bez docieplenia, okna drewniane Urz., stropodach docieplony wełną gr.25cm, temp w domu od 6-8 i od 16-22 20,5 st.C, w pozostałych godzinach 18,50 st.C, jest to grzanie CO + CWU dla 2 osób, kocioł Viessmann Vitopend 100 + Auraton 2000, grzejniki KFA Kraków alu + termostaty Valvex, na razie jesteśmy b. zadowoleni z wyników.

Sporadycznie przepalano kominkiem. Oby tak dalej,

Dla wszystkich wiele ciepła i radości w nowych domkach w nowym roku.

Poooooozzzzzzzzzddddddddrrrrrrrooooooooovvvvvvvvvkkkkkkkkaaaaaaa :D :D

dom 380 m2/porotherm 24PW+ 20 cm styro/ dach 30 cm wełna /

podłogówka na 140 m2/ góra grzejniki dół grzejniki + podłogówka/

przeszklenie ok 65 m2

piec kondensat cerasmart Modul 30Kw+ pogodówka 270/sterowanie dobowe/krzywa grzania 0,6 podłogowe i 0,8 grzejniki

układ na mieszaczu i sprzęgle hydraulicznym

temp pomieszczeń 20 st 0d 6 do 17,

temperatura oszczędnościowa 18 st

bez cwu, pierwszy sezon grzania , zakńczone prace mokre- dosusznaie domu

brak drzwi wewnętrznych, nieogrzewany garaz

bez cwu - na razie nie mieszkamy

ok 01.11 do dnia 27.12 - 740m3 - średnie dobowe 13 m3

Hej

Dawno nie zaglądałem na forum a tu kolejny sezon grzewczy. Moje dane: październik - 88 m3, listopad - 166 m3, grudzień do dziś - 203 m3, czyli podobnie jak w zeszłym roku.

Dla porządku przypominam: dom 240 m2 bez kominka. Gaz służy do ogrzewania, CWU i gotowania. Kocioł Broetje 18 kW, pełna opcja pogodowa.

Pozdrawiam i składam życzenia na Nowy Rok :)