Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

to i ja napisze

Gaz Propan z butelki :

- listopad 14m3

-grudzień 20m3(zaokrągliłem bo na dzien dzisiejszy mam 18m3)

w tym grzanie wody i gotowanie. Za m3 płace 7zł brutto

Zaznaczaczam ze mam inną kalorycznośc niż GZ

dom 90m2 na dole podłogówka + kalorki purmo. W domu średnio 22 st.

dogrzewam kominkiem ale bez zadnego rozprowadzenia i obudowałem go tydzień temu.

Dom z maxa 29cm + 12cm styro i na podłodze z 10cm. Wełny od cholery wszedzie na stopie i skosach po 15

a i jeszcze fundamenty ociepliłem 5cm styro

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zapoznałem się z dotychczasowymi postami i postanowiłem dodać swój.

Ale mam problem, bo jak mam się zakwalifikować? Mam kominek, ogrzewanie gazowe GZ50, solarne 4x2m kw. Zużywam sporo prądu, bo chodzą trzy pompy w obiegu zamkniętym i dodatkowo czwarta pompa z basenu. Zauważyłem, że niektórzy piszą o zużyciu gazu miesięcznym, inni dziennym, jeszcze inni nawet w ciągu godziny. Ponieważ jestem ekonomistą proponuję inne wyliczenie, które powie o domu o wiele więcej, będzie o wiele prostsze i będzie bardziej zrozumiałe dla każdego. Ponieważ zbliża się koniec roku, każdy z nas zapewne zrobi roczny bilans wydatków. Proponuję dodać roczne koszty gazu, prądu i drewna, a sumę podzielić przez metry mieszkania (domu). Będzie to uproszczony roczny wskaźnik energetyczny wyrażony w złotych dla danego okresu. Taki dla swojego domu postaram się wyliczyć jutro. Może w przyszłości do tego wskaźnika dodam ilość osób i komfort wyrażony w temperaturze pomieszczeń.

Witam

Zgodnie z poprzednim postem przedstawiam roczne koszty poniesione na energię w 2006r

Prąd wg zużycia 3567 KWh stan na 31.12.06 - stan na 31.12.05

Gaz : 546 m3 :

drewno 7,5 mprzestrz

koszty wg zapłaconych rachunków

Prąd 1 477,85 zł

Gaz 839,04 zł

drewno 840 zł

Razem 3 156,89

Powierzchnia podłóg w domu wynosi 130 m2

Zatem moje roczne zapotrzebowanie na energię za rok 2006 wyniosło 24,28 zł na metr kwadratowy.

Dom jest dwupoziomowy parter + poddasze, garaż nieogrzewany. Dużo palę w kominku (prawie co dzień), kominek jest z płaszczem wodnym, na zachodniej połaci dachu zainstalowałem 4 panele solarne, które ogrzewają wespół z piecem gazowym i kominkiem zbiornik wody użytkowej 300l. Zbiornik ten z piecem gazowym jest połączony z ogrzewaniem podłogowym (ogrzewanie podłogowe w całym domu), dlatego ciepłem uzyskanym z kominka mogę podgrzewać podłogi. W domu tym mieszka 3 osoby od trzech lat. Temperatura w domu wynosi ok. 22-25 st.C na dole i 21,5-22 na górze. Ogrzewanie podłogowe włącza się przy temp 21,5 aby dogrzać, oraz przy temp 24, aby odebrać nadmiar ciepła ze zbiornika CWU (przy ponad 55 st.C)

Uważam, że przedstawienie takiego sposobu rozliczenia jest o wiele bardziej zrozumiałe dla każdego, bardziej proste jest jego wyliczenie (nie potrzeba przeliczać np "po cztery polana do kominka rano i kilka potem", osobno KWh wyliczone dla prądu i gazu, odpada problem rozliczenia abonamentów i opłat stałych) natomiast wszystko wrzuciłem do jednego "wora" i wyliczyłem w jednostce najbardziej zrozumiałej dla każdego.

Jak dokonam rozliczenia roku 2005 to również podam, muszę odszukać rachunki. Zachęcam do przeliczenia zapotrzegowania na energię w swoich domach i podzielenia się uwagami z innymi.

Gorąco pozdrawiam Leon z Wrocławia.

Wszystko fajnie tylko zaraz jeden napisze ze płaci za drzewo do kominka 130 zł drugi 160 a trzeci napisze ze on to za drzewo płaci 40 zł - "bo u mich tak jest". O ile ceny prądu i gazów są porównywalne o tyle to drzewo bedzie niemiarodajne - szczególnie jak ktoś głónie drzewem a gazem tylko okazyjnie.

wydaje mi się, że cena w długim okresie i przy większej ilości wypowiedzi będzie podobna. Dlatego podanie zużytej ilości "nateriału" enegretycznego i jego ceny jest wystarczające, bo każdy może te ilości porównać do swoich możliwości wtedy cena nie odgrywa roli.

Zachęcam do podliczenia bo okres jest sprzyjający, a wyniki mogą być "wyjątkowo" zaskakujące. Natomiast doświadczenia w osiągnięciu niskich kosztów bardzo przydatne. Poza tym dla każdego z nas najważniejszy jest poniesiony rzeczywisty koszt wyrażony w złotych.

Leon z Wrocławia

Podliczyłem swoje koszty za 2006 rok. Nie mam kominka więc opłaty są za gaz i za prąd.

Prąd - 6520 kWh za które zapłaciłem około 2200 zł (mam 2 taryfy bo kiedyś grzałem wyłącznie prądem, teraz grzeję gazem ale 2 taryfy zostały)

Gaz - 1517 m3 za ktore zapłaciłem około 2300 zł

Czyli razem 4500 zł, po podzieleniu przez meraż daje 18,75 zł/m2

Ale moja uwaga jest taka. Jest to MOJE (i całej rodziny) zapotrzebowanie na energię i to w tym a nie innym okresie. Wszystko zależy od wielu parametrów. Ja na przykad miałem duże zużycie energii elektrycznej w I połowie roku bo było wiele prac przy domu. Dla przykładu cykliniarz robił 120 m2 podłogi i przez całe dnie jeździł tą swoją maszyną (a sporo ciągnie) Ja sam wciąż używałem maszyn (piły, wiertarki, szlifierki, itp.) i pewnie jak już skończę (a juź prawie) wszelkie prace remontowe to zużycie energii spadnie. Inaczej jest z gazem, tu już niewiele mogę zmienić. Zresztą uważam, że i tak jest dość ekonomicznie. :D

Pozdrawiam

wynik godny pozazdroszczenia, chociaż gdybym czasem zmusił rodzinę do oglądania jednego telewizora, a nie trzech jednocześnie, oraz zmniejszył temperaturę w domu do 21 st.C to pewnie też mógłbym zejść poniżej 20 zł, ale żona pewnie dałaby popalić, dlatego zgodnie z zasadą co za coś dla świętego spokoju zostanę przy swoich kosztach. Należy zwrócić uwagę, że jest to całkowite zapotrzebowanie na enegrię przy danym standardzie życia. Zawsze w przyszłości rezygnując z komfortu można zredukować koszty, warto wcześniej zauważyć gdzie szukać oszczędności.

Pozdrawiam Leon z Wrocławia

witam :D :D :D

u mnie domek z poddaszem silikat 24 +15 styropianu

piec vaillant + pokojówka ( mała ale zgrabna :D :D )

temperatura dzień i noc 21

listopad 205 m3 gz50

grudzień 211 m3 gz50

zastanawiam się jaki wariant grzania grzejników jest bardziej opłacalny :o

1 grzejemy krócej ale z wyzsza temperaturą

2 grzejemy dłużej przy nizszej temperaturze

słyszałem sprzeczne opinie w powyzszej kwestii

u mnie max temp grzejników ok 60 st.C

wszystkiego naj w Nowym Roku :wink:

http://images3.fotosik.pl/315/6d5081585237f551m.jpg

Własnie przyszedł rachunek za gaz...

Wygląda to następująco:

Dom o powierzchni 195 m2, gdzie 165 m2 to część mieszkalna, reszta garaż. Sciana jednowarstwowa YTONG 36.5cm.

Piec: Vitopend 100 jednofunkcyjny z zasobnikiem 100l z otwartą komorą spalania + sterownik pokojowy Auraton 2005.

Temperatura: 6:00-23:00 - 21.5 C, 23:00-6:00 - 20.75 C. Rodzinka 2+2.

Zużycie gazu (ogrzewanie + CWU + Gotowanie) od 29.11 do 27.02 jest na poziomie 1259 m3 GZ50 - czyli średnio 13.8 m3 na dobę. Przy czym:

- w grudniu średnio 11.6 m3 na dobę

- w styczniu średnio 16.6 m3 na dobę

- w lutym średnio 13.4 m3 na dobę

DOdatkowo spaliłem 3 m3 drewna w kominku.

Mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie mniej, bo:

- teraz to jest pierwszy sezon grzewczy

- nie mam głowic termostatycznych na grzejnikach a zamierzam zakupić.

pozdr.

Tommi

Czołem,

Kolejny raporcik z zużycia gazu - rok 2006. UWAGA: zmieniły się troszkę parametry:

- temperatura od 6 do 23 - 22.5 stopnia, przez resztę nocy: 21.75

- mam już głowice termostatyczne

- to już drugi sezon grzewczy

Tak więc od 29.09.06 do dziś zużyłem 641m3 gazu GZ50 - co daje średnio 6,6m3/dobe. Ogrzewanie włączyłem 3.11.06, więc odliczając czas kiedy nie pracowało centralne to zużyłem około 570m3 przez 62 dni co daje średnią na poziomie 9.2m3 Kominkiem paliłem bardzo sporadycznie.

A przez cały rok (od 1 stycznia 2006 do 1 stycznia 2007) zużyłem około 2286m3 gazu ( i ze 3m3 drewna)

pozdrawiam

Tommi

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

witam

mam do ogrzania 120m^2, grzeje od 19grudnia cyzli dokladnie dwa miesiace.

poczatkowo temperatura byla ustawiona na 19stopni, od okolo miesiaca jest juz 22stopnie. 12grudnia byly wstaiwone okna, 19ego odpalil piec wiec dom dopiero sie sezonuje, nie mam jeszcze wogole ocieplonego stropu:(

zeszlo mi przez te dwa miesiacre 270m^3 gazu propan z butli, jaki to wynik?

mam piec kondensacyjny weishaupt.

z gory dziekuje bardzo za komentarze

pzdr

arek

witam

mam do ogrzania 120m^2, grzeje od 19grudnia cyzli dokladnie dwa miesiace.

poczatkowo temperatura byla ustawiona na 19stopni, od okolo miesiaca jest juz 22stopnie. 12grudnia byly wstaiwone okna, 19ego odpalil piec wiec dom dopiero sie sezonuje, nie mam jeszcze wogole ocieplonego stropu:(

zeszlo mi przez te dwa miesiacre 270m^3 gazu propan z butli, jaki to wynik?

mam piec kondensacyjny weishaupt.

z gory dziekuje bardzo za komentarze

pzdr

arek

Nie ocena tylko fakty.

Dom o pow. użytk. 145 m. Drugi sezon. Piec z otwartą komorą spalania. Tep. najźmnieszy pokój (nad garażem) w którym jest programator pokojowy - 21 st. dzień i noc. Pozostałe pomieszczenia 22-23 st.

Grudzien i styczeń 210 m sześć. propanu, w tym 40 m na ciepłą wodę (tak było w lato).