Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie dom standardowy okolo 150 m2 uzytkowej - wczoraj włączyłem ogrzewanie na 22 stopnie przez cala dobę grzejniki u gory na "2" na termostatach. Wyszło przez dobę 15 m3 - nagrzewałem dom bo robiłem termowizję - i wyszło kilka kwiatków...

Mam dzisiaj dostac analizę to Wam pokaże.

Ja probowalem grzac tylko w przedzialach ale to w przypadku podlogowki sie nie sprawdziło - grzeje wiec caly dzien ustawilem tylko nizsza temperaturę jak nas nie ma na 19.5

normalnie 21

Ja mam podobną powierzchnię użytkową co kolega (180m2), grzejniki mam na 1 ustawione na górze , w sypialni tylko na 5 + ok. 70m2 podłogówki ( 60m2 grzeje, reszta zakrecona) i ostatniej doby zużyłem ok. 11m3 gazu ale temp. wew. ok. 19 C. Podkrecilem wiec na piecu o 1 stopien ale cos ta podlogówka slabo chodzi. Wydaje mi sie ,że grzala lepiej przy mniejszym zasileniu (Takie moje odczucie) Nie mam regulatora pogodowego , podlogówe reguluje zaworem ESBE przy pompie i ustawione mam na 5. Wcześniej było na 6 czyli max.ale troche skręciłem bo podbierało z grzejników.

Sprawdze dzis jak bedzie ze spalaniem i temp.

Pozdr,

Edytowane przez adam2007

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podobno zwiększenie temperatury o 1 stopien powoduje wzrost spalania o 6% niby ogólna informacja...

JA zobacze dzisiaj - parter grzeje do 21

góra skręcona na 1 w 3 pokojach , w lazience podlogowka a w 4 pokoju na gwiazdce bo tam mam zle zrobione wykonczenie parapetu i 2 punkty pod parapetem z temperatura -1 gdzie wewnatrz jest 19 nie mialem czasu dopilnowac docieplenia , wziąłem tanszego goscia po 40 a nie po 70 za metr no i teraz mam tego skutki..

P200618.JPG

P200652.JPG

P200848.JPG

P201011.JPG

P201034.jpg

Edytowane przez redpradnik

Podobno zwiększenie temperatury o 1 stopien powoduje wzrost spalania o 6% niby ogólna informacja...

JA zobacze dzisiaj - parter grzeje do 21

góra skręcona na 1 w 3 pokojach , w lazience podlogowka a w 4 pokoju na gwiazdce bo tam mam zle zrobione wykonczenie parapetu i 2 punkty pod parapetem z temperatura -1 gdzie wewnatrz jest 19 nie mialem czasu dopilnowac docieplenia , wziąłem tanszego goscia po 40 a nie po 70 za metr no i teraz mam tego skutki..

Powiem szczerze ,że coś w tym jest bo wczoraj robiłem test mały. Przy temp. na piecu 36 C spala mi ok.1m3 gazu na 2h. Podkręciłem na 2 h piec na 38 C i spalił mi ok. 1,5 m3 na 2h. Co prawda żona w tym momencie się kąpała i piec spalił dodatkowo na CWU ale ogólnie zużycie wzrosło.

Pozdr,

podłogówka jest wyżej a cieplo idzie do gory

Sciany porotherm 38 plus 8 cm styropianu - i na tym poziomie wszystko jest ok bo to co swieci to ponizej stanu zero -- czyli fundament

Izolacja podłogi 10 cm styropianu i papa - natomiast błąd mój bo dałem w calosci 10 a nie 2xpo 5 na zakład ale cóż pierwszy dom i nie wiedziałem

Juz wiem co to jest... Mam nie zasypany drenaz /nie ma chodniczka

Drenaz kopany jest na 1,2 m - tam jest ciepło ktore przez kamienie fajnie wychodzi do gory i to jest caly "ogrzewacz" fundamentów

A że jest styrodur to odbija i świecą kamienie

Duzo wieksze problemy mam z poddaszem - tam zle wykonczone 2 okna i zobaczcie jak jest tragicznie:/ roznica temperatur MEGA

P203946.jpg

P204619.jpg

P205525.jpg

P205541.jpg

P203615.JPG

sam bym sobie machnal z ciekawosci cos takiego:)

tak dla potomnosci i by zobaczyc swoje bledy i byc madrzejszym:)

chcesz byc zdrowszy?:) nie rób - a powaznie ciesze sie ze zrobilem bo wiem co poprawic - jest lepiej niz sadzilem balem sie wykusza ze tam jest spier***

to jeszcze łątwo naprawic - nawierce regipsy i wstrzykne na poczatek pianke zobaczymy w ostatecznosci odkrece kilka płyt

Tak jak kiedys pisalem wg mnie powinno to byc obowiązkowe do swiadectwa energetycznego - wówczas jest to miarodajne. Ale z uwagi na ograniczenia ze nie da się tego robic bez zimna na zewnątrz to taki pomysl nigdy nie przejdzie powodowal by paraliz budowlanki

drugi sezon to powinno byc lepiej...ale nie jest niestety

masz ocieplony cokol ponizej elewacji??

przy ogrzewaniu podlogowym jest mozliwe ze wiecej ciepla ucieka przy fundamentach niz przy ogrzewaniu grzejnikowym, pytanie tylko ile tego ciepla ucieka

TO co wyszło to wlasnie w miejscach gdzie ogrzewania podglogowego nie ma:)

Ponizej elewacji styrodur 5 cm

ja na fundamencie mam styropian 8 cm + siatka, klej i grunt

styropian wchodzi w ziemie na jakies 10 cm a ponizej zero ocieplenia

styk elewacji z ociepleniem fundamentu mam zapiankowany - sprawdz

na podlodze masz 10 cm styro, ja 8 cm

owszem dom masz wiekszy(ok 1/3) ale spalanie masz wieksze 2x a nie ogrzewasz calosci w pelni

a z tym drenazem to moze i racja

ja na fundamencie mam styropian 8 cm + siatka, klej i grunt

styropian wchodzi w ziemie na jakies 10 cm a ponizej zero ocieplenia

styk elewacji z ociepleniem fundamentu mam zapiankowany - sprawdz

na podlodze masz 10 cm styro, ja 8 cm

owszem dom masz wiekszy(ok 1/3) ale spalanie masz wieksze 2x a nie ogrzewasz calosci w pelni

a z tym drenazem to moze i racja

face,

Jakie masz zużycie? U mnie to 15 m3 wzielo się tez z tego że włączyłem do ogrzewania pomieszczenia ktorych nie ogrzewam czyli garaz i jeden z duzych pokoi na gorze - to tez pewnie sie czymś odbiło..

U mnie problemem jest to ze stoje prawie na pustkowiu - wiatry od zachodu masakra ...

Do tego ogromne okna wykuszowe - juz nie podchodze do tego tak emocjonalnie jak dawniej - jest jak jest chce miec cieplo w tamtym roku bylo to 20 stopni w tym 21 i wiecej - czasami na sterowniku sie pojawia cyfra 22 a żona tylko się cieszy - cóż usmiech żony i zadowolenie z ciepła bezcenne - za cała reszte zapłacę dziekuje Bogu że mam czym:)

Parter z wyjątkiem fragmentu przed bramą garażową mam zrobiony dobrze.

Problemem jest poddasze - które bede sie starał na bierząco poprawiac

domek 123 m2, kubatura 305m3, sciany max 28 + 12 styro, dach 25 cm supermata:

zuzycie CO + CWU + gotowanie ( w domu 6 osob), temp dzienna 20,5* nocna 20*, region malopolska, domek waski i dlugi ( 3 na 4 sciany w wiekszosci pomieszczen sa zewnetrzne) sporo okien, bez wiatrolapu, dwa balkony

pazdziernik - 120,7m3 - bez pogodowki srednio 3,89/d

listopad - 113,3 m3 - bez pogodowki srednio 3,65/d

grudzien - 222,2 m3 - z pogodowka (faza doboru krzywej) tyle powinno byc jutro na liczniku, srednio 7,17 m3/d

teraz podnioslem o 0,5* temp wewnatrz i pierwszej doby wyszlo 8,7 kolejna to juz 8,2 wczesniejsze to 6,5-7,5m3/d przy temp na zewnatrz od paru dniu

-6 do -8 dzienna, -8 do -14 nocna

gdy dogrzejesz pomieszczenia ktore "wlaczyles" do ogrzewania zuzycie powiino spasc do ok 12m3/d

budynek musi zareagowac

ja sie zawsze smieje ze gaz za caly rok kosztuje mnie mniej niz papierosy:) wiec sie nie przejmuje

wczesniej ogrzewalem dom atmosferykiem, teraz kondensatem i oszczedzam:)

domek 123 m2, kubatura 305m3, sciany max 28 + 12 styro, dach 25 cm supermata:

zuzycie CO + CWU + gotowanie ( w domu 6 osob), temp dzienna 20,5* nocna 20*, region malopolska, domek waski i dlugi ( 3 na 4 sciany w wiekszosci pomieszczen sa zewnetrzne) sporo okien, bez wiatrolapu, dwa balkony

pazdziernik - 120,7m3 - bez pogodowki srednio 3,89/d

listopad - 113,3 m3 - bez pogodowki srednio 3,65/d

grudzien - 222,2 m3 - z pogodowka (faza doboru krzywej) tyle powinno byc jutro na liczniku, srednio 7,17 m3/d

teraz podnioslem o 0,5* temp wewnatrz i pierwszej doby wyszlo 8,7 kolejna to juz 8,2 wczesniejsze to 6,5-7,5m3/d przy temp na zewnatrz od paru dniu

-6 do -8 dzienna, -8 do -14 nocna

gdy dogrzejesz pomieszczenia ktore "wlaczyles" do ogrzewania zuzycie powiino spasc do ok 12m3/d

budynek musi zareagowac

ja sie zawsze smieje ze gaz za caly rok kosztuje mnie mniej niz papierosy:) wiec sie nie przejmuje

wczesniej ogrzewalem dom atmosferykiem, teraz kondensatem i oszczedzam:)

face dom parterowy czy pietrowy?

to wyniki z ostatnich 10 dni

stan licznika zyzycie/dobe temp zewn.

20 12 2010 3895,5 6 -2 do 2

21 12 2010 3902,2 6,7 2 do -4

22 12 2010 3909,2 7 2 do -2

23 12 2010 3914,5 5,3 0 do -1

24 12 2010 3920,65 6,15 0 do 2

25 12 2010 3927,8 7,15 0 do 1

26 12 2010 3934,5 6,7 -6

27 12 2010 3943,4 8,9 -8

28 12 2010 3949,3 5,9 -10 do -14

29 12 2010 3957,3 8 -8 do -10

30 12 2010 3966,2 8,9 -8

nie ma czego zazdroscic, widac ze rozrzut spory a odczyty zawsze o tej samej porze, budynek zawsze reaguje na obnizenie temp zewn. z opoznieniem ok 1 lub 2 dni:)

powalcze jeszcze troche z ustawieniami krzywej oraz kryzowaniem instalacji i zobacze jakie beda efekty:)

Edytowane przez face

czyli to co u mnie

na pewno na minus sa u mnie błędy na poddaszu - ale zazdroszcze wyniku:)

No tak ale przy powierzchi duzo większej nie zbliższysz się i tak do takiego wyniku chyba ,że włączysz wspomagacze.

Jak widzę ku kolegoi face max. zużycie to prawie 9m3 na dobe ale kubatura 300m3 , u mnie ponad 2 razy wiecej i u Ciebie pewnie też.

Pozdr,

redpradnik ma dach kopertowy wiec mega kubatury nie ma:)

ja podalem prawdziwa kubature a nie taka z nie wiadomo kad:)

poza tym ja mam zasilanie 45* na kotle przy -8* na zewnatrz:)

redpradnik powinien sie zblizyc do ok 11m3/d srednio

Spoko,

Ja mam też koperte. Wg projektu mam 1150 m3 ale raczej to nie mozliwe. ;)

Ja na kotle mam obecnie 37C zasilanie ale chyba musze podkręcic lekko.

Pozdr,