Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

misiaczekm - jaka powierzchnie ogrzewasz?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48844-Ile-gazu-poszło-Wam-juz-w-tym-sezonie&p=4478934&viewfull=1#post4478934

Napiszę jeszcze raz:

Domek 100m2

suporeks 24 + 12 stropian

Piecyk

Viiessmann Vitodens 100-W 1- funkcyjny + 150l pogrzewacz

Podłogówka tylko na termostatach mechanicznych (takich od kaloryfera) - w korytarzach, łazienkach i kuchni.

W pokoikach i salonie kaloryfery.

Stała temperatura grzania 19,5 st. C

W kotle jest pokrętło od 0 do 6, gdzieś ponad 4 jest kropka która oznacza chyba optymalne grzanie - na niej mam nastawione (zatrzymuje się na 58st. C i dogrzewa)

(rzeczywista np. parter- salon, kuchnia, wc - 23 st.C piętro w pokojach ok 21, łazienka 23 nio i pokój z regulatorem 19,5st. C - to mój niestety :()

.

Dziś - 11,72 m3

Temp.

d/n/d

-3/-3/-3 silny wiatr

Edytowane przez misiaczekm

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To ja podobnie jak kol.wyżej

obliczenia z doby

temp zewn

d/n/d

-12/-10/-7

CWU+CO

temp wew nastawa na 21stC faktyczna 20,5

zużycie 5,69 m3

ogrzewam 180 m2 powierzch. i 800 m3 kubatury

chcesz powiedzieć, ze w Twoim domu przy 180m2 ogrzewanej powierzchni średnio na każdy metr kwadratowy powierzchni przypada wysokość pomieszczenia 4,44(4) m?

To jest Twoja faktyczna kubatura wentylowana?

Są niby takie domy, jesli masz przy tym takie zużycie gazu jak piszesz to gratulacje

chcesz powiedzieć, ze w Twoim domu przy 180m2 ogrzewanej powierzchni średnio na każdy metr kwadratowy powierzchni przypada wysokość pomieszczenia 4,44(4) m?

To jest Twoja faktyczna kubatura wentylowana?

Są niby takie domy, jesli masz przy tym takie zużycie gazu jak piszesz to gratulacje

W sypialni.....(jak to określił mój przyjaciel....pracowni) jest 4.02....To tu wentyluje się wpożo.Idę zaraz spisać licznik bo może mi się znowu Gazownicy w wymianę wpierniczą.

W sypialni.....(jak to określił mój przyjaciel....pracowni) jest 4.02....To tu wentyluje się wpożo.Idę zaraz spisać licznik bo może mi się znowu Gazownicy w wymianę wpierniczą.

No, wydaje mi się ze jesli masz gl-312 to musiałes dobudować jeszcze jedno pietro, żeby otrzymać taka kubaturę wentylowaną;)

i jak licznik?

redpradnik ma dach kopertowy wiec mega kubatury nie ma:)

ja podalem prawdziwa kubature a nie taka z nie wiadomo kad:)

poza tym ja mam zasilanie 45* na kotle przy -8* na zewnatrz:)

redpradnik powinien sie zblizyc do ok 11m3/d srednio

Tak mam koperte ale dach ma 45 stopni i podniesiona sciane kolankowa na 1,2

Nie wiem ile mam ale za ostatnia dobę 13m3

No, wydaje mi się ze jesli masz gl-312 to musiałes dobudować jeszcze jedno pietro, żeby otrzymać taka kubaturę wentylowaną;)

i jak licznik?

http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-312-Magda,341.html

kubatury brutto 841.Poddasze użytkowe teraz w miarę ciepłe.Jak termostaty były ustawione na 3,5 a na dole na 5 to na górze było bardzo ciepło i zużycie gazu było w granicach 7m3 nawet do 8m3 max.Jak pewien forowicz powiedział abym zrobił odwrotnie zużycie spadło.Dom ocieplony

zużycie z doby 7.32

temp zew -10

wew 19,5 stC podłogówka ciepła

bez wspomagania innym źródłem

Edytowane przez niktspecjalny
był

Podobno zwiększenie temperatury o 1 stopien powoduje wzrost spalania o 6% niby ogólna informacja...

Tak jest - mniej wiecej oczywiscie. Straty ciepla sa proporcjonalne do roznicy temperatur na zewnatrz i wewnatrz. Pi razy drzwi - srednia temperatura w sezonie grzewczym to okolo 0st. I srednio ludzie maja temp. w domu w okolicach 20 stopni. Stad zwiekszenie o 1 st zwieksza roznice wnetrze-zewnatrz i tym samym straty ciepla o okolice 5-6%.

Pzdr

http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-312-Magda,341.html

kubatury brutto 841.Poddasze użytkowe teraz w miarę ciepłe.Jak termostaty były ustawione na 3,5 a na dole na 5 to na górze było bardzo ciepło i zużycie gazu było w granicach 7m3 nawet do 8m3 max.Jak pewien forowicz powiedział abym zrobił odwrotnie zużycie spadło.Dom ocieplony

zużycie z doby 7.32

temp zew -10

wew 19,5 stC podłogówka ciepła

bez wspomagania innym źródłem

No z kubatura czesto wychodza "kwiatki".

Tutaj informacja o kubaturze brutto niewiele wnosi

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kubatura <--- tutaj znajdziecie jakie cuda sie tam wlicza.

No i chocby taki garaz - kto go grzeje do 20-22 stopni?

Tutaj lepiej sie odnosic do podanej powierzchni. Wydaje mi sie, ze kubatura da dobra informacje jesli sobie uzytkownik sam pomnozy powierzchnie przez wysokosc pomieszczen (ogrzewanych!) albo poda wysokosc kondygnacji.

U mnie aktualnie (czesc poddasza nie jest jeszcze wykonczona) okolo 140m2. Kubatura realna okolo 500m3. Ocieplenie nieco mniej niz std (10cm styro i welna 20-30cm w dachu). Braki w ociepleniu stropu (niewykonczona czesc poddasza nie ma wylewek). Okna std pcv. Brak innych wspomagaczy ogrzewania.

Poprzedni sezon grzewczy 2500m3. Ten mysle, ze bedzie podobny.

Na stosunkowo wysokie zuzycie wplywa usytuowanie domu i calej czesci dziennej - nieco wymuszona dzialką ekspozycja salonu pn-zach. Tez spore przeszklenia od pn - z pelna swiadomoscia, ze generuje to dodatkowe koszty. Estetycznie i praktycznie sprawdza sie swietnie ale na pewno pareset zl przez to rocznie znika.

Temp wewn. okolo 21st (20noc). Brak reku. Ilosc swiezego powietrza >100m3/h.

No i taka refleksja... Przynajmniej w moim przypadku... Przy innych ponoszonych kosztach jak kredyt hip, niania, utrzymanie samochodu itd, to wzbudzajace takie emocje ogrzewanie wydaje mi sie mocno przewartosciowane.

Udanego 2011!

No z kubatura czesto wychodza "kwiatki".

Tutaj informacja o kubaturze brutto niewiele wnosi

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kubatura <--- tutaj znajdziecie jakie cuda sie tam wlicza.

No i chocby taki garaz - kto go grzeje do 20-22 stopni?

Tutaj lepiej sie odnosic do podanej powierzchni. Wydaje mi sie, ze kubatura da dobra informacje jesli sobie uzytkownik sam pomnozy powierzchnie przez wysokosc pomieszczen (ogrzewanych!) albo poda wysokosc kondygnacji.

U mnie aktualnie (czesc poddasza nie jest jeszcze wykonczona) okolo 140m2. Kubatura realna okolo 500m3. Ocieplenie nieco mniej niz std (10cm styro i welna 20-30cm w dachu). Braki w ociepleniu stropu (niewykonczona czesc poddasza nie ma wylewek). Okna std pcv. Brak innych wspomagaczy ogrzewania.

Poprzedni sezon grzewczy 2500m3. Ten mysle, ze bedzie podobny.

Na stosunkowo wysokie zuzycie wplywa usytuowanie domu i calej czesci dziennej - nieco wymuszona dzialką ekspozycja salonu pn-zach. Tez spore przeszklenia od pn - z pelna swiadomoscia, ze generuje to dodatkowe koszty. Estetycznie i praktycznie sprawdza sie swietnie ale na pewno pareset zl przez to rocznie znika.

Temp wewn. okolo 21st (20noc). Brak reku. Ilosc swiezego powietrza >100m3/h.

No i taka refleksja... Przynajmniej w moim przypadku... Przy innych ponoszonych kosztach jak kredyt hip, niania, utrzymanie samochodu itd, to wzbudzajace takie emocje ogrzewanie wydaje mi sie mocno przewartosciowane.

Udanego 2011!

Masz racje tylko czy to jest aż tak ważne???Ta Kubatura. Dom ocieplony z takiego to a takiego materiału,podpiwniczony lub nie,z poddaszem lub bez,taki tam system grzania gazem,podłogówka lub nie grzejniki takie z takimi to nastawami itp

Masz racje tylko czy to jest aż tak ważne???Ta Kubatura. Dom ocieplony z takiego to a takiego materiału,podpiwniczony lub nie,z poddaszem lub bez,taki tam system grzania gazem,podłogówka lub nie grzejniki takie z takimi to nastawami itp

No dla mnie akurat to niespecjalnie wazne, ale jesli juz podajemy dane to fajnie jesli maja faktycznie rece i nogi.

A nadal uwazam, ze poprawnie podana kubatura jest najlepsza wytyczna co do tego co wlasciwie mamy ogrzac.

A zupelnie inna sprawa (pisalem juz o tym kilka razy), ze wlasciwie niemozliwe jest znalezienie takiego samego domu referencyjnego, gdzie wszystkie istotne parametry bylyby zblizone.

Sprawdziłem licznik wczoraj.

Zużycie od 1do 30 grudnia : 251 m3

Srednio : 8,66/dobę przy grudniowej temp. śr. dziennej -3,13 i nocnej -8,58

W dniach : 27-30 grudnia przy temp. śr. dziennej -6,67 i nocnej -10,67 , poszło 27 m3 czyli 9/dobę.

Drugi sezon zacząłem.

Dom piętrowy, bez skosów (strop betonowy nad piętrem), poddasze nieużytkowe (dach dwuspadowy). Pow. grzania 144 m2, kubatura ogrzewana ok. 400 m3 (wg projektu całkowita 656 m3). Połowa podłogówka, połowa grzejniki. Parter 23 st., piętro 22 st. (noc 20 st.).

PS

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku i jak najmniejszych zużyć.

Edytowane przez jarekpierwszy

(...)

PS

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku i jak najmniejszych zużyć.

Najlepsze Noworoczne życzenia dla Was wszystkich gazoopalaczy :D

http://sylwester.legnica.pl/images/00.jpg

Udanej i szalonej zabawy Sylwestrowej i jak najmniej myślenia i liczenia zużycia w Nowym Roku :D

Edytowane przez pablitoo

No dla mnie akurat to niespecjalnie wazne, ale jesli juz podajemy dane to fajnie jesli maja faktycznie rece i nogi.

A nadal uwazam, ze poprawnie podana kubatura jest najlepsza wytyczna co do tego co wlasciwie mamy ogrzac.

A zupelnie inna sprawa (pisalem juz o tym kilka razy), ze wlasciwie niemozliwe jest znalezienie takiego samego domu referencyjnego, gdzie wszystkie istotne parametry bylyby zblizone.

Ok.Może być.Podaj jakiś sensowny wzór na wyliczenie prawidłowej kubatury.Ten z Wikipedii jakiś taki mało czytelny.

Ok.Może być.Podaj jakiś sensowny wzór na wyliczenie prawidłowej kubatury.Ten z Wikipedii jakiś taki mało czytelny.

Nie no - tu nie ma zadnej specjalnej filozofii - powierzchnia razy wysokosc. Uwazac trzeba na skosy na poddaszu, ale tu mozna wiarygodnie wziac powierzchnie uzytkowa (ona uwzglednia skosy) a nie podlogi. I sumujemy wszystko. Uwzgledniamy jakies nasze dziwactwa a ala podwyzszony salon itd. i gotowe.

Pzdr