Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Od 1.12 do wczoraj 294 m3 gazu

to masz srednia ponizej 10m3/d

wczoraj juz miales 12m3 jak dobrze doczytalem - u mnie bylo wczoraj -9* do -14*(w trakcie pracy kotla) a zuzycie 8,8 m3/d - podnioslem 2 dni temu temp do 21,0* dzien i 20,5* noc - histereza 0,5*

widze tendencje spadkowa u Ciebie poczekaj jeszcze ze 2 dni - ja zawsze gdy zmieniam krzywa lub kryzuje badam zuzycie przez ok 4 dni

wszystkim zycze cieplego i szmpanskiego sylwestra i wspanialego nowego roku:)

Zdecydowanie preferuje świadomość pełnego kieliszka - zwłaszcza na dzisiejszej zabawie Sylwestrowej :D

:D

To mozna wykorzystac zapraszajac znajomych - 'Dzisiejsza balanga odbedzie sie w pomieszczeniach o lacznej kubaturze 500 kubikow' :-)

Zeby tylko forumowicze nie przegapili polnocy siedzac przy liczniku gazu :-D

Pozdrawiam!

To mozna wykorzystac zapraszajac znajomych - 'Dzisiejsza balanga odbedzie sie w pomieszczeniach o lacznej kubaturze 500 kubikow' :-)

Zeby tylko forumowicze nie przegapili polnocy siedzac przy liczniku gazu :-D

Pozdrawiam!

:D

Ciekawe czy knajpa do której idziemy na zabawę z żoną jest ogrzewana gaziem ... ?? - i jakie mają zużycie :D :D :D no i jaką kubaturę :D :D

Ja chyba nie będę za bardzo wiarygodna, bo:

1. jeszcze nie mieszkam w domku - temperaturę mam ustawioną na około 16,5 góra i 17 stopni na dole,

2. czasami dopalam kominkiem a kominek podpięty do c.o. i c.w.u.

Zużycie od 1 grudnia - 200m3

Chałupa wielka, bo 270m2 (bez garażu, kotłowni i poddasza), piwnicy nie posiadam - kubatura w granicy 780m3 (sama liczyłam więc mogłam coś pokręcić z tymi skosami).

Na Nowy 2011 Rok mniej liczenia gazu, mniej spalania, wyższych temperatur zimą, mniejszych rachunków i szczęśliwego nowego roku!!!!

Edytowane przez magduska

Domek 100m2

suporeks 24 + 12 stropian

Piecyk

Viiessmann Vitodens 100-W 1- funkcyjny + 150l pogrzewacz

Podłogówka tylko na termostatach mechanicznych (takich od kaloryfera) - w korytarzach, łazienkach i kuchni.

W pokoikach i salonie kaloryfery.

Stała temperatura grzania 19,5 st. C

W kotle jest pokrętło od 0 do 6, gdzieś ponad 4 jest kropka która oznacza chyba optymalne grzanie - na niej mam nastawione (zatrzymuje się na 58st. C i dogrzewa)

(rzeczywista np. parter- salon, kuchnia, wc - 23 st.C piętro w pokojach ok 21, łazienka 23 nio i pokój z regulatorem 19,5st. C - to mój niestety )

.

Dziś - 10,06 m3

Temp.

d/n/d

-4/-9/-2 silny wiatr

Nowy Rok 2011.

Zew. -4

wew+22,5

Nastawa 23,5

Zużycie z doby 0,00m3

CWU 45 stC

CO chłodne

Podłogówka dobrze ciepła

Kubatura z wyliczeń wcześniejszych pomniejszona o wylewki ,glazurę itp o 150 m3

czyli około 650 m3.

w domu ukrop.wszyscy ziają,gorzały brak..

wszystkiego najlepszego w nowym roku 2011 NS

Edytowane przez niktspecjalny
był

Domek 100m2

Piecyk

Podłogówka tylko na termostatach mechanicznych (takich od kaloryfera) - w korytarzach, łazienkach i kuchni.

W kotle jest pokrętło od 0 do 6, gdzieś ponad 4 jest kropka która oznacza chyba optymalne grzanie - na niej mam nastawione (zatrzymuje się na 58st. C i dogrzewa)

CWU 75 st. C

(rzeczywista np. parter- salon, kuchnia, wc - 23 st.C piętro w pokojach ok 21, łazienka 23 nio i pokój z regulatorem 19,5st. C - to mój niestety )

.

Dziś - 8,00 m3

Temp.

d/n/d

-2/----/+1 bardzo silny wiatr

PS.

Kubatura brutto z projektu - 660m3

powierzchnia użytkowa z projektu - 107m2

powierzchnia użytkowa z moich wyliczeń - 95m2

kubatura realna bez strychu = 95m2 x 2,6m = 247m3

Edytowane przez misiaczekm

ostatnio nie mam czasu na internet ale zamelduje zuzycie za grudzień (1.12-1.01) 437m3, czyli średnio ok 14,1 m3/dobe :( dużo!

Domek ok 200m2. 15-18 styro na ścianie, 25cm wełny w dachu, 15 styro na podlodze. parter ok 90m2 podłogowki, temp pomieszczeń ok 21st. Poddasze ok 120m2 grzejniki temp ok 18 st

Domek 100m2

Piecyk

CWU 75 st. C

.

Dziś - 11,29 m3

Temp.

d/n/d

+1/0/-1 snieg

Domek około 520m3 kubatury, sciany 24cm + 15cm styro, poddasze 15cm+10cm wełny

Piec Vitodens 200-W, zasobnik 150l, sterowanie pogodówka

Około 70m2 podłogówki, 6 grzejników

Odpalenie pieca 28 grudnia - do tego czasu ciągle palone kominkiem + elektrycznie

W tym czasie temperatura średnia w całym domu - 12 stopni.

Temperatura ustawiona na 21 stopni,

Podłogówka na 30 stopni, kaloryfery między 2-3

Teraz w domu jest około 19 stopni

Uruchomienie przez serwisanta, wszystko poustawiał... W nocy od 22 do 5 grzeje na temp. zredukowaną 14 stopni

Zużycie przez te 6 dni... 112m3 :(

Czy to przez rozgrzewanie sie podłogówki, domu czy błędne ustawienia serwisanta?

Pozdr,

Domek 130 m2.

Porotherm 24 + 16 cm wełny, okna 3-szybowe, fundament nieocieplony,

Kocioł Vaillant Ecotec 18.

Dom ogrzewany pierwsyz sezon, temp utrzymywana w śroku ok 12 stopni.

Ok 80 m2 to podłogówka i tylko nią teraz grzejemy cały dom, sypialnie to grzejniki - które na razie nie są założone.

Po 33 dniach grzania zużyte 108 m3 gazu. Myślę, że nie jest źle i dobrze rokuje na przyszłe rachunki ;)

Domek 130 m2.

Porotherm 24 + 16 cm wełny, okna 3-szybowe, fundament nieocieplony,

Kocioł Vaillant Ecotec 18.

Dom ogrzewany pierwsyz sezon, temp utrzymywana w śroku ok 12 stopni.

Ok 80 m2 to podłogówka i tylko nią teraz grzejemy cały dom, sypialnie to grzejniki - które na razie nie są założone.

Po 33 dniach grzania zużyte 108 m3 gazu. Myślę, że nie jest źle i dobrze rokuje na przyszłe rachunki ;)

Mysle, ze to nie rokuje ani dobrze, ani zle. Tzn na tej podstawie nie mozna w zaden sposob powiedziec, czy w normalnym uzytkowaniu bedzie sie spalalo duzo czy malo.

Pzdr

Podsumowanie trzech mies. trzeciego sezonu grzewczego:

wrzesień (2 dni) - 16 m kw

październik: 188 m3 =6,1 m3/dzień - w 2009 roku 6,7

listopad: 192 m3 =6,4 m3/dzień - w 2009 roku 7,1

grudzień: 387 m3 =12,5 m3/dzień - w 2009 roku 11,2

w kominku (bez rozprowadzenia) ok 0,5-0,7 m3

Zużycie roczne ok 2070 m3w tym ok 450-500 na CWU. Po pierwszym sezonie było 1900 ale 7-17.00 nikogo nie było w domu (tryb obniżony)

Teraz cały dzień tryb grzewczy na 21 st sterownik z czujnikiem w holu na dole; góra mniej - termostaty na 2; w garażu na 1; w kotłowni zakręcony

____________________________________________________________________________________________________

Powierzchnia ponad 200 m2, kubatura ok 500 m3, 17 grzejników, ogrzewanie podłogowe 70 m kw. Ceramika 30cm+12 styro.

Poddasze wełna 15+8 cm+folia alu; obróbka okien do poprawy. Wentylacja grawitacyjna 2 kominy+ 4kominki wentylacyjne. Dom na otwartej przestrzeni (wieje); okolice Krakowa; 3 sezon grzewczy

Piec De Dietrich MCR 6-24 kw kondensat, zasobnik 100, pogodówka

Mysle, ze to nie rokuje ani dobrze, ani zle. Tzn na tej podstawie nie mozna w zaden sposob powiedziec, czy w normalnym uzytkowaniu bedzie sie spalalo duzo czy malo.

Pzdr

Oczywiście na 100% pewnym być nie można, ale porównując te koszty z innymi, którzy ogrzewają nowy dom pierwszy sezon (i na forum i w realu). Myslę, że mogę być dobrej myśli...