Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

.Licznik zużycia t/j 4881,57.Można sprawdzić albo zadzwonić do ZG.

ciekawe....w pazdzierniku 2008 zaczales wykopy pod budynek....

zalozmy ze pazdziernik 2009 sie wprowadziles...

w pazdzierniku 2010, bylo rok mieszkania a w lutym 2011 to jest 16 msc zamieszkiwania....

za 16 msc masz stan licznika 4881,57 m3...

jak to mamy rozumiec?? bo wg Twego deklarowanego 4 m3/d na taki stan licznika musial bys pracowac 5-6 lat

Podałem faktyczny licznik, który był zmieniany ,wymieniany kalibrowany itp.Tez o tym pisałem.Można to sprawdzić w ZG.Licznik ten nie jest odzwierciedleniem tego który był zakładany przy wpinaniu się do sieci.

Żeby Pan face zrozumiał........podałem licznik od rozpoczęcia zużycia.Teraz albo mam podawać liczniki z doby albo po zakończeniu -tygodniu.

Czy ten Pan może dać mi spokój przez ten okres?

u nas to jakos paradoksalnych roznic nie ma w zuzyciu

pazdziernik i listopad przy sredniej temp zewn ok 10* srednie zuzycie CO+CWU+gotowanie to odpow: 3,8 i 4m3

grudzien i styczen przy sredniej temp zewn odpow ok -8* i -4* srednie zuzycie CO+CWU+gotowanie 7,4 i 6,8m3

podsumowujac wychodzi ok 1m3/d na spadek/wzrost temp zewn o 5*C

Edytowane przez face

Niktespcjalny , już Cię poprosze - znajdz sobie inny temat gdize będziesz wqrw... ludzi

Ktos kogo interesuje zużycie tylko gazu czytając temat musi tracic czas na czytanie twoich FARMAZONÓW nic nie wnoszących do tematu DARUJ SOBIE BŁAGAM

daj spokój gość już tak ma wpada w jakiś wątek i wszystkich wqrw

a na marginesie Panie niktspecjalny kominek działa ponad 6 miesięcy i szyba krystalicznie czysta :)

witam, nie ma o co się kłócić, ale warto wiedzieć, że 1mp drewna dębowego to 2100kWh, co odpowiada zużyciu gazu w ilości ok 133m3 (wliczając sprawność kominka z pw 0,7, oraz pieca gazowego na 0,93), gdybym u siebie przestał palić w kominku (6mp dębiny) musiałbym spalić dodatkowo 800m3 GZ50,

Może dlatego, że ceny gazu coraz wyższe....

Mu tu sobie możemy podawać zużycia w m3 , a PGNiG systematycznie dokręca śrubę i te metry coraz bardziej kosztowne.

... i jeszcze ten VAT !!!

z tym vatem i przykrecaniem sruby to ceny spadly w tym roku:)

raczej problem jest nie w cenie gazu tylko jego jakosci i oplatach dodatkowych

z tym vatem i przykrecaniem sruby to ceny spadly w tym roku:)

raczej problem jest nie w cenie gazu tylko jego jakosci i oplatach dodatkowych

czy ceny spadły to pokażą kolejne rachunki, nieporozumieniem jest niedoliczanie opłat stałych do średniego kosztu 1m3 gazu, jakość - gwarantowana wartość opałowa rzeczywiście może budzić podejrzenia - ale na stronach dostawców jest możliwość zgłaszania wątpliwości - wówczas dostawca jest zobowiązany udowodnić, że jakość dostarczanego gazu jest zgodna z normą określoną w umowie.

ja znowuz nie jestem zwolennikiem doliczania oplat stalych - je placimy i tak niezaleznie od zuzycia - uwazam je po prostu za zbyt wysokie

za to przesyl zmienny jak najbardziej w cenie gazu

czy ktos liczy ile czasu poswiecil na zwiezienie wegla i dokladanie do pieca weglowego??to tez koszt jest, czy liczy jakie wydatki poniosl na m2 powierzchni na przechowanie wegla czy drewna?? czy dolicza koszt przywiezienia, pociecia i porabania drewna zarowno kominkowego jak i na rozpalke do pieca weglowego, czas i koszty poswiecone na utylizacje popiolu itp

nie chodzi mnie o klotnie bron Boze tylko uzasadniam swoj pkt widzenia

Edytowane przez face

Jestem mile zaskoczony ostatnimi wynikami. Nadmienić powinienem, ze mieszkam w bliźniaku... i wreszcie wprowadził mi się sąsiad :)

DATA		LICZNIK	DOBA	Temp.	Uwagi

2011-02-01	1314,91	8,91	-4/-4/-2	silny wiatr	
2011-02-02	1323,01	8,10	-2/-2/+2	silny wiatr	
2011-02-03	1329,14	6,13	+1/+1/+1	silny wiatr	
2011-02-04	1335,9	6,76	+1/+1/+1	silny wiatr	
2011-02-05	1341,84	5,94	+2/+2/+7	silny wiatr	

Edytowane przez misiaczekm

Największym przekrętem gaziarzy są bardzo wysokie stałe opłaty W-3 w porównaniu z W-2. Kiedyś W-2 była droższa, ale wiadomo, jak odbiorców W-3 przybywa, to trzeba tak kombinować, aby na nich zarobić jak najwięcej. W okresie przejściowym do 1.01.2010 można było sobie wybrać taryfę korzystniejsza, ale o tym nie informowali. Teraz biorą 50 zł/mis tylko za to, ze częściej odpisują licznik niż przy taryfie W-2. Biedaki musza się tyle nachodzić na te marne 600 zł/rok. W 2009r. byłem na spotkaniu z dyr. PGNiG i tłumaczył, że na dziś, taryfy nie opłaca się zmieniać, bo będą taryfy nowe o wiele bardziej korzystne dla odbiorców indywidualnych zużywających do 1700m3/rok (do ogrzewania domów jednorodzinnych, bo o to chodziło) Obiecanki cacanki...

Jestem mile zaskoczony ostatnimi wynikami. (...)

Heh, ja natomiast z niedowierzaniem odpisywałem ostatnio stan licznika :(. Średnia za styczeń: 8,635 m³.

2011-02-01    1381,654    -11°C  11,604 m³
2011-02-02    1391,805    -10°C  10,151 m³
2011-02-03    1401,654    -5°C   9,849 m³
2011-02-04    1417,050    4°C    15,396 m³
2011-02-05    1429,512    4°C    12,462 m³

ja znowuz nie jestem zwolennikiem doliczania oplat stalych - je placimy i tak niezaleznie od zuzycia - uwazam je po prostu za zbyt wysokie

za to przesyl zmienny jak najbardziej w cenie gazua

dla siebie możesz liczyć jak chcesz, ale kosztem jest każda wydana złotówka, już pomijam fakt że gdyby nie ogrzewanie gazem to rozliczany byś był wg najtańszej taryfy W-1, gdzie opłaty stałe są nieporównywalnie niższe, chociaż jednostkowa cena już nie bardzo, zatem jak najbardziej zależnie od zużycia. Pewnie prowadzisz działalność i wiesz jak rozmawiać o kosztach ze skarbówką (to żart)

chyba mam pomysł jak z W-2 przejść nawet na w-1, dla innych może być z w-3. Mianowicie przy obecnych cenach gazu bardzo konkurencyjna jest eksploatacja pc, nie mam na myśli drogiej pc o dużej mocy, ale nawet o wykorzystaniu w dogodnych warunkach (wysoki cop) taniego klimatyzatora, przy taryfie nocnej przy cop 3,5, koszt jest o połowę tańszy od gazowego - jest o czym pomyśleć. Również nie ma problemu podłączyć tanią pc z Hewaleksu (3,8kW) do systemu wodnego ogrzewania. (Nie jestem akwizytorem handlowym)

dla siebie możesz liczyć jak chcesz, ale kosztem jest każda wydana złotówka, już pomijam fakt że gdyby nie ogrzewanie gazem to rozliczany byś był wg najtańszej taryfy W-1, gdzie opłaty stałe są nieporównywalnie niższe, chociaż jednostkowa cena już nie bardzo, zatem jak najbardziej zależnie od zużycia. Pewnie prowadzisz działalność i wiesz jak rozmawiać o kosztach ze skarbówką (to żart)

ze skarbowka mam tyle wspolnego i odliczeniami co mi zona kolegi poradzi-fakt:p

wiec niech kazdy uwzgledni co napisalem w poprzednim poscie a i tak gaz wyjdzie najtaniej:)

Edytowane przez face