Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to ja mam rewelacyjne wyniki :lol: tzn. do chwili obecnej jeszcze pieca gazowego nie przestawiałem na ogrzewanie. Ciepełko daje kominek z DGP grawitacyjnym. Rano jak wstaję w salonie jest ok. 19deg. W sypialni na górze 20deg. Rozpalam kominek i po 30min. mam 21 w salonie. Do kominka dokładam ok. 16 i pozwalam mu się wypalić przez noc. Czasami rano jest jeszcze trochę żaru. Mój rekord to: po porannym rozpaleniu i po 24h bez dokładania było tyle żaru że udało mi się rozpalić ponownie bez zapałek. Jak przyjdą większe mrozy to pewnie uruchomię podłogówke i kaloryfery :( . Dom 180sqm, ściany BK36 500 + 12cm styropian, wkład Tarnava 18kW, drugi sezon grzania. Gaz P/B z butli. Na CWU i gotowanie ok. 200PLN/mieś za gaz. Drewno po 140 PLN/mp i ok. 11mp/sezon

Dużo wrzucacie, żeby tyle trzymało?

U mnie po 3 godzinach już wypalone, mimo, że wszystko na maksa pozamykane :-? Chyba po prostu wkład mam jakiś do d... :(

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wbrat - pytanie bylo do ppp.j, bo - sorry - ale nie wierze, ze doklada raz na dobe i jeszcze ma zar. Chocby nalozyl caly kominek twardego drewna, pozamykal wszystko na max to daje kominkowi na spalenie max 12 godzin. Ale nie 24. To jakis absurd.

To nie jest absurd.

Ja mam Tarnavkę 16kW. Jak nałożę na noc 4 grubsze kawałki drewna i przymknę doloty powietrza to rano po 10-12h mam tyle czerwonego żaru, że dokładam i spokojnie pali się dalej.

Mój rekord to też rozpalenie bez zapałek po ponad 20h.

Raz na dobę to przesada, bo wtedy wkład już zaczyna mocno stygnąć ale ja na przykład dokładam ok. 3-4 razy na dobę i spokojnie wystarczy.

Jest to ciężkie do osiągnięcia dla tanich wkładów z marketu. Sprawdzone organoleptycznie w wielu miejscach...

Nie mowimy tu o tanich wkladach z supermarketow, bo takie nie nadaja sie do ciaglego palenia!. Ja mam Supre, za ktora dalam kupe kasy, uwazam ze jest dobra, a nawet bardzo i wiem, ze nie ma ludzkiej sily, zeby po 24 godzinach byl jeszcze zar. No chyba, ze ja pale za suchym drewnem.

U moich znajomych tak samo i u znajomych znajomych tez

PS. Mama tez taka kolezanke, ktora w domu nie pali i ma caly czas 20 stopni :lol: bo ma tak dom docieplony

wbrat - jeden wsad to 5-6 polan z pnia fi 20-25cm porąbanego na cztery czyli 1 i 1/2 kłody fi ca25cm długości 40 cm, inaczej licząc ok. trzech czubatych taczek na tydzień czyli sumarycznie jak już napisałem 11mp na sezon.

madd - w poście podałem że jest to Tarnava 18kW. Wspomniałem również że jest to mój rekord i taka sytuacja zdarzyła mi się tylko raz. Napisałem rówież że "czasami" przy dwukrotnym podkładaniu następnego dnia mam jeszcze żar. Co do wiary, to albo uwierzysz mi na słowo albo rzeczywiście nie wierz. Ja opisałem przypadek jaki mi się zdarzył i nie pretenduje on do wpisu do "Książki Rekordów Guinnesa". Fakt że powietrze jest zdławione na maksa. Do pomocy w rozpalaniu używam brykietów z trocin prasowanych.

Widze, ze z z tym zużyciem gazu, to tak jak ze spalnaiem auta... :wink:

Kiedyś jak powiedziałem w serwisie, że chyba mój samochód za dużo pali, bo słyszałem, że innym osobom ten model zuzywa dużo mniej benzyny, szef serwisu najpierw dłuższą chwilę się zastanowił, by w końcu rzec:

- Chce pan, aby panu, tez tak mało palił jak znajomym..?

- Mowa...pewnie, co robić...???

- To też niech pan sie tak chwali... :D

A teraz kilka faktów:

Dane za 2,5 miesiąca grzania w tym sezonie:

* dom 290 m2, kubatura ca. 1000 m3;

* średnia temperatura utrzymywana - całodobowo 22-23 st. C /z uwagi na małe dziecko/;

* zużycie LPG /propan techniczny/ 500 litrów/miesiąc;

* kocioł Vitodens 300 kondenacyjny z pogodówką z zasobnikiem 210 li cyrkulacją;

* ocieplenie domu: ściany, poddasze, podłoga U<0,2.

Spalenie 500 litów propanu daje wartość opałową 12 800 MJ. Aby taką wartość uzyskać musiałbym alternatywnie spalić 372 m3 gazu ziemnego GZ50.

Dlatego z "podziwem" czytam posty, że ktoś spala 60 litrów propanu na miesiąc dla domu 120 metrowego...

Spalenie 500 litów propanu daje wartość opałową 12 800 MJ. Aby taką wartość uzyskać musiałbym alternatywnie spalić 372 m3 gazu ziemnego GZ50.

Cos ci sie chyba pomylilo propan ma wieksza kalorycznosc(41,5MJ) anizeli gaz ziemny(35MJ). zatem gazu ziemnego powinienes spalic wiecej niz propanu

Swoja droga spalic 500 litrow na miesiac to sporo. No ale coz pewnie jak cie stac na taka chacjende to i nie masz problemow z rachunkami za gaz

W 60 litrow na 120 m2 w miesiac to tez nie wierze :lol:

Nie wiem skąd sie biorą te dziwne, jakies uproszczone przeliczniki gazu LPG na metry sześcienne gazu ziemnego...

Aby rozwiać wątpliwości:

* 1 m3 gazu ziemnego GZ50 ma wartość opałową 34,4 MJ;

* 1 l propanu technicznego ma wartość opałową 23,6 MJ /taką wartość mam podaną w karcie charakterystyki technicznej kupowanego od Orlenu propanu technicznego/

Zatem przeliczając na wartość opałową:

* 1 m3 gazu ziemnego = 1,46 litra propanu technicznego;

* 1 litr propanu technicznego = 0,69 m3 gazu ziemnego.

Cenowo wychodzi to następująco:

* 1 m3 gazu ziemnego GZ50 - około 1,50 zł

* 1,46 litra propanu - około 2,00 zł x 1,46 - 2,92 zł

Zatem grzanie propanem jest około 2 razy droższe niż grzanie gazem ziemnym.

c.b.d.u.

Propan-butan z Orlenu ma wartość opałową 25,1 MJ/litr.

Zatem:

* 1 m3 gazu ziemnego = 1,37 litra propanu-butanu

Cenowo wychodzi jednak lepiej niz propan techniczny bo jest tańszy tj.:

* 1 m3 gazu ziemnego GZ50 - około 1,50 zł

* 1,37 litra propanu-butanu - około 1,70 zł x 1,37 - 2,33 zł

Zatem grzanie propanem-butanem jest droższe o około 55% od grzania gazem ziemnym. Jednak są i minusy stosowania propanu-butanu:

1. Butla musi być wkopana poniżej strefy przemarzania;

2. Nie wszyscy producenci daja gwarancję na kotły opalane propanem-butanem, np. Viessmann nie daje...

Witam

Też się dołączę a co :wink:

Pierwszy sezon domek 180m2 miało być 148? Piecyk Villant eco kondensat +120 zasobnik regulator vrc630 ,parter podłoga góra grzejniki sciany porotherm pw25+10 styropian

Zużycie od 30.10 do dzisiaj 140 m3 temp na dole 21 góra 20 obniżenie od godziny 23 do min15 st.Nagrzewam około 3 godz rano i od godziny 15tej do 23

Jeżeli chodzi o koszty to jedna fakyurka już była 139m3 gazu koszt 138 pln a cała fv opiewała na kwote 303 pln.

Niezle kroją za te "DYSTRYBUCJE" :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Ogólnie jest OK nic nie robimy a ciepło jest kotłownia i pralnia to jedno pomieszczenie.Czysto aż głupio :D :wink:

Gość JACKIE P
u mnie wg zeszytu od 01 listopada do dziś tj do 21 listopada zużyłem 75 m3 gazu GZ 50 na CO + CWU. Dom o powierzchni 100m2 w technologii 1W - PTH 44,5. Przepalane co drugi dzień zwykłym kominkiem. Temp. w dzień 20,5 st.C /6-8 i 14-22/. Poza tymi godzinami 18,5 st.C.

(...)

Jeżeli chodzi o koszty to jedna fakyurka już była 139m3 gazu koszt 138 pln a cała fv opiewała na kwote 303 pln.

Niezle kroją za te "DYSTRYBUCJE" :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Ogólnie jest OK nic nie robimy a ciepło jest kotłownia i pralnia to jedno pomieszczenie.Czysto aż głupio :D :wink:

No to ciekawie płacisz za gaz ...

U mnie / Kraków / m3 gaziu z opłatami przesyłowymi kostet cirka 1,40 pln / sam gaz 0,80 pln / - skoro zużyłeś 139m3 gaziu i zapłaciłeś ponad trzy stówy ...

Swoją droga to ciekawe jak czytam o spożyciu gazu forumowiczów - no i czekam kiedy i u mnie spożycie gaziu do ogrzania 180m2 bedzie oscylowało w granicach 7m3/doba ... / na razie 17m3/doba / ...

:lol: :lol: :lol:

Swoją droga to ciekawe jak czytam o spożyciu gazu forumowiczów - no i czekam kiedy i u mnie spożycie gaziu do ogrzania 180m2 bedzie oscylowało w granicach 7m3/doba ... / na razie 17m3/doba / ...

:lol: :lol: :lol:

7m3 gazu na taki domek jak Twój to będzie mocno ciężko...

U mnie już trzeci sezon.

Ja mam dom 160m2 i bardzo oszczędny piec. Na samo grzanie ciepłej wody przy normalnym użytkowaniu rodzinnym i codziennych kąpielach zużywam 2 - 2,5 m3 gazu ziemnego.

Razem z CO jak nie palę długo w kominku i "jadę" tylko na CO to w bardzo mroźne dni (-10 -15 stopni) też potrafi zeżreć 15 m3 na dobę.

Przy temperaturach do -5 stopni spalam na CO+CWU średnio do 10 m3 na dobę...