Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ok aby nie ciągnąć w nieskończoność, gdyby dostawca zaproponował m3 gazu po 80gr/m3 brutto, ale podniósł opłaty stałe o 100% - nadal byś podtrzymywał swoje zdanie, przecież prawie 750zł rocznie przy W-3 to spora kwota, które nie dodana ko kosztów mocno je wypacza. Co do gazowego systemu ogrzewania, mam inne zdanie - to nie jest najtańszy system, proszę sprawdź w moim kalkulatorze, nawet jak wstawisz po swojemu liczoną cenę, zapraszam na str

https://spreadsheets.google.com/ccc?key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B#gid=0

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to nie tak ze sie z Toba w pelni nie zgadzam:)

obsluga przylacza jest za droga - to fakt, jednak jej placenia uniknac sie nie da

przegladalem Twoj kalkulator i uwazam ze jest ok:)

co do pc mam mieszane uczucia - jeszcze pare lat niech je dopracuja aby technologia byla tansza, mniej zawodna i miala szerszy zakres pracy bez wspomagania

kbab, co powinienem wpisać w Twoim arkuszu jako zapotrzebowanie na energię? Ze świadectwa wychodzi mi ze mam zapotrzebowane na EK (energię końcową) 203 kWh/m²/rok. Czy zatem, skoro mam powierzchnię 148m², to zapotrzebowanie wynosi 203x148=30,044 kWh?

dokładnie tą ilość bez przecinka, możesz dopasować sprawność pieca i dostępną cenę nośnika, resztę arkusz wyliczy, ale z tego co widzę ilość jest przeszacowana, 203kWh/m2 to dużo, pewnie dom słabo ocieplony albo doliczona jest cwu na więcej osób. W moim domu zużycie wg faktur za ostatnie lata jest tu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4536647&viewfull=1#post4536647

Edytowane przez kbab

z tym vatem i przykrecaniem sruby to ceny spadly w tym roku:)

raczej problem jest nie w cenie gazu tylko jego jakosci i oplatach dodatkowych

A płacisz więcej czy mniej rok do roku za taką samą ilość zużytego gazu ???

To jest taniej czy drożej wg Ciebie ?

Styczeń 2010: Styczeń 2011:

gaz ziemny - było 0,921 , jest 0,9982

zmienna opłata - było 0,4173 , jest 0,4112

stała opłata - było 40,25 , jest 42,65

opłata abon. - było 8,2 , jest 8,2

VAT było 22% , jest VAT 23%

Za 100 m3 gazu zapłacisz mniej czy więcej ???

Edytowane przez jarekpierwszy

Myślę ,że to bardzo trudne pytanie.Wyraźnie osoba zaznaczyła ,że ile gazu poszło wam w tym sezonie a nie ile ,o ile i co nam się w opłatach zwiększyło. Ale skoro już takie błędy w rozumieniu tematu mają miejsce to ja bez kozery powiem ,że gazu zużywa taka osoba tyle samo.Chyba ,że zwrócimy uwagę na różnicę,w którym to np. rok 2010 był cieplejszy(lub na odwrót) od 2011.

Ja tam grzeję tylko gazem i ma wszystko w nosie.

Od września 2005 do 1 lutego liczniki mi wskazują"

gaz GZ-50 7700 m3, en. elektr 10250, woda 950 m3. Licznik godzin pracy na kotle CO=3060 godzin i CW=1320godzin. Kuchnia gazowa też coś pali, Dom 136 m2 i dwa małżeństwa -4 osoby dorosłe. Za gaz i en.elektr za 2010 zapłaciliśmy odpowiednio 3200 i 1300 zł. Da się żyć. ale wkurza mnie to,że nie mogę wybrać sobie taryfy korzystnej dla siebie.

A płacisz więcej czy mniej rok do roku za taką samą ilość zużytego gazu ???

To jest taniej czy drożej wg Ciebie ?

Styczeń 2010: Styczeń 2011:

gaz ziemny - było 0,921 , jest 0,9982

zmienna opłata - było 0,4173 , jest 0,4112

stała opłata - było 40,25 , jest 42,65

opłata abon. - było 8,2 , jest 8,2

VAT było 22% , jest VAT 23%

Za 100 m3 gazu zapłacisz mniej czy więcej ???

z racji ze na cene paliwa wplyw mam taki jak na zeszloroczny snieg mam gdzies czy zaplace mniej czy wiecej za paliwo a dopoki nas stac na grzanie gazem to mam to gdzies po raz drugi i nie zamierzam polemizowac na temat cen gazu

skoro jako taki wplyw mam na zuzycie to ewentualnie je staram sie obnizyc poprzez wyregulowanie instalacji i kotla a jesli poprzez to wejde do W2 to sukces bedzie podwojny

i jak zaznaczyl ns lepiej zbyt gleboko w dywagacje cenowe sie nie zaglebiac - bo to nie temat tego postu

Dom 170 m2, 650 kubatury - niezamieszkany (wciąż trwają prace), W całości podpiwniczony bez drzwi wewnętrznych, wykończona zabudowa karton - gips, ocieplenie elewacji 15cm, dach 25cm wata.

Właśnie zakończyłem drugi miesiąc grzania tylko gazem.

Pierwszy miesiąc: 430,700

Drugi miesiąc: 364,300

ANDIX pisze:

Ja tam grzeję tylko gazem i mam wszystko w nosie.

Popieram w 100%.

Dom 170 m2, 650 kubatury - niezamieszkany (wciąż trwają prace), W całości podpiwniczony bez drzwi wewnętrznych, wykończona zabudowa karton - gips, ocieplenie elewacji 15cm, dach 25cm wata.

Właśnie zakończyłem drugi miesiąc grzania tylko gazem.

Pierwszy miesiąc: 430,700

Drugi miesiąc: 364,300

Popieram w 100%.

A jaką temp.utrzymujesz w domku.Zastanawiam się nad gazem mam już pewne doświadczenie w tym temacie bo już grzałem gazem ale w bloku 50 m2.

Ogrzewanie centralne i cwu oraz kuchenka na gaz koszty ok 250 zl na miesiąc oczywiście w sezonie grzewczym.Temp w mieszkaniu 21-22

Edytowane przez raul9

A jaką temp.utrzymujesz w domku.Zastanawiam się nad gazem mam już pewne doświadczenie w tym temacie bo już grzałem gazem ale w bloku 50 m2.

Ogrzewanie centralne i cwu oraz kuchenka na gaz koszty ok 250 zl na miesiąc oczywiście w sezonie grzewczym.Temp w mieszkaniu 21-22

Temperatura wewnątrz 22 stopnie. Dodam tylko że w mojej piwnicy zrobiło się cieplej bo nie ma do nich drzwi. Jak już będą to i więcej ciepła zostanie w domu a co za tym idzie pójdzie mniej gazu.

W tym sezonie od września wyleciało już 1460m3. Dom 200m2 i 6 osób. Spodziewam się więcej niż w sezonie poprzednim czyli ok . 2700m3. Znajomy przy 100m2 i 5 osób na ogrzewanie i c.w . w styczniu miał 50m3 tego samego gazu. Temperatura 22*C. Bylem w szoku i policzyłem.Wszystko się zgadza. Mały dom wielorodzinny ,mieszkanie na 1szym piętrze, wewnętrzne,nowe ,45m2 0cieplonej /12cm/ ściany i 20m2 dobrych drewnianych okien .Zawsze mieszkałem we własnym domu ale gdyby nie to .......

z racji ze na cene paliwa wplyw mam taki jak na zeszloroczny snieg mam gdzies czy zaplace mniej czy wiecej za paliwo a dopoki nas stac na grzanie gazem to mam to gdzies po raz drugi i nie zamierzam polemizowac na temat cen gazu

skoro jako taki wplyw mam na zuzycie to ewentualnie je staram sie obnizyc poprzez wyregulowanie instalacji i kotla a jesli poprzez to wejde do W2 to sukces bedzie podwojny

i jak zaznaczyl ns lepiej zbyt gleboko w dywagacje cenowe sie nie zaglebiac - bo to nie temat tego postu

A to ciekawe rozumowanie.

Bo od pewnego czasu wzrost cen gazu jest wprost proporcjonalny do coraz mniejszego zużycia tegoż gazu

Idąc Twoim tokiem myślenia, osiągniesz bardzo niskie zużycie, ale co z tego skoro dostawca (czytaj monopolista), widząc to dowali Ci cenę z księżyca.

Wówczas możesz sobie regulować instalację do woli.

Uważam, że tych dwóch rzeczy (zużycie i cena) nie da się oddzielić.

A to ciekawe rozumowanie.

Bo od pewnego czasu wzrost cen gazu jest wprost proporcjonalny do coraz mniejszego zużycia tegoż gazu

wzrost cen paliwa gazowego jest wprost proporcjonalny do wzrostu wszelkich nosnikow energii (wegiel, prad)

zmniejszanie ogolnej konsumpcji przez gospodarstwa domowe wiaze sie z coraz lepszymi-oszczedniejszymi kotlami gazowymi oraz lepsza izolacyjnoscia cieplna budynku

to samo zreszta tyczy sie pradu i wegla

ps - tematem jest zuzycie, wiec jak najbardziej nalezy rozdzielac cene od zuzycia

Edytowane przez face

Wczoraj dostałem rachunek za okres 23-11-2010 do 25-01-2011 - czyli 63 dni.

Zużycie 599 m3, rachunek 1100 zł (z czego 140 zł to opłaty abonamentowe!!), taryfa W3, dom ok. 200m2, kubatury nie pamiętam, całość podłogówka, ok 20 st w domu. Drugi sezon grzania, pierwszy z zamieszkaniem. Za te dni wychodzi ok. 9,5m3 dziennie. Wydaje mi się, że powinienem być zadowolony.

wzrost cen paliwa gazowego jest wprost proporcjonalny do wzrostu wszelkich nosnikow energii (wegiel, prad)

zmniejszanie ogolnej konsumpcji przez gospodarstwa domowe wiaze sie z coraz lepszymi-oszczedniejszymi kotlami gazowymi oraz lepsza izolacyjnoscia cieplna budynku

to samo zreszta tyczy sie pradu i wegla

ps - tematem jest zuzycie, wiec jak najbardziej nalezy rozdzielac cene od zuzycia

Mimo wszystko pozostanę przy swoim zdaniu. Bo tak naprawdę problem polega no monopolu na rynku dostawców gazu. Ale to faktycznie temat daleko odbiegający od tematu tego forum.

Mimo wszystko pozostanę przy swoim zdaniu. Bo tak naprawdę problem polega no monopolu na rynku dostawców gazu. Ale to faktycznie temat daleko odbiegający od tematu tego forum.

rozumiem:)

po prostu patrzymy inaczej na sytuacje na rynku gazu

problem dostaw to juz o polityke niestety sie rozbija.....

pozdrawiam:)

Wczoraj dostałem rachunek za okres 23-11-2010 do 25-01-2011 - czyli 63 dni.

Zużycie 599 m3, rachunek 1100 zł (z czego 140 zł to opłaty abonamentowe!!), taryfa W3, dom ok. 200m2, kubatury nie pamiętam, całość podłogówka, ok 20 st w domu. Drugi sezon grzania, pierwszy z zamieszkaniem. Za te dni wychodzi ok. 9,5m3 dziennie. Wydaje mi się, że powinienem być zadowolony.

Grzejsz tylko gazem, czy dochodzi do tego jakieś źródło "wspomagające" ?

pozdrawiam, majki