Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a jaki masz model pieca i jaki tryb ogrzewania (temp, godz. grzania)?

KOndesat Beretta z wbudowanym zasobnikiem...

Ogrzewanie mam ustawione w ten sposób:

1) godz.5-7 i 18-24 na 18,5st

gdy nie pali to na 17 st.

Aha jest jeszcze podłogówka w godz.18-23 na 20st

więc jak widać nie dogadzam sobie, i przy takich parametrach daje 4m na dobę... :o

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Obniżanie i podnoszenie temperatury nie jest ekonomicznie uzasadnione. Gdy tą temperaturę obniżysz musisz następnie do niej powrócić a to jest energożerne. Lepszym rozwiązaniem jest utrzymywanie stałej temperatury przez całą dobę.

Testowałem to u siebie, przez kilka dni non stop równo, przez kilka częściowo obniżona temperatura i wyniki w spalaniu praktycznie identyczne. W moim przypadku zostałem jednak przy czasowym obniżaniu, gdyż mam u siebie instalacje mieszaną, część podłogówka, część grzejniki i przy grzaniu non stop w pomieszczeniach, gdzie mam grzejniki miałem wrażenie, ze było zimniej.

A propos spalania to dom: 200 m2 z garażem też ogrzewanym, dom praktycznie parterowy, obecnie z nie użytkowym poddaszem, więc dach nie ocieplony aktualnie tylko strop żelbet 14cm + 15 styro po całości+ 8cm wylewki. Ściany 29max + 15cm styro, okna 3 szybowe, wentylacja grawitacyjna, piec kondensacyjny, podłogówka ok 90 m2 reszta grzejniki. Ogrzewane gazem od 25 października czyli do dzisiaj, jeśli dobrze liczę, to będzie 115 dni, na liczniku zużycie gazu GZ50 1150m3, czyli średnio równo 10m3/dobę(CO, CWU, gotowanie). Trochę dużo przynajmniej tak mi się wydaje, mam nadzieję, ze w przyszłości będzie trochę mniej, bo to pierwszy sezon grzania.

Testowałem to u siebie, przez kilka dni non stop równo, przez kilka częściowo obniżona temperatura i wyniki w spalaniu praktycznie identyczne. W moim przypadku zostałem jednak przy czasowym obniżaniu, gdyż mam u siebie instalacje mieszaną, część podłogówka, część grzejniki i przy grzaniu non stop w pomieszczeniach, gdzie mam grzejniki miałem wrażenie, ze było zimniej.

A wiesz dlaczego? Bo po obniżeniu tej temperatury musisz dostarczyć więcej energii na jej podniesienie niż jakbyś grzał równo. Do grzejników po prostu idzie cieplejsza woda i promieniowanie cieplne jest większe. Doskonale to można zaobserwować przy podłogówce. Jesienią jak jeszcze się nie grzeje i temperatura w domu jest np. 21oC jest mniejszy komfort cieplny niż zimą przy -10 na zewnątrz i tej samej temperaturze 21oC i pracującej podłogówce.

KOndesat Beretta z wbudowanym zasobnikiem...

Ogrzewanie mam ustawione w ten sposób:

1) godz.5-7 i 18-24 na 18,5st

gdy nie pali to na 17 st.

Aha jest jeszcze podłogówka w godz.18-23 na 20st

więc jak widać nie dogadzam sobie, i przy takich parametrach daje 4m na dobę... :o

Muszę się upewnić ;) O tej podłogówce tak wspomniałeś tak.... jakby niechcący.

Ona nie jest na prąd? :)

Nie wiem co o tym myśleć...

Obniżę temperaturę o 1 st. (mam 19,5 - czujnik pokojowy) Zobaczymy co będzie... (na pewno będzie zimno;))

Podłogówkę i kaloryfery mam na max. (termostaty mechaniczne) Myślałem, że już doszedłem do optymalnych ustawień.

Edytowane przez misiaczekm

Czekajcie bo już nie wiem co o tym myśleć...

Greg28 pisze, ze cyt.:\'wniosek nasuwa się jeden, ze jak masz podłogówkę to pal non stop na jednej temperaturze pomieszczeń, a jak masz grzejniki, bądź układ mieszany to chyba lepiej czasowo w ciągu doby obniżać temperaturę, bo spalanie porównywalne, a komfort cieplny lepszy" a z kolei Liwko twierdzi "Obniżanie i podnoszenie temperatury nie jest ekonomicznie uzasadnione. Gdy tą temperaturę obniżysz musisz następnie do niej powrócić a to jest energożerne. Lepszym rozwiązaniem jest utrzymywanie stałej temperatury przez całą dobę. "

I jak tu się dopasować?

Podłogówka u mnie nie jest na prąd, tylko wodna, jest na dole w salonie i kuchni oraz na górze w łazience

Termostaty sa dwa: na dole steruje podłogówka i na górze w sypialni sterujący grzejnikami.

...

Podłogówka u mnie nie jest na prąd, tylko wodna, jest na dole w salonie i kuchni oraz na górze w łazience

Termostaty sa dwa: na dole steruje podłogówka i na górze w sypialni sterujący grzejnikami.

sorrki za te pytania... ja po prostu skakałbym z radości jakby w taki mróz piecyk palił mi tylko 4m3 gazu dziennie!!:) a nie 14...

Przejdź na rozliczanie dwutaryfowe i podbijaj podłogówkę w tanich godzinach o 1-2 stopnie. Ciepło ci się zakumuluje i będzie oddawac w drogich godzinach. No chyba że nie masz warstwy akumulacyjnej. Całą resztę prądu prawie na bank będziesz miał tańszą za 1 kWh niż przy G11. Pozostałe grzanie gazem zrób według uznania. Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to odpowiem ci dopiero w czwartek.

Pzdr

Przejdź na rozliczanie dwutaryfowe i podbijaj podłogówkę w tanich godzinach o 1-2 stopnie. ...

Całą resztę prądu prawie na bank będziesz miał tańszą za 1 kWh niż przy G11. .....

Pzdr

@Liwko on nie ma jej na prąd.... ;)

...

...

zużycie na dziś:

DATA		LICZNIK	DOBA	Temp.		Uwagi

2011-02-13	1402,53	10,80	-2/-2/-2	wiatr
2011-02-14	1414,3	11,77	-6/-15/-8	
2011-02-15	1429,5	15,20	-10/-22/-8	wiatr	słońce
2011-02-16	1442,31	12,81	-12/-18/-6	silny wiatr
2011-02-17	1455,56	13,25	-8/-10/-6	bardzo silny wiatr
2011-02-18	1465,9	10,34	-4/-8/-7	witr
2011-02-19	1476,42	10,52	-7/-9/-8
2011-02-20	1489,27	12,85	-7/-11/-8

heh Panowie podłogówkę mam wodną i w sumie rzadko ją odpalam... taryfa u mnie tez jedna W2

Misiaczek jaką ty masz chałupę i piec, ze taie zuzycie osiągasz ~10-12m/dobę?

Dostałem własnie rachunek wczoraj za okres 2.list - 8 lutego na kwotę 770zł, zużycie 410m czyli średnia wyszła 4m/dobę ... mieszkanie w szeregowcu 100m

Bliźniak 100m2

suporeks 24 + 12 stropian

w ścianach i stropie 20cm wełny, parter 10cm stropian.

strych nieocieplony - folia + dachówka ;)

Piecyk

Viiessmann Vitodens 100-W 1- funkcyjny + 150l pogrzewacz

Podłogówka tylko na termostatach mechanicznych (takich od kaloryfera) - w korytarzach, łazienkach i kuchni.

W pokoikach i salonie kaloryfery.

Stała temperatura grzania 19,5 st. C

W kotle jest pokrętło od 0 do 6, gdzieś ponad 4 jest kropka która oznacza chyba optymalne grzanie - na niej mam nastawione (zatrzymuje się na 58st. C i dogrzewa)

CWU 65 st. C chyba - pokrętło dałem na 3 z 5 na piecyku

(rzeczywista np. parter- salon, kuchnia, wc - 23 st.C piętro w pokojach ok 21, łazienka 23 nio i pokój z regulatorem 19,5st. C - to mój niestety )

PS.

w szergowcu... tzn., że z dwóch stron sąsiad?

grave, nie do końca łapie o co ci chodzi? Zużycie gazu do ogrzewania wychodzi ci 4m3/dobę i ty narzekasz, ze to jest duzo i szukasz sposobu, jak to zmniejszyć? W twoim wypadku mniej to może ci tylko wychodzić, jak wyłączysz piec w ogóle :D Edytowane przez greg28

Czyli wniosek nasuwa się jeden, ze jak masz podłogówkę to pal non stop na jednej temperaturze pomieszczeń, a jak masz grzejniki, bądź układ mieszany to chyba lepiej czasowo w ciągu doby obniżać temperaturę, bo spalanie porównywalne, a komfort cieplny lepszy :)

Zawsze pal non stop. To obniżanie temperatury jest nic nie warte jeżeli obniżasz dwa razy w ciagu doby żeby później wrócić i dogrzewać mury, który oziębły. Ostatni sezon i ten już ne obniżam, a mam kaloryfery.