Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość JACKIE P
dziś dostałem f-rę za gaz. Za miniony miesiąc zużyłem dokładnie 112 m3 gazu GZ 50 - koszt 185 zł. Tak więc średnie dobowe zużycie na CO + CWU oscyluje na poziomie 3,8 m3/dobę. Chyba nieźle jak na ścianę 1W z PTH 44,5 przy temp. dziennej 20,5 st. C i nocnej 18,5 st.C. Zobaczymy co będzie dalej.

dziś dostałem f-rę za gaz. Za miniony miesiąc zużyłem dokładnie 112 m3 gazu GZ 50 - koszt 185 zł. Tak więc średnie dobowe zużycie na CO + CWU oscyluje na poziomie 3,8 m3/dobę. Chyba nieźle jak na ścianę 1W z PTH 44,5 przy temp. dziennej 20,5 st. C i nocnej 18,5 st.C. Zobaczymy co będzie dalej.

Ha. U mnie w zeszłym miesiącu CO wcale jeszcze nie chodziło. Więc zużycie CO = 0 m3. Popalaliśmy trochę w kominku z DGP.

Niestety teraz w listopadzie włącza się już regularnie... :-?

A drewna ile poszło?

Ludzie, po co podajecie takie bzdury, prawdą jest to co pisał Rav:

U mnie już trzeci sezon.

Ja mam dom 160m2 i bardzo oszczędny piec. Na samo grzanie ciepłej wody przy normalnym użytkowaniu rodzinnym i codziennych kąpielach zużywam 2 - 2,5 m3 gazu ziemnego.

Razem z CO jak nie palę długo w kominku i "jadę" tylko na CO to w bardzo mroźne dni (-10 -15 stopni) też potrafi zeżreć 15 m3 na dobę.

Przy temperaturach do -5 stopni spalam na CO+CWU średnio do 10 m3 na dobę...

Przecież to oczywiste. Cudów nie ma.

Porównania zużycia gazu można robić tylko w przypadkach gdy w danym momencie jedynym źródłem ciepła jest CO gazowe.

Jak się dodatkowo wspomaga go kominkiem i/lub elektrycznymi podłogówkami to powinno się porównywać sumaryczne koszty energii potrzebnej na ogrzanie danego domu. Czyli sumować koszty gazu (CO+CWU), drewna (kominek) oraz prądu (maty grzejne, turbina do kominka itd).

A drewna ile poszło?

Ludzie, po co podajecie takie bzdury, prawdą jest to co pisał Rav:

U mnie już trzeci sezon.

Ja mam dom 160m2 i bardzo oszczędny piec. Na samo grzanie ciepłej wody przy normalnym użytkowaniu rodzinnym i codziennych kąpielach zużywam 2 - 2,5 m3 gazu ziemnego.

Razem z CO jak nie palę długo w kominku i "jadę" tylko na CO to w bardzo mroźne dni (-10 -15 stopni) też potrafi zeżreć 15 m3 na dobę.

Przy temperaturach do -5 stopni spalam na CO+CWU średnio do 10 m3 na dobę...

Eeeee - co tam - ja i tak jestem w depresji ... mój kocioł spożywa około 17m3 gazu na dobę ... - ale nic to - włąśnie ekipa kończy mi ocieplać dom - ściana pustak MAX 30cm + 10 cm styropianu. Nowowybudowany dom - pierwszy sezon grzewczy...

No - teraz czekam aż mi spozycie gazu spadnie do 5m3 na dobę :lol:

Gość JACKIE P

rafal9 - nie rozumiem dlaczego podważasz informacje napisane przeze mnie ? Zapraszam kogokolwiek z Was do mnie do domu i niech oceni sam. Jeżeli ktoś ma przepał, bo ma sknoconą budowę i sknoconą izolację termiczną - niech ma odwagę przyznać się. Po to jest to forum aby wspólnie doradzać innym jak mają budowac aby ustrzec się błędów poprzedników.

Aha chciałem dodac, że pełny koszt ogrzewania u mnie w ostatnim miesiącu wyniósł 185 zł + 50-60 zł za drewno do kominka, którym przepalam co drugi dzień /bez DGP/ Tak więc sumaryczny koszt wynosi ca 240-250 zł.

Drugi rok grzania.Piec Brotje Turbo + zasobnik 120L z cyrkulacją /stała cyrkulacja żre gazu-więc jest czasowo puszczana/

Podłogówka we wszystkich pomieszczniach oprócz sypialni /czyli na ok. 80m2/

Domek parterowy 140m2.

Temperatura dzień średnio 21.50 noc 20.75

Fakturka w ręku-za okres 07.09.2007-08.11.2007

256m3 Gz50 czyli 418zł za dwa miesiące

W sezonie letnim za podgrzanie wody i kuchenkę płaciliśmy ca.250zł co 2 miesiące

W kominku z DGP palimy aż miło.W każdym razie goście wiedzą,że można do nas przyjechać w strojach kąpielowych:):) Ja w każdym razie chodzę w krótkich spodenkach :)

Lubię jak wieczorkiem napalę do 22.50-22.75

Oczywiście drewna wychodzi tak za 100-120zł miesięcznie ale w domu naprawdę jest gorąco...

Dom 170m2 w sezonie letnim idzie na ciepłą wodę oraz gotowanie około 2 do 2,5 m3 na dobę. Rodzina 3 osobowa. Jestem ciekaw ile JACKIE P idzie gazu w sezonie letnim. W sezonie zimowym u mnie przy temp. na dworze w granicach 0 do -5 idzie około 10 - 12 m3. Jak duży mróz to i do 22 m3 potrafi piec spalić. Piec Buderus kondensat.

Nastepna fv cytuje

należność za paliwo gazowe 39m3 38,67

abonament 7,32

opł.dystrybucyjna stała 19,09

opł dystrybucyjna zmienna 39m3 16,62

razem brutto 81,70

za 39 m3 ocotu chodzi?

PGNiG O/mysłowice

Panstwo w panstwie czy coś :o :o :o :o :o :o

Czy tak wyglądaja Wasze faktury,z postu mojego przedmówcy wynika że nie :o :o :o :o :o :o :o

U mnie 2 osoby, dom 114 m2 uzytkowej, na poddaszu jeszcze trawją prace wię grzejniki trochę skręcone (temp. ok 17-18st) Na dole na sterowniki dzienna ustawiona na 19.5, nocna na 18.5. Ściany 1W BK400 z Solbet-Kolbuszowa, dach to 15cm wełny w posadzce 10 cm styro. Piec Beretta+zasobnik 120l. Grzeje od zeszłego miesiąca. Narazie wychodzi ok 2m3/d. Wydaje mi się że rewelacja.

Gość JACKIE P

dla swojego spokoju i zaspokojenia forumowiczów, zrobiłem dziś rachunek sumienia - tj. podliczyłem zużycie gazu GZ 50 /CO + CWU/ przez okrągły rok tj. od 21 listopada 2006 do 21 listopada 2007. Wyszło dokładnie 1120 m3 gazu za okres 12 miesięcy, co daje średnią 93 m3 na m-c.

Zaznaczam, że w sezonie zimowym tj. gdzieś od października do marca przepalałem kominkiem /bez DGP/ co drugi dzień, tak więc uczciwie musze doliczyć koszt drewna w tym okresie + 360 zł.

Dla zainteresowanych podaję - dom z kolekcji Muratora D53 "spokojny" powierzchnia 105m2, ściany PTH 44,5 bez docieplenia powierzchnia muru 100m2/, okna Urzędowski Galux z roletami /powierzchnia okien 30 m2/, stropodach drewniany ocieplony wełną grubości 25 cm, grzejniki aluminiowe KFA z termostatami, kocioł Viessmann Vitopend 100 turbo z zamkniętą komorą /nie kondensat/, styro pod posadzką 10 cm, temp. dzienna 20,5 st.C w godz. 6-8 i 14-22, w pozostałych godzinach 18,5 st.C. To wszystko.

dla swojego spokoju i zaspokojenia forumowiczów, zrobiłem dziś rachunek sumienia - tj. podliczyłem zużycie gazu GZ 50 /CO + CWU/ przez okrągły rok tj. od 21 listopada 2006 do 21 listopada 2007. Wyszło dokładnie 1120 m3 gazu za okres 12 miesięcy, co daje średnią 93 m3 na m-c.

No i wszystko jasne, wychodzi ca 3 m3/dobę ale średniorocznie,

w sezonie wychodzi ca 6-7 m3/dobę,

wykluczając kominek wyszłoby te standardowe 10 m3/dobę.

Czyli potwierdza wcześniejszą tezę, że poniżej 10 m3/dobę przy temperaturze 0-5 C nie da się po prostu fizycznie zjechać. Zresztą łatwo wykonać bilans zapotrzebowania na ciepło.

Te wszystkie gadki o murach ociepleniach, itp nie mają sensu. Większość jest tracona na wentylacji, wietrzeniu, otwieraniu, a przede wszystkim na niedoróbkach robotników i wszelkiej maści mostkach.

Trzeba przyjąć, że wszystkie statystyczne nowe domy mają podobne zapotrzebowanie na ciepło. U jednego to jest mniej styropianu u drugiego to jest więcej błędów i średnio na osobę wychodzi to samo.

Poza tym powierzchnia budynku też nie ma zbytniego znaczenia.

Czyli potwierdza wcześniejszą tezę, że poniżej 10 m3/dobę przy temperaturze 0-5 C nie da się po prostu fizycznie zjechać. Zresztą łatwo wykonać bilans zapotrzebowania na ciepło. .

Ja tam niewiem czy nie można..u mnie jak pisałem już wczesniej grzeje od zeszłego miesiąca. Jak narazie max to ok 3 dm3/d. Średnia z zeszłego i obecnego miesiąca to ok 2 dm3/d. Kominkiem dogrzewam niedużo ok 2 godz dziennie.

Ja tam niewiem czy nie można..u mnie jak pisałem już wczesniej grzeje od zeszłego miesiąca. Jak narazie max to ok 3 dm3/d. Średnia z zeszłego i obecnego miesiąca to ok 2 dm3/d. Kominkiem dogrzewam niedużo ok 2 godz dziennie.

Widzę, że kolega nie do końca zrozumiał.

Porównanie zużycia gazu ma sens jedynie wtedy, kiedy przez dla przykładu 4 kolejne tygodnie JEDYNYM źródełm ogrzewania domu jest CO gazowe.

Poza tym należy doliczyć (lub odliczyć, zależy czy chcemy porównać tylko zużycie na CO czy brutto gazu na wszystko) zużycie gazu potrzebne na podgrzanie ciepłej wody oraz zużycie gazu kuchenki gazowej (i proszę mi tu nie pisać, że ktoś ma elektryczną, bo to nie jest istotne, niech sobie odliczy ile by zużył).

Tak więc biorąc powyższe założenia pod uwagę ciężko jest zejść poniżej 10m3 gazu podczas mrozów nawet w bardzo dobrze ocieplonym domu i oszczędnym piecem. Fizyki nie przeskoczysz...

Napisałeś, że spaliłeś 3 m/d a dogrzewasz niedużo kominkiem 2h dziennie... :lol:

Ja swoją Tarnavką przez 2h dziennie mógłbym nagrzać dom do 25 stopni i nie spadłoby mi do następnego dnia poniżej 21 i znów napaliłbym na 2h... W ten sposób na ogrzewanie gazu zużyłbym 0 m/d... :D