Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

gaz gz35, pierwszy sezon grzewczy, dom 250m2 pow. użytkowej, ocieplony, pusty, samo co, bez cwu, piec gazowy zwykły, otw. kom. spalania vaillant

w pierwszym miesiącu (XI) 480m3 gazu, temperatura stała 20 stopni na całości, grzejniki plus podłogowe około 40m2

w grudniu skręcone na 12 stopni i prawie się nie włącza

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

205 mkw, viessmann kondesat, temp, dzień 20, noc 18, CO+CWU, rodzina 2+2, ścian 2W, k=0,28, od 01/11 do 22/12 170 m3 gazu

Czy to aby napewno od 1 listopada do 22 grudnia???

Bo jezeli to prawda to wynik tylko do pozazdroszczenia

Śrdednia dzienna = 3,27 za CO+CWU :o

Mysle ze z takim wynikiem to mozna zaprosic przedstawicieli Viessmana i pokazac im jakie to cudo stworzyli :lol:

205 mkw, viessmann kondesat, temp, dzień 20, noc 18, CO+CWU, rodzina 2+2, ścian 2W, k=0,28, od 01/11 do 22/12 170 m3 gazu

Czy to aby napewno od 1 listopada do 22 grudnia???

Bo jezeli to prawda to wynik tylko do pozazdroszczenia

Śrdednia dzienna = 3,27 za CO+CWU :o

Mysle ze z takim wynikiem to mozna zaprosic przedstawicieli Viessmana i pokazac im jakie to cudo stworzyli :lol:

dokładnie 173,2, oczywiście jest drugie dno, dwa szczegóły, o których zapomniałem wspomnieć, rekuperator i kominek, z tym, że w kominku palę sporadycznie bo nie mam DGP i po rozpaleniu w salonie robi się afryka, pomaga też ziemna czerpnia do reku, przy -3 st C na zewnątrz powietrze wchodzące do wymiennika ma 4,5-4,7 st C

Dom 222m2 z poddaszem prawie zamieszkany. Viessman kond.z pełną automatyką, podłogówka, grzejniki(9szt)+kominek z DGP do 5-ciu pomieszczeń. W kominku palimy tylko w weekendy. Zużycie gazu wraz z CWU 9-10m3/dzień. Temp. w dzień 20, w nocy 18 stopni. Mury 3W z 2x5cm styropian, okna drewno z szybami 1,1. Pzdr.

U mnie bardziej realistycznie, a nawet pesymistycznie: powierzchnia 210 m2 (parter + poddasze uzytkowe), sciany z cegly docieplone styropianem 12 cm, strop docieplony 25 cm welny Unimata. Kociol Junkers Euromaxx 24 kW 1-funkcyjny + zasobnik cwu 150l. Biawar, instalacja CO na 2 rozdzielaczach (odpowiednio - na pietrze i parterze), cwu grzana tylko przez ok. 90 min dziennie, w 3 cyklach po 30 min). Srednie zuzycie gazu od 14.XII. na poziomie 13 m3/doba (CO, cwu, 2 kuchnie gazowe) - czyli jak na nasze mozliwosci to duzo (srednio wychodzi ok. 550 zl/m-c liczac w uproszczeniu 1 m3 po 1,30 zł). Zamontowanie termostatow na grzejnikach (stalowe panelowe DeLonghi) nie przynioslo zauwazalnych zmian (poza wiekszymi mozliwosciami regulacji temp dla danego pomieszczenia). Aha - regulacja pogodowa kotła CO (z ktorej tez szczegolnie zadowolony nie jestem, bo wymaga czestych korekt przy czestych zmianahc temp. zewn).

Grzejemy dopiero od wigili i już jestem załamana. W pierwszą dobe kiedy urochomili piec poszło 30 m gazu (w domu było ponad 20 stopni ) ale się szybko opamietałam i przykręciłam termostaty -teraz temp .wynosi 16-18 stopni, a piec pobiera gazu jak oszałały 9-13m na dobę . Chyba mamy coś schrzanione. Co robić? Juz nawet nie marzę o temp.20stopni bo bym nie wyrobiła z rachunkami.

Grzejemy dopiero od wigili i już jestem załamana. W pierwszą dobe kiedy urochomili piec poszło 30 m gazu (w domu było ponad 20 stopni ) ale się szybko opamietałam i przykręciłam termostaty -teraz temp .wynosi 16-18 stopni, a piec pobiera gazu jak oszałały 9-13m na dobę . Chyba mamy coś schrzanione. Co robić? Juz nawet nie marzę o temp.20stopni bo bym nie wyrobiła z rachunkami.

Spokojnie, chałupka musi się wygrzać i wyschnąć. Będzie lepiej. :)