Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie drugi sezon grzewczy. Pierwszy taki niepełny grzewczy - grzane od czasu do czasu (trwały prace wykończeniowe). Mieszkanie 100m2, pustak 24cm + 15cm styro ocieplenie. Strop 20cm wełny. Piec Immergas Eolo Star 23kW - średnio 6,75m3 gazu na dobę (z gotowaniem i podgrzewaniem wody użytkowej - 2 osoby w domu). Temp dzienna: 19,5, nocna 18,5.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak czytam o 6m3 gazu na dobę to ..

Dom 187 użytkowej pierwszy sezon w ostatnim tygodniu od 12 - 18m3 na dobę, średnio 16m3. Temperatura 22 a w sypialniach 21. Ciepło ze względu na małe dzieci. Nie widzę więc oszczędności z rekuperatora.

U mnie teraz spożycie stabilizuje sie na poziomie 12m3/dobę - przy -2 do -3 stopni w nocy ... Kocioł Vitodens 200 Viessmanna z pogodówką Vitotronic - dom 180m2 - pierwszy sezon grzewczy .Temp we wnetrzach 20 , zredukowana 18 stopni.

Jak zaczynałem sezon półtora miesiaca temu kocioł spożywał 20m3 gaziu ...

W miare upływu czasu jak widać chałupa sie nagrzewa i akumuluje ciepło - od 3 dni mam ocieplony dom - ściana pustak MAX 30cm + 10 cm styro.

Wentylacja grawiacyjna w domku.

Pożwiom uwidim przy większych mrozach ...

:lol:

Ech, a pisałem, porównywanie bez sensu.

Jedni mieszkają, inni wykańczają, jedni w domu o 15 inni o 18. 1 C różnicy w nastawionej też ma zasadnicze znaczenie.

Jak chcecie grzać tylko GZ na zamknietej komorze przy średnim domku 150 m2 i 21C dziennej trzeba liczyć 10-12 m3 gazu dziennie i nie ma zmiłuj.

Można zmniejszyć nieco zużycie (kominek, niższa dzienna) lub zwiększyć (suszenie, bieganie dzieci)

No i najwięcej piszą Ci, co to 3 tygodnie temu piec włączyli :)

Ech, a pisałem, porównywanie bez sensu.

Jedni mieszkają, inni wykańczają, jedni w domu o 15 inni o 18. 1 C różnicy w nastawionej też ma zasadnicze znaczenie.

Jak chcecie grzać tylko GZ na zamknietej komorze przy średnim domku 150 m2 i 21C dziennej trzeba liczyć 10-12 m3 gazu dziennie i nie ma zmiłuj.

Można zmniejszyć nieco zużycie (kominek, niższa dzienna) lub zwiększyć (suszenie, bieganie dzieci)

W rzeczy samej .

No i najwięcej piszą Ci, co to 3 tygodnie temu piec włączyli :)

:lol:

A co oni głosu nie maja? Ja akurat do nich sie zaliczam. Od początku staram się kontrolować ile gazu idzie. Pozatym nie staram sie nikogo do niczego przekonywać. Napisałem tylko jak jest u mnie..

Za przeproszeniem, co Ty możesz na razie napisać o zużyciu gazu ?

Jeszcze nawet nie posmakowałeś zimy i mrozów - 10C przez cały dzień, nie mówiąc -20 C czy - 30C. Teraz to jest lekkie dogrzewanie chaty.

To wszystko pikuś 8) - mój kondensat vaillanta, chwilowo bez regulatora, ustawiony na 55st. CO (suszę wylewki) na ok. 170-ciu metrach (część pomieszczeń odcięta) zużył przez pierwsze dwie doby 50m3 :o :evil: :D

Bez regulatora to trudno się dziwić. Pracuje non stop utrzymując zadaną temperaturę wody. Mój jakby chodził non stop zużyłby zapewne jeszcze więcej, ponieważ nie jest kondensacyjny...

Podłącz regulator czym prędzej, szkoda gazu.

Ja mam dobę podzieloną na 4 okresy czasowe o różnych zadanych temperaturach. W nocy i w ciągu dnia jak jesteśmy w pracy/szkole - 19 stopni. Rano i po południu 21 stopni.

Piec pracuje w ciągu doby nie więcej jak 2-3h ciągłej pracy.

A co oni głosu nie maja? Ja akurat do nich sie zaliczam. Od początku staram się kontrolować ile gazu idzie. Pozatym nie staram sie nikogo do niczego przekonywać. Napisałem tylko jak jest u mnie..

Za przeproszeniem, co Ty możesz na razie napisać o zużyciu gazu ?

Jeszcze nawet nie posmakowałeś zimy i mrozów - 10C przez cały dzień, nie mówiąc -20 C czy - 30C. Teraz to jest lekkie dogrzewanie chaty.

Podpisuję się pod tym rękami i nogami.

W pierwszą zimę (to była ta sroga 2 lata temu) jak przez cały styczeń było -10 i -20 w nocy i grzało tylko CO to metry leciały.... ughhh...

Poszło ponad 200 m3 gazu na sam styczeń i jeszcze dogrzewałem kominkiem... A kilka miesięcy wcześniej jak się wprowadzałem to myślałem, że mam super oszczędny dom i tak mało gazu zużywam... :D

Nie ogrzewam domu gazem, dlatego proszę nie zjadajcie mnie jako obcego, ale wtrącę swoje 2 grosze.

Rozumiem, że każdy posiada jakąś wewnętrzną potrzebę porównywania (sam tu zajrzałem aby skonfrontować wasze koszty ogrzewania z moimi) ale tak naprawdę to poza poprawieniem lub zepsuciem humoru wiele one nam nie dają. Pomijając wszelkie różnice konstrukcyjno - wykończeniowe domów zauważcie na temperatury utrzymywane w domach. Jedni mają 22 stopnie inni 19 stopni. Już samo to w znacznym stopniu determinuje różnice w ilości "materii" grzewczej. Dlatego życzę wszystkim, zwłaszcza tym "pierwszorocznym" optymizmu i łagodnej zimy.

To próbuję powiedzieć wszystkim porównującym, szczególne tym dogrzewającym kominkiem i posiadającym oprócz GZ rekuperatory, kolektory i maty elektryczne, drabinki elektryczne i posiadających kuchnie elektryczne/gazowe, mieszkającym we 2 lub 6 osób w Suwałkach i Poznaniu z domami ocieplonymi lub w trakcie ocieplania.

Na pocieszenie, dziś pójdzie Wam 2 m3 gazu, więc średnia z 3 tygodni spadnie.

Powodzenia w tanim grzaniu :)

To wszystko pikuś 8) - mój kondensat vaillanta, chwilowo bez regulatora, ustawiony na 55st. CO (suszę wylewki) na ok. 170-ciu metrach (część pomieszczeń odcięta) zużył przez pierwsze dwie doby 50m3 :o :evil: :D

Bez regulatora to trudno się dziwić. Pracuje non stop utrzymując zadaną temperaturę wody. Mój jakby chodził non stop zużyłby zapewne jeszcze więcej, ponieważ nie jest kondensacyjny...

Podłącz regulator czym prędzej, szkoda gazu.

Ja mam dobę podzieloną na 4 okresy czasowe o różnych zadanych temperaturach. W nocy i w ciągu dnia jak jesteśmy w pracy/szkole - 19 stopni. Rano i po południu 21 stopni.

Piec pracuje w ciągu doby nie więcej jak 2-3h ciągłej pracy.

No własnie dziwy jakies - za kolejną dobę, po zwiększeniu temp. na kotle o 5 st., zuzycie gazu spadło do 20m3 :o Nic z tego nie kapuję, poza tym zauważyłem, ze był moment, przynajmniej jeden kiedy kocioł na dłuzszy czas sie wyłaczył a tem na kotle spadła kilkanascie stopni ponizej zadanej :-? Chyba skrzywdzę mojego instalatora 8) Dziś bedzie regulator załozony. Po weekendzie reszta dupereli, które zalecił serwisant vaillant.

Nie ogrzewam domu gazem, dlatego proszę nie zjadajcie mnie jako obcego, ale wtrącę swoje 2 grosze.

Rozumiem, że każdy posiada jakąś wewnętrzną potrzebę porównywania (sam tu zajrzałem aby skonfrontować wasze koszty ogrzewania z moimi) ale tak naprawdę to poza poprawieniem lub zepsuciem humoru wiele one nam nie dają. Pomijając wszelkie różnice konstrukcyjno - wykończeniowe domów zauważcie na temperatury utrzymywane w domach. Jedni mają 22 stopnie inni 19 stopni. Już samo to w znacznym stopniu determinuje różnice w ilości "materii" grzewczej. Dlatego życzę wszystkim, zwłaszcza tym "pierwszorocznym" optymizmu i łagodnej zimy.

Sens jest taki, że może ktoś podejmnie lepszą decyzję co do wyboru izolacji, rekuperacji czy pieca. Więc nasz porównania mogą się komuś przydać.

A zdrugiekj strony to można se poprawić humor:)

Witam.Zużycie GZ-50 w okresie 15 wrzesień-15 listopad 8,7 m.dziennie Dom parterowy z użytkowym poddaszem 280 m2 do ogrzania.Pustak max i 12 cm. styropianu,dach-wełna 20 cm.+płyta GK i jeszcze na strychu podłoga z płyty pażdzierzowej.Mieszkam od 01.09 2007 ale dom wysezonowany[budowany przez 4 lata].Piec,to centrala kondensacyjna Wolfa CGS-24 Z zasobnikiem warstwowym 90 l Podłogówka 70 m2,reszta grzejniki.Regulacja pogodowa + wpływ pomiszczenia.Temp.dzienna 22,obniżenie nocne 2o.Piec startuje 2x na dobę i grzje przez ok.10 godzin na dobę.Do zapłacenia 770 PLN.-To jest mniej niż płaciłęm za ogrzewanie miejskie w domu 2,5 raza mniejszym.Sądzę,ze wybór dobrego pieca i dobrej automatyki ma duże znaczenie.Mój znajomy za ogrzanie 300 m2 piecem ACV-Alfa 30 Kw za ten sam okres zapłacił 1700 PLN

Właśnie dostałem pierwszą fakturę za gaz (ziemny, GZ50):

- okres od 4.07 do 09.11 do zapłacenia 466 zł. W tym abonament za 5 miesięcy i opłata stała za usługi dystr. za 4,9 miesiąca (nie wiem czemu), czyli 145 zł.

Zużycie gazu w tym okresie (według faktury) to 230m3. Daje to średnio 1,8m3 na dobę - ale w tym okresie głównie cwu (z cyrkulacją w czasie, gdy jesteśmy w domu) plus dogrzewanie gdzieś tak od połowy września.

Jeśli to wskazanie z faktury jest prawdziwe, to znaczy, że od 09.11 do 24.11 (wtedy spisywałem stan licznika) zużyłem 146m3, a więc średnio 9m3 na dobę. W sumie może to i prawda... w listopadzie piec działał na całego. Choć mogłoby być lepiej, zwłaszcza, że wieczorami dogrzewam kominkiem (ale nie codziennie). Aż strach pomyśleć, co będzie jak na dworzu będzie -20`C a nie w okolicach zera.

No i dodatkowe informacje: dom 160m2, stan surowy dwa lata temu, zeszła zima na samym kominku (pod koniec zimy temp. w domu była już sporo poniżej 10`C... ale co to była za zima), w tym roku jedynie prace wykończeniowe (z mokrych jedynie glazura i terakota). Tak więc przypuszczam, że dom już dość dobrze wysuszony. Teraz walczę raczej ze zbyt małą wilgotnością powietrza, która potrafi spaść poniżej 30%.