Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeśli ma się zasobnik w nieogrzewanym pomieszczeniu to wychłodzenie będzie oczywiście szybsze.

U mnie tak jest... garaz i kotlownia to w zasadzie jedno pomieszczenie ( brak zainstalowanych drzwi )

Nie wlaczalem ogrzewania w garazu a jest tam 17 stopni czyli ogrzewja go rury ktore ida do rozdzielaczy bo ida po wierzchu i zapewne zasobnik

Mozemy sie z kims umowic ze np dzisiaj o 23 nastawiamy wode na 55 stopni i sprawdzamy rano o 7 ile bedzie stopni

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie tak jest... garaz i kotlownia to w zasadzie jedno pomieszczenie ( brak zainstalowanych drzwi )

Nie wlaczalem ogrzewania w garazu a jest tam 17 stopni czyli ogrzewja go rury ktore ida do rozdzielaczy bo ida po wierzchu i zapewne zasobnik

Mozemy sie z kims umowic ze np dzisiaj o 23 nastawiamy wode na 55 stopni i sprawdzamy rano o 7 ile bedzie stopni

Zaizoluj czym prędzej ten zbiornik!! Ja grzeje do 45st - po nocy mam 38!! 23 to miałem jak wyłączyłem piec gdy wyjechałem na 2tyg urlop w lecie.

Zbiornik 150l i piec dedietricha mca15 tak jak redlum. Ale mój stoi w kotłowni - pomieszczeniu gospodarczym zamkniętym, są tam też rozdzielacze parteru. generalnie najcieplejsze miejsce w domu :-)

Zaizoluj czym prędzej ten zbiornik!! Ja grzeje do 45st - po nocy mam 38!! 23 to miałem jak wyłączyłem piec gdy wyjechałem na 2tyg urlop w lecie.

Zbiornik 150l i piec dedietricha mca15 tak jak redlum. Ale mój stoi w kotłowni - pomieszczeniu gospodarczym zamkniętym, są tam też rozdzielacze parteru. generalnie najcieplejsze miejsce w domu :-)

A mozesz sprawdzic w zimie?:) Ciezko zeby Ci zeszlo mniej niz 23 w lecie jak w pomieszczeniu tyle bylo:)

Jak mam zaizolowac zbiornik fabrycznie izolowany przeciez od dolu stoi na podlodze a od gory miliony wezykow - co oblozyc go wełną?:)

A mozesz sprawdzic w zimie?:) Ciezko zeby Ci zeszlo mniej niz 23 w lecie jak w pomieszczeniu tyle bylo:)

Jak mam zaizolowac zbiornik fabrycznie izolowany przeciez od dolu stoi na podlodze a od gory miliony wezykow - co oblozyc go wełną?:)

No teraz mi tyle spada - czytaj dokładniej co pisałem :-). Sprawdziłem wczoraj - o 23 było 40st. o 6.30 rano - 38. W nocy podgrzewanie wody na pewno nie działa, dla pewności wyłączyłem zasilanie pompy cyrkulacji.

Jak pisałem - mój piec i zbiornik stoi w ciepłym pomieszczeniu gospodarczym gdzie jest ok 21-22st. (tak się nagrzewa pomieszczenie od pieca, zbiornika, rurek, rozdzielacza - bez udziału grzejnika).

Jeśli Twój stoi w garażu, czy na przejściu do garażu, to po prostu ogrzewasz garaż, więc jeśli nie chcesz mieć takich strat to musisz go jakoś zaizolować (zbiornik i rurki które do niego idą). Lub przestawić zbiornik.

Edytowane przez mjakob

Jak pisałem - mój piec i zbiornik stoi w ciepłym pomieszczeniu gospodarczym gdzie jest ok 21-22st. (tak się nagrzewa pomieszczenie od pieca, zbiornika, rurek, rozdzielacza - bez udziału grzejnika).

akurat u ciebie to nie jest stratą , bo jeżeli nie zbiornikiem czy rurkami to musiałbyś zagrzać czym innym;)

Witam.

Mam podłogówkę na powierzchni około 70 m2 - 7 obwodów. Kocioł Vitodens 200 w + Vitotronic. W każdym pomieszczeniu mam termostat pokojowy bimetaliczny KAN.

Mam takie pytanie: Dlaczego mimo, że na kotle mam ustawione: temperatura 15 st C, krzywa kąt 0,2 i poziom -3, a na termostatach pokojowych około 15stC to w salonie mam około 22st C a w pozostałych pomieszczeniach niewiele mniej.

MAM w sumie 150 m2 i bierze ostatnio po około 7-8 m3 gazu. Sezon pierwszy, ale to chyba za dużo.

A czy moze ktos zrobic test?

Zagrzac wodę w zasobniku ( najlepiej jak by ktos mial zasobnik 150 l jak ja:) ) do 45 stopni , i zostawi nie korzystajac juz z wody cieplej do rana i np o 7 sprawdzic jaka jest temperatura wody?

U mnie mam zasobnik Vaillanta i potrafi z 45 stopni spasc temperatura do 20 stopni - nie wlaczona pompa do cyrkulacji.

Zadzwonilem do Vaillanta ale nie maja zadnych standardow w tej kwesti..

Ja mam ecocompacta ze 100l. warstwowymi. O 22.00 wyłączyło się grzanie ciepłej wody (temperatura była wtedy jakieś 43). Rano o 7 miałem w zasobniku 36 st. Kocioł stoi w wewnetrznej kotłowni, gdzie jest w miarę ciepło (ok.21st)

Edytowane przez spamik

Tylko zwracam uwagę, że ludzie kupują coś o czym nie mają pojęcia - a na dodatek wszelcy instalatorzy nie kwapią się by racjonalnie coś doradzić.

Kumplowi robili fachowcy instalacje. Namówili go na rozdzielacze ciepłej i zimnej wody. Prowadzone do każdego punktu poboru wody w domu. Że niby odkręcanie kilku punktów nie burzy wydatku w innym punkcie.

W dobie oszczędzania wody i stosowania wszelkiej maści perlatorów - durne wytłumaczenie.

Oczywiście taka magistrala uniemożliwia zastosowanie cyrkulacji.

I co? Nie brali pod uwagę odległości choćby kuchni od kotła (14mb rury). Mierzyliśmy ostatnio. 4 minuty lania wody aż doleci lekko ciepła...

Jak dla mnie horror. Poleciłem mu zamontowanie elektrycznego podgrzewacza - chociaż w kuchni...

Przesadziłeś z tymi 4 min.

Witam wszystkich

Mam pytanko odnosnie spalania gazu

gaz idzie na co cwu i gotowanie, 5 osob

Dom wolnostojacy z poddaszem uzytkowym 185m2 i garaz 40m2

zasobnik 200l temp 40C

temp ustawiona 21,8 C od godz 5:30 do 22

od 22 do 5:30 21 C

spalanie 6,5 do 8,5 m3 na dobę w zaleznisci glownie od wiatru jak rowniez temp

dzieki za wasze opinie

Może ci się robić obieg grawitacyjny który wychładza wodę w zasobniku. Miałem tak, jak był prowizorycznie podłączony kocioł na paliwo stałe, sąsiad ma tak permanentnie (skopana instalacja). Jeżeli obiegi CO i CWU nie są rozdzielone, to woda może cyrkulować samoistnie. Podobnie, jeżeli instalator by zapomniał zamontować zawór zwrotny na cyrkulacji. Metoda na sprawdzenie jest prosta:

Po zagrzaniu wody zakręć zawór na zasilaniu wężownicy i na powrocie z cyrkulacji, dla bezpieczeństwa wyłącz grzanie CWU na kotle.

Jeżeli się nie wychłodzi, to masz możliwe powody.

Następnie zastosuj metodę eliminacji (po kolejnym zagrzaniu zostaw wężownicę odkręconą) i gotowe.

Daj znać jak ci poszło :)

Pozdrawiam

Paweł

No, ja tak zrobiłem...

Zbiornik mam w garażu a tam zimą 10 stopni. Zaizolowałem cały zbiornik (300l.) dodatkowo 2x wełną 5cm.

Wygląda może nie zbyt atrakcyjnie ale mam to gdzieś...:)