Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No, ja tak zrobiłem...

Zbiornik mam w garażu a tam zimą 10 stopni. Zaizolowałem cały zbiornik (300l.) dodatkowo 2x wełną 5cm.

Wygląda może nie zbyt atrakcyjnie ale mam to gdzieś...:)

I bardzo dobrze zrobiłeś. Poszperajcie na stronach producentów swoich podgrzewaczy jakie maja straty dobowe, to się sami przekonacie że warto;)

Witam. Od 2 miesięcy mieszkam i grzeję: dom 140m2, 75 m2 podłogówki, Vitodens 200-w + vitotronic 200, w pokojach regulatory pokojowe bimetaliczne KAN.

Na kotle ustawione mam dwa obiegi: 1 - grzejniki, 2 -podłogówka. Na grzejnikach jest ok, ale coś dziwnego jest z podłogówką ponieważ:

- temp. pomieszczeń 15st.C (całą dobę),

- krzywa grzewcza: nachylenie 0,2, poziom - minus 6,

- na regulatorach pokojowych - 15stC

A W POMIESZCZENIACH OKOŁO 21-22 stC - GENERALNIE ZA CIEPŁO

ZUŻYCIE GAZU - SREDNIO 6-7 M3

Czy mam jeszcze obniżać krzywą grzewczą? Czy coś nie tak z pogodówką? Czy to możliwe???

Do czego masz podłączone regulatory KAN, bo są one ON/OFF i tak nie bardzo widzę jak je spiąć z opisanym przez ciebie układem? Jaką temperaturę masz na rozdzielaczu podłogówki?

Odpowiem jako zwykły użytkownik.

Regulatory podłączone są do głowic zamontowanych na rozdzielaczach. Faktycznie działają on/off bo po skręceniu na min głowice się zamykają.

Jak sprawdzić temperaturę na rozdzielaczu?

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Kup jakiś termometr opaskowy i zamontuj na belce rozdzielacza lub rurce zasilającej rozdzielacz, chyba że masz możliwość sczytania tego parametru na sterowniku. Jeżeli masz cały czas 21oC mimo ustawienia na sterownikach KAN 15oC to znaczy że głowice na belce rozdzielacza są cały czas zamknięte? Jaką masz temperaturę zasilania na kotle przy obecnych ustawieniach? Bo krzywa 0,2 minus 6 oznacza przy 0 oC na zewnątrz jakieś 20 stopni na zasilaniu a więc mniej niż masz w domu.

Kup jakiś termometr opaskowy i zamontuj na belce rozdzielacza lub rurce zasilającej rozdzielacz, chyba że masz możliwość sczytania tego parametru na sterowniku. Jeżeli masz cały czas 21oC mimo ustawienia na sterownikach KAN 15oC to znaczy że głowice na belce rozdzielacza są cały czas zamknięte? Jaką masz temperaturę zasilania na kotle przy obecnych ustawieniach? Bo krzywa 0,2 minus 6 oznacza przy 0 oC na zewnątrz jakieś 20 stopni na zasilaniu a więc mniej niż masz w domu.

Przy tych ustawieniach krzywej na wykresie pokazuje mi przy temp. 0oC temp. wody 10oC. Sprawdziłem w informacjach na vitotronicu, że tem zasilania dla podłogówki wynosi 33oC.

Jak ją obniżyć? Co może być źle? Instalatora nie mogę się doprosić a przez telefon zbywa mnie na okrętkę.

Mam taki urządzenia: WOMIX Siłownik zaworu mieszającego MP 06. Czy nim mogę obniżyć temperaturę???

Edytowane przez tedasss

Nie znam automatyki twojego kotła, ale z tego co piszesz wynika, że nie obniżyłeś krzywej grzewczej dla podłogówki. Zwykle jeżeli jest odrębne sterowanie dla 2 obwodów to są odrębne krzywe i każdą należy ustawić osobno. Jeśli piszesz że masz 33 stopnie przy 0 stopni to odpowiada to krzywej c.a. 0,5-06 a nie 0,2 jeszcze obniżonej o 6 stopni - postudiuj instrukcję sterownika.

PS. Sprawdź też poprawność działania siłowników bo w zasadzie cały czas powinny być zamknięte.

Edytowane przez odyseuszek

Nie znam automatyki twojego kotła, ale z tego co piszesz wynika, że nie obniżyłeś krzywej grzewczej dla podłogówki. Zwykle jeżeli jest odrębne sterowanie dla 2 obwodów to są odrębne krzywe i każdą należy ustawić osobno. Jeśli piszesz że masz 33 stopnie przy 0 stopni to odpowiada to krzywej c.a. 0,5-06 a nie 0,2 jeszcze obniżonej o 6 stopni - postudiuj instrukcję sterownika.

Krzywą na pewno obniżyłem dla podłogówki. Dla grzejników mam ja ustawioną nachylenie 0,8 i poziom 0.

A co myślisz o tym siłowniku zaworu trójdrogowego. Czy nim można obniżyć temp. zasilania podłogówki???

Z tego co napisałeś wynika, że chyba masz odwrotnie dla grzejników 0,2 a dla podłogówki 0,8 (przy 0,8 jest ok. 40oC minus 6 czyli c.a.33oC) - zamień ustawienia na próbę niezależnie co ci się wydaje.

Odłącz siłownik od zasilania i ustaw zawór ręcznie - pewnie jest wyskalowany i można go ręcznie przestawiać.

PS. Poczytaj ten wątek może to rozwiąże twój problem: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1221822.html#6120143

Edytowane przez odyseuszek

Witam,

19.11.2011 zaczeliśmy grzać w naszym nowym domu. mamy same tynki i jest to pierwsze grzanie, aby móc w zimie zacząć wykańczać środek.

Dom 230 m kw., piec kondensacyjny Junkers z zasobnikiem 150 l wody (woda jest wyłączona na zero), piec ustawiony na 40 st. grzania, w śroku po 3 dniach 16 st.; ogrzewanie pól na pół grzejniki i podłogówka.

Ściana porotherm 25 cm gruba, układana na ciepłą zaprawę, fasada styro 20 cm (0,038, podłoga 15 cm styro (0,031), strop ocieplony 40 cm wełny; okna 3-szybowe (najcieplejsze jakie miał Oknoplast wraz z ciepłym montażem), dom parterowy.

Wczoraj odczytaliśmy licznik gazu i doznalismy szoku: przez 3 dni, ok. 79 godzin zużyliśmy 73m gazu czyli ok. 22 m gazu na dobę CZY TO NORMALNE PRZY PIERWSZYM GRZANIU???

Bo jak policzyliśmy to z takim zużyciem to rachunki nas zabiją! I będziemy chodzić do pracy po to, aby zapłacić za gaz :) a na obiad suchary:)

Witam,

19.11.2011 zaczeliśmy grzać w naszym nowym domu. mamy same tynki i jest to pierwsze grzanie, aby móc w zimie zacząć wykańczać środek.

Dom 230 m kw., piec kondensacyjny Junkers z zasobnikiem 150 l wody (woda jest wyłączona na zero), piec ustawiony na 40 st. grzania, w śroku po 3 dniach 16 st.; ogrzewanie pól na pół grzejniki i podłogówka.

Ściana porotherm 25 cm gruba, układana na ciepłą zaprawę, fasada styro 20 cm (0,038, podłoga 15 cm styro (0,031), strop ocieplony 40 cm wełny; okna 3-szybowe (najcieplejsze jakie miał Oknoplast wraz z ciepłym montażem), dom parterowy.

Wczoraj odczytaliśmy licznik gazu i doznalismy szoku: przez 3 dni, ok. 79 godzin zużyliśmy 73m gazu czyli ok. 22 m gazu na dobę CZY TO NORMALNE PRZY PIERWSZYM GRZANIU???

Bo jak policzyliśmy to z takim zużyciem to rachunki nas zabiją! I będziemy chodzić do pracy po to, aby zapłacić za gaz :) a na obiad suchary:)

Patrząc na zuzycie to piec chodzi na mocy ok. 8 Kw nonstop, wiec takie spalanie. Jak sie wszystko nagrzeje to nie bedzie tyle chodził :) Zdumienie ludzi, którzy odpalają kotły gazowe w nowych domach jest niezapomniane. Każdy to przechodził:)

Oj tak !

Zdumienie było takie, że kiedy juz wieczorem leżeliśmy w łóżku i przeanalizowaliśmy to zużycie, to ubraliśmy się i pojechalismy na budowę o 23, żeby sprawdzić czy sie przypadkiem nie pomylilismy przy odczytywaniu :)

No i cała noc nieprzespana, bo się jednak nie pomyliliśmy! 1000 myśli w głowie - na cholerę te wydatki na okna itp. !

Ale ok, powoli puls mi sie normuje:)

Edytowane przez skorlaje

Ale ok, powoli puls mi sie normuje

Szkoda, że nie zacząłeś ogrzewania od nastawy niższej temperatury, może teraz ustaw taką jaka jest w domu i zostaw aby system jedynie ją utrzymał, wtedy podstawiając dane w moim arkuszu zobaczysz w miarę dokładne dane - wystarczy tylko zużycie i temperatury w domu i na zewnątrz.

Witam

mam pytanko jak szybko spada wam temperatura w domach, u mnie np grzeje od 6-21:30 na 21.8C

od 21:30 do 6 na 21

jak o 21:30 jest te ustawione 21.8 tak o 3 w nocy juz chodzi kocioł

Dom wolnostojacy z poddaszem uzytkowym 185m2 i garaz 40m2

zasobnik 200l temp 40C

spalanie 6,5 do 8,5 m3 na dobę

czy to duzo

Wg. mnie,to przyjazny wynik.....Sprecyzuj,czy ogrzewasz garaz,jesli masz grzejnik,to na jakiej pozycji masz ust. glowice.Niebawem spodziewaj sie burzy roznorakich odpowiedzi ;-) U mnie przy -35 w tamtym roku,przy podobnych danych liczbowych,ale nizszej noca temp. bo ok. 19-19.5,w krotszych okresach godzionowych grzania za dnia,kondensat palil ok.9 m3 / dobę, jak przepalalem kominkiem ,codziennie,spadalo do ok. 4 m3.Obecnie,bez kominka,przy nastawach temperaturowych i czasowych,jak Twoje,luka mi kociol ok.4.5 m3.Zasobnik mam 300 l. reku z gwc,w garazu glowica na * ustawiona.

Dla wnikliwych,dodac trzeba do danych krzywa grzewcza z kotla-pieca,ilosc osob w domu,czy gotujesz na gazie,czy nie....Wowczas sporo to daje.....Nie wspomne,o danych nt. kontrukcji domu ;-)

Witam,

Tak śledzę temat, bo dzięki niemu udało mi się powalczyć u siebie z kilkoma problemami. Mam teraz w miarę stałą pracę kotła. I zastanawia mnie taka rzecz: jeśli moja minimalna moc kotła to 5kW (max. 15), to czy to oznacza, że dla gazu GZ50 (9,5kWh) będę zużywał co najmniej ok.0,5m3 gazu? Chcę obniżyć krzywą grzania i odłączyć od kotła wpływ temperatury pokojowej, co oznacza stałą pracę kotła z utrzymaniem temperatury 20st (czyli zużycie na dobę co najmniej 10m3 - zakładając, że jakiś przestój będzie [blokada palnika]). Natomiast teraz gdy nagrzewam pomieszczenie i kocioł się wyłącza na jakiś czas, to dobowo wychodzi 6-8m3 (przy wyższej krzywej grzewczej). Więc nie bardzo widzę sens obniżania krzywej grzewczej.. Gdzie jest dziura w moim rozumowaniu?

Wg. mnie,to przyjazny wynik.....Sprecyzuj,czy ogrzewasz garaz,jesli masz grzejnik,to na jakiej pozycji masz ust. glowice.Niebawem spodziewaj sie burzy roznorakich odpowiedzi ;-) U mnie przy -35 w tamtym roku,przy podobnych danych liczbowych,ale nizszej noca temp. bo ok. 19-19.5,w krotszych okresach godzionowych grzania za dnia,kondensat palil ok.9 m3 / dobę, jak przepalalem kominkiem ,codziennie,spadalo do ok. 4 m3.Obecnie,bez kominka,przy nastawach temperaturowych i czasowych,jak Twoje,luka mi kociol ok.4.5 m3.Zasobnik mam 300 l. reku z gwc,w garazu glowica na * ustawiona.

Dla wnikliwych,dodac trzeba do danych krzywa grzewcza z kotla-pieca,ilosc osob w domu,czy gotujesz na gazie,czy nie....Wowczas sporo to daje.....Nie wspomne,o danych nt. kontrukcji domu ;-)

U mnie grzeje parter jakies 100 m2 , nie gotuje na gazie , tylko CWU ( wlaczylem ogrzewanie podlogowe w garazu bo tam zostawiam psa jak wychodze z domu aby mu było cieplo :) )

Przez ostatnie 6 dni średnia 6 m3 /dobę

Mam ustawioną krzywą 0,8 piec Vaillant

Parter 50/50 podlogowka/grzejniki

Ogrzewanie 14-23 21 stopni

4-7 - 20 stopni

11-14 - 20 stopni

tak mam ustawione przedziały godzinowe