Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja zacząłem grzać końcem września, gdy temp w domu spadła poniżej 19st.

Przez miesiąc utrzymywania typowej temp. 21,5-22st spaliłem 70m3.

Gdybym zrobił tak jak wy - żona by chyba rozwód wzięła (strasznie była przeciwna ogrzewaniu gazem i całych innych wynalazkach typu gwc reku ppc...).

Sam bym się zdziwił szczerze powiedziawszy. Wiadomo, że połknie trochę, ale takiej ilości to bym się w życiu nie spodziewał.

Do dzisiaj zużyłem 238m3. Średnia całkowita 3,9m3/dobę (aktualnie 6-7).

Chodzi i o rozpoczęcie ogrzewania :). Nie miałem wyziębionego budynku.

Więc początek miałem "inny niż Wy". Nie było szoku.

Gdyby w kilka dni po uruchomieniu okazało się, że poszło gazu za 200zł to....

A co do gadżetów to już mi wymawia, że WM nie działa i okna nie są ciepłe. Dlaczego?

Bo po 30-40minutowym prysznicu (na zewn. w okolicach 0st) wychodzi i mówi:

-" I co? Dalej okno zaparowane!!!" (okno łazienki)

A w łazience jak w saunie - jakieś 26st i 100% wilgotności :)

Edytowane przez swistak81

Wg. mnie,to przyjazny wynik.....Sprecyzuj,czy ogrzewasz garaz,jesli masz grzejnik,to na jakiej pozycji masz ust. glowice.Niebawem spodziewaj sie burzy roznorakich odpowiedzi ;-) U mnie przy -35 w tamtym roku,przy podobnych danych liczbowych,ale nizszej noca temp. bo ok. 19-19.5,w krotszych okresach godzionowych grzania za dnia,kondensat palil ok.9 m3 / dobę, jak przepalalem kominkiem ,codziennie,spadalo do ok. 4 m3.Obecnie,bez kominka,przy nastawach temperaturowych i czasowych,jak Twoje,luka mi kociol ok.4.5 m3.Zasobnik mam 300 l. reku z gwc,w garazu glowica na * ustawiona.

Dla wnikliwych,dodac trzeba do danych krzywa grzewcza z kotla-pieca,ilosc osob w domu,czy gotujesz na gazie,czy nie....Wowczas sporo to daje.....Nie wspomne,o danych nt. kontrukcji domu ;-)

Możesz podac jakies szczegóły swojego domu, konstrukcja, rodzaj ogrzewania i do czego uzywasz gazu? Bo jak na dom 180-200 m2 spalanie obecnie 4,5m3 gazu na dobę to jeden z rekordowych wyników chyba.

Pozdrawiam.

"Witam

mam pytanko jak szybko spada wam temperatura w domach, u mnie np grzeje od 6-21:30 na 21.8C

od 21:30 do 6 na 21

jak o 21:30 jest te ustawione 21.8 tak o 3 w nocy juz chodzi kocioł

Dom wolnostojacy z poddaszem uzytkowym 185m2 i garaz 40m2

zasobnik 200l temp 40C

spalanie 6,5 do 8,5 m3 na dobę

czy to duzo "

w garazu grzejnik ustwiony miedzy 1 a 2

w domu 5 osob w tym 2 maluchow

gotowanie na gazie

dom z silikatow welna 15cm dach 20 cm welny, ale od scian caly czas czuc zimno nie nagrzewaja sie jak np. beton komurkowy, juz sie zastanawiam czy nie ocieplic od srodka welna na szkielecie z plyt gk

co o tym sadzicie

Edytowane przez mlodysd
wczesniejszy wpis

Ja zaluje,ze nie zbudowalem pasywniaka,ale...za wielu przeciwnikow i brak dosw. oraz pomocy merytorycznej przesadzil.ze mam taki,a nie inny dom.

Dom z Ytonga 40 cm,bez docieplenia,re Mistral geo400 z gwc plytowym,dom ok.180m.2 po podlogach,z garazem 31 m.2 w bryle,kociol Brotje WBC 24,polowa domu w podlogowce,gora tylko lazienka,kuchnia indukcja,dom -Wspaniały M04B , podniesiony,dech dachowka,okna 3 szybowe Urzedowski,zasobnik 300 l. sprzezony z kominkiem Makroterm 18kW,solary 18 rur Immergas.Wyniki sa ,jakie sa,ale nie mam temp. wysokich,gdyz nie pasuja nam one,obecnie ,jak pisalem,grzanie co 5-11,w tym 6-7 cwu,potem cwu 12-13,18.30-19.30, co 15-23,nastawy 21.5 za dnia dla co,19.5 noc,cwu 43 st.Krzywa grzewcza 0.8, czujnik temp. wew i zew. 50%/50%. Kominek nieregularnie,obecnie co 3-4 dni,pale drewnem iglastym,z darow,totez spalam w poprzednich sezonach ok.6 m3 drewna na sezon.W moich poprzednich postach pisalem o zuzyciu gazu.Teraz juz nie zyje tym,bo nie mam czasu i checi,jak poprzednio.Wentylacja,program dobowy,srednio wlacza sie ,co 2-3 h na 2 h,bieg 1,w szczytach pobytu i korzystania z domu przez 2 dorosle osoby i 1 dziecko 3 letnie,chodzi na 3 biegu.Nawiewa mi ok.16-17 st. do najdalszego kanalu od reku,dane z reku i gwc,rowniez umiescilem na tym forum w r. 2009-2011.Mam rowniez zrobione przez Inst.Higieny badania czystosci pow. z gwc do domu i z pow. do gwc,jak ktos chce,podam je do wgladu.Komfort kosztuje,ale wm to fajna sprawa,zaluje,ze latem,nie mam chlodniej,mam zwykle 24-26 st. na dole,gora 25-26,ale skutecznie temp. zbilem roletami zew. i wew. na veluksach oraz oknach elewacyjnych.Dol-rolety pomagaja w utrzymaniu sensownych temp. latem i zima.Polecam.....

Edytowane przez Lookita

Zawsze mialem z tym problem.Otoz,tzw. dranki,mam po pieczartkarni tescia,pociete deseczki z jego bylej produkcji,tak,by miescily sie w skrzynkach plastikowych,takich,w jakich nosi sie butelki wysokie,ale bez przegrodek.Liczylem nawet pojemnosc takiego pojemnika,ale zapomnialem ile wynosila.To bedzie ost. sezon z tymi drwienkami,wreszcie sie skoncza,wreszcie kupie sobie porzadnego drewna,jakies 10 m3,czy przestrzennych,w zal. od jakosci i handlarza.Zapakowane skrzynki,wstawialem jedna na druga,gdyz latwiej sobie to zwozilem.Cena za darmowe drewno.Kominek i komin sa w porzadku.Reszte ciagnalem na kotle.Drewienka suche,wyparowane,majace ok. 20 lat :-)Gowniane palenie,nie wspomne o sadzy,olejkach,ale szybko i krotko sie to palilo,w por. z drewnem lisciastym.Wyobrazajac sobie ilosc takich pojemnikow,ile drewienek mi zniknelo z szopki,to wychodzilo mi po wyobrazeniu sobie ilosci 1 m3 drewna porabanego do kominka,ulozonego 1x1x1. To brzmi smiesznie,ale tak sobie to policzylem...Jest jakis blad pewnie,gdyz pojemnosc,objetosc i itp.pewnie nie ida w parze.Przeliczylem to wzrokowo na drewno porabane,bo ilosci pojemnikow,nie udalo mi sie policzyc.1m3 drewna porabanego,chyba,az taki duzy nie jest,albo ja zle to ocenilem.Faktycznie,6 m3 drewna,to sporo,ale 6 miesiecy grzania,to niemalo.Widze,ze sasiad ,obecnie pali tylko drewnem porabanym,mysle,ze ok. 1m3 zuzywa na miesiac..... Edytowane przez Lookita

Wg. mnie,to przyjazny wynik.....Sprecyzuj,czy ogrzewasz garaz,jesli masz grzejnik,to na jakiej pozycji masz ust. glowice.Niebawem spodziewaj sie burzy roznorakich odpowiedzi ;-) U mnie przy -35 w tamtym roku,przy podobnych danych liczbowych,ale nizszej noca temp. bo ok. 19-19.5,w krotszych okresach godzionowych grzania za dnia,kondensat palil ok.9 m3 / dobę, jak przepalalem kominkiem ,codziennie,spadalo do ok. 4 m3.Obecnie,bez kominka,przy nastawach temperaturowych i czasowych,jak Twoje,luka mi kociol ok.4.5 m3.Zasobnik mam 300 l. reku z gwc,w garazu glowica na * ustawiona.

Dla wnikliwych,dodac trzeba do danych krzywa grzewcza z kotla-pieca,ilosc osob w domu,czy gotujesz na gazie,czy nie....Wowczas sporo to daje.....Nie wspomne,o danych nt. kontrukcji domu ;-)

Pardun, ale taki wynik to ja mam u siebie na 144 m2. A nie posiadam wszystkich tych "cudów", za które zapłaciłeś ciężkie pieniądze.

I oto wlasnie chodzi,ze komfort kosztuje dodatkowo,choc mozna,za to samo,ale bez komfortu.O przewadze wm,czy innych cudow,nie mozna dyskutowac tylko w kontekscie zyskow wymiernych,liczbowych.Komfort daje inne korzysci,np. zdrowotne,ktore to zyski,nie da sie do konca wyliczyc.Znam ton tych wypoiwedzi od dluzszego czasu,znam korzysci wm,od 4 lat...Dizel jest fajny,ale nie dla mnie,wole niby drozsza benzyne,ale...majaca wile innych zalet,niz dizel...bo lubie inna jazde,inny styl,inne wrazenia z jazdy,a tych nie mam w drogim,szybkim,niby tanim dizlu....Ale co ,gdy dizel pada?Ta sama gadka....Oba jada,ale jakze inaczej....Ciesze sie ze swego,zycze Wam zamych radosci z Waszych domkow...

I ten metraż po podłogach. Każdy liczy widać jak wygodnie.

Np. U mnie po podłogach 140 m^2 po odliczeniu ścian wewnętrznych bo z nimi to nawet 160m^2 wyjdzie. Dalej na poddaszu są skosy, więc użytkowej wychodzi mi 110 m^2. Użytkową liczę np tak aby po wymnożeniu przez 2.5 m wychodziła kubatura. I bądź tu mądry.

I ten metraż po podłogach. Każdy liczy widać jak wygodnie.

Np. U mnie po podłogach 140 m^2 po odliczeniu ścian wewnętrznych bo z nimi to nawet 160m^2 wyjdzie. Dalej na poddaszu są skosy, więc użytkowej wychodzi mi 110 m^2. Użytkową liczę np tak aby po wymnożeniu przez 2.5 m wychodziła kubatura. I bądź tu mądry.

Ja jeszcze w dodatku mam dwie antresole:D

...

Ja mam zwykłą ceramikę+tynk cementowo wpienny+"tylko" 30 cm styropianu i temperatura spada mi około 0.7oC w ciągu 9h nocnych przy zewnętrznej bliskiej zera i wyłączonym ogrzewaniu.

Moim zdaniem nie powinieneś spieszyć się z ocieplaniem od wewnątrz. Poczekaj - pozwól silikatom na wygrzanie.

Ja mam parterówkę. 200m2 wszędzie 2,8 więc kubatury do ogrzania sporo, może dlatego mi "sporo" pali:) A widzę większość tu wigwamy indiańskie ma:P Do tego jakieś kolektorki, pc, WM z gwc albo kominek, w którym rzadko palą, ale idzie im ładnych parę m3 drzewa na rok, a potem chwalą się wynikami:)

ale wynik jak Lookita czy jak ja bo ja mam

Dom wolnostojacy z poddaszem uzytkowym 185m2 i garaz 40m2

zasobnik 200l temp 40C

spalanie 6,5 do 8,5 m3 na dobę

i zadnych "codow"

Mam podobnie - tylko garaż ciut większy. Też silikat. Bryła dużo mniej zwarta. Średnie spalanie to 7,2 m3 na dobę (zasobnik 220l), bez gotowania. Temperatury na zewnątr - w dzień 3-4, w nocy -3, czasami spada do -6. W domu 21-21,5.

Edytowane przez psulek

I oto wlasnie chodzi,ze komfort kosztuje dodatkowo,choc mozna,za to samo,ale bez komfortu.O przewadze wm,czy innych cudow,nie mozna dyskutowac tylko w kontekscie zyskow wymiernych,liczbowych.Komfort daje inne korzysci,np. zdrowotne,ktore to zyski,nie da sie do konca wyliczyc.Znam ton tych wypoiwedzi od dluzszego czasu,znam korzysci wm,od 4 lat...Dizel jest fajny,ale nie dla mnie,wole niby drozsza benzyne,ale...majaca wile innych zalet,niz dizel...bo lubie inna jazde,inny styl,inne wrazenia z jazdy,a tych nie mam w drogim,szybkim,niby tanim dizlu....Ale co ,gdy dizel pada?Ta sama gadka....Oba jada,ale jakze inaczej....Ciesze sie ze swego,zycze Wam zamych radosci z Waszych domkow...

Idąc Twoim tokiem myślenia, to u mnie nie ma co paść. A u Ciebie jak najbardziej.

Edytowane przez jarekpierwszy

Hmmm,ja swoje gadzety porownalem do tego benzynowego silnika,jak napisalem,mam inny styl,potrzeby...Kto nie ma wm,nie wie,ze nie sa to wymierne tylko i wylacznie korzysci,bo cudow nie ma.Sa inne aspekty wm,o ktorych zwykly czlowiek nie wie,zwlaszcza ten,ktory nie zna instalacji.Nie ukrywam,ze instalacja ma swoja cene,mozna samemu,ale...nie wszystko w domu sie zwraca,czy pracuje na siebie.Ja zrobilem swoj dom pod moj komfort,potrzeby,a ze jest inny niz wiekszosc,to nie znaczy,ze ma rowniez wady,te ,ktore maja inne.Instalacja wm ma wiele do pogrzebania na etapie budowy i wykonania,potem,jak juz dziala,jest w obsludze i pracy prosta,jak budowa cepa.Mam odzysk ciepla,ciagle swieze powietrze,wilgotnosc sterowalna bez otwierania okien,komfort ciagly,a nie jak zawieje,czy okno sie otworzy.Kosztuje pradu wiecej,ale tego czego nie musze wdychac,czego nie musze w siebie pakowac,jest duzo mniej,niz w zwyklym domku.Wy wyrzucacie cieplo kominami i oknami,ja...je zachowuje w wiekszym stopniu zyskujac mimo wszystko wiecej,niz sobie zliczacie gazem i innymi codziennymi rachunkami.KOmfort kosztuje,ale dobrany na miary i potrzeby.Ktos napisal,ze majac dom mniejszy o jakies 40 m.kw. niz moj, podobnie zuzywa gazu.Hmmm,40 m.kw. to u mnie spory garaz i jeszcze kotlownia,czyli duzo wiecej w domu,za te same koszta gazu...:-)To chyba brzmi rozsadnie....