Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to mnie zajedziecie:) bo ciągle narzekam że za dużoo- w tym roku od poczatku pazdziernika- 20 metrów gazu płynnego, i 2 metry suchego jesionu, do kominka- gaz używany jeszcze do mycia dle trzech osób,= dom 116 metrów z garażem ogrzewanym, ocieplony 15 cm styropianu, ceramika- pierwszy sezon. Cwu dla trzech osób. mi się wydaje że dużo bo mrozu nie było- co myślicie?

Ja mam parterówkę. 200m2 wszędzie 2,8 więc kubatury do ogrzania sporo, może dlatego mi "sporo" pali:) A widzę większość tu wigwamy indiańskie ma:P Do tego jakieś kolektorki, pc, WM z gwc albo kominek, w którym rzadko palą, ale idzie im ładnych parę m3 drzewa na rok, a potem chwalą się wynikami:)

No i wlasnie tak to jest z tymi userami... :)

Ja nie mam gazu tylko pompe ciepla ale i kominek w ktorym "rzadko" pale :) i zeszlej zimy poszlo mi az 0,5 kubika drewna tj. za 80zl i zdaje sobie sprawe ze to nalezy doliczyc do calkowitych kosztow ogrzewania.

Niestety straty "kominowe" sa wieksze niz zyski z palenia z taka czestotliwoscia i chyba nawet nie rownowaza sie a szkoda ale takie zycie.

Niektorzy zeby poprawic sobie samopoczucie "zbyt niskimi" kosztami zuzycia chetnie doliczja stale koszty za energie elektryczna tym ktorzy maja pompy ciepla, chyba uznali ze nie mamy lodowek, pralek,zmywarek,kuchenek indukcyjnych czy swiatla :) a zapominaja ze przy gazie tez zuzywaja prad na pompki, elektronike -no ale to jest z pewnoscia inny prad i ich jest w porzadku hihi...

Pzdr.

Hmmm,ja swoje gadzety porownalem do tego benzynowego silnika,jak napisalem,mam inny styl,potrzeby...Kto nie ma wm,nie wie,ze nie sa to wymierne tylko i wylacznie korzysci,bo cudow nie ma.Sa inne aspekty wm,o ktorych zwykly czlowiek nie wie,zwlaszcza ten,ktory nie zna instalacji.Nie ukrywam,ze instalacja ma swoja cene,mozna samemu,ale...nie wszystko w domu sie zwraca,czy pracuje na siebie.Ja zrobilem swoj dom pod moj komfort,potrzeby,a ze jest inny niz wiekszosc,to nie znaczy,ze ma rowniez wady,te ,ktore maja inne.Instalacja wm ma wiele do pogrzebania na etapie budowy i wykonania,potem,jak juz dziala,jest w obsludze i pracy prosta,jak budowa cepa.Mam odzysk ciepla,ciagle swieze powietrze,wilgotnosc sterowalna bez otwierania okien,komfort ciagly,a nie jak zawieje,czy okno sie otworzy.Kosztuje pradu wiecej,ale tego czego nie musze wdychac,czego nie musze w siebie pakowac,jest duzo mniej,niz w zwyklym domku.Wy wyrzucacie cieplo kominami i oknami,ja...je zachowuje w wiekszym stopniu zyskujac mimo wszystko wiecej,niz sobie zliczacie gazem i innymi codziennymi rachunkami.KOmfort kosztuje,ale dobrany na miary i potrzeby.Ktos napisal,ze majac dom mniejszy o jakies 40 m.kw. niz moj, podobnie zuzywa gazu.Hmmm,40 m.kw. to u mnie spory garaz i jeszcze kotlownia,czyli duzo wiecej w domu,za te same koszta gazu...:-)To chyba brzmi rozsadnie....

Rozumiem.

to w gruncie rzeczy taki sam kocioł jaki masz w domu...tyle że lepiej pracuje w niskich temperaturach niż w wysokich. Ja mam 8kw polskiego producenta, 1 sezon grzewczy to 1950zł CO+CWU za prąd do PC - dom 130m2 pow. uż+dogrzewane 65m2(zużywamy dużo CWU, samo CO to koszt około 1200zł). Temperature mam taką jaką ustawię - powyżej 23C jeszcze nigdy nie miałem, ale przy 23C to już wytrzymać nie idzie w domu

więcej szczgółów znajdziesz w wątkach dotyczących PC

od 1.11 do dzisiaj poszło mi 449kwh czyli około 166zł

Ja zużywam gazu poniżej 1200 m3 PRZEZ CAŁY ROK, czyli całkowity koszt za CO+CWU+gotowanie to ok.2400 zł. przy taryfie W-2. Do tego we wrześniu i październiku jadę na samym kominku (bo inaczej nie korzystałbym z niego wcale), maksymalnie zużywam 1 m3 drewna (maks. za 200 zł). Czyli całkowity koszt to 2600 zł za sezon. Temperaturę mam podobną 23 st.

Czyli przy obecnych stawkach całkowita różnica wynosi maks. 700 zł w skali roku.

Wielu użytkowników PC twierdzi, że koszty poniesione na instalację PC zwrócą im się szybko. Na tym przykładzie widać jak szybko.

Zakładając optymistycznie, że koszt PC całkowity to 50 000 zł, to różnica wyniesie ok. 40 000 zł. (50000 - 10000). Czyli 40 000 / 700 zł. = 57 lat.

Edytowane przez jarekpierwszy
DLA LIWKO

jarekpierwszy - wyluzuj...za moją PC zapłaciłem trochę więcej niż 11tys, do tego DZ 8tys. Od tego odejmij koszt twojego kotła - bo resztę mamy taką samą..zakładając że masz zwykły tani kocioł za 4tys, to zapłaciłem więcej od ciebie o 15tys., jak masz droższy kocioł, to różnica jest mniejsza...

Aha, nie możemy zapomnieć o przyłączu gazu - u mnie byłby to koszt 10tys zł....więc dolicz koszt swojego przyłącza....

mam liczyć dalej? To nie o to tutaj chodzi...

Czy ja gdzieś napisałem że ogrzewanie gazem jest be?!? Robisz jakieś wyliczenia, operując kwotami wziętymi z sufitu...po co?

aha, nie policzyłeś prądu do obiegówek i do kotła :D

To gratuluję. Gdzie znalazłeś taką PC i wykonawcę ? No chyba, że sam skręciłeś PC ze starej lodówki i odkurzacza, no i zamontowałeś DZ.

Aha, dzięki za radę....... już się wyluzowałem.

PS To jest forum dotyczące zużycia gazu, a nie prądu. Jakoś nigdy nie wpadłem na pomysł wchodzenia na forum dotyczące PC i dzielenia się tam swoimi przemyśleniami.

pytanko

co radzicie przy ustawieniu grzania

6-21:30 na 21.8C

od 21:30 do 6 na 21

ustawić wyższą temp dla c.o. czyli wyzsza krzywa zeby szybciej nagrzala czy nizsza zeby chodzila dluzej ale przy mniejszych temp czynnika roboczego

macie w tej kewstji jakies spostrzezenia chodzi mi gdzie mnie poplynie gazu czy to bez roznicy

witam ponownie

wczoraj doznalem szoku, dostalem rachunek za gaz

odczyt na dzien 14.11.2011 do dnia wczorajszego czyli 24 przez 10 poszlo 97m3 gazu czyli srednio 9,7 na dobe jakisz szok

przy tych temp. to co bedzie jak przyjda mrozy jakis koszmar

Zabawne, bo na poprzedniej stronie mówiłeś, ze spala ci 6,5-8,5m3 na dobę :)

U mnie na te 10 dni spalił 80 m3. U świstaka chyba 66m3, ale on ma mniejszy dom. A co z osobami, którym spala podobno teraz 3-4m3 na dobe, a domy mają po ok 180-200m2? Jedna pani wyżej twierdziła, ze chyba ma 180m2 i przy minus 35 stopniach spalał jej 9m3/dobę :)

To gratuluję. Gdzie znalazłeś taką PC i wykonawcę ? No chyba, że sam skręciłeś PC ze starej lodówki i odkurzacza, no i zamontowałeś DZ.

Wystarczyło poszperać

http://www.ecopol-system.pl/oferta/oferta.html

A były jeszcze tańsze;)

Akurat dzisiaj dostałem rachunek za prąd. Za dwa miesiące 488zł. W domu wszystko na prąd. Myślę, że mimo podwyżek cały rok (nie sezon panie Jarku) zamknę kwotą 1500zł za CO i CWU. Dom 133m, 3 osoby, temperatury w okolicach 22 stopnie. Moja PC kosztowała 10tyś+odwierty 10tyś. Resztę mamy niemal identyczną.

aha, nie policzyłeś prądu do obiegówek i do kotła :D

słusznie - trzeba liczyć wszystko, np tak

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-WYST%C4%84P-!!!&p=5007760&viewfull=1#post5007760

bo niektórzy mają problem nawet z odczytaniem kWh, dlatego wolą podać tylko w złotych.

post kbaba wydrukować i powiesić nad łóżkiem celem opatrzenia sie, jak należy podawać dane - w innym przypadku lepiej nie podawać ich wcale...
Edytowane przez kbab

6,5-8,5 m3 spalal w dniach jak sprawdzalem kiedy spisywali licznik czyli 14.11

a od 14.11 do wczoraj poszlo 97m

a co do wpisu ze przy -35 spala 9m3 to chyba dziala tryb przeciwzamrozeniowy :) i grzanie cwu :)

a ty greg28

jaki masz domek, jesli to nie tajemnica

150m2 + 50m2 garaż ogrzewany do ok 16-17 stopni, tylko, ze u mnie wszystko w parterze, więc całość 200m2 jest pełnej wysokości 2,8m, nie ma żadnych skosów.

Powiem ci greg, że bardzo mi się ten projekt podoba.

Dziękuje, mi też :) Ma tylko parę wad ten domek, dosyć drogi w budowie i bryła nie za bardzo energooszczędna, a tak poza tym to fajnie sie mieszka:)

Całe życie mieszkałem w domu dwupietrowym i codziennie latałem po tych schodach jak głupi, dlatego podstawowym założeniem przy budowie teraz było, ze musi być parterowy.