Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich, jestem pierwszy raz na tym forum i mam nadzieje, ze podłączyłam się pod właściwy wątek. Poniżej istota mojego problemu.

Postanowiliśmy w tym roku porzucić nasz domek na zimę i aby uniknąć kosztów ogrzewania gazem (mamy piec Wolfa, a gaz z butli), spuścić wodę z CO. Jak już znaleźliśmy specjalistę, który się podjął, okazało się, że musimy się z tym liczyć, że woda zawsze gdzieś może pozostać, a to oznacza zamarznięcie i rozsadzenie rurek, czyli kicha. Wtedy podjęliśmy plan B, czyli wymieniamy wodę na glikol. Ale tu znów powstaje pytanie jak pozbyć się wody wodociągowej, czyli z kranów, podobno ciężko ją spuścić, bo zostanie w kolankach itd. Czy ktoś z Was ma podobne doświadczenia i mógłby coś doradzić. Ewentualnie jeśli zdecydujemy sie zostawić piec włączony, ale utrzymywać w domu tylko temperaturę, która uniemożliwi zamarznięcie wody czyli ok 5 stopni, jakiego rzędu rachunków możemy się spodziewać (dom ma 135m2). Będę wdzięczna za pomoc i porady. Pozdrawiam!

Podaje swoje wyliczenia,bo to ten watek,bo nie wstydze sie,ze mam ''cuda'',bo nie mam domu ogrzewanego chuchaniem,bo nie mam zerowego zuzycia gazu.

Ktos pisal o mnie,ze ja to pani,eee tam,mam na imie Łukasz,lookita,ksywka;-)

Zuzycie gazu 24.11.2011- notowanie z godz. 11,taki wynik spisalem 2029,01 m3 , odczyta z dzisiaj,godz. 17.00 2037,86=8,86 na 30 h.

Zuzycie sprzed 10 dni,ale raz napalilem w kominku,13.11-23.11-60 m3.Moze jakies 4-5 m 3 zaoszczedzilem,gdyz palilem krotko,pod wieczor,pod Ballantinesa.

Sprostowanie do greg -ileś tam.Piszac o zuzyciu przy -35,wyraznie w tekscie napisalem,ze kondensat lykal mi przez 2-3 doby takie mrozne,PRZY PALENIU KOMINKIEM PRZEZ 3-4 H DOBOWO OKOLO 4-5 M3,samo ogrzewanie kondensatem dawalo zuzycie 9 m3.Dlaczego ?Nie wiem.Dodam,ze dom byl bez elewacji,docieplen glifow,wm dzialala,mialem nizsze temp. w domu wowczas,niz teraz.

Co wiecej,spisywalem pomiary z gwc na wejsciu i wyjsciu w watku o reku i gwc.W tym roku dodam,ze nie mam juz rozszczelnien wokolokiennych,wsz. sie ustabilizowalo,pozmienialem programy na reku.

JAk widac,z uzytkownikiem gwc i reku,osiagamy podobne wyniki,ja mam ponad 183 m.kw. po podlodze.Ale,stala wilgotnosc na dole przy podlogowce mam 45%,21 .5 st. dol,gora 20.5,wilgotnosc 47%, nawiew z anemostatu do sypialni ,pustej w zasadzie,bo nie jest umeblowana calkowicie,16,3 st, temp. na zew. 4,5 st.

Dom z 2 doroslymi osobami,jedno male dziecko.MNie nie bylo wcz. cala dobe....

Wyniki przed chwila spisalem.Podaje dane zliczone,mam faktury za gaz.Nie mam zamiaru nikogo oszukiwac,ani udowadniac,ze reku o daje ogrzewanie za darmo.Wcale nie,zawsze to takimi wyliczeniami udowadniam.Ale mam inny komfort w domu,wechowo,wilgotnosciowo.Gotowanko,sr-ko nie pozostawiaja dlugo smrodkow,suszenie pranka,recznikow to szybszy proces,latem brak komarow,much,halasu....Za to zaplacilem,ale odpoczywam,dobrze nam z tym jest.Prad,caly dom ,miesiecznie 220 pln,z indukcja,cudami na pradzie,2 kompami...niestety juz bez akwarium 170 litrowego......Ach,szkoda.....

Zajrzałem na forum żeby zobaczyć jakie zużycie mają forumowicze i by porównać je do mojego. Mogę spać spokojnie. Dom bez żadnych bejrów 202 m2 po podłogach z garażami (też ogrzewanymi - 36m2), 168m2 powierzchni użytkowej, ocieplony 15 styro, 30 wełny, kocioł buderus 15 kw+120l zasobnik, kominek z krążkami akumulacyjneymi oddający mi ciepło do 8 godz.. Przy w miarę regularym paleniu w kominku średnia za listopad 5,13 m3. Fakt że jak nie palę kilka dni to zużycie wynosi 8-9m3 na dobę, ale w weekendy spada do 3,8 do 4,5 w zależności od temp zewn.

jak już podajecie spalanie - to też podajcie temperaturę w domu - bo przy 20C w dzień i 17 w nocy - to można mieć niskie bez bajerów

Ja mam boczny segment szeregówki - 110m2 + garaż i kotłownia (20 m2). Słabo ocieplona - styropian 15cm + dach 25 wełny. Piec kondensacyjny DeDietrich MCA 15, w całym doku podłogówka ze sterowaniem w każdym pomieszczeniu (system KAN). Wszędzie ustawione na 22C w łazience na 23C. Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem i ggwc. Zacząłem grzać jakoś na początku października, średnie dzienne spalanie na ogrzewanie ok 3m3 - ostatnie dwa tygodnie 4m3. Dane są tylko za ogrzewanie. Przez lato średnio miesięcznie szło mi 40m3 gazu na cwu - więc już odjąłem od danych dziennych 1,3m3 na cwu.

Planuję się nie przekroczyć 1200m3 w skali roku - ale już czuję że będzie ciężko. Samo cwu - to ok 480m3. Zostaje 720m3 - przy grzaniu 6 miesięcy - daje mi to średni limit 4m3 na dzień. Oby mrozy przyszły jak najpóźniej i odeszły jak najszybciej.

PS Zapomniałem dodać że co parę dni przeplam sobie w małym kominku (7kW)

jak już podajecie spalanie - to też podajcie temperaturę w domu - bo przy 20C w dzień i 17 w nocy - to można mieć niskie bez bajerów

Ja mam boczny segment szeregówki - 110m2 + garaż i kotłownia (20 m2). Słabo ocieplona - styropian 15cm + dach 25 wełny. Piec kondensacyjny DeDietrich MCA 15, w całym doku podłogówka ze sterowaniem w każdym pomieszczeniu (system KAN). Wszędzie ustawione na 22C w łazience na 23C. Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem i ggwc. Zacząłem grzać jakoś na początku października, średnie dzienne spalanie na ogrzewanie ok 3m3 - ostatnie dwa tygodnie 4m3. Dane są tylko za ogrzewanie. Przez lato średnio miesięcznie szło mi 40m3 gazu na cwu - więc już odjąłem od danych dziennych 1,3m3 na cwu.

Planuję się nie przekroczyć 1200m3 w skali roku - ale już czuję że będzie ciężko. Samo cwu - to ok 480m3. Zostaje 720m3 - przy grzaniu 6 miesięcy - daje mi to średni limit 4m3 na dzień. Oby mrozy przyszły jak najpóźniej i odeszły jak najszybciej.

PS Zapomniałem dodać że co parę dni przeplam sobie w małym kominku (7kW)

Innych podejrzewasz, ze podają małe zużycie, bo utrzymują niska temperaturę i mają rózne bajery, które ograniczają spalanie gazu, a sam tez masz rózne bajery.

Masz bliżniak czyli jedna ściana super zaizolowana od sąsiada, masz wm z gwc, do tego kominek co kilka dni odpalony, w jednym pomieszczeniu nie ogrzewasz zupełnie, bo masz podobno piec komputerów, które dają dużo ciepła ot kolejny taki mały szczególik, który ujmuje ci ogrzewanego metrażu o powierzchnie tego pokoju :) Poza tym odejmujesz juz sobie od dziennego zużycia 1,3m3 na CWU. A tu większośc albo wszyscy nawet podają razem z CWU, nie tylko ty masz ciepłą wodę w domu inni tez ja posiadają i podgrzewają :) Ja nie mam tych wszystkich bajerów, co ty tj kominka, wm +gwc, jedej sciany wspólnej z sąsiadem i jednego pokoju ogrzewanego przez komputery. Dodatkowo mam sporo większa powierzchnie do grzania niz ty i razem z cwu spala mi obecnie 8-9 m3 na dobę, aha jeszcze gotuje nawet na gazie :)

PS Ja tez mam słabiutkie ocieplenie, bo tylko 15 cm styro na ścianach, a na stropie mam jeszcze mniej niz twoje 25 cm wełny:P

Zapomniałem dodać że co parę dni przeplam sobie w małym kominku (7kW)

Przepalaj częściej to może przejdziesz do tar W-2. Ile drewna na sezon spalasz i jakie?

U mnie w domu temp 22* (tak ustawiony jest piec gazowy) do 24* - jak palę w kominku. Zużycie podałem tu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?189307-Ogrzewanie-gazowe-czy-na-pr%C4%85d&p=5027983&viewfull=1#post5027983

Edytowane przez kbab

Innych podejrzewasz, ze podają małe zużycie, bo utrzymują niska temperaturę i mają rózne bajery, które ograniczają spalanie gazu, a sam tez masz rózne bajery.

Masz bliżniak czyli jedna ściana super zaizolowana od sąsiada, masz wm z gwc, do tego kominek co kilka dni odpalony, w jednym pomieszczeniu nie ogrzewasz zupełnie, bo masz podobno piec komputerów, które dają dużo ciepła ot kolejny taki mały szczególik, który ujmuje ci ogrzewanego metrażu o powierzchnie tego pokoju :) Poza tym odejmujesz juz sobie od dziennego zużycia 1,3m3 na CWU. A tu większośc albo wszyscy nawet podają razem z CWU, nie tylko ty masz ciepłą wodę w domu inni tez ja posiadają i podgrzewają :) Ja nie mam tych wszystkich bajerów, co ty tj kominka, wm +gwc, jedej sciany wspólnej z sąsiadem i jednego pokoju ogrzewanego przez komputery. Dodatkowo mam sporo większa powierzchnie do grzania niz ty i razem z cwu spala mi obecnie 8-9 m3 na dobę, aha jeszcze gotuje nawet na gazie :)

PS Ja tez mam słabiutkie ocieplenie, bo tylko 15 cm styro na ścianach, a na stropie mam jeszcze mniej niz twoje 25 cm wełny:P

chyba źle mnie zrozumiałeś - ja się bardziej żalę - że aż tyle ciągnie - że nie potrafię się zmieścić w taryfie W-2

kbab - jeszcze nie wiem ile pale - bo to mój pierwszy sezon grzania (wprowadziłem się w maju - chociaż ogrzewane mam od grudnia poprzedniego roku). Na ten sezon zakupiłem 2m3 drewna - ale już widzę że to mało. Pewnie zamówię jeszcze po nowym roku - albo będę podpalał brykietem dębowym.

PS Mając własny dom można zrobić większe zapasy drewna i je sezonować. Zaś jak ja mam ok 200m2 ogródka - to nie chce zagracać go szopą - chociaż pewnie jakieś małe zadaszenie pod drewno postawię w kolejne lato.

Przepalaj częściej to może przejdziesz do tar W-2. Ile drewna na sezon spalasz i jakie?

U mnie w domu temp 22* (tak ustawiony jest piec gazowy) do 24* - jak palę w kominku. Zużycie podałem tu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?189307-Ogrzewanie-gazowe-czy-na-pr%C4%85d&p=5027983&viewfull=1#post5027983

No tak ale 22 to strasznie gorąco, a 24 to już dla mnie krematorium :)

Ja przyzwyczaiłem się do życia w normalnej temperaturze (18-19C) ze względu na dziecko, które ma alergie i nie może się pocić :( takie temperatura miałem w bloku - wewnętrzne mieszkanie na 1 piętrze, kaloryfery były zakręcone.

Ta zima będzie pierwsza normalną zima kiedy mieszkam w domu. Zeszła zima się nie liczy, bo była budowa do końca stycznia i wygrzewanie domu. Dom 180m2 + 26m2 lekko ogrzewanego garażu w bryle budynku.

Ale zeszłej zimy poszło 10m przestrzennego drewna do kominka z PW i 700m3 gazu ziemnego.

W tym roku gaz tylko CWU - ~18.5m3 na miesiąc i 1,5m przestrzennego od początku października do dzisiaj. Tyle że tej jesieni jeszcze nie było mroźnego dnia. W nocy i owszem, ale w dzień zawsze powyżej 0C. oby dalej taka zima była.

Bardzo miła pogoda. Kończy się listopad, a u mnie zużycie od 1.1.2011 1405m3 gazu GZ50 W3. W poprzednich latach o tej porze miałem ok. 1680m3 w 2009, 1920m3 w 2010. Przy dobrym układzie dojdzie ok. 350m3 w grudniu i rok zamknie się wartością ok. 1750m3. Próbowałem ostatnio (październik/listopad) testować zmniejszenie temperatury na piecu - do tej pory miałem na c.o. ok. 62*, na c.w.u. 45*. Eksperymenty polegały na podawaniu do c.o. temperatur w zakresie 45*-55* co kilka dni. Jakoś jednak wszystko "wariowało". Zużycie gazu skakało po kilka metrów różnicy na dobę, przy podobnych warunkach zewnętrznych. Chciałem wypróbować wariant grzania niższą temperaturą, ale dłużej - przy tym samym cyklu 20,75* Dzienna / 19,5* Nocna: 5-7 D/7-13N/13-23D/23-5N, w weekend 8-24D/24-8N. Jednak czasami odczucia "chłodu" na poddaszu były zbyt nieprzyjemne przy niższych temperaturach na grzejnikach - podłogówce na parterze nie robiło to wielkiej różnicy, stabilnie ok. 22,5*. Chwilowo "rzymskim targiem" ustawiłem na wyjściu pieca 55* (zamiast 62* jak w poprzednim sezonie grzewczym). Na oszczędności na pewno ma wpływ obniżenie temperatury dziennej z 22* na 20,75* oraz zmniejszenie "widełek", gdyż nocną zwiększyłem z 18,5* na 19,5*. Ponadto w tym roku kwiecień, maj, wrzesień, październik i listopad są cieplejsze niż w poprzednich latach - mam porównanie z zapisków comiesięcznych za 2009, 2010, 2011. Oby tak dalej. Na poddaszu chodzę w koszulce z krótkim rękawem, chociaż idąc na parter (czy z powrotem na górę) odczuwam przez chwilę różnicę temperatur: góra ok. 21,2*, dół ok. 22,5*. Potem organizm się przyzwyczaja. Pozdrawiam "gazowników" oraz wszystkich, którzy uroczyste otwarcie sezonu grzewczego 2011/2012 mają już za sobą, bez względu na rodzaj ogrzewania.

Na marginesie - szkoda, że oszczędności w zużytych m3 gazu nie przełożą się na wysokość rachunków w złotówkach. Zmiany cen, zapowiadane przez PGNiG, doprowadzą do podobnych kwot jak przy poprzednim, większym zużyciu. Z drugiej strony - gdyby nie mniejsze zużycie, to jeszcze bardziej bolałoby przy opłatach (zawsze jakieś pocieszenie :)

Sezon I 2010/2011 - 1916m3

średnio - 5,25m3

Sezon II 2011/2012

miesiac		m3		średniaczerwiec	41,00		1,37lipiec		38,44		1,24sierpień	42,56		1,37wrzesień	41,23		1,37październik	52,57		1,70litopad		68,00		2,27

3 dni CO gaz - 18 m3 reszta to CWU i gotowanie.... grzanie to DGP

Edytowane przez misiaczekm

moje zużycie 1 sezon

miesiąc m3 średnia

czerwiec 30 1

lipiec 30 0,97

sierpień 23 0,74

wrzesień 27 0,9

październik 47 1,5

listopad 70 2,33

w domu temp. 21 stopni, w październiku ogrzewanie było kilka razy "na próbe" włączone, w listopadzie na stałe włączone od ok. 18 listopada. Jak przychodzimy z pracy czasami mąż pali w kominku, ale tylko ok. 2 drewienek. Na cały sezon kupiliśmy 1 mp drewna dębowego, jeszcze nam sporo zostało. Gotowanie na prądzie. Rekuperator i gwc. Oby takie zużycie było dalej :)

nie mam zadnego interesu w tym aby kłamać na forum, pisze ile faktycznie poszło mi gazu, na wszystko mam rachunki. Drewna kupiłam za całe 180 zł, więc jeśli tyle kosztuje 10 mp, to może tyle mam a nie wiem :rolleyes:.

pisałam, że w listopadzie ogrzewanie włączone ok. 18 listopada, dom 120 użytkowej. Jak mam ocieplony dom pisałam kilka stron wcześniej.

Edytowane przez kamilla_1980
literówka