Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gdyby nie te grzejniki, byłby idealny domek do pompy ciepła. A tak...?

właśnie się zastanawiam co zrobić - rozważam też PC i wtedy na całości podłogówka, tyle, że wątek PC rozumiem i już sporo wiem, a ten gazowy jakoś ciężej mi idzie, czytam i nic nie rozumiem stąd moje pytanie - co wybrać :)

właśnie się zastanawiam co zrobić - rozważam też PC i wtedy na całości podłogówka, tyle, że wątek PC rozumiem i już sporo wiem, a ten gazowy jakoś ciężej mi idzie, czytam i nic nie rozumiem stąd moje pytanie - co wybrać :)

Nie ważne czy PC czy gaz. Podłogówka świetnie się sprawdzi w obu przypadkach. Będzie tańsza w eksploatacji, a koszty inwestycji porównywalne (trzeba uważać, bo instalatorzy lubią doić za kładzenie). Ale jeżeli masz wybrać gaz z butli, to zdecydowanie polecam w tym momencie PC.

Ja mam koncepcję poprowadzenia głównej magistrali z rekuperatora do skrzynki rozdzielczej przez zabudowę wkładu kominkowego licząc, że "poprawi" mi to w znacznym stopniu wyniki zużycia gazu.

Właśnie wyliczyłem, że średnio w skali roku płytka gazowa przy mojej 4 osobowej rodzinie pożera ok. 180 m3 gazu. Tylko czy indukcja okaże się ekonomicznie korzystniejsza?

Redpradnik - o ile przekraczasz te 1200m3?

1500 m3 czyli 300 przekraczam ale mam indukcje

Tak wyglada wyliczenie z aktualnej taryfy tej podstawowej ( standardowa wysylka faktur i odczyty )

Przy zużyciu rocznym 1500 m3 w Krakowie płaci się 230 zł więcej w taryfie W3 w stosunku do W2

Przy zużyciu 2000 m3 Różnica 142 zł - drożej na W3

Przy zużyciu 1201 - 282 zł - drożej na W3

KRAKOW.JPG

Tak wyglada wyliczenie z aktualnej taryfy tej podstawowej ( standardowa wysylka faktur i odczyty )

Przy zużyciu rocznym 1500 m3 w Krakowie płaci się 230 zł więcej w taryfie W3 w stosunku do W2

Spore różnice - aż 17gr (coś nie tak), (u nas różnica w cenie gazu W2.1-W3.6=5gr netto), wrzuciłem do swojej tabeli dane z dolnośląskiej - trochę się poprawiło, po obniżeniu nieco opłat stałych W-3 zrównoważy się w kosztach po zużyciu 7736m3, marna zmiana bo po zużyciu 8000m3 jest taryfa W-4

Może jakaś pomyłka, już nie ma taryfy W-2 i W-3 tylko W-2.1 i W-3.6?

Olbrzymia różnica w opatach sieciowych - jednak dolnośląska to nadal ostro naciąga odbiorców. Na 2 fotce dołączyłem dane z Krakowa, Opłaty stałe korzystne dopiero po 2816m3 - o niebo lepiej.

Gaz 12.11.jpg

Gaz 12.11 (2).jpg

Edytowane przez kbab

Spore różnice - aż 17gr (coś nie tak), (u nas różnica w cenie gazu W2.1-W3.6=5gr), wrzuciłem do swojej tabeli dane z dolnośląskiej - trochę się poprawiło, po obniżeniu nieco opłat stałych W-3 zrównoważy się w kosztach po zużyciu 7736m3, marna zmiana bo po zużyciu 8000m3 jest taryfa W-4

Może jakaś pomyłka, już nie ma taryfy W-2 i W-3 tylko W-2.1 i W-3.6?

Ceny sa wstawione poprawne - tak - dlatego pisalem ze podstawowe ( standardowe ) taryfy bez dodatkowych wysylek i dodatkowych odczytów

http://www.pgnig.pl/dladomu/taryfa/twoja_taryfa?r,main,activeId=3783

W załączeniu wyciag z taryfy - nie pomyliłem się w cenach:)

taryfa.JPG

Nie ważne czy PC czy gaz. Podłogówka świetnie się sprawdzi w obu przypadkach. Będzie tańsza w eksploatacji, a koszty inwestycji porównywalne (trzeba uważać, bo instalatorzy lubią doić za kładzenie). Ale jeżeli masz wybrać gaz z butli, to zdecydowanie polecam w tym momencie PC.

Ja bym zaryzykował nawet twierdzenie, że na etapie inwestycji zdecydowanie się na 100% podłogówki, jest dużo tańsze niż system łączony z grzejnikami. Ostatnio robiłem porównanie wyceny kolegi, który buduje dom - chęć zastosowania podłogówki na dole a grzejników na górze to 10.000 zł więcej niż gdyby wszędzie dać podłogówkę!!! Odchodzi wtedy wiele dodatkowych elementów i są oszczędności już przy inwestycji.

A z punktu mojego - czyli już użytkownika - powiem, że 100% podłogówki jest super. Nawet moja żona, która była mocnym sceptykiem, jest teraz zachwycona komfortem.

Jeżeli masz mieć gaz z butli to też bym rozważył PC - chociaż ja sam za bardzo w tym temacie nie doradzę.

Ja bym zaryzykował nawet twierdzenie, że na etapie inwestycji zdecydowanie się na 100% podłogówki, jest dużo tańsze niż system łączony z grzejnikami. Ostatnio robiłem porównanie wyceny kolegi, który buduje dom - chęć zastosowania podłogówki na dole a grzejników na górze to 10.000 zł więcej niż gdyby wszędzie dać podłogówkę!!! Odchodzi wtedy wiele dodatkowych elementów i są oszczędności już przy inwestycji.

A z punktu mojego - czyli już użytkownika - powiem, że 100% podłogówki jest super. Nawet moja żona, która była mocnym sceptykiem, jest teraz zachwycona komfortem.

Jeżeli masz mieć gaz z butli to też bym rozważył PC - chociaż ja sam za bardzo w tym temacie nie doradzę.

To u mnie jest podobnie:) Na etapie budowy żona była przeciwko podłogówce... osiągnelismy jakis tam kompromis i czesc domu jest w grzejnikach czesc w podlogowce.

Hydraulik mi mowil ze taniej bedzie calosc w podlogowce.. i mial racje.

Koszt pexa i foli nigdy nie bedzie tak drogi jak grzejnik...

Pexa masz na cale zycie grzejnik... ile 20 lat?

A komfort... bez porownania . Tak jak pisalem u mnie na parterze mam czesc w podlogowce czesc w grzejnikach .

W kuchni gdzie jest podlogowka jest super cielpo w salonie gdzie jest b duzy grzejnik czuć chłód a temperatura jest ok 21 stopni...

Jednak jak cieplo od stóp to i milej wewnątrz:)

Cytat żony " Teraz to bym chciała wszędzie podłogówkę " :)))

Zrobiłem wczoraj odczyt licznika - w ciągu ostatnich 19 dni spaliłem 114m3, co daje 6m3/24h łącznie z CWU (nieco poniżej 1m3 na dobę)

Zastnawiam sie jak wy to robicie:( ja juz nie wiem co u mnie jest nie tak :/

Ale w życiu takiego wyniku nie osiągne :/

Jaka masz powierzchnie domu? Cały czas mam w glowie słowa sasiada ktory ma 100 metrów po 50 na kazdym poziomie i twierdzi ze spala 3 m3 gazu...

Gdzie na CWU wg mnie przy 4 osobach mozna dojsc do 1 m3 /dobę a gdize gotowanie ...To co 1 m3 ogrzał 100 m2?

Sprawdziłem wczoraj o 20 , i dzisiaj o 6 rano - poszły 3m3 ( 2 razy nastawione ogrzewanie CWU rano i wieczorem )

Zastnawiam sie jak wy to robicie

Może odrobina wyjaśnienia dlaczego mam takie małe zużycie na CWU - jest nas dwójka, na kuchence gotujemy mało (b.mało), wody zużywamy mało. Wanna rzadko, a to w porównaniu do prysznica b. duża różnica.

Poza tym myślę, że spore znaczenie ma to, że mam suchy dom - długo budowałem. Budowałem sam z ojcem - mostków termicznych raczej nie mam (mówię o tego typu fuszerkach). Po podłogach mam ok. 110 m2 na każdym poziomie, ale góra w skosach (jak na foto). Nie przekraczamy 21 st, bo już nam jest za ciepło. Dom stoi raczej w gęstej zabudowie. Myślę, że każdy z tych czynników się odrobinę przyczynia do niskiego zużycia, a o wielu takich często się myśli.

Może odrobina wyjaśnienia dlaczego mam takie małe zużycie na CWU - jest nas dwójka, na kuchence gotujemy mało (b.mało), wody zużywamy mało. Wanna rzadko, a to w porównaniu do prysznica b. duża różnica.

Poza tym myślę, że spore znaczenie ma to, że mam suchy dom - długo budowałem. Budowałem sam z ojcem - mostków termicznych raczej nie mam (mówię o tego typu fuszerkach). Po podłogach mam ok. 110 m2 na każdym poziomie, ale góra w skosach (jak na foto). Nie przekraczamy 21 st, bo już nam jest za ciepło. Dom stoi raczej w gęstej zabudowie. Myślę, że każdy z tych czynników się odrobinę przyczynia do niskiego zużycia, a o wielu takich często się myśli.

Nas tez jest 2 - zero wanny tylko prysznic Gotujemy na prądzie..

Ja tez mam suchy dom 3 rok grzewczy ...

A mostki... zrobilem termowizje i niedorobki mam na gorze przy oknach dachowych a tam nie grzeje..

redpradnik: mi za ostatnie 10 czy 15 dni wychodzi równo 8m3/dobę, więc też nie za mało :/ Może dlatego, ze mamy system mieszany więcej pali? Ja tez mam część grzejników, część podłogówki. Ci co chwalą się takim małym zużyciem zazwyczaj mają tylko podłogówkę. U mnie też 2 osoby, ale żona codziennie w wannie sie kąpie i gotuje tez na gazie. U mnie dodatkowym minusem pewnie jest połozenie domu, bo stoi na lekkim wgórzu i dookoła w promieniu 100-200m zalezy z której strony nie mam nic, gołe pola, więc w momencie jak wieje i wyjdę na dwór z domu to chce głowę urwać. Tak własnie było kilka dni temu, wyszedłem od siebie z domu i wiało niemiłosiernie, bo bramę aż mi zamykało jak samochodem wyjeżdzałem. Pojechałem do rodziców jakieś 9km dalej i oni mieszkają na osiedlu domów jednorodzinnych i dookoła nich sa działki z domami i tam tak nie wiało.

redpradnik: mi za ostatnie 10 czy 15 dni wychodzi równo 8m3/dobę, więc też nie za mało :/ Może dlatego, ze mamy system mieszany więcej pali? Ja tez mam część grzejników, część podłogówki. Ci co chwalą się takim małym zużyciem zazwyczaj mają tylko podłogówkę. U mnie też 2 osoby, ale żona codziennie w wannie sie kąpie i gotuje tez na gazie. U mnie dodatkowym minusem pewnie jest połozenie domu, bo stoi na lekkim wgórzu i dookoła w promieniu 100-200m zalezy z której strony nie mam nic, gołe pola, więc w momencie jak wieje i wyjdę na dwór z domu to chce głowę urwać. Tak własnie było kilka dni temu, wyszedłem od siebie z domu i wiało niemiłosiernie, bo bramę aż mi zamykało jak samochodem wyjeżdzałem. Pojechałem do rodziców jakieś 9km dalej i oni mieszkają na osiedlu domów jednorodzinnych i dookoła nich sa działki z domami i tam tak nie wiało.

U mnie jest tak samo - jestem na totalnie otwartym terenie gdzie od wiatrow nic mnie nie chroni i fakt faktem... zjade do miasta i tam nie ma wcale wiatru a u mnie .. miski psa dzisiaj latały po podworku!

Przewróciło do polowy pelny kosz na smieci i plastikowa pokrywe od kiniety podnioslo i poleciala kilka metrow - meksyk to co sie dzisiaj dzialo

Calkiem mozliwe ze to co mowisz jest prawda tzn to o mieszanym...

W lecie na CWU mi szło 20 m3 msc - tak wiec licze ze teraz jak czlowiek jest zmarzniety idzie 30 m3 czyli kubik dziennie

Nie wiem w takim razie jak ... trzymam sie caly czas tego sasiada on zrobil ze ma wszedzie grzejniki i spala 3 m3... gdzie ma 4 osoby w domu bo 2 doroslych 2 dzieci , gotowanie i ... nie jakis meksyk

Greg a ile grzejesz? tylko jak mozesz rozdziel na pietro i parter bo kubatura na pietrze jest inna ...

Bede zakladal teraz termostat na podlogowke w garazu mam tam 20 stopni a tyle jest nie potrzebne moze wtedy troche zjade z zużyciem..

U mnie w regionie przy zużyciu 1500m3/rok róznica miedzy W2, a W3 wynosi aktualnie ok 380 pln, a przy 1900m3/rok, bo tyle mi poszło w zeszłym roku zmniejsza się i wynosi ok 348 pln.

U mnie jest tak samo - jestem na totalnie otwartym terenie gdzie od wiatrow nic mnie nie chroni i fakt faktem... zjade do miasta i tam nie ma wcale wiatru a u mnie .. miski psa dzisiaj latały po podworku!

Przewróciło do polowy pelny kosz na smieci i plastikowa pokrywe od kiniety podnioslo i poleciala kilka metrow - meksyk to co sie dzisiaj dzialo

Calkiem mozliwe ze to co mowisz jest prawda tzn to o mieszanym...

W lecie na CWU mi szło 20 m3 msc - tak wiec licze ze teraz jak czlowiek jest zmarzniety idzie 30 m3 czyli kubik dziennie

Nie wiem w takim razie jak ... trzymam sie caly czas tego sasiada on zrobil ze ma wszedzie grzejniki i spala 3 m3... gdzie ma 4 osoby w domu bo 2 doroslych 2 dzieci , gotowanie i ... nie jakis meksyk

Greg a ile grzejesz? tylko jak mozesz rozdziel na pietro i parter bo kubatura na pietrze jest inna ...

Bede zakladal teraz termostat na podlogowke w garazu mam tam 20 stopni a tyle jest nie potrzebne moze wtedy troche zjade z zużyciem..

Ja mam wszystko w parterze, pełna wysokość wszędzie 2,8m. Grzeje 150 m2 na full i 50 m2 do ok. 16-17 stopni.

Ja nie mam garażu - może to też się przyczynia w sporym stopniu - codzienne otwarcie bramy garażowej wychładza bardzo dużą ilość powietrza w garażu. Zeszłej zimy grzałem cały dom na 20-21 stopni. W tym sezonie przykręciłem troszkę pomieszczenia nieużywane na dole (razem ok 55 m2), a nie mam tam termometrów - jest chłodniej po prostu.

Dodam jeszcze - wydaje mi się, że zwarta bryła też korzystnie wpływa na małe zużycie. Ciepło idzie do góry, grzejąc dół siłą rzeczy ogrzewasz górę - w dużym uproszczeniu.

Edytowane przez RadziejS
uzupełnienie

redpradnik: zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, jeśli pali tobie teraz tyle co mi, to roczne zuzycie powinnismy mieć podobne. Jednak ty zuzyłeś 1500m3, a ja 1900m3 ciekawe skąd taka róznica? Inna rzecz jest taka, ze jak sledzę ten watek od roku już i porównuję swoje zuzycia dzienne z innymi to u mnie amplituda spalania jest mniejsza jak u innych albo może mi sie zdaje. Chodzi o te, że jak na dworzu jest naprawde ciepełko wiosna praktycznie to nijak nie moge zejść ze zużuciem dziennym poniżej 3m3/dobę, z kolei jak sa super tęgie mrozy po -20 czy więcej nawet, te najżimniejsze doby w zeszłą zimę to spalanie dochodziło wtedy do 15m3/dobę nigdy więcej. Tak własnie myśle czy nie powinno mi wiecej żreć w te najwieksze mrozy, skoro przy ciepełku na dworzu spala mi 3m3?