Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mieszany zawsze wyjdzie drożej w eksploatacji dla gazu - bo dla podłogówki grzejesz do 35C a dla grzejnika np. 50 - więc zawsze sama podłogówka będzie ekonomiczniejsza. Nie dotyczy to kotłow na paliwa stałe, bo tam i tak grzejesz do np 50C - wynika to ze specyfiki spalania...zbyt niskie temperatury spalania niekorzystnie wpływają na kocioł

Tylko aktualnie jak temperatura na zewnatrz jest 0 stopni to kociol grzeje wode do 48 stopni.. na instalacje i grzejnik powiedzmy jest letni

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja nie mam garażu - może to też się przyczynia w sporym stopniu - codzienne otwarcie bramy garażowej wychładza bardzo dużą ilość powietrza w garażu. Zeszłej zimy grzałem cały dom na 20-21 stopni. W tym sezonie przykręciłem troszkę pomieszczenia nieużywane na dole (razem ok 55 m2), a nie mam tam termometrów - jest chłodniej po prostu.

Dodam jeszcze - wydaje mi się, że zwarta bryła też korzystnie wpływa na małe zużycie. Ciepło idzie do góry, grzejąc dół siłą rzeczy ogrzewasz górę - w dużym uproszczeniu.

Na pewno cos w tym jest bo w pokojach u gory nie grzeje... a jest w miare ok . wstawilem termometr dzisiaj zmierze

U sasiada dom surowy ale ociieplony ma 5 stopni , zobacze ile jest u mnie u gory na pewno wiecej niz 7 bo glowica nie puscila wody na grzejniki

U mnie garaz jest otwierany na 2-3 minuty i zamykany jak juz tylko wjade.

Jedyny mostek ktory mam na parterze to na styku wylewki w garazu i kostki ( ktorej na razie nie mam ) .

Caly beton swiecil po prostu.. ( bo jest podlogowka ) a brama dochodzi guma do plytek na wylewce

Wiecej mostkow nie ma

Edytowane przez redpradnik

redpradnik: zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, jeśli pali tobie teraz tyle co mi, to roczne zuzycie powinnismy mieć podobne. Jednak ty zuzyłeś 1500m3, a ja 1900m3 ciekawe skąd taka róznica? Inna rzecz jest taka, ze jak sledzę ten watek od roku już i porównuję swoje zuzycia dzienne z innymi to u mnie amplituda spalania jest mniejsza jak u innych albo może mi sie zdaje. Chodzi o te, że jak na dworzu jest naprawde ciepełko wiosna praktycznie to nijak nie moge zejść ze zużuciem dziennym poniżej 3m3/dobę, z kolei jak sa super tęgie mrozy po -20 czy więcej nawet, te najżimniejsze doby w zeszłą zimę to spalanie dochodziło wtedy do 15m3/dobę nigdy więcej. Tak własnie myśle czy nie powinno mi wiecej żreć w te najwieksze mrozy, skoro przy ciepełku na dworzu spala mi 3m3?

Ja mam tak samo - w cieple dni tak okolo 8 na zewnatrz mialem 3 m3 - bez wiatru.

Mam wrazenie ze wiatr powoduje wieksze wychlodzenie przy 8 stopni na zewnatrz niz np 3 stopnie bez wiatru ( strzelam ze stopniami ) .

Wprowadziłem się 15 grudnia 2010 do dzisiaj rano zużyłem 2925 m3 - kominek u mnie jest ale pale nim doslownie dla klimatu i jak zona ma problemy z duza iloscia prania i chcemy zeby szybciej przeschło - w zeszla zime jakies 1,5m3 buku spalilem

Tak Wam pokaze termowizj z ciekawosci moze nie kazdy widzial... zobaczcie jaka jest roznica w temperaturze z gruntu ( cieplo z gruntu z 1,2 m ponizej idzie po styrodurze do gory )

P201034.jpg

Edytowane przez redpradnik

Zastnawiam sie jak wy to robicie?

A spytam - masz Reku? Nie mogę znaleźć takiej informacji w Twoich postach...

Wentylacja w dobrze ocieplonym domku to dobre 50% całości (mój przykład - 4kW przegrody, 0,5kW z reku, 3,2kW z went. graw.)

To może być baaardzo kluczowe.

Dodam, że mi ostatnie 2 dni (temp zewn. -1 do +2 i mocny wiatr) - 6go poszło 5,03m3, 7go poszło 5,28m3. W domu 22st.

A spytam - masz Reku? Nie mogę znaleźć takiej informacji w Twoich postach...

Wentylacja w dobrze ocieplonym domku to dobre 50% całości (mój przykład - 4kW przegrody, 0,5kW z reku, 3,2kW z went. graw.)

To może być baaardzo kluczowe.

Dodam, że mi ostatnie 2 dni (temp zewn. -1 do +2 i mocny wiatr) - 6go poszło 5,03m3, 7go poszło 5,28m3. W domu 22st.

Ja nie mam WM, a redpradnik nie wiem, ale wez pod uwagę powierzchnie jaką ty masz.

Wiem, że mam sporo mniejszą powierzchnię, ale Redpradnik nie grzeje pełnej powierzchni (myślę, że w rzeczywistości grzeje ok 85%, bo oczywiście, że ciepło mu ucieka przez strop parteru do góry).

Ale znowu ja mam 16cm styro, wy macie chyba coś więcej. Wklepałem do OZC zmianę z 16 na 20cm i przez przegrody spadło o 200W (czyli 5%).

Reku daje sporo więcej.

Acha - i dodam, że jak wyłączę reku wieczorem, to rano mam w sypialni 67% wilgotności.

Jak chodzi non stop to mam 48-52%. Jeszcze wszystko schnie.

Nie mam reku

Teraz codziennie bede sprawdzał gaz wieczorem.. Problem jeden:) Zgubilem kluczyk do skrzynki ten plastikowy i otwieram srubokretem:) Wiecie ze nigdzie tego nie moge dokupic:))

W kwestii kluczyków. W Castormaie chyba lub w innym markecie mozna dokupić komplet uniwersalny do skrzynek (gazowa, pradu). Koszt ok. 15 pln.

Wiem, że mam sporo mniejszą powierzchnię, ale Redpradnik nie grzeje pełnej powierzchni (myślę, że w rzeczywistości grzeje ok 85%, bo oczywiście, że ciepło mu ucieka przez strop parteru do góry).

Ale znowu ja mam 16cm styro, wy macie chyba coś więcej. Wklepałem do OZC zmianę z 16 na 20cm i przez przegrody spadło o 200W (czyli 5%).

Reku daje sporo więcej.

Acha - i dodam, że jak wyłączę reku wieczorem, to rano mam w sypialni 67% wilgotności.

Jak chodzi non stop to mam 48-52%. Jeszcze wszystko schnie.

No powiem wam ze nie sadzilem ze przez sufit tyle ucieka ciepla... na poddaszu mam 4 cm styropianu na podlodze i sprawdze dzisiaj ile tam jest stopni w pokojach

Po podłogach mam 100 m na dole i 100 m u gory ale skosy wiec kubatura mniejsza na gorze

Wiesz, co to jest 4cm styropianu przy 25-30 jakie daje się pod dach...

Zresztą nie bez powodu masz na górze ciepło mimo zakręconych grzejników.

Jedyna twoja oszczedność to taka, że masz mniejsze straty przez ściany poddasza, gdy utrzymujesz tam niższą temp.

Myślę, że 10-15% różnica ci wyjdzie, jak zaczniesz grzać górę normalnie do tego co masz teraz.

Wiesz, co to jest 4cm styropianu przy 25-30 jakie daje się pod dach...

Zresztą nie bez powodu masz na górze ciepło mimo zakręconych grzejników.

Jedyna twoja oszczedność to taka, że masz mniejsze straty przez ściany poddasza, gdy utrzymujesz tam niższą temp.

Myślę, że 10-15% różnica ci wyjdzie, jak zaczniesz grzać górę normalnie do tego co masz teraz.

calkiem mozliwe... bo w 1 roku grzania grzalismy rowniez na gorze normalnie.. i duzo wiekszego spalania n ie bylo

Po tym jednak jak zrobilem badania termowizyjne i wyszly jak w zalaczniku .. odpuscilem stwierdzajac ze nie bede puszczal ciepla w kosmos..

Dopiero czekam na ludzi do poprawy regipsow

okno dachowe garderoba.jpg

polaciowe fida pokoj 2.jpg

połaciowe fida pokoj.jpg

nad schodami.JPG

Baaardzo ciekawe zdjęcia.

Wiecie ile kosztuje takie badanie termowizyjne?

Z chęcią bym obskoczył mój domek. (a może lepiej nie?) :)

Wg mnie powinien byc obowiazek robienia takich badan... a na pewno bym to zrobil kupujac dom .

Ale... mozna to robic tylko podczas duzej roznicy temperatur czyt zIma... na moich zdjeciach widac ze temperatura gruntu była -20 stopni

Dodalem kolejne dla ciekawych:) to wszstkie foty z poddasza jak to mi pieknie spiepszyli regipsy..

Koszt:) 350 zl Kraków

P200848.JPG

P205525.jpg

pokoj taty róg prawy skos.JPG

pokoj taty drzwi balkonowe na banie.JPG

Jakie macie zdanie/doświadczenia w poniższych kwestiach:

1. Na parterze mam zaplanowaną podłogówkę. Czy na piętrze lepiej dać wszędzie podłogówkę, czy wystarczą przewymiarowane kaloryfery?

2. Jak się "sprawuje" podłogówka w sypialni? Mam wielkie obawy przed spaniem na „żyłach wodnych”.

3. Czy ogrzewanie podłogowe posiadacie tylko pod terakotą, czy również pod drewnem np. deską barlinecką?

Dopisałem:

4. Czy przy ogrzewaniu podłogowym w łazience posiadacie dodatkowy kaloryfer/suszarkę? Jeżeli tak, to jaką temperaturę ustawiliście na kaloryferze?

Edytowane przez Karlsen
Dopisałem nr 4

Jakie macie zdanie/doświadczenia w poniższych kwestiach:

1. Na parterze mam zaplanowaną podłogówkę. Czy na piętrze lepiej dać wszędzie podłogówkę, czy wystarczą przewymiarowane kaloryfery?

2. Jak się "sprawuje" podłogówka w sypialni? Mam wielkie obawy przed spaniem na „żyłach wodnych”.

3. Czy ogrzewanie podłogowe posiadacie tylko pod terakotą, czy również pod drewnem np. deską barlinecką?

1. Daj wszędzie podłogówkę

2. Po prawie trzech latach spania w sypialni z podłogówką, nie zauważam u siebie żadnych dziwnych objawów:D. Śpi się identycznie jak z grzejnikami, a może i lepiej.

3. Mam w sypialni na niej grubą, włochatą wykładzinę. Deska czy panele też mogą być.

1) wszędzie podłogówka jest super

2) ja śpię tylko półtora roku - na razie nie wykazuję oznak obłąkania

3) pod panelami też, a w sypialni mam panele i na nich dywan typu shaggy - nie widzę przeszkód

4) posiadam drabinkę, ale jej nie używam bo nie ma potrzeby - jeansy po praniu schną u nas w jedną dobę, ale nie odczuwam zbyt niskiej wilgotności

... ja śpię tylko półtora roku - na razie nie wykazuję oznak obłąkania

Tak długi sen trąca jakimś schorzeniem, ale z pewnością nie jest to obłąkanie. :)

Dzięki za odpowiedzi.

Na marginesie: gdybym wiedział, że drabinka w łazience nie jest potrzebna, moja "wnętrzarka" miałaby znacznie mniej pracy, a tak przesuwając szafki, kabiny i lustra szuka miejsca na kaloryfer ścienny. :)

Tak długi sen trąca jakimś schorzeniem, ale z pewnością nie jest to obłąkanie. :)

Dzięki za odpowiedzi.

Na marginesie: gdybym wiedział, że drabinka w łazience nie jest potrzebna, moja "wnętrzarka" miałaby znacznie mniej pracy, a tak przesuwając szafki, kabiny i lustra szuka miejsca na kaloryfer ścienny. :)

A ja jestem zdania ze ręcznikowiec jest potrzebny - gdzie dajecie mokre reczniki?? jak dla mnie super sprawa... no i nie ma jak wyjsc spod prysznica i wycierac się goracym ręczniczkiem:D

Dopiero czekam na ludzi do poprawy regipsow

redpradnik, jeśli chodzi o okna połaciowe...

ponieważ zdecydowałem się na ocieplenie góry własnymi rękami, po ociepleniu płaszczyzn doszedłem do okien połaciowych (mam ich 5 sztuk). Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu doszedłem do wniosku, że NIE DA się ich poprawnie ocieplić od wewnątrz. NIE ma takiej możliwości, żeby robiąc ocieplenie/zabudowę poddasza zapobiec mostkom cieplnym. Już teraz wiem, dlaczego wszyscy producenci oferują kołnierze termiczne do montażu tych okien.

Nie wiem jakbyś się starał konstrukcja okna i jego montaż powoduje, że przy ościeżnicy masz najwyżej 1 cm izolacji. Nieco lepiej jest gdy rozstaw krokwi jest duuuuuużo dużo większy od szerokości okna, ale przy standardowym rozstawie ok. 80 cm, okno zazwyczaj montuje się niewiele węższe.

Zresztą tutaj masz to pięknie zobrazowane: http://www.e-dach.pl/a/2322,okna-dachowe/3

Zwróć uwagę ile masz wełny na rysunku, gdzie okno jest równe rozstawie krokwi. Pamiętaj, że łata która jest widoczna na rysunku w rzeczywistości jest co kilkadziesiąt centymetrów (na potrzeby analizy najlepiej przyjmij, że jej tam nie ma) .

Moim zdaniem jedyną możliwością jest ocieplenie okna od zewnątrz. Jeśli masz założoną dachówkę, wystarczy zdjąć "ramkę" dookoła okna i wsunąć styropian między łaty dodatkowo piankując. to spowoduje powstanie kołnierza na około ościeżnicy okna. ja tak zrobiłem i sytuacja uległa poprawie. nie mam co prawda badań termowizyjnych. gdybym drugi raz kupował okna połaciowe kupiłbym TYLKO w komplecie z kołnierzami termo. w innej sytuacji pozostaje rzeźbienie albo zimno w pokoju.