Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jakie macie zdanie/doświadczenia w poniższych kwestiach

1) tylko 100% podłogówki, ewentualnie drabinki w łazienkach

2) przesądy

3) mam też pod deską i jest OK

4) mam drabinki na ręczniki i to jest bardzo dobre rozwiązanie. podłączone są równolegle w rozdzielaczu jak normalne pętle podłogówki, bez mieszaczy i cudów

1) tylko 100% podłogówki, ewentualnie drabinki w łazienkach

Rozumiem, że nie masz ani jednego grzejnika w salonie, pokojach, wiatrołapie?

4) mam drabinki na ręczniki i to jest bardzo dobre rozwiązanie. podłączone są równolegle w rozdzielaczu jak normalne pętle podłogówki, bez mieszaczy i cudów

A jaką masz zadaną temperaturę dla CWU? Da się to uczynić bez mieszaczy?

Podpytuję, ponieważ jutro mam wizytę instalatora od sanitarki. :)

Edytowane przez Karlsen

Robiąc wszędzie podłogówkę (zgodnie z sugestiami poprzedników), instalacja dwóch kaloryferów (w dwóch łazienkach) wymusi ustawienie wyższej temperatury na piecu, aniżeli dla podłogówki. Czy to ekonomiczny sens?

Nie. Ja mam je podłączone jako osobne pętle podłogówki. Wystarczy, że grzeją do 32-35 stopni.

Rozumiem, że nie masz ani jednego grzejnika w salonie, pokojach, wiatrołapie?

W salonie na dole mam 2 ale zawsze zakręcone. Dałem na zapas bo nie widziałem wcześniej podłogówki i nie do końca wierzyłem że zadziała - było to parę lat temu i mam "ozdobę" do dziś. Niestety na górze mam grzejniki - tak jak chciałeś zrobić - ja już nie chcę, ale to za późno o ładnych parę lat....

redpradnik, jeśli chodzi o okna połaciowe...

ponieważ zdecydowałem się na ocieplenie góry własnymi rękami, po ociepleniu płaszczyzn doszedłem do okien połaciowych (mam ich 5 sztuk). Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu doszedłem do wniosku, że NIE DA się ich poprawnie ocieplić od wewnątrz. NIE ma takiej możliwości, żeby robiąc ocieplenie/zabudowę poddasza zapobiec mostkom cieplnym. Już teraz wiem, dlaczego wszyscy producenci oferują kołnierze termiczne do montażu tych okien.

Nie wiem jakbyś się starał konstrukcja okna i jego montaż powoduje, że przy ościeżnicy masz najwyżej 1 cm izolacji. Nieco lepiej jest gdy rozstaw krokwi jest duuuuuużo dużo większy od szerokości okna, ale przy standardowym rozstawie ok. 80 cm, okno zazwyczaj montuje się niewiele węższe.

Zresztą tutaj masz to pięknie zobrazowane: http://www.e-dach.pl/a/2322,okna-dachowe/3

Zwróć uwagę ile masz wełny na rysunku, gdzie okno jest równe rozstawie krokwi. Pamiętaj, że łata która jest widoczna na rysunku w rzeczywistości jest co kilkadziesiąt centymetrów (na potrzeby analizy najlepiej przyjmij, że jej tam nie ma) .

Moim zdaniem jedyną możliwością jest ocieplenie okna od zewnątrz. Jeśli masz założoną dachówkę, wystarczy zdjąć "ramkę" dookoła okna i wsunąć styropian między łaty dodatkowo piankując. to spowoduje powstanie kołnierza na około ościeżnicy okna. ja tak zrobiłem i sytuacja uległa poprawie. nie mam co prawda badań termowizyjnych. gdybym drugi raz kupował okna połaciowe kupiłbym TYLKO w komplecie z kołnierzami termo. w innej sytuacji pozostaje rzeźbienie albo zimno w pokoju.

Teraz jak bym budowal dom to paterowy a poddasze nie uzytkowe i zero udziwnien typu balkony , polaciowe itp - szkoda czasu a pozniej nerwow..

Gdzie ja budujac pierwszy dom wiedzialem ze do okien trzeba kupowac jakies kolnierze termo:/

instalacja dwóch grzejników (w dwóch łazienkach) wymusi ustawienie wyższej temperatury na piecu, aniżeli dla podłogówki.

Nie. To nie jest główne źródło ciepła tylko suszarka na ręczniki, więc może mieć 30-35 stopni i będzie dobrze. Wystarczy zrobić tak jak pisał Liwko.

Witam. Ja w sprawie tych kołnierzy termo do okien połaciowych, ma ktoś ja ? coś to daje ? Niedawno zrobiłem wycenę zmiany pakietów na trzy szybowe do trzech okien Fakro, to z montażem wycenili mi na 3000 !!! Jak ktoś sobie zrobi łazienkę z 2 - 3 oknami połaciowymi to niczym jej nie ogrzeje, jak takie łazienki ładnie wyglądają na prospektach !! ( ja mam z jednym niedużym, podłogówka + duży grzejnik suszarka i wcale bez rewelacji z wysokością temperatury ). Pozdrowienia.

Witam. Ja w sprawie tych kołnierzy termo do okien połaciowych, ma ktoś ja ? coś to daje ? Niedawno zrobiłem wycenę zmiany pakietów na trzy szybowe do trzech okien Fakro, to z montażem wycenili mi na 3000 !!! Jak ktoś sobie zrobi łazienkę z 2 - 3 oknami połaciowymi to niczym jej nie ogrzeje, jak takie łazienki ładnie wyglądają na prospektach !! ( ja mam z jednym niedużym, podłogówka + duży grzejnik suszarka i wcale bez rewelacji z wysokością temperatury ). Pozdrowienia.

I to chyba jest prawda... chociaz powiem Wam ze okno w lazience nie mialo tak duzych tragedi z temperatura...

Nie wiem dlaczego ale...

Podlogowke mam u gory wlaczona w lazience mimo ze nie korzystamy to na pewno duzo cieplej jest w lazience dolnej

u mnie na poddaszu w każdym pokoju w tym w łazience mam 4 okna dachowe, zwykłe fakro.

W pokojach z temperaturą jest OK natomiast w łazience pomimo zagęszczonej podłogówki i małej drabinki temperatua nie jest wyższa. Planuję drabinkę wymienić na zwykły grzejnik pionowy i myślę że wtedy będzie cieplej niż w pokojach.

Połaciówki wychładzają pomieszczenie jak jażde okno, ale jakoś nie wyobrażam sobie pokoju na poddaszu z jednym oknem. U mnie dużo światła, przestrzeń i nikt się nie dusi jak w bunkrze, poza tym wiosną i jesienią okna ładnie dogrzewają pokoje.

michalsiak

u mnie na poddaszu w każdym pokoju w tym w łazience mam 4 okna dachowe, zwykłe fakro.

W pokojach z temperaturą jest OK natomiast w łazience pomimo zagęszczonej podłogówki i małej drabinki temperatua nie jest wyższa. Planuję drabinkę wymienić na zwykły grzejnik pionowy i myślę że wtedy będzie cieplej niż w pokojach.

Połaciówki wychładzają pomieszczenie jak jażde okno, ale jakoś nie wyobrażam sobie pokoju na poddaszu z jednym oknem. U mnie dużo światła, przestrzeń i nikt się nie dusi jak w bunkrze, poza tym wiosną i jesienią okna ładnie dogrzewają pokoje.

michalsiak

Z temperatura jest ok bo CI dogrzewa grzejnik do zadanej temperatury chyba ze masz podlogowke..

Mnie tez sie wydawalo ze jest wszystko super... badanie termowizyjne pokazało co innego ..

Na dole w łazience mam rury od podlogowki co 10 cm , u góry mam tak jak przewiduje to standard czyli co 20

Pewnie stad roznice w temperaturze...

Nie. Ja mam je podłączone jako osobne pętle podłogówki. Wystarczy, że grzeją do 32-35 stopni.

Polecam powyższe rozwiązanie, ale warto uważać na jeden aspekt. Opory przepływu w takim grzejniku będą zapewne niższe niż w pętli 80-90mb - trzeba pomyśleć, żeby uniknąć sytuacji, że woda będzie płynąć głównie przez grzejnik, a zbyt wolno przez pętle. Da się to wyregulować, ale trzeba mieć na to wzgląd.

Mam drabinkę w łazience, też planowałem ją wpiąć jako pętlę podłogówki, ale z pośpiechu tego nie zdążyłem zrobić przed przeprowadzką i tak zostało - nie mam potrzeby, ręczniki schną mi nieźle. ALE - kierując się kiedyś podobnymi obawami jak Karlsen dokupiłem do grzejnika grzałkę i zawór odcinający. Gdyby była potrzeba, zamykam obieg przy grzejniku i włączam grzałkę z termostatem - i już prostym sposobem masz wyższą temperaturę.

Acha Karlsen - zadana temperatura CWU (ciepła woda użytkowa) nie ma nic do rzeczy w związku z ogrzewaniem (aczkolwiek można by zrobić tak, żeby odrobinę miała ;-) ). Przy piecu 1F ciepłą wodę masz w zasobniku (najczęściej z wężownicą) i płynie ona z niego prosto do kranów. Nie ma nic wspólnego z ogrzewaniem. Ale dlaczego mogłaby mieć? - to taki mój przewrotny pomysł, gdy też miałem dylematy drabinkowe - pomyślałem, że jest taka możliwość, żeby drabinkę podłączyć nie do CO, ale właśnie do CWU - drabiniki potrzebujemy zazwyczaj na krótki czas - mógłbym w razie potrzeby odkręcić zawór przy drabince i odkręcić kran, żeby gorąca woda napłynęła do grzejnika. Potem zakręcam kran i grzejnik przez jakiś czas będzie ciepły. Gdy nie potrzebuję ciepłej drabinki zamykam zawór przy niej. Jeśli miałbym cyrkulację CWU nie musiałbym do nagrzania drabinki otwierać kranu w zlewie i spuszczać wody.

To takie moje dziwne pomysły - niezrealizowane, bo nie było takiej potrzeby. Ale 100% podłogówki też było swojego czasu dziwnym pomysłem, podobnie jak kocioł o mocy 14kW do 200-metrowego domu - oj co ja się nasłuchałem, i to od wieloletnich fachowców z branży sanitarnej. Wtedy miałem wątpliwości co do swoich teorii i tego co czytałem na FM oraz co sam myślałem - teraz mam wielką satysfakcję, że mam super komfort w domu - żona się co drugi dzień zachwyca jak wchodzi zziębnięta z dworu - i niskie rachunki.

Ale mi się napisało :-)

po tym jak zobaczyłem montaż okna dachowego jestem święcie przekonany, że kołnierz termo da Ci 100% więcej niż 3-cia szyba. Zobacz na link który podałem i grubość ocieplenia. tam nie ma prawie nic !!! 3 szyba nie jest moim zdaniem tak istotna, bo powierzchnia okna jest stosunkowo mała. Kiedyś liczyłem i wyszły mi groszowe oszczędności (właśnie ze względu na stosunkowo małą powierzchnię)

Z temperatura jest ok bo CI dogrzewa grzejnik do zadanej temperatury chyba ze masz podlogowke..

Mnie tez sie wydawalo ze jest wszystko super... badanie termowizyjne pokazało co innego ..

Na dole w łazience mam rury od podlogowki co 10 cm , u góry mam tak jak przewiduje to standard czyli co 20

Pewnie stad roznice w temperaturze...

Istotne jest też jaka jest długość pętli i jaki w nich jest przepływ. Tym się reguluje temperaturę względną - czyli nie ILE stopni ma być w łazience, ale O ILE cieplej ma być w łazience niż gdzie indziej.

Czy mogę jeszcze spytać ile wyjdzie mnie mniej więcej miesięcznie koszt ogrzewania gazem z butli, jeżeli mam dom o powierzchni użytkowej 220m2 plus 40m2 garaż w bryle domu, ocieplony styopianem 20cm, na dachu wełna 40cm, okana trzyszybowe, ale na poddaszu 10 okien połaciowych. Parter plus użytkowe poddasze. Temperatura 21 st C, raczej prysznice niż wanny, 5 osób.

Bardzo proszę o przybliżoną kwotę w złotych. Pliiisss, pliiiissss.

Istotne jest też jaka jest długość pętli i jaki w nich jest przepływ. Tym się reguluje temperaturę względną - czyli nie ILE stopni ma być w łazience, ale O ILE cieplej ma być w łazience niż gdzie indziej.

U mnie zrobiona lazienka na dole jest tak ze nie ma swojego sektora tylko po prostu przechodza przez nia wszystkie petle na parter ( na tylach lazienki jest rozdzielacz )

Czy mogę jeszcze spytać ile wyjdzie mnie mniej więcej miesięcznie koszt ogrzewania gazem z butli, jeżeli mam dom o powierzchni użytkowej 220m2 plus 40m2 garaż w bryle domu, ocieplony styopianem 20cm, na dachu wełna 40cm, okana trzyszybowe, ale na poddaszu 10 okien połaciowych. Parter plus użytkowe poddasze. Temperatura 21 st C, raczej prysznice niż wanny, 5 osób.

Bardzo proszę o przybliżoną kwotę w złotych. Pliiisss, pliiiissss.

Z butli tzn propan?

o a może to dlatego u mnie temperatura nie wyższa niż w pokojach.

to jedyna pętla podłogówki która wędruje na piętro, nic nie regulowałem z przepływami, nie mam też rotametrów na rozdzielaczu - jak to wszystko wyregulować?

Pewnie trzeba zacząć od montażu rotametrów i zbadac przepływy na poszczególnych pętlach ?

michalsiak