Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

... Co do ścian zewn to są z maxa 29 plus 4 cm styropianu plus 12 cm kratówki - na oko liczyłem przenikalność cieplną tych ścian i wyszła mi między 0,6 a 0,7, czyli nie za dobrze ;). Strop nad którym jest nieużytkowane poddasze też ma tylko 4 cm styropianu. .../

Jeżeli Max-220 z Lewkowa to Twoja ściana ma współczynnik przenikania ciepła około 0,56, jeżeli Max-220 Hadykówka to koło 0,43 - jest różnica. Przy dołożeniu od wewnątrz 5 cm styro 0,031 mój kalkulator pokazał 0,255 W/m2K.

Twój strop (zakładając, że żelbetowy) ma wsp. 0,80 ! Dokładając dwie warstwy styropianu po 10 cm (w sumie 20 cm) osiągasz wynik na poziomie 0,18. Z prostego kalkulatora excelowego wyszła oszczędność na poziomie 48% !!!

Fiz - bierz się za ocieplanie!!

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kurde jak wy wszyscy fajnie macie że ziemny Wam pociągneli, u mnie go niestety nie ma i nie będzie :(

Badzo mało osób wypowiada się na temat zużycia gazu z butli, jak ktos się znajdzie kto używa gazu propan - butan i podzieli sie zużyciem będę wdzieczny.

Jest jakaś różnica w składzie chemicznym gazu do butli nadziemnej i tego z podziemnej, ten do podziemnej jest z tego co się orientuję jest tańszy. Ale czy ma to znaczenie na zużycie czy butla jest ta nadziemna czy podziemna.

Jestem na etapie decyzji co wybrać i tak się miotam od ściany do ściany. Nawet PC rozważałem, ale oferty instalacji sprowdziły mnie na ziemnię, jednak to temat na inny wątek.

mam LPG. O zużyciu mówić Ci nie będę, bo dom do końca nie wykończony i trochę jeszcze górą ucieka, poza tym nikt nie mieszka więc wyniki nie adekwatne.

a zresztą: na dole temperatura 18C na górze wogóle nie grzane utrzymuje się 15C, dziury w ciągłości ocieplenia poddasza (brakuje wełny i trochę folii).

Ogrzewanie uruchomione pierwszy tydzień listopada, do wczoraj spalone ok 500 litrów (kupiony po 1,91 zł/litr) czyli chyba tragedii nie ma.

z tymi mieszankami do zbiornika pod ziemię to sobie za bardzo nie obiecuj, bo sprawa wygląda tak, że generalnie LPG hurtowo jest tani a cena za którą kupisz, kalkulowana jest przez "tęgie głowy" tak aby odpowiednio do innych paliw wychodziło. kiedy kupowałem gaz (na wolnym rynku) z rozmawiałem z obsługą cysterny o cenach za jakie sprzedają gaz. Więc w sierpniu wozili propan w cenie od 1,3 do 3,2 zł/litr netto. z tej samej cysterny, tego samego dnia, w zależności kto i na jakiej zasadzie (umowie) kupował. czy widzisz tę różnicę w cenie ?

Zbiornik podziemny teoretycznie można tankować trochę tańszą mieszankę za to ciut bardziej energetyczną. ale tylko teoretycznie, bo w większości firm frajerzy nie pracują, więc od osób mocno związanych z branżą wiem, że :

1) oficjalnie mieszankę wożą coraz rzadziej i niechętnie

2) propan jest drogi, więc sprzedają propan

3) mieszanka jest tania, więc leją mieszankę

4) odbiorca i tak nie stwierdzi co mu zatankują

dodaj od jeden do 4 i wyjdzie Ci że kupujesz propan, masz mieszanke, jak bardzo zimno to będzie parował propan, jak cieplej to i butan, spalisz i tak wszystko.

Jeżeli Max-220 z Lewkowa to Twoja ściana ma współczynnik przenikania ciepła około 0,56, jeżeli Max-220 Hadykówka to koło 0,43 - jest różnica. Przy dołożeniu od wewnątrz 5 cm styro 0,031 mój kalkulator pokazał 0,255 W/m2K.

Twój strop (zakładając, że żelbetowy) ma wsp. 0,80 ! Dokładając dwie warstwy styropianu po 10 cm (w sumie 20 cm) osiągasz wynik na poziomie 0,18. Z prostego kalkulatora excelowego wyszła oszczędność na poziomie 48% !!!

Fiz - bierz się za ocieplanie!!

Dzięki za wszystkie wpisy

Strop wg dokumentacji jest wykonany w technologii Fert.

Zrobiłem wczoraj rekonesans po domu w poszukiwaniu miejsc ucieczki ciepła i wygląda na to, że jest ich trochę więcej i to chyba nawet bardziej intensywnych:

- Okazuje się, że nie wszystkie okna, jak mi się wydawało są nowe : w pom. gospodarczych jest 6 małych drewnianych okienek - zupełnie nieszczelnych - wiaterek od nich hula aż miło. Okienka mają ponad 20 lat.

- również na piętrze w tym samym wieku i stanie jest jedno okno balkonowe w jednym z pokoi, małe okienko w garderobie i jedno z trzech okien w kuchni.

- drzwi wejściowe - są dwa wejścia w tym jedno podwójnej szerokości : drzwi są podwójne ale też po 20 lat mają i są to po prostu drzwi drewniane bez żadnego docieplenia.

- to samo drzwi między domem a garażem - a furta garażu nieocieplona blacha.

- klatka schodowa prowadząca aż na strych na poziomie ponad piętrem jest oddzielona od nieocieplonego poddasza tylko ścianą z desek na której jest boazeria - bez żadnej izolacji termicznej wewnątrz.

Jak to wszystko zestawiłem ze sobą , to się nie dziwię, że to ciepło tak ucieka.

I teraz sobie myślę tak:

- niestety już po zimie jedno wejście zostanie zamurowane całkowicie, drugie do połowy, i wstawione nowe drzwi z ociepleniem.

- w tym samym czasie wymiana tych okien, które jeszcze nie były wymienione.

- na teraz będę się brał za ocieplenie podłogi poddasza i tej części klatki schodowej wychodzącej na poddasze.

widzę to tak, że na podłodze położyć belki - między nie styropian i zrobić to albo warstwą ok 20 cm i na to płyta (chyba mfp) albo warstwa ok 10- cm potem na krzyż kolejne belki , kolejna warstwa ok 10 cm styropianu i na to płyta. Podobnie ścianki klatki schodowej od strony poddasza.

Nie wiem czy połączenia między płytami styropianu uszczelniać jakąś pianką , czy po prostu na ścisk je zostawić i od razu na to kłaść płyty podłogowe?

Dopiero po tym wszystkim będę myślał o dociepleniu ścian zewn i na końcu zmianie kotła, bo teraz chyba jaki by nie był to i tak wszystko poleci w kosmos.

Wstaw okna z trzema szybami. Nawet jak będziesz musiał rozszczelnić ze względu na wilgoć, to przez powierzchnię trzech szyb mniej ciepła ucieknie. Koszt niewiele większy.

Panowie... sorry że tak napisze ale to nie jest temat o tym jak zmodernizować dom tylko ile komuś gazu poszło.

Wchodzę na temat bo dostajje maila a tu mowiac wprost cos co mnei nie interesuje czego nie subskrybowałem.

Wróćmy do tematu zużycia gazu

Witajcie.

tak sobie czytam i czytam i z dnia na dzień się załamuję jak czytam wasze zużycia.

Mam pow. użytkową ok 145 m styropian na zewnątrz 15 cm, wełna na dach 25 cm.

Zużycie moje na dobę w ostatnich dniach ok 16-17 m, temp. mam ustawioną 21 stopni

na cały dzień. W tym jest co. cwu. oraz gotowanie.

Witajcie.

tak sobie czytam i czytam i z dnia na dzień się załamuję jak czytam wasze zużycia.

Mam pow. użytkową ok 145 m styropian na zewnątrz 15 cm, wełna na dach 25 cm.

Zużycie moje na dobę w ostatnich dniach ok 16-17 m, temp. mam ustawioną 21 stopni

na cały dzień. W tym jest co. cwu. oraz gotowanie.

Jest kilka opcji: stary złomowaty piec, liche okna, nieocieplony strop, dużo mostków termicznych albo zapomniałeś okna pozamykać na zimę :)

Witam,

Ja zaobserwowałem u siebie taką dziwną rzecz , a może nie dziwną....dla mnie pozytywną

Mianowicie codziennie ok. godz. 21:30 spisuję licznik i między poniedziałkiem a wtorkiem kiedy na dworzu było ok. -2 /-4 C poszło mi ok.9,6 m3 gazu.

We wtorek rano minimalnie podniosłem krzywą bo 0,5 stopnia nie dogrzewał ( z 0,95 na 1.0) ale mróz był silniejszy bo w dzień -4 ,a wieczorem do -10 i spalił mi 10 m3 wczoraj. A myślałem ,że zużycie będzie drastycznie rosło....spodziewałem się ok. 12m3.

Pozdr,

mam piec i sterownik calormatic 400 i vaillant turbo vuw-242-3

jak najlepiej go ustawić aby spalanie gazu było możliwie jak najmniejsze

ściany 15 cm keramzyt ocieplenie 20 cm grafit 0,032

w stropie 30 cm wełny 0,035

jeszcze nie mieszkamy

nie wiem ile dokładnie gazu poszło

ponieważ jak jestem na budowie to wyłączam piec i palę w kominku z DGP

temp cały czas oscyluje wokół 17-18 st