Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

właśnie podliczyłem zużycie w czasie trwania tego sezonu i wychodzi ok 56 m3/mc w taryfie W2 - czyli z opłatą stałą coś ok 130 zł/mc. Podane zużycie dotyczy co, cwu dla 2 osób, oraz gotowania. Kocioł gazowy chodzi od pn - pt. W sobotę i niedzielę palę kominkiem z płaszczem. Budynek ok 130 m2 użytkowej (po podłodze 145m2). temperatury eksploatacyjne to - w tygodniu 20-21 stopni, w weekend do 24.

ciężko powiedzieć ale na pewno w poniedziałek kocioł wiele pracy nie ma....mam parę błędów do usunięcia w budynku np podciśnienie które wytwarza kominek przez nadmierny ciąg kominowy - dmucha 2 gniazdkami chociaż wentyl ustawiona na lekkie nadciśnienie - jak pięknie gniazdka były widoczne podczas ostatnich pomiarów kamerą termo :)

powietrza dolotowego? rurą elastyczną i na nim przepustnica...gdyby wkład był le[szej jakości - byłby szczelny w 100% -( mój ma wycięcia w narożach przy szybie pewnie po to aby się nie brudziła - ot taka partacka konstrukcja ) - wtedy ciąg mógłby być kontrolowany dopływem powietrza - ale tak nie jest

Bardzo dobry wynik. Jaki rachunek za prąd w tym samym okresie i co z paleniem w kominku? Jaka powierzchnia i ilu mieszkańców?

rachunku za prąd jeszcze nie dostałam, ale i tak wynik nie byłby miarodajny, ponieważ użyczam prądu sąsiadowi do budowy. Ilość mieszkańców 3, pierwszy sezon, dom prosty i mały powierzchnia 120 m, w kominku też przepalamy, na cały sezon mam kupiony 1 mp drewna dębowego. Dom myślę, że dobrze ocieplony. Za ten okres zużyto 237 m3 gazu.

Dom około 170m2/ 380m3 ocieplony: ściany styropian 17 cm/ dach wełna 25cm, wszystkie okna i drzwi PVC 5-cio komorowe podwójne szyby .

Ogrzewanie i CWU wyłącznie na gaz: piec kondensacyjny jednofunkcyjny junkers smart o mocy 14Kw / 1 obieg - same grzejniki 100%. aktualnie max. temp zasilania to 55°C. temp. grzania w ciągu dnia 22°C (6h00 - 23h00) noc 21°C. Wentylacja grawitacyjna.

Właśnie otrzymałem rachunek za okres 03/11/2011-07/01/2012 zużycie gazu to 535m3 czyli średnio 8,11m3/doba taryfa W-3 do zapłaty ma za ten okres 1077,10 zł.

Zastanawiam się czy to dobry wynik?

Ja za taki sam okres mam średnią 5,7m3/dobę (co+cwu bez żadnych wspomagaczy).

Ale - mam 125m2 (ok. 330m3, wysoka ścianka kolankowa).

Mam rekuperację.

Mam 100% podłogówki.

I są ludzie, mający jeszcze niższe spalanie :).

Przeglądając posty z kosztami za tą zimę dochodzę do wniosku, że można porównywać koszty ogrzewania jedynie dla podobnej kubatury. Z waszych postów wynika, iż wiele domów o podobnej powierzchni może mieć całkowicie różne kubatury. U mnie za listopad i grudzień 2011 wyszła średnia na poziomie 6m3. Jednak od około 15.01.2012 zużycie drastycznie wzrosło do 9m3 na dobę.

Dom piętrowy powierzchni 180 m2(600m3). temp.: 20,5 -dzień 19,5- w nocy.

CO: Piec kondensacyjny Vaillant ecoTEC Plus 19,6 kW

CWU: zbiornik 150L

Ściany ocieplone wełną 16cm

Centrala wentylacyjna: Aeris 350

Grzejniki płytowe naścienne

Coś przekombinowałeś. Wychodzi, że masz wysokość pomieszczeń 3.3 m no ale może tyle masz?

Póki co to pałacu się jeszcze nie dorobiłem. Przy 3.3 to by już prawie hala sportowa była.

Parter: 2.8m/3.0m

Pietro: 2.65m

Według projektu kubatura jest 720m3. Z moich uproszczonych wyliczeń wyszło mi 600m3 objętości ogrzewanej. Nie odejmowałem jednak objętości mebli. czy przyjmuje się jakiś współczynnik dla uproszczenia wyliczeń?

Edytowane przez Geluu