Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To co piszecie jest dla mnie bardzo budujące. W poprzednim mieszkaniu (adaptacja strychu ok. 80 mkw) spalaliśmy ok. 10~12 m gazu dziennie (gaz z sieci). Jako, ze nie jestem fanką bardzo wysokiej temperatury w domu, w dzień było ustawione na 19 a w nocy 17 stopni. Wychodząc na dłużej przełączaliśmy na temp nocną, a i tak rachunki były spore. Jeśli chodzi o ocieplenie, to to co mogliśmy zrobić, to dobrze ocieplić wełną w środku (budynek komunalny). Dlatego wynik 8 czy 10 m zużycia gazu na dobę w domku 150 mkw uważam za super wynik :wink:

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

4. Nie zamieszkany , czyli bez cwu

7. ciepło wszedzie , nie mierzyłem , ale ciepło , powyżej 20 stopni

Jak nie mieszkasz to po co grzejesz na 20*C?

Ja mieszkam i mam w dzień 19 a w nocy 18*C. :-)

Ogrzewam bo mi tynki nie wyschły do końca , natomiast nie wiem dokładnie jaką mam temperaturę w pomieszczeniach , bo nie mam regulatorów pokojowych tylko pogodowy , którym steruje za pomocą krzywych grzewczych i wtedy temp poszczególnych obiegów ustawiana jest czysto teoretycznie i nie ma za wiele wspólnego z prawdą

CONTEL- mnie się wydaje że jak zamieszkasz, zamontujesz szczelne drzwi, obniżysz deko temperaturę powiedzmy na 20 st to będzie gites.

Gites nie gites - nie można jednoznacznie porównywać zużycia gaziu nawet w domach o podobnej kubaturze , ociepleniu , materiale użytym na budowę ...

Nie można twierdzić że jak komuś kocioł spożywa 15m3 to jest nie gites , a jak komuś spożywa 5m3 to jest gites ..

Kolosalne znaczenie ma projekt domu , ilość okien , kondygnacji , strefa umiejscowienia , rodzaj systemu c.o. i c.w.u etc ...

U mnie na parterze naprzykład posiadam dwa wykusze z sześcioma wielkimi oknami / 1,25x2m / , do tego dwoje wielkich drzwi tarasowych i 6 standartowych okien - nie można porównywać takiego budynku z budynkiem gdzie na parterze znajdują się klasyczne okna w ilości powiedzmy 8 sztuk i jedne drzwi tarasowe - zuzycie energii dla ogrzania takich pomieszczeń musi być większe - pomimo takiej samej kubatury budynku ...

Wszystkie podawane tutaj informacje o spożyciu gaziu mogą mieć charakter jedynie orientacyjny i nic nie mówią o jakiejś normie spożycia która jest gites lub nie jest ...

wbrat -> ano bardziej gites :lol: - ale mniej gites od 1m3 :wink:

- zwłaszcza że u mnie spożycie gaziu teraz / temp w granicach -10 stopni / kształtuje sie na poziomie 12-15m3/dobowo [końdensat Vitodens200+ Vitotronic, c.o. , c.w.u , kuchenka gazowa , dom 180m2 dwukondygnacyjny , 30cm Max + 10 styro , pierwszy sezon grzewczy , dom na górce , wygwizdow jak jasna cholera :lol: ]

Pablitoo napisał:

zwłaszcza że u mnie spożycie gaziu teraz / temp w granicach -10 stopni / kształtuje sie na poziomie 12-15m3/dobowo [końdensat Vitodens200+ Vitotronic, c.o. , c.w.u , kuchenka gazowa , dom 180m2 dwukondygnacyjny , 30cm Max + 10 styro , pierwszy sezon grzewczy , dom na górce , wygwizdow jak jasna cholera

Biorąc pod uwagę temperatury i wygwizdów to zużycie gites.

Witam panowie!

Dotychczas używając tylko mojego Junkersa Eurostara do gotowania i c.w.u. zużywałem 1,5-1,8 m3 gazu na dobę. Teraz postanowiłem przetestować piec (wydawał sie ekonomiczny) i zobaczyć jak będzie grzał dom. I ku mojemu zaskoczeniu żre gaz jak koń owies! Zużycie to 15 m3 na dobę, temperatura w domu to 19,7 w dzień, w nocy włączam KSIĘŻYC na sterowniku i obniża ja do 18 stopni. Ogrzewam około 150 mkw. i to jeszcze nie wszędzie kaloryfery odkręcone na maxa: sypialnia na 3, pokoje dzieci również na 3, podłogówka w łazienkach niezbyt dużych na 2,5.

Dom jest nowy, ocieplony, czwarty sezon grzania. U nas teraz temperatury w nocy do -10, w dzień -2 i słonecznie było. No i mam pogodówkę: TA 211 i TW2 (do ustawiania temperatury wewnątrz). Nie mogę sobie chyba z nią poradzić, serwisanci też są chyba w tym do bani.

Czy coś nie jest tak że żre ten gaz??? Bo moim zdaniem to zbyt wiele 15 m3 w ciągu doby....

(...)

Czy coś nie jest tak że żre ten gaz??? Bo moim zdaniem to zbyt wiele 15 m3 w ciągu doby....

Zdania są podzielone ...

Chyba odrobinę za dużo, może pokombinuj coś z krzywą grzewczą.

Mój młody sie dobrał do "pokręteł" i się zabawił. A ja chyba nie mogę sobie z nią poradzić. POMOżECIE?

(...)

Mój młody sie dobrał do "pokręteł" i się zabawił. A ja chyba nie mogę sobie z nią poradzić. POMOżECIE?

:) - a jaką masz teraz ustawiona krzywą grzewczą ?? / jak to w Junkersie jest zrealizowane ? /

U mnie w Viessniaku kocioł pracuje na krzywej grzewczej o nachyleniu 0,6 , poziom krzywej 0 .

Chciałabym się poradzić,

właśnie budujemy dom i nie wiemy czy założyć ogrzewanie gazowe. Możecie mi powiedzieć jakie mniej wiecej będziemy mieć rachunki jeżeli:

-pow.użytk. 190m2 (parter z uzytkowym poddaszem)

-dom ocieplony wełną 10cm

-nowe okna z roletami

-narazie będą mieszkać 2 osoby,a później się zobaczy :)

z góry dziękuję

pozdrawiam :)

nie jestesmy wrozkami.

Na Twoje rachunki wplynie:

- rodzaj wentylacji

- starannosc wymurowania scian i polozenia izolacji (takze rodzaj pustaka)

- izolacja polaci dachowej (i wlasciwe polaczenie z izolacja scian)

- izolacja podlogi na gruncie

- utrzymywana temperatura w domu

- cyrkulacja c.w.u lub jej brak, starannosc ulozenia rur z ciepla woda (krotkie trasy, mozliwie dobre ocieplenie).

- ogolna szczelnosc domu (np drzwi zewnetrzne)

Przejrzyj ten temat, ludzie pisza jakie maja zuzycie - przelicz po cenie gazu jaki masz, skalkuluj koszt instalacji grzania prądem, gazem i paliwem stałym (oraz koszt przyłącza w wypadku gazu !) i pomysl. Sredni miesieczny budzet gospodarstwa takze powinien miec tu znaczenie dla Was.