Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Właśnie policzyłam rachunki za gaz za 2011 rok, dokładnie 31.12.2010 do 31.12.2011. 2247zł za CO i CWU. Rejon - woj. świętokrzyskie

Dom - 130m2, parter i poddasze, 100% podłogówka, WM.

Piękny wynik, nawet uwzględniając mniejszą powierzchnię domu. Dogrzewasz kominkiem, czy tylko gaz?

U mnie 2011 rok zamknął się kwotą 8000 zł za co, cwu i gotowanie przy 6 osobach. Sam gaz - zero palenia w kominku. Ile osób u Ciebie?

Pozdrawiam

Dwie osoby + maluch 2,5 roku.

Koza chodziła na imprezie sylwestrowej dla klimatu, poza tym z 5 razy palone, bardziej testowo niż dla nagrzania, po 2-3h.

Żeby nie ta koza i utrzymywanie nizszej temperatury przez połowę sezonu grzewczego, to pewnie zblizyła bys sie do poziomu

2800-3000 pln. Wniosek taki, ze robotnicy mieli rację, ze nie opędzisz sezonu za 2000 pln :)

Ale z drugiej strony pozbywanie się wilgoci w pierwszym sezonie no i wygrzewanie podłogówki przez 2 tyg. tez ma swój wpływ...

Z drugiej strony (właściwie już trzeciej) jak gaz pójdzie w górę to też się nie zmieszczę ale to już inna bajka.

Edytowane przez monika.KIELCE

Żeby nie ta koza i utrzymywanie nizszej temperatury przez połowę sezonu grzewczego, to pewnie zblizyła bys sie do poziomu

2800-3000 pln. Wniosek taki, ze robotnicy mieli rację, ze nie opędzisz sezonu za 2000 pln :)

Wyjąłeś mi to z ust :).

Ja może opędzę sezon GRZEWCZY za 2,5tyś, ale na wiosnę przełączam cwu na PPC...

no to 1650-1750 za co,cwu, i gaz do kuchenki na 2 osoby na rok jest do przyjęcia :)

Kategorycznie! Musisz zdecydowanie więcej przyrządzać posiłków i nie w elektrycznym piekarniku, a zupy w garnku na gazie. I może byś tak zadbał o wyż demograficzny? Gotować dla 2 osób? Marnotrawstwo! Więcej osób w domu to większe zyski, każda osoba to dodatkowe 60W! Przemyśl to, zanim gazowni z Twojego regionu przestanie opłacać się przesyłać gaz do Twoich zabudowań.:p

no to 1650-1750 za co,cwu, i gaz do kuchenki na 2 osoby na rok jest do przyjęcia :)

Też szacuję podobne zużycie ;)

Witaj w klubie :)

-> Karlsen - ja zadbałem już o wyż demograficzny ;) Na razie "grzeje" w domu 180W, ale za mniej niż miesiąc dojdzie kolejne 60W. Tylko bardziej mocy "muzycznej" niż cieplnej ;) ;)

pozdro, majki

-> Karlsen - ja zadbałem już o wyż demograficzny ;) Na razie "grzeje" w domu 180W, ale za mniej niż miesiąc dojdzie kolejne 60W. Tylko bardziej mocy "muzycznej" niż cieplnej ;) ;)

pozdro, majki

Gratulacje Majki! Obawiam się jednak, że Twoje "Nowe" 60W będzie się odnosić tylko do mocy znamionowej (wzmacniacz), przy której muzyczna potrafi osiągać nawet 100W!!!:rotfl:

Wszystkich, którzy mają jedną pociechę namawiam do posiadania dwójki. Co mają mieć lepiej niż ja!:p

Witam:)

Na forum nie było mnie już chyba z rok. Wpadłam podzielić się moim spalaniem:) Przyszedł rachunek za pierwszy sezon grzewczy. CO+CWU za 12 m-cy (grudzień do grudzień) 3100pln. Dom 200m2 netto, w tym 40m2 nieogrzewany garaż. Użytkowa i jednocześnie do ogrzania 135m2. Ściany 30 porotherm+12 styropian. Temp stała całą dobę 20 st. Kominek używany okolicznościowo, bez wpływu na ogrzewanie, gdyż mam czujnik zewnętrzny. CWU bez regulacji w zimie. Po wyłączeniu CO okazało się, że trochę dużo gazu schodziło na grzanie wody, więc ustawiliśmy wiosną grzanie wody użytkowej tylko jak jesteśmy w domu. Jak oceniacie te 3100pln, dużo? mało? średnio? Piec kondensacyjny. 70% podłogówka, 30% grzejniki. 3 osoby. Podobno pierwszy sezon to również osuszanie i wygrzewanie domu. Zobaczymy w tym roku. Dodam, że mieszkam w strefie zimnej: Podbeskidzie.

A to moje zużycie gazu. Dom 140m2 , kubatura 900m3. ogrzewany tylko dól 80 m2 a góra ustawiona na przecizamarzeniowa na termostatach. temp. w domu ustawiona na 19.75, teraz grzeje mocniej bo sie dzidzia urodzila ( 20.5 ). Po tabelce mozna zobaczyc jak sciany sie z czasem wygrzewaja a dom trzyma cieplo. Cegla 25cm + styro 15 cm. Pzdr. i zycze niskich rachunków

1.jpg