Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak co roku ceny gazu rosną pewnie :) Ale z drugiej strony to i tak jakiś wysoki strasznie ten rachunek bo ja za niecałe 2 miesiące 270m3 mam do zapłaty 420 zł(w tym abonament i opłaty stałe za 2 miesiące).Cena gazu (stała+zmienna) około 1,40 zl brutto.

270 m3. Za dwa miesiące 420 zł? Przy stałej opłacie ok. 120zł. wychodzi 150 zł. za miesiąc. Zapewne z CWU i kuchnią gazową.

Chciałbym wierzyć, że to prawda.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mieszkania w blokach tez są różne.Ja mieszkając w bloku z lat 70tych(cegła+żelbeton docieplony styropianem) płaciłem rocznie około 800-900 zł za ogrzewanie a po sezonie mialem zwrot 200-300 zł. Mieszkanie 48m i tak jak kolega pisał same rury nagrzewały całe mieszkanie + grzejnik w łazience 6 żeberek na maksa (bez podzielników) płacony ryczałtem. Znajomi znowu blok lata 80te (wielka płyta nieocieplony) mieszkanie 5-6 metrów większe i płacili 1500-2000 rocznie, a później dostawali dopłaty 1000 zł za sezon grzewczy i sam bym w to nie uwierzył tylko podczas wizyty u nich w salonie było maks 20 stopni (grzejnik na maksa) a na dworze leciutki mrozik. Specjalnie do spółdzielni musieli pisać i wymieniać grzejniki na większe żeby można było uzyskać temperaturę wyższą niż 20 stopni wewnątrz.

Z rozliczeniami za ciepło w blokach to jest różnie. Do kwoty za grzanie w kaloryferach trzeba doliczyć opłatę za ciepłą wodę, która bywa większa niż za ogrzewanie.

270 m3. Za dwa miesiące 420 zł? Przy stałej opłacie ok. 120zł. wychodzi 150 zł. za miesiąc. Zapewne z CWU i kuchnią gazową.

Chciałbym wierzyć, że to prawda.

Taryfa S-2.1 w PGNIG to stałe opłaty około 22 zł. Zresztą jak ktoś nie wierzy:

gaz.jpg

To była prognoza, a rzeczywiste zużycie wyszło 270 m3. Jak ktoś ma ochotę to niech przeliczy rachunek :)

Parametry domu podawałem prędzej bo jest to zużycie C.O.+C.W.U+Gotowanie

Witam znowu. Wczoraj u mnie minus 20c . Zuzycie gazu około 13-14 metrów gaz gz 35. Temperatura w domu 24-25 stopni czyli duzo. Kominek zero. Testuje rozne parametry domu . Temp. Wody na c.o. 60 c recuperator wyłaczony zuzycie 17m3. Temp. Wody 60c recu właczone zuzycie 15m3 , jak dałem wczoraj na 50c c.o. To wyszło niecałe 13,5 m3. Kondensacja robi swoje ;-]. Zobaczymy ile jeszcze wykombinyje jak zejde z temperaturą na 23. Grudzień 180 m3 oczywiscie gz35 . Przypominam w tamtym roku rachunek od 06 do 06. 1560 zł. W tym roku mam juz 1000m3 lecz mam cieplej w domu bo nie zchodze z 24c. Dzien i noc. Lecz przy takich mrozach trzeba dac mniej. Dom 156m2. Pozdrawiam.

Nawet biorąc pod uwagę, że w tej taryfie opłaty stałe wynoszą 22,5 za m-c, to niecałe 190 PLN za miesiąc ogrzewania w zimie, powierzchni 270 m.kw. jest czymś totalnie niewiarygodnym (jeżeli nie ma innego źródła ciepła). Chyba, że to było w lecie. :lol2:

Widzę że kolega ma 5 postów to się nie obrażę tylko zwrócę uwagę.

Czy ja gdzieś napisałem coś o powierzchni 270 mkw??? Napisałem że zużycie wyniosło 270m3, a dom ma powierzchni użytkowej 112 m2 (parametry podawałem kilkanaście postów wcześniej- o czym zresztą napisałem).

Odnośnie innego źródła to jest kominek w którym przepaliłem może z 5 razy w ciągu całego tego okresu, ale wpływu on nie ma prawie wcale, ponieważ nie ma żadnego płaszcza ani rozporowadzenia, a sterowanie piecem jest pogodowe, czyli temp zewnetrzną.

U mnie, w małym kominku, po takim dobrym ułożeniu pali się ładnie przez 4h. Tyle mi w zupełności wystarczy. Przy kominkach z płaszczem ponoć szyby się tak nie brudzą;)

Przez te 4h nie muszę już podchodzić do kominka. Nakładam, rozpalam i po robocie. Nigdy już w swoim kominku inaczej nie rozpalę!!!

Palisz takimi drobnymi sczapkami? Ułożenie samo w sobie ma sens. Ale takie drobne to ja mam na rozpałkę potem idzie "ćwiartka" i godzinę mam spokój. A jak coś większego to i dłużej. Żeby tak palić trzeba by porąbać wszystko tak jak na podpałkę. Pytanie czy to ma sens?

Palisz takimi drobnymi sczapkami? Ułożenie samo w sobie ma sens. Ale takie drobne to ja mam na rozpałkę potem idzie "ćwiartka" i godzinę mam spokój. A jak coś większego to i dłużej. Żeby tak palić trzeba by porąbać wszystko tak jak na podpałkę. Pytanie czy to ma sens?

Nie, nie, to jest tylko film poglądowy. Kładę sporo grubsze szczapy.

Przepraszam, rzeczywiście te m2 z m3 mi się pomyliło.

To już trochę zmienia kalkulację, niemniej nadal jest to niesłychanie mało.

A co do postów, to kolega chyba też miał kiedyś 5 postów. Czy może od razu ponad 300?

Edytowane przez Yef

Przepraszam, rzeczywiście te m2 z m3 mi się pomyliło.

To już trochę zmienia kalkulację, niemniej nadal jest to niesłychanie mało.

A co do postów, to kolega chyba też miał kiedyś 5 postów. Czy może od razu ponad 300?

Przeprosiny przyjmuję.

Oczywiście że nie ma się na starcie 300 postów, ale żeby się wypowiadać w temacie i zarzucać komuś nieprawdę to należy temat zgłębić.

Jak poczytasz uważnie ten temat to spalanie jak moje nie jest niczym wyjątkowym i są tu osoby które jeszcze mniej wydają na ogrzewanie gazowe.

Aby osiągać takie wyniki należy wcześniej dobrze zaizolować budynek i nie oszczędzać pieniędzy na etapie instalacji, a w rezultacie koszty zwrócą się

w krótszym okresie eksploatacji.

temperatura 25C da sie wytrzymać ;-]. Zreszta w tamtym roku miałem 24C i rachunek za rok 1500 wiec nie jest zle ;-]. a teraz troszkę chory to się dogrzewam , zresztą w tym roku raczej wiecej nie zapłacę wiec nie mam co sie martwić . To już 2 sezon. Jutro sprawdze ile spali jak dam na 21C, coś czuje ze zejde ponizej 10m3. pozdro.

Zużycie gazu za styczeń - 234 m3.

Zużycie w ostatnich 6 dniach - średnio 11,5 m3. Z obliczenia wynika, że gdyby cały miesiąc tak trzymało to bym za gaz miał 800 zł - chyba nie tragedia

Pierwszy sezon; bez recu i pc; po podłodze 175m2; połowa podłogówka - ps. szkoda że nie całość:).