Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki, rzeczywiście niezłe koszty, jak ktoś zainwestuje w dobre ocieplenie i przyzwoity system grzewczy to tak wychodzi. Ja w tym sezonie palę w kominku, gazu idzie niewiele, nawet w te mrozy, palenie w kominku w zupełności wystarcza na ogrzanie domu i cwu, zwłaszcza że przy paleniu od góry opracowałem sposób na skierowanie energii do pw i z niego ogrzewam podłogówkę. Czasem testuję klimę - i stwierdzam, że daje sobie nieźle radę nawet przy -15*. Swoje koszty podaję wg faktur, a te otrzymuję wiosną i jesienią, teraz za gaz przy W-2.1 tylko jesienią. Poprzedni rok wypadł coś ok 3200zł za wszystko, czy w tym będzie lepiej - zobaczymy.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam wszystkich.

U nas sytuacja ze spalaniem nie wygląda tak dobrze jak u niektórych z was, zastanawiamy się dlaczego. Dom niby dobrze ocieplony bo wybudowany z gazobetonu + 20 cm styro. Na poddaszu w skosach 30 cm wełny 0,33, a na suficie 45cm. domek ma tylko 112 m2 + cała piwnica pod nim czyli razem 145m2 (też ogrzewana do 13 stopni). Piec uruchomiony 30/12/2011 i do dzisiaj poszło 322m3 gazu. Jak dla mnie to dużo. Temp w domu 19,5 i w piwnicy 13. W domu ciągle trwają prace murarskie, cekolowanie, malowanie itd. My płacimy, a robotnicy pracują na krótki rękawek twierdząc, że jest bardzo ciepło. nie wydaje nam się żeby zostawiali drzwi otwarte, albo otwierali okna bo po co.

Zobaczymy jak będzie dalej, ale chyba trzeba było zainwestować w PC tak sobie teraz myślę.

pozdrawiamy

Sprawdzilem wlasnie,przy -18 out moj stan licznika gazowego.

Napisze ,jak mam,co zrobilem,nie bede upiekszac,mowic,ze jest super,ma tak i juz...

Od wcz. zuzycie gazu ziemnego w W2,od godz. 15ej 2402,17 do teraz 9.00 2407 m3 w zaokragleniu o 0.2 m3.Wczoraj po pomiarze,15 z minutami odpalilem kominek,palilem z przerwami-zgaslo mi,do 21.40-widzialem zar.Pale tzw. drankami,w sumie wcz. spalilem tych beleczek ok.2 skrzynek.To skrzynki,jakby po wodzie jurajskiej,bez przegrodek,typowej wielkosci,latweo sobie wyobrazic.Iglaste,suche,20 -paroletnieszybko i ostro,a malo efektywnie sie pala.Zatem,z cala szczeroscia,wynik spalania zafalszowany,mowie o gazie.Kominek oczywiscie z plaszczem wodnym.

Kociol-kondensat,obecnie od 2 tyg. ustawiony na calodobowe grzanie na temp. 21 st.Urodzila mi sie Corka,wiec system-parametry grzania inne,niz te ,o ktorych pisalem 12.2011.Zatem,mam calodobowe ust. 21 st. bez redukcji nocnej,grzanie wody cwu na 44 st.w cyklu godzinowym,z okresowa cyrkulacja wody.WM chodzi w cyklu godzinowym,z zalaczonym gwc non-stop , no bo jakze inaczej .

Solar dogrzewa pol zasobnika,reg. od 4 dni do 40 st.Druga polowe grzeje kociol,albo kominek.

Zuzycie od 01.12.2011 z 2069,65 do 30.12.2011 2215,63 m3. Kominek palony nieregularnie w grudniu,nie umiem powiedziec jak czesto,ale srednio co 4-5 dni,przez 4-5 h,szczerze,nie chce mi sie juz tym bawic,mialem inne zajecia.Kociol na zredukowanych nastawach,inne temp. zew,WM praca bez zmian.

Stan licznika gazowego odf 24.11.2011 byl 2029,01. m3.

Dzisiaj nie bede palic w ogole,moze w sobote-nie chce mi sie isc zaladowac skrzynek mego badziewka,wiec,ide na calosc - mroz itd.

A teraz,zjedzcie mnie,dobijcie,pognebcie mnie ;-).

PS.Szlag mnie trafil,gdyz mam spitolona izolacje wokol veluksow,a w zasadzie jej nie mam przypadkowo wyszlo przy montazu rolet zew. Skoro pom.krokwiami mam 2 cm luzu,to facet od poddasza nie wsadzil w ogole welny-tak mi powiedzial.......Remont w tym roku-wokol glifow mnie czeka.....

Teraz,

Edytowane przez Lookita

Witam. Ja trochę z innej beczki, jak macie ustawiona reku w te duże mrozy, czy nie przełączają się na tryb awaryjny i nie chodzą na maksa ? U mnie spalanie w te mrozy ( - 22 stopnie ) 20 m sześć na dobę, na piecu 52 stopnie, na poddaszu 19,5 stopnia na parterze 21, dom po podłodze 280 metrów podlasie, gorące pozdrowienia.

A jak z wilgotnością w pomieszczeniu? Chociaż z 20% jest?

niestety mam tylko 30 % i tu problem ;-[. Od wczoraj kombinuje zeby podniesc wilgotnosc to i temp. bedzie mogla byc nizsza. Dzisiaj ustawiłem 23 C. Sam czuje sie juz lepiej wiec koniec grzania przy takich mrozach. Czy wie ktos jak podniesc wilgotnosc jak masz recu ?? pozdro.

Witam. Ja trochę z innej beczki, jak macie ustawiona reku w te duże mrozy, czy nie przełączają się na tryb awaryjny i nie chodzą na maksa ? U mnie spalanie w te mrozy ( - 22 stopnie ) 20 m sześć na dobę, na piecu 52 stopnie, na poddaszu 19,5 stopnia na parterze 21, dom po podłodze 280 metrów podlasie, gorące pozdrowienia.

u mnie recu na jedynce smiga i ciagle pracuje. do domu wpada 22C wylatuje 24C bo tak grzeje. Zadnych przerw i awari.