Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakiś czas temu pisałem że nie będę się już przejmował ;) ale znowu mnie naszło :(

Średnie zużycie gazu na CO+CWU przy temperaturach około - 4 stopnie - 15,5 m3 na dobę. Co daje rachunek średnio około 600 pln/mies.

W związku z tym mam pytanie - jak można sprawdzić co jest przyczyną zwiększonego zużycia gazu?

Ponieważ jeśli coś jest nie tak z samym budynkiem, co można poprawić - to czemu nie. Może coś z izolacją jest nie tak. W końcu budynek jest bardzo świeży, ale biorąc pod uwagę dzisiejszych fachowców można się spodziewać najgorszego ;)

Co Wy na to? - Jak można to sprawdzić?

(gdzieś trafiłem na pomiary termowizyjne, ale nie mam pojęcia o kosztach i kto to robi w okolicach Katowic).

pozdr.

Witam

Właśnie dzisiaj dostałem rachunek z gazowni ( pierwszy :) ) zużycie gazu od 20.11.2007 do 19.12.2007, 88 m3 około 3 metry3 gazu na dobe, fakt w domu nie zaciepło około 12-14 c, jestem na etapie kładzenia gładzi i płytek dom wemątrz bez drzwi wewnętrznych, parametry domu około 100 metrów użytkowych dom parterowy, poddasze nieużytkowe( można zaadaptować), ściana pustak gazobeton 30cm+10 styropian, strop drewniany płyta g-k, paraizolacja,wełna 20cm (0,036), płyta wiórowa 2cm, w newralgicznych miejscach dodane 5 cm styropianu efs100, okna drewniane przenikliwość ciepła szyb 1

Jestem zadowolony ze zużycia gazu, ale rachunek cudownie nie wygląda gaz+ wszelkiego rodzaju opłaty zmienna itp + opłata abonamentowa 2 m/c dało kwote 164,51 czyli 1,87 zł za m3 gazu, uważam że troche drogo

:evil:

Jakiś czas temu pisałem że nie będę się już przejmował ;) ale znowu mnie naszło :(

Średnie zużycie gazu na CO+CWU przy temperaturach około - 4 stopnie - 15,5 m3 na dobę. Co daje rachunek średnio około 600 pln/mies.

No to witaj w klubie. Ja w moim Junkersie obniżyłem nieco moc, zjechałem z temp. zasilania z 65 na 58-59 stopni. I zmienilem pochylenie krzywej - zobaczymy co to da...

bastus: No ja też próbowałem zmniejszyć temperaturę na grzejnikach, efekt taki że piec grzał non stop, i nie potrafił chaty nagrzać. Czyli rano żeby było w miarę ciepło musiałbym grzać całą noc, a normalnie obniżam temperaturę do 17 st.

A w kwestii krzywej - nie mam pojęcia co mógłbym w tym zakresie zrobić.

bastus2: też mam Junkersa, co prawda model euromaxx ale chyba nie powinno to robić wielkiej różnicy. Po Twoim zapytaniu sprawdziłem czy aby u mnie nie występuje taki problem i okazało się, że zużycie wynosi 7.7m3/dobę (trzy dni próby ale będę jeszcze sprawdzał)- powierzchnia grzania lekko ponad 100m2, co+cwu, temperatura na zewnątrz ok -1, temperatura w środku w dzień 23, noc 19, pogodówka 270, priorytet czujnika wewnętrznego na 5, krzywe grzania to dla grzejników 20-60, dla podłogówki 20-40 (niezbyt ciepło przy temperaturach wyższych od zera ale nie chciało mi się tego ustawiać), grzejniki odkręcone na maxa, tryb dzienny w godzinach 6-22, cyrkulacja sporadycznie, drugi sezon grzewczy, ocieplony.

dom z ytonga 36,5 - bez ocieplenia, 154 m2 użytkowej, 230 podłóg. kondensat vaillant+pogodówka+vrc630 - dwa niezależne obiegi, 70m2 podłogówki + 8 grzejników. na zewnątrz -4, w domu 21 stopni, na noc 19-20 stopni, do tego CWU + kuchenka - za ostatnią dobę 10,9m3 GZ50

i tak uważam, że za dużo :roll:

Tak więc skończył się rok 2007.

Przez cały rok 2007: 01.01 - 31.12 zużyłem 967 m3 gazu ziemnego (CO, CWU, kuchenka gazowa)

Jako dodatkowe źródło ogrzewania jest kominek Tarnava 16 kW z dgp. Poszło dodatkowo ok. 8m3 drewna (połupane z dowozem 120 zł/mp)

Tak więc całkowity koszt: ogrzewania, CWU i kuchenki gazowej za rok 2007 wyniósł ok. 2 250,00 zł.

Dodam, że za rok 2006, który był pierwszym "całym" rokiem zamieszkiwania poszło 1257 m3 gazu. Drewna podobnie.

Domek 158 m2 powierzchni mieszkalnej. BK 30 cm i 12 cm styropianu. Na Mazowszu...

dom z ytonga 36,5 - bez ocieplenia, 154 m2 użytkowej, 230 podłóg. kondensat vaillant+pogodówka+vrc630 - dwa niezależne obiegi, 70m2 podłogówki + 8 grzejników. na zewnątrz -4, w domu 21 stopni, na noc 19-20 stopni, do tego CWU + kuchenka - za ostatnią dobę 10,9m3 GZ50

i tak uważam, że za dużo :roll:

dużo, za dużo

ja zużywam 13-15 m3 przy dużo większym domu

Wrzesień - 1,5 m3 / dobę (głównie c.w.u.)

Październik - 2,8 m3/dobę (głównie c.w.u., ale c.o. czasem też odpalało)

Listopad - 7,8 m3/dobę

Grudzień - 8,5 m3/dobę

Mała aktualizacja - grudzień - 10,2m3/dobę

Poprzednie wyliczenia były za pierwszą połowę grudnia - oznacza to, że w drugiej połowie grudnia poszło sporo więcej niż 10m3/dobę, skoro średnia dla całego miesiąca wyszła 10,2m3. No, ale w drugiej połowie temp. na dworze utrzymywała się średnio na poziomie -5`C. Czyli jest trochę gorzej. W tym czasie zwiększyłem też "czułość" regulatora - do tej pory odpalał się rzadzej, ale na dłużej - być może jest to bardziej ekonomiczne, ale komfort cieplny był za niski.

bastus2: też mam Junkersa, co prawda model euromaxx ale chyba nie powinno to robić wielkiej różnicy. Po Twoim zapytaniu sprawdziłem czy aby u mnie nie występuje taki problem i okazało się, że zużycie wynosi 7.7m3/dobę (trzy dni próby ale będę jeszcze sprawdzał)- powierzchnia grzania lekko ponad 100m2, co+cwu, temperatura na zewnątrz ok -1, temperatura w środku w dzień 23, noc 19, pogodówka 270, priorytet czujnika wewnętrznego na 5, krzywe grzania to dla grzejników 20-60, dla podłogówki 20-40 (niezbyt ciepło przy temperaturach wyższych od zera ale nie chciało mi się tego ustawiać), grzejniki odkręcone na maxa, tryb dzienny w godzinach 6-22, cyrkulacja sporadycznie, drugi sezon grzewczy, ocieplony.

Witaj!Dzieki za odpowiedz i GRATULUJE WYNIKÓW!!! Ja zużyłem 12 m3/dobe, ale przy grzaniu 5.30 do 7.00 i 15.30-21.00. Wiec piec pracuje de facto 7 godzin dziennie na pracy dziennej. Wtedy temperatura 20 stopni, a obniżenie nocne 18 stopni. Wiec Twoje spalanie jest bdb w tych ostatnich dniach, gdy na dworze około 0 do minus 1. Dzisiaj jest minus 4 i zobaczymy, jak wyjdzie dobowy wynik. Zona zostala dzis w domu z dzieciakami wiec teraz jest ustawiony tryb dzienny. Nie wiem juz co mam zrobic, aby ten Eurostar zaczal normalnie sie zachowywac....

Witam

Zakładając, że Dom to jest kostka 12 x 12 = 144 o kubaturze 432m3.

Wtedy powierzchnia zewnętrzna tego domu wynosi też 432m2.

Przyjmując, że ogrzanie takiego domu potrzebuje około 100kWh energii na dobę.

(bo tyle Wam wszystkim średnio wychodzi)

Wtedy na 1m2 trzeba dostarczać około 29W energii na każdą sekundę sezonu grzewczego.

Te 100kWh ucieka tak jak umie. Powiedzmy, że przez ściany.

Wtedy to oznacza, ze na 1m2 ucieka 9,8W.

Taki Dom to Dom 10 watowy!

Jeżeli współczynnik zakładany przy budowie ściany był normatywny – 0,3W/m2 *stK.

To przy 25stC różnicy (dla -5 na dworze) powinno być około 7,5W.

Praktycznie wychodzi o 30% więcej.

Dużo to, czy mało?

Jak uwzględnimy istniejące i KONIECZNE straty wentylacyjne – to mało!!!

Po prostu – to są TAKIE domy! TAK zostały zbudowane!

A jak wychodzi mniej? To są albo lepsze, albo niedogrzane!

Trzeba sobie tylko teraz policzyć, ile zapłacimy za te codzienne 100kWh (nośnik energii, jego cena, sprawność przetwarzania itp.)

Adam M.

bastus2: Być może takie w Twoim przypadku tak duże zapotrzebowanie jest normalne. Spalenie tych 12m3 gazu w dużej mierze przełożyło się na zwiększenie energii cieplnej wody w instalacji albo przynajmniej powinno. Jeżeli w domu jest nadal zimno to oznaczałoby, że część tej energii sobie gdzieś wyparowała albo też piec włącza się bardzo często i od razu na maksa co ponoć przekłada się na większe zużycie gazu a niekoniecznie na ilość przekazanej energii. Trochę dziwne, że serwis nie ma tutaj sensownych propozycji rozwiązań, może zmiana serwisanta by pomogła.

Trochę z innej beczki. Czytając na forum posty związane z zużyciem gazu, rodzajem kotłów, strategią grzania itp , zauważyłem coś co mnie zastanawia. A mianowicie, piszecie że np. kocioł aby dogrzać dom z temp. nocnej do dziennej pracuje 1 godz. a przez caly dzień sumie powiedzmy 4 godz. U mnie wczoraj kocioł aby nadrobić ok.1,5 st. pracował non stop ponad 5 h ( w międzyczasie zapewne przełączył się na cwu ) no i w ciągu dnia jeszce kilka razy odpalił, ale nie miało to wpływu na zwiększenie zużycia. Skończyło się na 8,091 m3 za dobę c.o.+c.w.u., myślę że ok.

orasta

No bo tak ma być. Jeśli dobrze pomnę masz Immergasa Zeusa ?

No to on podnosi te 1,5 st. C przez 5h - pyrgając sobie z minimalną mocą, coś ok. 5 kW. ( podwyższa ją tylko do cwu ).

Pyrgając !!, a nie zasuwając z 2 lub 3 krotnie większą od potrzeb mocą, wypuszczając ciepło wraz ze spalinami.

Długi, tak z 5 km., podjazd pod górkę.

Weź rower. I wjedź. Na dwa sposoby. Jeden po mału, ruch za ruchem, tak by tylko jechać do przodu. Drugi zasuwaj na maxa. Nie wjedziesz ( no chyba, że ktoś Czesiem L. jest ) , staniesz, odpoczniesz, zetrzesz pot z czoła, ruszysz, staniesz, zetrzesz pot z czoła itd.

Gdzie się więcej namęczysz ? Gdzie więcej potu popłynie ?

Tak na ProStasiowy umysł.

Pozdrawiam.