Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dlaczego nie wliczać abonamentu, moim zdaniem koszt jest kosztem.

Porównałem u siebie podobne czasookresy ogrzewania w wersji z drewnem i bez, wychodziło leciutko na korzyść drewna.

Kominek używam tylko w soboty i niedzielę, dla przyjemności swojej i rodziny.

W tym czasie mi stygnie podłogówka, odbija się to spalaniem gazu w poniedziałek.

Jeżeli ktoś ma przepały kociołka to zapewne drewno będzie tańszym rozwiązaniem w szczególności jeżeli je tanio kupi albo wyprowadzi z lasu (liściastego oczywiście)

Kupując drewno po 250 i mając oszczędny kociołek, wyjdzie na to samo.

Lookita, co do uroku całkowicie się zgadzam, dlatego też używam tego nie najtańszego paliwa.

Co do wody również się z Tobą zgadzam, szlak mie trafia jak tyle nieproduktywnej wody zalewa szambo, może dlatego, że jestem z takiego regionu.

Na wiosnę wprowadzę małe usprawnienie w kuchni, zlewozmywak ma 2-komorowy i przerobię go na 2 syfony, jeden do czystej wody, mycie owcoów warzyw itp., wylot będzie prosto przez ścianę na ogród i dalej w trawkę.

Pozdrawiam

Daj spokoj,chyba,ze rodzine juz wyedukowales w tym duchu,bo jak nie,to bedziesz nazywany obciachowym zgredem....Nie mam pojecia ile masz lat,ale z mego ojca sie smialem,do dzis tak myje owocki,ja nie....:-)Ale ,jak widac,cos przeszlo mi z Tatula....szkoda,ze nie wpadlem na etapie budowy na to,tylko,ze moja polowa,raczej nie mysli o ekologii.Zaleuje,ze nie mam baterii na fotokomorke,moj 3-latek nie panuje nad woda przy myciu np. zabkow ;-)

Zaraz nas tu wysmieja....uwazaj,mnie to wisi,za stary juz jestem,za duzo naczytalem sie na forum,za malo znam takich tu ,jak Ty....Oj za malo....

Kbab, gaz rozliczasz z PGNG ilościowo, w grupie w3 musisz mieć od 1200 do 6000 m^3 rocznie a w W2 od 300 do 1200 i w W1 do 300, musisz policzyć gdzie się zmieścisz i czy warto ci podziwiać ogień w kominku.

W 2011r zużyłem 511m3 gazu, ale w tym sezonie rozpalam w kominku przed południem, poprzednio wieczorami, może w tym zejdę poniżej 300m3. W tar W-2 jestem od początku tej taryfy, przedtem W-3 była od 750m3 (nie pamiętam kiedy to zmienili).

Aż poszedłem sprawdzić licznik, od 28.10.2011 do dzisiaj zużyłem 150m3 GZ50, jeśli w tym czasie spaliłem 3mp drewna to moja oszczędność w tym czasie wyniosła 3*236zł=708zł, bez palenia w kominku zużyłbym w tym czasie 3*166+150=648m3 gazu.

Czyżbyś był zwolniony z tych opłat??? Jeśli je ponosisz to jest Twój koszt i nie wliczanie tej pozycji z faktury jest wprowadzaniem innych w błąd - już lepiej jest podawać zużycie w m3.

kbab, jak ty to liczysz? porównujesz koszt samego drewna z drewnem i gazem, zł do m^3, policz drewno i gaz do gazu z gazem teoretycznym

kbab, jak ty to liczysz? porównujesz koszt samego drewna z drewnem i gazem, zł do m^3, policz drewno i gaz do gazu z gazem teoretycznym

wyjaśniłem wcześniej, 236zł oszczędzam kiedy spalę w kominku 1mp dębiny za 160zł.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48844-Ile-gazu-posz%C5%82o-Wam-juz-w-tym-sezonie&p=5179699&viewfull=1#post5179699

Edytowane przez kbab

My dostalismy swoj pierwszy rachunek za gaz - od 21 listopada do 6 stycznia.

1200pln......nie myslalam, ze tak duzo.

Dom na razie nie zamieszkaly ale oczywiscie ogrzewamy, nie ma tez ocieplenia, nie ma drzwi wewnetrznych, rolety nie byly zaciagane - bo nie podlaczone jeszcze - w kominku tez nie palone - bo kominek nie zainstalowany.

Czy ktos moze mi wyjasnic te wszystkie skladniki w rachunku gazowym? Te oplaty dodatkowe, ktore tam sa wyszczegolnione?

wyjaśniłem wcześniej, 236zł oszczędzam kiedy spalę w kominku 1mp dębiny za 160zł.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48844-Ile-gazu-posz%C5%82o-Wam-juz-w-tym-sezonie&p=5179699&viewfull=1#post5179699

Przypominam, że nie mam kominka, ale załóżmy, że mam kominek i spaliłbym w nim 1mp dębiny, która w moim rejonie jest na poziomie 200 pln. To ile bym zaoszczedził, zakładając, że jestem w W3 i ten spalony metr drewna nie spowoduje, ze spadne do W2? Też zaoszczędzę 236 PLN? Proszę o wyliczenia dla tego przykładu :)

Przypominam, że nie mam kominka, ale załóżmy, że mam kominek i spaliłbym w nim 1mp dębiny, która w moim rejonie jest na poziomie 200 pln. To ile bym zaoszczedził, zakładając, że jestem w W3 i ten spalony metr drewna nie spowoduje, ze spadne do W2? Też zaoszczędzę 236 PLN? Proszę o wyliczenia dla tego przykładu :)

Jak wcześniej podałem do tego potrzeba nieco więcej danych, mianowicie

- roczne zużycie gazu i jego koszt - w celu obliczenia kosztu jednostkowego

- sprawność kotła gazowego

- sprawność kominka

Wartość opałowa jeśli to GZ50 wynosi 9,97kWh/m3, dębiny 2200kWh/mp - te dane wystarczą aby porównać koszt ciepła z kominka i gazu.

Czy ktos moze mi wyjasnic te wszystkie skladniki w rachunku gazowym? Te oplaty dodatkowe, ktore tam sa wyszczegolnione?

Te skomplikowane pozycje faktury zwykle pomijam - one są mniej ważne, najważniejsze są 2 pozycje tj Z/Z (zapłaciłem/zużyłem) - oczywiście z faktury rozliczeniowej nie prognozy. Koszty stałe i zmienne gazu wg nowych taryf dla dolnośląskiego umieściłem w tabeli - może coś wyjaśnią.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48844-Ile-gazu-posz%C5%82o-Wam-juz-w-tym-sezonie&p=5181236&viewfull=1#post5181236

Edytowane przez kbab

Jak wcześniej podałem do tego potrzeba nieco więcej danych, mianowicie

- roczne zużycie gazu i jego koszt - w celu obliczenia kosztu jednostkowego

- sprawność kotła gazowego

- sprawność kominka

Wartość opałowa jeśli to GZ50 wynosi 9,97kWh/m3, dębiny 2200kWh/mp - te dane wystarczą aby porównać koszt ciepła z kominka i gazu.

i tutaj sie z toba nie zgodzę, bo w tym wypadku nie jest istotne roczne zużycie, jesli nie zmienia ono taryfy, a ty uparcie obstajesz przy swoim.

Przyjmując sprawność super kominka na poziomie 70% daje to wg twoich danych 1540kWh energii cieplnej z tego mp. To przyjmując sprawnośc kondensata na poziomie 100% wynika, ze żeby zapewnić taką moc cieplną trzeba zużyć ok 155 m3 gazu GZ50.

Czyli rachunek zmniejszy mi sie o 155*1,75pln(m3 paliwa+opłata sieciowa zmienna)= 271.25 pln, więc jeśli spalę ten mp dębiny za 200pln to zoszczedzę ok. 71pln.

Widzę to znaczną róznicę w oszczednościach w porównaniu do twoich 263 pln.

Przypominam, ze moje zużycie jest ok 1900m3 gazu na rok, więc spalenie tego mp debiny, baa nawet 4 mp nie wpłynie na spadek kosztów stałych w taryfie gazowej.

Ja w swoim domu w sezonie 2008/2009 spaliłem w kominku z płaszczem około 16 mp dębu i buka (cena w 2008r. 150 zł mp) co daje 2400 zł natomiast w sezonie 2010/2011 spaliłem 1100 m3 gazu w piecu kondensacyjnym koszty około 2200 zł w tym cwu przez cały rok. Wniosek jeden: przy podobnych srogich zimach koszty minimalnie wychodzą na korzyść gazu. A dlaczego ? Są 2 powody. Pierwszy: dobre drzewo opałowe jest za drogie (póki co) w stosunku do gazu. Drugi: przy ogrzewaniu kominkiem nie ma możliwości uzyskania i utrzymania precyzyjnej dogodnej temperatury jak to jest w przypadku pieca gazowego.